fbpx

Iranska milijarda: Klemenčič vse prepustil obveščevalcu Staretu, ki se ničesar ne spomni

Konec leta 2011 ali v začetku leta 2012 smo od prikritega prijavitelja dobili prijavo. Šlo je za sum pranja denarja. Banka Slovenije je že z drugo odredbo zahtevala ukrepe. Tako je pravosodni minister Goran Klemenčič pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb danes zjutraj vztrajal pri izjavi po seji vlade pred dvema tednoma, da ga je žvižgač, ko je bil šef KPK, opozoril na nenavadno dogajanje z milijardo dolarjev, ki je iz Irana več let potovala prek NLB.

KLEMENČIČ: STARE JE OBVESTIL SLODEJA
Klemenčič je dodal, da je, ker ta prijava ni sodila v pristojnost komisije, vodja službe za nadzor in preiskave Darko Stare obvestil o tem predstavnika Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Roberta Slodeja. Nekaj mesecev pozneje pa so preverili, kaj se s primerom dogaja in iz NPU so pojasnili, da na zadevi delajo.

Klemenčič je ocenil, da ta predaja dokumentov NPU mora biti zabeležena na KPK, saj so bili zelo skrbni pri tem. Na vprašanja poslancev, kako razume, da iz KPK trdijo, da niso našli nobenih sledi o tem, pa je Klemenčič vztrajal, da morajo obstajati sledi in da mu je Stare pokazal tudi sms-sporočilo od Slodeja, v katerem je ta potrdil, da je dokument dobil in komu na policiji ga je dal. “V evidencah sled mora obstajati,” je dejal Klemenčič in zagotovil, da bo več pozneje pojasnil Stare.

LUČKE SO SE PRIŽGALE, KER …
Klemenčič se je z nekdanjim premierjem Janezom Janšo, ki je član komisije za nadzor obveščevalcev, strinjal, da je bilo dogajanje nenavadno, ker se ni zgodilo nič. Dejal je: “Meni so se lučke prižgale, ko sem bil obveščen, da tožilstvo o tem naj ne bi bilo nikoli seznanjeno in to niti s poročilom, da ni šlo za kaznivo dejanje. Zato sem sprožil razpravo ob robu vlade in sem povedal, da bom seznanil javnost.” Specializirano tožilstvo, je povedal Klemenčič, zdaj dela na tem.

Goran Klemenčič (foto: STA)

Janša pa je opozoril, da to tožilstvo vodi Harij Furlan, ki je leta 2011 vodil NPU in da je malo verjetno, da bo zdaj zelo vneto preiskal sam sebe, kako ni nič storil.

JANŠA: SOVA JE BOLJŠE OBVESTILA PAHORJA, TÜRKA, KRESALOVO
Jasna Murgel (SMC) in Matjaž Nemec (SD) sta opozorila, da je bila tudi komisija za nadzor obveščevalcev že leta 2011 seznanjena z dogajanjem. Grims in Janša pa sta povzela, da je bila komisija res seznanjena v letnem poročilu o delu Sove, v katerem je pisalo, da je služba spremljala ravnanje nekega iranskega državljana, ki je prek ene od slovenskih bank nakazoval neka sredstva. Zakaj je Sova parlamentarnim nadzornikom v poročilu prikrila pomembne podatke, da je šlo za kar milijardo dolarjev, za državno NLB in za denar iz Irana, bo komisija podrobneje preverjala v petek, je opozoril Janša.

Večina v komisiji je izglasovala, da bodo, če se bo Sova strinjala, skopo obvestilo nadzornikom obveščevalcev v letnem poročilu o delu Sove predstavili javnosti.

Iz Sove so, je opozoril Janša, veliko podrobneje obvestili ključne državne funkcionarje, in to, kot je dejal, 24. novembra šefa vlade Boruta Pahorja, predsednika republike Danila Türka, notranjo ministrico Katarino Kresal, direktorja policije … Ob predaji vlade pa Pahor Janše s tem dogajanjem na NLB pozneje ni seznanil, je povedal nekdanji premier.

Na Janševo vprašanje, ali je bil, ker je bil do srede leta 2010 namestnik Kresalove, takrat kaj obveščen o dogajanju v NLB, je Klemenčič odgovoril nikalno: “Prvič sem za to slišal na KPK.”

STARE BOLJ MEGLENO KOT KLEMENČIČ
Darko Stare pozneje ni nič bolj podrobno pojasnil komisiji, na kakšen način je obvestil Slodeja na NPU, kako je predal dokumente in kje bi o tem lahko ostala kakšna sled. Dejal je, da se ne spomni natančno, ali se je to dogajalo leta 2010 ali 2011 in ne, za kakšne dokumente točno je šlo in kako jih je predal. Govoril je o drugih letnicah kot Klemenčič, ki je povedal, da ni bil gotov, ali se je predaja NPU zgodila konec leta 2011 ali 2012. Stare je povedal, da je dokument Banke Slovenije dobil od znanega prijavitelja in ne od anonimnega žvižgača.

Foto: STA

Na vprašanja, kako to, da o ovadbi ali prijavi iz KPK ni nobenih sledi na KPK in v NPU, je Stare odgovoril, da je danes funkcionar pravosodnega ministrstva in da do dokumentov KPK nima več dostopa. Na vprašanje Janše, ali je bil o pranju denarja, kršenju embarga in financiranju vohunske mreže morebiti kaj obveščen kot namestnik šefa Sove, kar je bil do sredine leta 2010, je Stare odgovoril, da se ne spomni nič in dodal, da pa, če bi se kaj spomnil, o tem ne bi smel javno govoriti.

NAMESTNIK ŠEFA SOVE, KI NI VEDEL NIČ
Na vprašanje Janše, ali se res nič ne spomni, da bo Sova kaj delala o sumu financiranja terorizma, proliferacije orožja, vdora tujih obveščevalnih služb, čeprav je bil to najbrž daleč največji tovrstni dogodek v zgodovini samostojne države, in je bil Stare med tem dogajanjem skoraj ves čas namestnik direktorja Sove, je ta odgovoril: “Ne spomnim se. Če bi se, pa bi se moral sklicevati na tajnost.”

Darko Stare (foto: STA)

Ker sta Klemenčič in Stare v odgovorih Janši očitala, da se pred KPK nekoč tudi ni spomnil, da je, ko je bil prvič šef vlade, avto Volvo kupil s pologom, je Janša pripomnil: “Čudno je, da se vse spomnite o nakupu enega avta, o oprani milijardi dolarjev pa nič.” Stare pa mu je vrnil z očitkom, da so njegove aktivnosti motivirane osebno.

V petek bodo nadzorniki obveščevalcev za zaprtimi vrati o dogajanju zaslišali šefa Sove med leti 2009 in 2012 Andreja Rupnika in Sebastjana Selana. Rupnik je Sovo vodil do julija 2010, od takrat pa do februarja 2012, ko ga je Janez Janša na prvi seji nove vlade odstavil, pa je bil šef Selan.

Peter Jančič, spletnicasopis.eu