Ivan Kenda, nekdaj Šarčeva desna roka v Kamniku: “Ves čas smo ga morali brzdati, da ni ljudem obljubljal neumnosti. Ves čas pa je sanjal, da bo predsednik!”

Ivan Kenda je bil gost voditelja Luka Svetina v sredini oddaji Tema Dneva. Šarec se z njim ni želel soočiti. Foto: Nova24TV.

“Šarc, šli bomo od dokumenta do dokumenta!!” je na socialnem omrežju Facebook zapisal nekdanji direktor občinske uprave Kamnik, na katerega je kamniški župan in kandidat na državnozborskih volitvah Marjan Šarec prevalil vso odgovornost za netransparentnost vodenja 40-milijonske nadgradnje čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja. Za vodenje projekta je občina namreč najela podjetje CSE Invest brez javnega razpisa in v dveh zneskih pod 20 tisoč evri, prav tako so na občini Kamnik podjetju plačevali pred prejetimi poročili o izvedbi. Šarec je na komercialni televiziji POP TV zanikal, da bi šlo za drobljenje naročil, pri poročilih pa, da so zamujala in da je za to krivec Ivan Kenda. Zato naj bi nekdanjega direktorja občinskega uprave, svojega tesnega sodelavca, odpustil. Kenda ga je nato javno pozval, naj se z njim sooči na Televiziji Nova24TV, pa si tega predsednik Liste Marjana Šarca ni upal storiti.

Naj spomnimo. Kamniški nadzorni odbor je odkril številne nepravilnosti pri izvedbi nekaterih projektov v času županovanja Marjana Šarca. Šarcu očitajo razmetavanje 40.000 evrov občinskega denarja. Po dveh letih nadzora so namreč ugotovili drobljenje naročil, s čimer so zaobšli zakon o javnih razpisih pri 40-milijonskem projektu nadgradnje čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja v letih 2014 in 2015. Šlo je za skupni projekt šestih okoliških občin, ves denar pa se je pretočil prek največje, kamniške občine.

Trboveljskemu podjetju CSE Invest, ki nad projektom izvaja tako imenovani kontroling, so na občini napisali dve naročili, obe pod 20 tisoč evri, čeprav naj bi šlo za isto stvar. Zato nadzorni odbor zdaj zahteva, da svoje mnenje o tem poda računsko sodišče. A Šarec nepravilnosti zanika, potrjuje samo, da so bila plačila izvedena, preden so prispela poročila, in da je to napaka Ivana Kende, saj da je na njem kot občinskemu direktorju vsa odgovornost. Toda Kenda trdi, da ga župan nikoli ni nagnal in da je občino zapustil sam.

Foto: Nova24TV.

Kenda Šarcu od leta 2015 dalje očita tudi paktiranje z nekdanjim poslancem Pozitivne Slovenije Branetom Golubovićem, ki se ga prej na občini ni smelo omenjati, saj sta bila s Šarcem sprta, danes pa je celo na njegovi listi. To naj bi bil eden izmed glavnih razlogov, da je januarja 2016 občino zapustil.

Kaj vse je v Temi dneva o Marjanu Šarcu razkril dolga leta njegov najtesnejši sodelavec Ivan Kenda, si lahko še enkrat ogledate na spodnji povezavi:

Šarec: “Bilo bi smešno, če se nadrejeni na televiziji sooča s svojimi bivšimi zaposlenimi”
“Bilo pa je pomanjkanje poročil, ta poročila so bila potem vnesena naknadno. Kot nadrejeni sem ugotovil, da zadeve niso bile pravilne, zato sem ukrepal. Direktor občinske uprave je zadolžen za zakonitost delovanja teh poslov. Kenda je bil zaposlen še v sektorju za družbene dejavnosti, kar je opravljal hkrati z direktorsko funkcijo,”
nam je v svoji pisarni v občini Kamnik v sredo popoldne razlagal Šarec, a zavrnil prihod v večerno oddajo, kjer bi se lahko soočil s Kendo. “To bi bilo skrajno smešno, da bi se nadrejeni na televiziji soočal z bivšimi zaposlenimi, ki jih je odpustil,” nam je pojasnil Šarec. Zanimivo, samo dva dni prej pa je očital predsedniku kamniškega nadzornega odbora Robertu Kokotcu, da se z njim ne upa soočiti na POP TV.

Foto: Nova24TV.

