fbpx

Elena Pečarič ne bo molčala: “Pirc Musarjeva je mačka v žaklju!”

Elena Pečarič (Foto: STA)

“Odkar sem slišala za vašo kandidaturo, predvsem pa vsebinsko utemeljitvijo le-te, sem se zgrozila, dobila alergijske izpuščaje in se hkrati odločila, da ne morem molčati,” je o kandidaturi Pirc Musarjeve zapisala invalidka Pečaričeva, ki advokatko zelo dobro pozna še iz časa, ko je ta bila informacijska pooblaščenka.

“Vaša kandidatura se mi zdi naravnost uzurpacija javnega in političnega prostora, še posebno, ko govorite o človekovih pravicah in tem, kako se za njih zavzemate, jih branite in kako govorite glasno in neposredno o vsem, česar si drugi ne upajo,” vidna predstavnica invalidov Elena Pečarič zapiše v kolumni na portalu Za-misli pod naslovom “Mačka v žaklju; Nataša Pirc Musar. Pečaričeva je nekdo, ki je na lastni koži okusila zlagano človekoljubnost predsedniške kandidatke. Več tukaj. Z invalidko sta se videvali na raznih dogodkih, kamor sta bili povabljeni. Spoznala jo je zlasti v vlogi informacijske pooblaščenke. To funkcijo je zasedala vrsto let (2005–2014). Pečaričeva njeno delo sicer ocenjuje kot negativno.

Na prošnje, povezane z nevzdržnimi in kaotičnimi razmerami na Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), se Pirc Musarjeva ni odzivala navkljub “upanju na pomoč pri razkrinkanju osnovnih informacij, kar bi bistveno vplivalo na diskriminatorno razdeljevanje javnih sredstev FIHO”. Prošnje invalidke so se dotikale korupcije in netransparentnega, diskriminatornega razdeljevanja prek 20 milijonov evrov namenskih javnih sredstev. Neodvisni medijski portal Za-misli ob tem ni prejel niti minimalne podpore, kaj šele, da bi pooblaščenka pomagala pri končanju korupcije, ki je na področju močno prisotna. “Pravzaprav nasprotno, vedno smo dobili nekakšne formalistične in birokratske odgovore.” 

Prav zares je Kučanova: Nataše Pirc Musar nevzdržne razmere v invalidski organizaciji FIHO niso skrbele. Je pa našla čas za aktivistično spremljanje portala stranke SDS. (Foto: posnetek zaslona)

“Vse v korist uzurpatorjem sistema; torej, tistim močnejšim in vladajočim v korist,” še pojasnjuje Pečaričeva. Ob tem gre posebej poudariti, da Pečaričeva ravno ne velja za osebo z desnimi nazori. V nadaljevanju je bila predstavnica invalidov še ostrejša: “Od kdaj se vi ukvarjate s težavami ljudi? Koliko primerov ste v okviru vaše odvetniške pisarne v zadnjih letih zastopala pro bono? Baje, da se tudi ukvarjate s temeljnimi človekovimi pravicami; katere so te in kaj ste konkretno dosegla ali za kaj, ste se borila in kaj izborila? Razen, če ste morda mislila na zastopanje Melanije Trump?” 

Za tegobe invalidov si ni vzela časa …
Kot je še navedla, so se kot medij in zainteresirani posamezniki večkrat obrnili na urad informacijske pooblaščenke. Prosili so jo, da bi jim pomagala v skladu s pristojnostmi zlasti glede dostopnosti javnih sej Sveta FIHO. Tam je bil namreč kar s pomočjo varnostne službe preprečen dostop novinarjem in zainteresirani javnosti. In to brez pravno-formalne utemeljitve, sklicujoč se zgolj na notranji pravilnik. Navedla je še nekaj drugih nerešenih težav v zvezi s FIHO-m. Pirc Musarjeva pa se ni ustrezno odzvala (tudi denimo v primeru “neupravičenega preprečevanja dostopa do določenih informacij”).

Navdušenje “na prvi pogled”: Med Pirc Musarjevo in nekdanjim “totalitarnim” sodnikom Maslešo očitno obstaja neka kemija. (Foto: STA)

Do sprememb je prišlo šele po posredovanju ministrstva za javno upravo. Vse prošnje za sestanek s Pirc Musarjevo so bile iz neznanih razlogov zavrnjene. Pečaričeva: “Zato se upravičeno sprašujemo, kako in na kakšen način določate vaše prioritetne zadeva, ko pa se v javnosti mnogokrat spotaknete v povsem nebistvene teme, tam kjer pa že več let traja sistematično prikrivanje javnih informacij glede porabe javnih sredstev, pa vašega odziva ni.” Vidna predstavnica invalidov je prepričana, da je kandidatka za predsednico z leta trajajočo netransparentnostjo delovanja organizacije FIHO odlično seznanjena.

Je pa našla čas za rovarjenje proti portalu stranke SDS
Vendar pa dotično področje povsem zanemarja in se mu izogiba. Ob tem se sprašuje po vzrokih. Se pa Pirc Musarjeva menda glasno odziva na vse vrste “kozlarij na spletni strani SDS”, ki je zgolj ena od spletnih strani …  “Zelo odgovorno trdim prav nasprotno, vaša kandidatura se mi zdi še kako oportunistična … V naslednjih dneh napovedujemo objavo še drugih podobnih dogodkov, ki so jih nekateri protagonisti že pozabili in bi jih želeli zanikati,” zaključuje svoje razmišljanje.

“Prvoobhajanka” Nataša skupaj s svojima “botroma”. (Foto: STA)

Domen Mezeg