fbpx

Ivan Kralj – bogataš, ki posoja denar tajkunu Odlazku za koncentracijo medijev in se nadeja orožarskih poslov z državo

Ivan Kralj. (Foto: STA)

Ivan Kralj je še eden izmed tranzicijskih povzpetnikov v Sloveniji. Kljub temu, da ga osrednji mediji zelo radi predstavljajo kot uspešnega podjetnika temu ni tako. Prve posle s slovensko vojsko mu je uspelo pridobiti v času LDS s pomočjo takratnega poslanca Toneta Anderliča. Kralj ima sicer stike s poslovno-političnim omrežjem koncerna Iskra. Prav v času prve Janševe vlade je s pomočjo svojega zvestega uslužbenca na MORS-u Željka Kralja (nista v sorodu) na sumljiv način zaslužil čistih sedem milijonov evrov, ko je svoje puške FN-2000 prodal za dvakratnik nabavne cene. To dokazuje tudi dokument MORS-a in prispevek iz 24ur, kjer jasno zapisno, da so jih prodali za 15 milijonov evrov. Vidni podpornik levega političnega pola se je v zadnjih letih spustil še na medijsko tržišče, kjer je mecen medijskega imperija Martina Odlazka. V kratkem pa bomo tudi predstavili kvadrat med Kraljem, Odlazkom, predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom in predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Na naša vprašanja je odgovoril tudi Željko Kralj. Sam priznava, da se z Ivanom Kraljem poznata že od 90.ih let in zanika kakršno koli vpletenost v posle, v katerih je omenjen v članku. Sam pa tudi trdi, da je bil le enkrat ali dvakrat na leto v prostorih Arexa od leta 2013, kakšno pa leto pa ga tudi ni bilo. Njegove odgovore si lahko preberete ob koncu članka. Na naša vprašanja je odgovoril tudi direktor Arexa Ivan Kralj in zanikal večino navedb v našem članku. Poslal nam je odgovore na vsa naša vprašanja in na njegovo prošnjo vse odgovore objavimo v celoti na koncu članka. Zanikal je tudi, da ima podpisano posojilno pogodbo z Martinom Odlazkom. Poslal pa nam je tudi kopijo pogodbe za puške FN-2000, kjer je zapisano, da je bila vrednost posla malce nad 13 milijonov evrov in z njo vrh SV ni imel ničesar pri tem.

Ivan Kralj velja za enega najpremožnejših ljudi v Sloveniji. Leta 2019 je zasedal 47. mesto med najbogatejšimi Slovenci z 31,8 milijona evrov premoženja. Večino svojega bogastva je ustvaril s podjetjem Arex, vodilnim podjetjem za izdelovanje orožja v Sloveniji. Leta 2017 je svoje podjetje prodal družbi RSBC v lasti Čeha Roberta Schönfelda za 28 milijonov evrov. Kralj v osrednjih medijih velja za uspešnega in cenjenega podjetnika. Tako vsak njegov projekt predstavljajo kot uspešen. Bil pa je tudi nagrajenec Gospodarske zbornice Slovenije. Vendar gre za enega ključnih igralcev tranzicijskega omrežja na Dolenjskem in finančnega mecena pravnomočno obsojenega goljufa, včasih tiskarskega, sedaj smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka.

V člankih na svetovnem spletu nismo zasledili kakšnih kritičnih člankov o Kralju. A njegova vloga ni niti malo nedolžna, kot rad predstavlja večinoma v lokalnih medijih v lasti Martina Odlazka. Kot dolgoletnemu političnemu podporniku Socialnih demokratov in v 90-ih podporniku takratne najmočnejše stranke LDS, so mu bila vsa vrata za sklepanje donosnih poslov z orožjem odprta. V času vladavine LDS je bil njegov ključni zaveznik dolgoletni vplivni poslanec LDS Tone Anderlič. Z njim se je tako redno sestajal v Vinski kleti Mastnak. Ena njegovih ključnih povezav je bil Željko Kralj (nista v sorodstvu), dolgoletni uslužbenec Direktorata za logistiko na Ministrstvu za obrambo. Tam je zaposlen že dobrih petnajst let in sprejema ključne odločitve za nabavo orožja pripadnikom Slovenske vojske. Na sedežu podjetja je bil večkrat opažen. Zanesljivi viri nam povedo, da so zaposleni mislili, da je Ž. Kralj v resnici eden izmed zaposlenih, ki zaseda v Arexu vodilno funkcijo.

