fbpx

Irena Joveva se ob odlični plači hvali, da od marca lani ni šla niti enkrat v Bruselj?!

Evropska poslanka Irena Joveva (Foto: Instagram)

Evropska poslanka Irena Joveva iz vrst Šarčeve LMŠ je za Slovenske novice dala enega tistih “ženskih intervjujev”, kjer predstavijo “uspešne” ženske, ki jim je sanjsko plačana služba padla z neba, ter postavijo v ospredje njihovo “človeško” plat. Med drugim je spregovorila o tem, kako doživlja koronsko leto. Poudarila je, da je leto 2020, od marca dalje, praktično preživela doma, ob tem pa priznala, da je najbrž med redkimi evropskimi poslanci, če ne celo edina, ki od marca niti enkrat ni šla v Bruselj.

LMŠ-jeva evropska poslanka Irena Joveva je dala za Slovenske novice tipičen tabloidni intervju, ki ne bi bil nič posebnega, če se v njem ne bi hvalila, da je že nekaj mesecev ni bilo v Bruslju in da od marca lani dela od doma.

Celoten intervju z Jovevo si lahko preberete tukaj, toda za naš današnji članek je najbolj pomemben njen naslednji odgovor: “Leto 2020 – od marca dalje – sem praktično preživela doma, s tem mislim dobesedno doma; edina izjema je bil poletni dopust, med tistimi nekaj tedni, ko se je zdelo, da se je vse skupaj umirilo. Sicer pa delam od doma in sem najbrž tudi med redkimi evropskimi poslanci, če ne celo edina, ki od marca niti enkrat nisem šla v Bruselj. Niti pod razno ni enostavno delati na daljavo, toda to ne pomeni, da je vredno tvegati in si še bolj komplicirati življenje v teh časih; sploh glede na dejstvo, da imamo res dobre pogoje za delo od doma; od sestankov do glasovanja in možnosti razprave.”

Kaj je lahko razlog, da svoje astronomske evroposlanske plače ne služi tam, kjer bi jo morala, v Bruslju? Edini razlog, ki se ga spomnimo je, da ji s tem ni potrebno plačevati stanovanja v Bruslju. Potem so tukaj še starši, ki lahko kuhajo in tako Irena Joveva prihrani skoraj vso svojo evroposlanko plačo. Kakšna so plače evropskih poslancev, so leta 2019 podrobneje razkrili pri Financah. Evropski poslanci so imeli pred leti različno visoke plače, odvisne od države, kjer so bili izvoljeni, leta 2009 pa je prišlo do poenotenja plač. Od julija 2018 osnovna mesečna plača v bruto znesku znaša 8.757,70 evra. Po plačilu evropskih davkov in prispevkov za zavarovanje osnovna mesečna plača znaša 6.824,85 evra.

Foto: Instagram

Večina držav članic tudi zahteva, da njihovi evropski poslanci plačajo še nacionalni davek, tako da to po plačilu slovenskih davkov pomeni okrog 5.500 evrov neto, so zapisali. Ob tem pa je potrebno še omeniti, da evropski poslanci ob svoji plači prejemajo več nadomestil v obliki pavšalnih dnevnic za službene sestanke v Bruslju in Strasbourgu, pavšalnih dnevnic za srečanja zunaj EU, povračila potnih stroškov. “Za udeležbo na sestankih ali zasedanjih v Bruslju ali Strasbourgu po službeni dolžnosti (to morajo dokazati s podpisom na seznam navzočih) dobijo po 320 evrov pavšalne dnevnice na dan.” Upravičeni so tudi nadomestila splošnih stroškov za pokritje stroškov poslanskih parlamentarnih dejavnosti (najemnina za pisarne, telefonske naročnine itd.) in mesečnega nadomestila za osebne sodelavce.

Šarčeva sramota
V povezavi s to zgodbo je nedvomno potrebno spomniti na njenega strankarskega šefa Marjana Šarca, ki v zadnjih dneh pleni pozornost s svojimi frustracijami, ki so se pokazale v odgovoru predsedniku republike Borutu Pahorju. Šarec namreč ni želel iti v Bruselj in nagovoriti evropskih poslancev. S tem, ko je zavrnil priložnost za pomemben nagovor poslancem Evropskega parlamenta ter druge javnosti, je poskrbel za veliko blamažo Slovenije. Kljub temu, da se nagovora o prihodnosti EU v Evropskem parlamentu ne zavrne, je Šarec pri svoji odločitvi poudarjal, da se je tako odločil, ker bi bil lahko njegov nastop lahko razumljen kot predvolilni govor. Šarec je s tem dokazal, da nima občutka za politiko in strateške slovenske interese.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec (Foto: STA)

Pozor: Irena Joveva prihaja iz politične opcije, ki nas že tedne, če ne mesece prepričuje, da je pouk na daljavo izguba za otroke, sama pa bi nas rada prepričala, da veliko bolj kompleksnega dela evroposlanca ni problematično mesece opravljati od doma. Strah pred koronavirusom je seveda upravičen, toda visoka plača ima včasih pač tudi svojo ceno, ki je Joveva ni pripravljena plačati – če ne celo kot edina evroposlanka. Edina. Samo nje ni na kraju dogodka, kjer se velikokrat prav v zakulisju opravijo najpomembnejši pogovori. Če bi bili cinični, bi sicer rekli, da je njena odsotnost sreča za Slovenijo, toda z vidika poštenega odnosa do dela in visoke plače je daljša odsotnost evroposlanke v Bruslju in, da se povrhu s tem še hvali, katastrofa.

Aleš Ernecl