fbpx

Ivo Vajgl podpira ljubljanske kriminalne skvoterje, ki so nezakonito prevzeli stavbo na Linhartovi 43

Ivo Vajgl (Foto: Posnetek zaslona)

Spletni portal MMC RTV Slovenija je pred nekaj dnevi z velikim navdušenjem poročal o še eni veliki “pridobitvi” za slovensko prestolnico. Menda zapuščeno zgradbo na Linhartovi 43 so namreč zasedli levičarski skvoterji in ustanovili avtonomno cono PLAC.

“Stavba na Linhartovi cesti 43 v Ljubljani je bila vrsto let zapuščena, zanemarjena in brez življenja. Od danes je odprta za javnost,” so v soboto sporočili iz kroga omenjenih novih “lastnikov” zgradbe. “Vse koalicijske vladne stranke, poleg njih pa tudi stranke Pirati, DeSUS, Vesna in LMŠ, so v predvolilni kampanji na vprašanje iniciative Glas ljudstva odgovorile, da je treba avtonomne prostore zaščititi in da podpirajo vzpostavljanje novih. Zdaj je čas za dejanja. Zato pozivamo vse oblastne organe in institucije, da ravnajo tako, da ne bodo poskušale poseči v na novo vzpostavljeni avtonomni prostor,” so zapisali v javnem pismu.

S tiho privolitvijo politike
Povedano drugače: zgradbo, ki je sicer v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so samovoljno uzurpirali, sedaj pa so na tem prostoru razglasili svojo “avtonomijo”, kar dobesedno pomeni, da tudi državni zakoni tam ne veljajo, ker imajo pač lastne zakone (če sploh obstajajo). V vsakem primeru pa je to grob poseg v lastninsko pravico, očitno v upanju, da jim bo dolgotrajno bivanje prineslo samodejno lastninsko pravico.

To sicer ni prvi takšen primer. Najbolj znana “avtonomna cona” je zgradba nekdanje vojašnice na Metelkovi, kasneje pa so skvoterji zasedli tudi nekdanjo tovarno Rog. Pred dvajsetimi leti je prišlo do zasedbe ene od zgradb v lasti Slovenskih železnic, kjer se je naselila sedaj že pozabljena Avtonomna cona Molotov, poimenovana po sovjetskem zunanjem ministru, ki je v Stalinovem imenu sklenil sporazum s Hitlerjevo Nemčijo o razdelitvi Poljske. Očitno je dokaj uspešna praksa nenadzorovane okupacije zgradb dala krila mnogim neformalnim skupinam levičarsko orientirane mladine, da je šla v nov “podvig”, verjetno tudi s tihim privoljenjem vlade.

Vajgl računa na glasove skrajne levice
Na dogajanje se je že odzval tudi skorajšnji predsedniški kandidat trdega jedra levice Ivo Vajgl. “Mladim očitamo nezainteresiranost, apatijo in še marsikaj, čeravno so v resnici ogledalo razpoloženja v družbi. Zato pozdravljam vzpostavitev avtonomnega prostora PLAC in pozivam organe oblasti, naj pobude ne obravnavajo kot vandalizem, temveč kot kritični družbeni odziv in poziv skupine zanamcev, ki jih upravičeno skrbi, kakšno prihodnost smo jim namenili. Hkrati pa apeliram na mestne oblasti in vlado, da s svojo podporo zagotovijo kvalitetno in varno obnovo Placa,” je zapisal. In nadaljeval: “Mnoga podobno avantgardna dejanja so skozi zgodovino pomenila začetek gibanj, ki so naznanjala drugačno pot, pot v nujno potrebne spremembe na vseh področjih. Naj tu dodam le, da gre pri tako zvani zasedbi za našo skupno lastnino, ki je nastala z javnim denarjem, zato je nezainteresiranost države, ki s to lastnino ravna najmanj nemarno, tista, ki bi morala skrbeti, ne pa pobude mladih, ki jim je mar. Prav slednje smo dolgo pogrešali, zato jim zdaj ponudimo roko!”

No, Vajglov odziv je seveda mlatenje prazne slame, saj doslej ni bilo zaslediti, da bi podobno podprl vzpostavitev zares koristnih pobud za mlade (denimo projekti za mlade, ki so prepuščeni ulici, v preteklosti je bil to npr. “bus veselja”, ki so ga zasnovali salezijanci na ljubljanskem Rakovniku). Očitno Vajgl računa na glasove levičarskih skvoterjev in javno podpira tudi njihove anarhistične blodnje. In ne samo to: zahteva celo, da bi zgradbo, kjer sedaj domuje “Plac”, za njihove potrebe obnovili kar z davkoplačevalskim denarjem. Kar dejansko pomeni, da v resnici prezira slovenski pravni red, temeljne človekove pravice in svoboščine.

Podobne ideje tudi za Metelkovo 6
Spomnimo, da so tudi v zvezi z Metelkovo 6 tam stanujoči NVO-ji predlagali, da se stavba obnovi – seveda na davkoplačevalske stroške, medtem ko bi njim ministrstvo za kulturo poiskalo začasne nadomestne prostore – sploh jih ni zanimalo, da so oni tam nezakonito in da ministrstvo nima prav nobene odgovornosti, da najbogatejšim NVO-jem v državi poišče nastanitve.

PLAC kot CHOP?
Slovenska skvoterska scena narkomanske skrajne levice sicer močno spominja na podobno skrajno levo usmerjeno gibanje, sestavljeno pretežno iz preprodajalcev mamil, morilcev in svobodnih umetnikov v ameriškem Seattlu, kjer so leta 2020 pod pretvezo protirasističnega gibanja ustanovili t. i. svobodno avtonomno cono (t. i. CHOP Capitol Hill Occupied Protest), ki jo je sestavljalo nekaj ulic okoli okrožja Capitol Hill, levičarske mestne oblasti pa so policiji preprečile, da v coni uveljavlja zakon in pravico. Kar se je zgodilo nato, je bilo predvidljivo: okupirano območje je v nekaj tednih okupacije postalo svetovna prestolnica nasilja in umorov – prehitelo je celo zloglasna mehiška mesta, kjer oblast neformalno nadzirajo narkokarteli. Komaj ko so obupani ljudje, ujeti v okupiranem območju prek svetovnih medijev rotili organe pregona, naj jih rešijo okupatorskih nasilnežev, je policija vdrla v CHOP in narkomatsko, morilsko drhal pregnala. Bo to Ljubljana leta 2030? Ivo Vajgl si tega želi.

Andrej Žitnik