Irena Joveva, Angelika Mlinar in Gregor Perič mislijo, da so nad zakonom?: Nezakonito financiranje kandidatov za evropske poslance iz LMŠ, SAB in SMC?!

Foto: printscreen

Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) je na svoji Facebook strani več dni objavljala oglase za vodilne kandidate list za evropske volitve – Ireno Jovevo iz LMŠ, Angeliko Mlinar iz SAB in Gregorja Periča iz SMC. Vse tri omenjene politične stranke iz Slovenije sodijo v skupino ALDE. Ta je sicer umaknila oglase potem, ko so nezakonito financiranje strank iz tujine začeli preverjati pri spletni strani 24ur. 

Sporni oglasi, za katere obstaja sum, da je šlo za nezakonito financiranje iz tujine, so bili na Facebook strani skupine ALDE vse od 9. pa do 11. maja, verjetno pa bi bili še dlje, če o nezakonitem financiranju političnih strank v volilni kampanji ne bi začeli poizvedovati na 24ur. Financiranje iz tujine je namreč prepovedano po 14. členu Zakona o volilni in referendumski kampanji, kjer je jasno opredeljeno, da je “poleg denarnih prejemkov prispevek za volilnkampanjo tudi vsak nedenarni prispevek, brezplačna storitev za organizatorja volilnkampanje, prevzem obveznosti oziroma opravljanje storitev za organizatorja volilnkampanje ali prodaja blaga organizatorju volilnkampanje pod pogoji, ki organizatorja volilnkampanje postavljajo v bolj ugoden položaj kot druge koristnike storitev oziroma kot kupce blaga teh oseb“. Jasno je torej opredeljeno, da je prepovedano vsako posredno in neposredno financiranje političnih strank, prav tako pa je prepovedano financiranje strank in njihovih kandidatov iz tujine: “Organizator volilnkampanje ne sme pridobivati sredstev za volilnkampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb.”

Gregor Perič, poslanec SMC, bi očitno rad ugotavljal zlorabe v DUTB. Kaj pa zloraba, ki si jo je domnevno privoščil on kot kandidat za evropskega poslanca?! Foto: printscreen

Očitno je, da si nekatere slovenske politične stranke zakon razlagajo po svoje, nekatere pa gredo celo zavestno mimo njega. V javnosti namreč še vedno odmeva primer iz volitev leta 2014, ko je Računsko sodišče ugotovilo, da so Židanovi Socialni demokrati prejeli nezakonito financiranje, in to potrdilo z besedami: “Če je stroške za nastanek videov, ki se objavljajo na Twitter računu politične stranke SD, plačala evropska politična stranka Progressive Alliance of Socialists and Democrats (S&D) in jih dala v brezplačno uporabo stranki SD, bi lahko šlo za druge oblike prispevkov politični stranki SD in s tem za njeno financiranje.Tako obstaja tveganje za nezakonito financiranje te stranke iz tujine. Odvisno od tega, kdaj se videi predvajajo.” Spomnimo, Socialni demokrati so predvajali promocijske videe, ki niso nastali v Sloveniji, stroške izdelave, tudi prevoda v slovenščino, je plačala S&D, evropska politična skupina torej, ki ji pripadajo slovenski Socialni demokrati, so zapisali na 24ur. Takrat je Dejal Levanič, glavni tajnik Židanovih Socialnih demokratov, vztrajno zavračal vsakršne trditve o nezakonitem financiranju, češ, da tega ni bilo, “ker ni nobenega finančnega toka, poleg tega je to povsem v skladu s pravili Evropskega parlamenta, kjer se poslanska skupina na tak način promovira po vseh članicah Evropske unije.” Vendar, kot že citirano, 14. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji prepoveduje tudi vsakršno posredno financiranje političnih strank in kandidatov.

Da zakona ne poznajo politične stranke, ki so na oblasti, je še toliko bolj zaskrbljujoče, saj je znano, da Državni zbor v tretji obravnavi razpravlja in glasuje o predlogu zakona v celoti. Zakon torej sprejmejo poslanci. Sprašujemo se, ali poslanci instant političnih strank, kot so SAB, LMŠ in SMC, poleg njih pa tudi SD, ki so bile očitno nezakonito financirane iz tujine, sploh sledijo dogajanju DZ ali pa le pritiskajo gumbe po navodilih svojih šefov, ne da bi sploh prebrale, o čem glasujejo?

Dejan Levanič, glavnik tajnik SD, ima veliko dela, predvsem pa mora imeti ves čas pripravljenih kup izgovorov … (foto: STA)

To pa ni edina afera, v katero so bili v zadnjem času vpleteni v stranki Socialni demokrati. Računsko sodišče je namreč tudi ugotovilo, da je stranka Solidarnost neupravičeno prejela sredstva od stranke SD. Spomnimo, Solidarnost je pred parlamentarnimi volitvami v letu 2014 s SD-jem sklenila dogovor o skupnem nastopu na volitvah, stranki sta se dogovorili, da bodo njuni kandidati nastopili na kandidatni listi SD-ja ter da si stranki v razmerju 85:15 delita sredstva iz državnega proračuna, ki jih prejmeta na podlagi zakona o političnih strankah. Na podlagi dogovora in dopisa, ki sta ga stranki posredovali v državni zbor, je ta od leta 2014 nakazoval del sredstev stranki Solidarnost. V letu 2016 ji je tako nakazal 6.524,82 evra. A že v reviziji pravilnosti poslovanja SD-ja v letu 2014 je Računsko sodišče ugotovilo, da v tem primeru ni šlo za skupno listo obeh strank, temveč je SD vložil samostojno kandidaturo, so poročali na spletnem portalu RTV Slovenija. Zgodba še ni zaključena, saj je Računsko sodišče vložilo obdolžilna predloga za obe stranki. Tudi v tem primeru pa je Levanič trdi, da je bil “dogovor sprejet v dobri veri”.

Vendar pa nazaj k trenutni aferi, ko naj bi bili Irena Joveva, Angelika Mlinar in Gregor Perič nezakonito financirani iz tujine. Se bo tudi ta, tako kot pri SD, končala na sodišču? Bo Računsko sodišče ustrezno ukrepalo? V SAB, LMŠ in SMC sicer trdijo, da jim je skupina ALDE brezplačno delala reklamo kar sama od sebe, torej brez njihovega vedenja in soglasja. Glede na to, da danes nič ni zastonj, pa je jasno, da ta izgovor ne pije vode …

J. G.