fbpx

Ivan Eržen v četrtek sklical šele prvo(!) sejo Strokovnega sveta NIJZ v času epidemije – Kaj so počeli doslej?

V.d. direktorja NIJZ Ivan Eržen in njegova predhodnica Nina Pirnat sta v času epidemije korona virusa po mnenju mnogih popolnoma zatajila. Foto: Demokracija.si

Izvedeli smo, da je bila za četrtek sklicana seja Strokovnega sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je strokovni organ. In to je bila edina in prva seja sveta, od kar je razglašena epidemija novega koronavirusa. Odgovornim smo že včeraj zjutraj poslali naslednja vprašanja: Zakaj seje strokovnega sveta NIJZ niste sklicali že prej? Kdo je zahteval sklic strokovnega sveta NIJZ? Kdo je član strokovnega sveta NIJZ? Odgovore smo prejeli šele v petek zvečer.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so odgovorili takole: “Strokovni svet NIJZ je strokovni kolegijski organ, ki ga vodi direktor zavoda in obravnava vprašanja s področja strokovnega dela zavoda, določa strokovne podlage za programe dela in razvoja zavoda, daje mnenja in predloge glede organizacije dela in pogojev za razvoj dejavnosti. Člani strokovnega sveta zavoda so predstavniki posameznih strokovnih področij javnega zdravja in drugi strokovnjaki s posameznih strokovnih področij, če jih naštejemo poimensko: Nina Pirnat, Tit Albreht, Rade Brinovec Pribaković, Ivan Eržen, Mojca Gabrijelčič Blenkuš, Ada Hočevar Grom, Ana Hojs, Neda Hudopisk, Tatjana Krajnc-Nikolič, Milan Krek, Mercedes Lovrečič, Karmen Niklanovič, Dominika Novak-Mlakar, Peter Otorepec, Lucija Perharič, Ticijana Prijon, Mateja Rok-Simon, Alenka Trop-Skaza, Maja Sočan, Dalibor Stanimirovič, Ana Šinkovec, Polonca Truden Dobrin, Vesna Vižintin, Metka Zaletel.”

Kot trdijo na NIJZ, je obravnava epidemije v začetni fazi prvenstveno naloga strokovne skupine za obvladovanje nalezljivih  bolezni, strokovne skupine za področje higiene ter seveda strokovnjakov iz področja komuniciranja. Strokovnjaki NIJZ iz teh področji so po besedah vodstva te institucije uspešno sodelovali pri uvajanju učinkovitih ukrepov za preprečitev širjenja virusa v populaciji.

Način sproščanja ukrepov pa je po mnenju vodstva NIJZ izjemo kompleksno vprašanje, pri katerem morajo sodelovati vsi strokovnjaki javnega zdrava. “Ker smo prešli v fazo, ko je nujna vključitev slednjih, je v. d. direktorja prim. prof. dr. Ivan Eržen sklical sejo Strokovnega sveta.”

Razglasitev epidemije v Sloveniji ni dovolj dober razlog za sklic seje strokovnega sveta?
Kot je razvidno iz zgornjega odgovora, je Strokovni svet NIJZ torej sklical v. d. direktorja Ivan Eržen. Zastavlja se veliko vprašanje, kako je mogoče, da po mnenju vodstva seje Strokovnega sveta NIJZ ni bilo potrebno sklicati že prej kot v četrtek. Niti v času, ko so v sosednji Italiji množično obolevali in tudi umirali za novim koronavirusom, niti ne po tem, ko je bila razglašena epidemija. Zdaj, ko je vlada Janeza Janše s pomočjo vseh, ki so garali, da lahko danes pišemo o sproščanju ukrepov, pa v.d. direktorja Ivam Eržen sklicuje prvo sejo Strokovnega sveta NIJZ v času epidemije.

Takšne nenavadne poteze vodstva Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer niso nič novega. Vredno je spomniti, kdo je vodil NIJZ še v času Šarčeve vlade in kdo je vodilno zamenjal.

KAJ JE GOVORILA NINA PIRNAT TIK PRED IZBRUHOM COVID-19

NIJZ PRIZNAL: ERŽEN V FUNKCIJI DIREKTORJA SODELOVAL NA STRANKARSKEM DOGODKU SD

Demokracija.si