Dolgoletni visoki uslužbenec MORS-a Željko Kralj je bil večkrat viden  v prostorih Arexa. Velja za eno ključnih oseb, ki Ivanu Kralju omogočajo posle z državo. (Foto: STA)

Kralj orožja je šel v posel z Odlazkom zato, da je dobil nekaj manj kot štiri odstotno obrestno mero za kupnino pri prodaji Arexa
Pri Ivanu Kralju se je pojavila težava, ko je naenkrat na svoj bančni račun prejel kupnino od prodaje Arexa. Kralj, ki ga nikoli niso zanimali mediji, je postal eden ključnih igralcev v Odlazkovem medijskem imperiju. Vloga Kralja se je na medijskem prizorišču izpostavila, ko je kot eden ključnih deležnikov sodeloval pri nakupu Infoneta, največje radijske mreže v lasti Leona Oblaka. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so Oblaka domači tranzicijski bančniki nalašč zakreditirali, da ni imel drugega izhoda, kot da proda svoje uspešno podjetje. Kljub nekaj ponudbam je moral popustiti Odlazku in Kralju, katerima je predal največje zasebno radijsko mrežo v državi.

Poznavalci nam vedo pvoedati, da Kralj ni želel plačevati banki ležarnine, in da mu denar leži na računu. Zato je sklenil posel z Odlazkom in mu podaril del svojega kapitala za prevzem Infoneta. Orožarski velikan ima tako sklenjeno posojilno pogodbo z donosom malce manj kot štiri odstotno obrestno mero. S tem pa si je pokril stroške inflacije in minimalni dobiček, da mu ne bo treba plačevati davkov.

Martin Odlazek (Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek)

Zanimiva je tudi zgodba o tem, zakaj sta sploh postala predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik Uefe Aleksander Čeferin, naenkrat prva potencialna izzivalca sedanje največje parlamentarne stranke SDS pred prihajajočimi volitvami. Dobri poznavalci Odlazkovega medijskega imperija so nam zagotovili, da sta morala to narediti po Odlazkovem naročilu, odgovorni urednik Ekipe Goran Obrez in novinarka Necenzuriranega Vesna Vuković. Kljub temu, da Odlazek zavrača vse namige, da vpliva na uredniško politiko v svojih medijih, temu ni tako. Na drugi strani ima Kralj močan vpliv na Odlazka, a še ne čuti potrebe, da bi uveljavljal svoj vpliv.

Kralj se je skupaj z Odlazkovimi podjetji znašel v delni lastniški strukturi Infoneta, Radio Krka, Radio Tednik Ptuj in RGL. Poleg tega je še delni lastnik Perpetuum Mobile in Eltasa. Večinski lastnik pa je v podjetjih Rexivitale, Atar in Flycom Aviation. Je pa tudi polovičen lastnik podjetja Aviofun. Deluje pa še kot predsednik KS Brusnice v občini Novo Mesto.

Ivan Kralj v času prvega mandata Erjavca na MORS-u opravil sumljiv posel
Ivan Kralj ima prav tako stike s posamezniki iz poslovnega in političnega omrežja koncerna Iskre. To je znal vedno izkoristiti. Za enega njegovih ključnih zaveznikov se je izkazal Karl Erjavec. V času prve Janševe vlade osrednji mediji zelo radi zapišejo, da je Arex zaslužil okrog 48 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Ne smete pozabiti, da je v lastništvu ciprskega podjetja Flycoma Aviation imel svoj delež tudi Željko Puljič, predsednik uprave Iskratela. Le to je Kralj kupil v času Šarčeve vlade. V medijih se je obširno poročalo, ko se je Erjavec po polomu s padlo konstruktivno nezaupnico zaposlil v Puljičevem Iskratelu.

