Italija je zaradi navala migrantov razglasila izredne razmere, Salvini žuga Sloveniji

Prebežniki na ladji. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Italijanske oblasti so zaradi okrepljenih migracijskih tokov zadnje dni v celotni državi razglasile izredne razmere. Te bodo trajale šest mesecev. Od petka prejšnjega tedna je na Lampeduso po podatkih obalne straže prispelo približno dva tisoč prebežnikov. Ob tem podpredsednik italijanske vlade Salvini Sloveniji grozi, da naj sprejema migrante, ki jih Italija vrača, v nasprotnem primeru pa bo uveden nadzor meje. 

Na takšen način skušajo zagotoviti posebno podporo zlasti južnim deželam, kamor prihaja večje število prebežnikov, kot sta Sicilija in Kalabrija. Ob uvedbi izrednih razmer pa namerava vlada poenostaviti postopke, da bi lahko vzpostavila nove sprejemne centre za prebežnike. Poleg tega namerava Italija okrepiti dejavnosti, povezane s pridržanji in izgonom tistih, ki do prebivanja v državi niso upravičeni. Za lažje spopadanje z migracijami nameravajo italijanske oblasti aktivirati tudi civilno zaščito in Rdeči križ. Predstavniki obojih bodo nudili pomoč z opremo in izkušnjami, poroča MMC.

“To je težava, ki bo z nami ostala najmanj prihodnjih deset let,” je ob tem dejal minister za civilno zaščito s Sicilije Nello Musumeci. Minister iz vrst stranke Bratje Italije je dejal, da vladna poteza ne bo rešila težave, “katere rešitev je povezana izključno z ozaveščenim in odgovornim posredovanjem Evropske unije”. Med petkom in ponedeljkom je na otok Lampedusa z več kot 40 plovili čez Sredozemlje prispelo kakšnih dva tisoč prebežnikov. Novico je v ponedeljek zvečer sporočila obalna straža Italije. Med migranti je večje število mladoletnih.

Prebežniki, pridržani na jugu Italije. (Foto: epa)

Begunsko taborišče na dotičnem otoku je prenatrpano, saj v njem prebiva kar 1800 oseb, kar je štirikrat nad zmogljivostmi. Obalna straža je zatem v bližini Sicilije in Kalabrije v dveh akcijah prestregla ribiški plovili, na katerih je bilo nastanjenih tisoč dvesto oseb, na enem osemsto, na drugem pa štiristo. V brodolomih ob obali Tunizije in v okolici Malte pa je preminilo 38 prebežnikov, 18 pa jih še vedno iščejo. Podpredsednik vlade in vodja Lige Matteo Salvini: “Ključno je, da Evropa končno ukrepa. Leta je govorila, ne da bi mignila s prstom, in čas je, da dokažemo, da je EU res unija in da solidarnost s prebežniki ni le naloga Italije, Španije, Grčije ali Malte.”

Salvini žuga Sloveniji

“S Slovenijo se moramo dogovoriti, da bo delala, kar mora in kar je že počela v preteklosti,” je dejal Salvini v povezavi s položajem prebežnikov v Furlaniji – Julijski krajini, ki je v Italiji vstopna točka za prebežnike s t. i. zahodnobalkanske migracijske poti.” je dejal Salvini.

Ob srečanju ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki je tedaj opravljala tudi naloge notranje ministrice, z italijanskim notranjim ministrom Matteom Piantedosijem v Stockholmu konec januarja so z notranjega ministrstva sporočili, da Slovenija in Italija vračanje ljudi, ki so nezakonito prestopili mejo, izvajata na podlagi sporazuma o prevzemu ljudi na državni meji, sklenjenega med obema vladama. Ministra sta tedaj ugotovila, da se ta sporazum izvaja.

Domen Mezeg