fbpx

Intervju z vodjo slovenskih “rumenih jopičev”: “Mi simboliziramo tisto, kar si o petkovih protestnikih misli večina Slovencev”

Prešeren “without shackles.” These are the Slovenian yellow vests who freed him of the chains after the protesters tried to desecrate the statue. (Photo: Facebook)

V četrtek so se na Prešernovem trgu, v času protiproslave, ki je bila namenjena izkazovanju nestrinjanja z vlado Janeza Janše, slovenski javnosti predstavili tudi t.i. Rumeni jopiči. Šlo je za skupino mlajših moških, ki so se zbrali okoli kipa dr. Franceta Prešerna, katerega so po svojih besedah želeli zaščititi pred vandali iz vrst levičarskih anarhistov, ki so želeli kip skruniti. Poleg skandiranja v podporo Janševi vladi so največ pozornosti osrednjih medijev poželi zato, ker je nekdo med njimi iztegnil desnico po vzoru fašistov. Drugi ga je takoj udaril po roki. Njihovega vodjo, ki pa želi ostati anonimen, smo našli in od njega zahtevali odgovore. Tudi to, ali imajo v svojih vrstah fašiste. Tega nam direktno niso odgovorili, napovedujejo pa, da bodo to, kaj si mislijo o teh obtožbah, povedali na naslednjem protestu.

Gibanje rumenih jopičev se je začelo v Franciji kot odpor proti vladi, ki je dopustila višanje cen trošarin in drugih življenjskih stroškov. Vi evidentno podpirate aktualno oblast v Sloveniji. Zakaj ste si nadeli rumene jopiče, v čem ste si podobni in v čem se razlikujete od francoskih rumenih jopičev?

Gibanje rumenih jopičev se je res začelo v Franciji kot protivladno protestniško gibanje. Bilo ni protivladno samo po sebi, ampak je bilo proti levo-liberalni vladi. Rumeni jopiči so predstavniki francoskega delavnega človeka, ki ga je razjarila še ena dajatev več, ki bi kaznovala pridne in nagradila lenuhe. Tako kot pri nas tudi v Franciji zmanjkuje denarja za financiranje parazitiranja vseh možnih javnih uslužbencev, večnih študentov, nevladnikov, »kulturnikov« in migrantov. Razlika je le v tem, da so se Francozi uprli že prej.

Če primerjate običajen izgred v Franciji, gre predvsem za divjanje migrantskih tolp iz Afrike in arabskih držav. Na protestih rumenih jopičev pa jih ni bilo videti, bilo pa je videti veliko francoskih zastav ter tudi transparente proti Marakeški deklaraciji. V vsem tem smo si podobni s francoskimi rumenimi jopiči. Na našem protestu so vsi fantje zaposleni v realnem sektorju ali pa imajo svoja majhna podjetja. Vsi vemo, kakšna klientela pa je na drugi strani – prejemniki našega denarja, ki jim ga ni nikoli premalo.

Razlika med nami in francoskimi rumenimi jopiči je le v tem, da na oblasti ni levo-liberalna vlada, kar si protivladni »protestniki« želijo. To je njihova legitimna želja, ki pa jo lahko uresničijo tako, da ustanovijo stranko, gredo na volitve in zmagajo. Ne moreš z uličnimi izgredi rušiti legitimno izvoljeno vlado, ker ti ni všeč in to sredi epidemije.

Kaj je bil namen vašega prvega shoda na Prešernovem trgu. Obdani ste bili s policisti in tisočimi protivladnih protestnikov? Je bil namen izzvati provokacijo in spopad s črnosrajčniki, ali pa ste popolnoma miroljubni?

Namen našega prihoda je bil, da dokončno razkrinkamo, kar se je začelo opažati že na zadnjih protestih. Gre za to, da so proteste počasi prevzeli levi skrajneži iz najbolj radikalnih krogov, ki pa so nam dobro znani. Njim se je uspelo s pomočjo Sorošovega denarja, ki se distribuira preko Mirovnega inštituta, iztrgati iz patronata tranzicijske levice, zato jih le ta nima pod kontrolo. To je tudi razlog da na protestih ni predstavnikov tranzicijske levice – ker so tam dejansko nezaželeni in nepotrebni in tega se le te sami dobro zavedajo.  Vemo kaj jih najbolj razjezi – to da jih nekdo razkrinka, da niso nobeni borci za svobodo temveč neizživeti totalitarneži, kar nam je več kot dobro uspelo, glede na razvoj dogodkov v sredo in petek.