Željko Puljić in Karl Erjavec. (Foto: STA)

Ob nakupu deleža je Kralj zagotavljal, da se bo usmeril v panogo turističnih preletov s helikopterji, ki jih ima parkirane na bovškem letališču. Njegova računica je bila, da bi spet podpisal donosen posel s Slovensko vojsko in bi s svojimi helikopterji imel koncesijo vlade za izvajanje službe za reševanje. Vendar so njegovi helikopterji popolnoma neprimerni in tudi nevarni za izvajanje takšnih nalog, nam zagotovijo naši viri. Kralj je upal, da bo v navezi z Željkom Kraljem spet zmagovalec. Vendar se je situacija obrnila nekoliko drugače in sanje o milijonih so se razblinile s premestitvijo Željka Kralja.

V času prve Janševe vlade pa je posel Kralja pokril takratni minister za obrambo Karl Erjavec. Leta 2006 je bil Kralj izbran za ponudnika, ki je pripadnikom slovenske vojske dobavil nove puške. To so bile puške znamke FN-2000 Herchstal. Primer bomo podrobneje predstavili v enem izmed prihodnjih člankov, a je zanimivo to, da je Kralj v vlogi uvoznega dovoljenja navedel nabavno ceno nad sedem milijonov evrov in nekaj dni kasneje podpisal pogodbo s Slovensko vojsko za slabih 15 milijonov evrov. To dokazuje tudi novica iz spletnega portala 24ur z dne petindvajsetega julija 2007. V uredništvu hranimo dokumentacijo, da gre za še enega izmed sumljiv poslov v podjetniški karieri Ivana Kralja.

Dokument MORS-a. Lahko vidite, da je bila cena Kraljevih pušk 6.903,621,00

Po pričevanju naših virov je to naredil konec tedna. Nekaj dni kasneje, v torek, pa je s takratnim načelnikom SV, Albertom Gutmanom, podpisal pogodbo v višini slabih 15 milijonov evrov. Vprašajte se, kako mu je uspelo, da je orožje prodal za več kot dvojno nabavno ceno? Kdo je bil spet ena ključnih vez za sklepanje posla? Še en takratni visoki uslužbenec MORS-a, Igor Nered. Naključje ali ne, prav Nered je sosed, kjer ima Kralj svojo brunarico.

Citat iz spletne strani 24ur z dne 25.7.2007. (Foto: Posnetek zaslona-24ur)

 

Odgovori direktorja Arexa Ivana Kralja:

Spoštovani gospod Luka Perš,

 načeloma nikoli ne odgovarjam na provokativna vprašanja novinarjev, ker pa je v Vašem članku o človeku, ki ga ne poznate, napisanih toliko neresnic in bedarij, sem se odločil, da odgovorim nanje in poleg tega tudi pokomentiram Vaše neresnične trditve. Objavo dovoljujem samo v celoti.

 Prva Vaša vprašanja so prispela 30. 6. 2021 ob 14.28 uri na »splošni« mail podjetja Arex. Že čez slabih 10 ur oz. 1. 7. 2021 ob 0.29 uri pa ste Vaš članek o meni že objavili na portalu.

 Prvi sklop Vaših vprašanj:

 1. Ali ste se poznali  s pokojnim Petrom Badovincom, nekdanjim lastnikom gostilne Badovinac? DA.
 2. Ali ste kdaj na svoji poslovni poti sodelovali s poslovnežem Nicholasom Omanom? NE.
 3. Kdaj ste spoznali  Robert Schonfelda, sedaj lastnika Arexa? Ali ste z njim že prej poslovno sodelovali? Spoznal sem ga v letu 2016, ko se je pojavil kot eden od potencialnih kandidatov za nakup Arexa.
 4. Ali poznate detektivsko agencijo Vestigium? Ali je naključje, da se pojavlja kot delni lastnik v istih medijih kot vi (Infonet, Radio Krka, Radio Tednik Ptuj)? NE, ne poznam.
 5. Večkrat so se pojavile informacije, da stojite za medijskim imperijem Martina Odlazka in ga tudi financirate. Kakšen je vaš komentar? NE stojim za njim in ga ne financiram.

Drugi sklop vprašanj ste poslali 1. 7. 2021 ob 1:08, torej slabe pol ure po tem, ko ste objavili svoj nepreverjeni članek.