A Kokotec pravi, da je nadzorni odbor svoje delo korektno opravil. S Kendo sta bila zelo dobra prijatelja, pa sta se očitno skregala. “To je res smešno, da bi me kdo obtoževal, da je poročilo politično motivirano,” je povedal član stranke SDS. “Nadzorni odbor, vseh sedem članov, je potrdilo to poročilo, čeprav nam je občina odgovorila, da ni šlo za drobljenje naročil, mi še vedno smatramo, da je šlo,” je bil jasen Kokotec.

Kenda, bil je gost v oddaji Tema dneva, sicer pravi, da se s poročilom sicer ne strinja, ker v času preiskave, ta je potekala med letoma 2016 in 2018, ni bil niti enkrat povabljen na zaslišanje. A bolj ga je razhudil Šarec, ki na POP TV ni direktno omenil njegovega imena, za vse nepravilnosti, za katere je kot župan po slovenski zakonodaji objektivno najbolj odgovoren prav sam, pa je obtožil svojega nekdanjega direktorja.

Kenda: “Šarec se ni zanimal za občino, ves čas je sanjal, da bo predsednik!”
“Če greš v javnost s takšnimi izjavami in obtožbami, bi človek pričakoval malo več poguma. Bila sva zelo dobra prijatelja, saj sva skupaj na dan preživela 8, 12, kdaj tudi 16 ur, zaradi česar sem imel v zakonu težave, saj me nič ni bilo doma. Skupaj sva bila praktično na vsaki procesiji, zaupala sva si skoraj vse, Šarec je vedel za vsak projekt, vse mu je bilo podrobno razloženo, a se nikoli ni kaj dosti zanimal za to, kar se dogaja v občini,” je v temi dneva voditelju Luki Svetini pojasnjeval Kenda.

In razkril je nekatere zelo zanimive podrobnosti iz časa njunega skoraj petletnega sodelovanja. “Sanjal je, da bo nekoč predsednik države, sem mu dejal, daj na počaka še dva ali tri mandate kot župan Občine Kamnik, da si pridobi še nekaj izkušenj, pa je dejal, da se mu tako dolgo ne da čakati,” je povedal Kenda, ki trdi, da se je Šarca za vstop v politiko pripravljalo vse od leta 2008 in že prej, ko je kot imitator deloval na Radiu Ga Ga in so ga ljudje poznali kot izmišljeni lik Serpentinška.

Bili smo tudi na obisku pri Marjanu Šarcu v Kamniku. (Foto: Nova24TV)

Odpustil ga je, potem pa prosil, naj ostane na občini in mu pomaga na drugem delovnem mestu …
“Ves čas smo ga morali brzdati, da ni ljudem obljubljal stvari, ki jih ne bi bilo mogoče realizirati. Skupaj pa sva bila na vseh možnih sestankih, smatral me je kot svojega najtesnejšega zaveznika,”
je Kenda opozoril, da Šarec ni sposoben župan, zato se ga je treba paziti kot morebitnega predsednika vlade.

“Sam sem bil torej deklica za vse, zaradi česar sem imel tudi težave z zdravjem. Ko me je odstavil kot direktorja, jasnega razloga nikoli ni navedel, je dejal le, da nisem kaj veliko naredil. A po mojem odhodu iz Občine Kamnik niso storili že dve leti ničesar več. Zanimivo pa je, da če se bil tako slab, zakaj me je potem prosil, da vseeno ostanem na nižjem položaju še do avgusta naslednje leto, bojda zaradi pomembnosti projektov, ki so še aktivni. Z menoj je nato celo podpisal anekse k pogodbi, pa dodatke k plači. Podpisala sva celo pogodbo o povečanem obsegu dela za šest mesecev,” se je še spominjal Kenda, ki pravi, da je imel Šarca januarja 2016 dovolj, zato je občino zapustil. Mesto direktorja je sicer opravljal do oktobra 2015.

Glede razdiralne politike Marjana Šarca, ki pred volitvami, čeprav sploh še ni prišel v parlament, javno trdi, da s Slovensko demokratsko stranko oziroma Janezom Janšo nikoli ne bi šel v koalicijo, pa je Kenda povedal sledeče: “Njegov moto je bil vedno zelo odkrit: Če lahko ljudi skregaš, jih lažje obvladaš!”

Pa si Slovenke in Slovenci res želijo imeti takšnega predsednika vlade?

T. F.