Protestniki so vas izžvižgali. Kako ste vi videli njihovo reakcijo, nekateri so vam fizično grozili. Kako ste videli protiproslavo, na kateri ni manjkalo totalitarne simbolike?

Reakcije »protestnikov« so bile pričakovane. Če so nas hoteli napasti, ne vemo, zakaj so se opogumili šele, ko se je med nas in njih postavila policija. Anarhisti in Antifa pa so še kljub policijskemu kordonu raje ostali na razdalji daljši od dometa človeških rok. V bistvu so nas razočarali, saj so nas provocirali samo upokojenci. V treh generacijah življenja od privilegijev so neverjetno mutirali. Njihovi dedje so še metali ljudi v jame, oni pa danes ne morejo pojesti piščanca zaradi občutkov krivde. Toliko o resnosti njihovih groženj. Antiproslava je bila bolj groteskna kot smo mislili da bo. Ni šlo za alternativno proslavo državni ampak za proslavo kontra slovenski državnosti. Mahanje s simboli, proti katerim smo se leta 1991 borili, in prepevanje komunistične internacionale ter žaljenje Garde Slovenske vojske vse pove.

Novinarske kamere so jasno posnele osebo, ki je bila med rumenimi jopiči in je iztegnila desnico po vzoru fašističnih pozdravov. S posnetka je razvidno, da ga je nekdo drug hitro udaril po roki. Imate v svojih vrstah fašiste?

Bizarno je, da mainstream mediji v dveh urah našega protesta niso uspeli inscenirati »škandala« iz česa drugega, kot iz tega, da je nekdo stegoval desno roko za dve sekundi. Iztegovali smo tudi levo roko, obe roki, roko stisnjeno v pest ter tudi kakšen prst ob minuti molka za izbrisane. Tudi Tanja Fajon je na dogodku SD-ja stegovala desno roko med govorom pa iz tega nihče ne dela škandala – ker ga tudi ni. Seveda obsojamo kakršna koli ravnanja, pa naj bo to iztegnjena roka ali kaj drugega, ki bi predstavljala rasistične ideje. Vsi normalni ljudje na svetu, ne glede na raso,  so proti komunizmu, ki je največje zlo v zgodovini človeštva, saj nobena druga ideja ni pobila toliko ljudi. Samo v Sloveniji imamo resne probleme z dojemanjem tega. Iz tega ne mislimo delati zgodbe in zgubljati energije, bomo pa na naslednjem protestu pokazali kaj si mislimo o teh obtožbah.

Prešerna ste rešili iz okov, ki so mu ga simbolično nadeli protestniki. Ste se okrog kipa zbrali že v sredo zato, da bi ga zaščitili?

Kip Prešerna smo zavarovali že v sredo, saj smo pričakovali, da ga bodo poskušali oskruniti, kot so tudi vse ostalo, kar je sveto normalnim državljanom. V petek so sami spoznali, da jih je pol manj, saj je del »protestnikov« spoznal, da so jih ugrabili skrajni levičarji in pri tem nočejo več statirati.

3. julija pozivate na nov protest. Kako dolgo nameravate organizirati vaše shode, kaj želite doseči?

Vse vabimo, da se nam v petek 3.7.2020 ob 18:30 na Prešernovem trgu pridružijo na mirnem shodu, kjer pa bomo skrajnim levičarjem glasno povedali kar jim gre. Naj ne mislijo, da je Slovenija samo en kvadratni kilometer, ki pokriva Metelkovo, Rog, RTV in Filozofsko fakulteto. Teh nekaj tisoč »protestnikov« predstavlja samo same sebe in strah za svoje privilegije, čeprav jih mainstream mediji prikazujejo kot odraz volje ljudstva. Mi pa simboliziramo, kaj si o njih misli večina Slovencev, zato je pomembno, da jim to pokažemo v čim večjem številu.

Kako ocenjujete dosedanje delo vlade Janeza Janše in njen spopad s koronakrizo?

Vsak ima med znanci ljudi, za katere ve, da bolj ali manj odkrito ne marajo Janeza Janše, vendar so si oddahnili, da je prevzel vajeti v roke v ključnem momentu, da se nam ni zgodil italijanski scenarij, čeprav mejimo na Italijo. Podatki, da smo ena od držav, ki je preživela pandemijo z najmanj škode na svetu govorijo sami zase. Pogrešamo še vojsko na meji ter ukinitev RTV prispevka.

T. F.