 1. Ali je res bil višji uslužbenec MORS Željko Kralj večkrat v prostorih vašega podjetja? Ker Arex dela z MORS, je gospod obiskal podjetje po službeni dolžnosti. Po moji oceni ni šlo za več kot deset obiskov v času obstoja Arexa (26 let).
 2. Ali ste res sklenili posojilno pogodbo z Martinom Odlazkom? NE.
 3. Ali ste res kupili Flycom le zato, ker ste računali, da boste pri pridobivanju še enega posla z MORS? Podjetje Flycom Aviation ima svojo dejavnost, ki nikakor ne sovpada z dejavnostjo MORS (snemanje iz zraka, prevoz ljudi in tovora, servisiranje helikopterjev in letal).
 4. Ali ste res puške FN-2000 preprodali po dvakratni višji nabavni ceni? O tem je bilo že vse povedano pred leti. Naj ponovim najvažnejše. Pogodba je bila tripartitna, sklenjena med MORS, Arexom in FN-om. Arex nastopa kot dobavitelj in tudi proizvajalec. Vaše pisanje je neresnično, saj je bila poleg pušk (pri katerih smo aktivno sodelovali pri izdelavi pomembnih sestavnih delov) dobavljena tudi dodatna oprema in rezervni deli. Izpustili ste tudi pomembno dejstvo, da vrednost, ki ste jo v članku navedli, vključuje tudi 20 % DDV (razvidno iz priloge). Odgovor je torej NE.

V članku ste navedli še nekaj neresnic, zato želim poudariti še naslednje:

Anderlič nikoli ni ni sodeloval pri poslih Arexa in z njim se nikoli nisem srečal pri Mastnaku.

Nisem povezan s koncernom Iskra in g. Pulićem, drži pa, da je bil gospod pred mano preko ciprskega podjetja solastnik Flycoma. Danes je Flycom Aviation v slovenski lasti.

Kot novinarju Vam predstavljajo izrazi promet in zaslužek precejšnje težave (mogoče namenoma, zaradi »bombastičnega poročanja«). Tudi posli z državo Vam niso povsem jasni; na razpisu lahko zmagaš, če izpolnjuješ zahteve in imaš najugodnejšo ceno.

Tudi generala Gutmana ste preimenovali iz Albina v Alberta in ga umestili kot podpisnika pogodbe, čeprav načelnik nima teh pooblastil.

G. Igorja Nereda ste mi dali za soseda, kar seveda ne drži. Lovske družine, v katero ste me včlanili, ne poznam.

 Če ste kot novinar v službi resnice, bi morali biti prvi, ki bi pisali korektno in podajali preverjene informacije. Sicer pa narod ni neumen in sami sebi škodujete, pa še Bog »žlehnobe ne odpušča.«

 Ivan Kralj se je vedno pripravljen sestati z Vami, se pogovoriti in razjasnite vsa vprašanja in dvome. Vedno dobrodošli pri meni.

 Ivan Kralj

 

 

 

Odgovori Željka Kralja:

Lepo pozdravljeni,

na vas se obračamo, ker nas zanima nekaj informacij glede vašega sodelovanja z Ivanom Kraljem. Zato nas zanima sledeče:

 1. Ali ste res bili večkrat videni v prostorih podjetja Arex?

Obisk podjetja Arex je bil izključno na podlagi podpisanega dogovora med GOIS in MORS, in sicer z namenom podpore sloveski obrambni industriji pri različnih mednarodnih dogodkih. Število obiskov je mogoče oceniti na 1x do 2x letno od leta 2013, kakšno leto pa je minilo brez obiskov.

 1. Kako dolgo poznate Ivana Kralja?

G. Ivana Kralja poznam od začetka 90ih.

 1. Ali ste mu res hoteli urediti posel s helikopterji za izvajanje službe reševanje hitre pomoči?

Nikdar osebno oz. Direktorat za logistiko ni bil vključen v reševanje problematike HNMP, za to je bila imenovana medresorska strokovna komisija, ki jo je vodil DS MORS.

 1. Komentar, če želite sami še kaj dodati.

Od 2002 do 2008 sem bil zaposlen na GŠSV in na nobeden način nisem bil vključen v projekt nakupa nove pehotne oborožitve oz. avtomatske puške FN2000S.

 

Luka Perš