fbpx

[Iz minute v minuto] Erjavčevi pesimistični občutki so se izkazali za točne – dobil tri glasove manj od pričakovanj!

Karl Erjavec lahko računa le na 43 glasov.

Vlada Janeza Janše je v državnem zboru uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Kandidatu za predsednika vlade Karlu Erjavcu na tajnem glasovanju namreč ni uspelo zbrati dovolj glasov. Podprlo ga je 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec verjame v uspeh nezaupnice, podobno pa tudi predsedniki drugih strank KUL, ki na ves glas poudarjajo, kako naj bi poslanci pravzaprav glasovali o tem, ali se strinjajo z Janševo politiko ali želijo spremembo. Erjavec je pred samim začetkom glasovanja zatrdil, da ima mešane občutke in dodal, da pričakuje vsaj 43 glasov podpore. Dobil je torej 3 manj od pričakovanj.

17:44 Anja Bah Žibert:

17:21 Bojan Podkrajšek:

16:22 Tadeja Šuštar: Ta vlada dela dobro in ima toliko dosežkov, da če bi ob naštevanju vseh želeli govoriti tako opozicija, kot koalicija, bi zmanjkalo časa. Vendar pa si opozicija zatiska oči in teh dosežkov noče videti. Möderndorfer je kolegico Gregorčič pošiljal na drugi konec državnega zbora. Lahko pa bi iz svojih bogatih izkušenj povedal, kako je, ko se požvižgaš na svoje volivce in zamenjaš stranko. Včasih je Möderndorfer Gantarju nasprotoval, ker je bil član te vlade, danes ko je Gantar na isti strani, kot Erjavec, pa verjamem, da boste z veseljem podprli nakup hitrih testov Majbert Pharm. Jih je namreč le odobril minister iz katere stranke prihaja Erjavec. Verjamem, da vam glede na vaše bogate izkušnje glede prestopov, ne bo težko razumeti te situacije. Za problematiko oskrbe starejših so v času ministra Cigler Kralja namenja petkrat več sredstev, kot katerekoli druge vlade od leta 2008 naprej, kar je dobro prikazano na spodnjem grafu:

Foto: Printscreen

16:04 Jure Ferjan: Zganjate govorico sovraštva in vi ste tisti, ki rušite Vlado RS, rušite ukrepe in s tem ogrožate javno zdravje. Sami ste problematizirali ukrepe, kot je nošenje maske, a danes delite nasvete, kakšne ukrepe bi vlada morala sprejemati. Toliko o integriteti in deljenju nasvetov. Slovenski mediji, katerim nekateri pravite neodvisni mediji, o tem celo poročajo in vse skupaj še podpihujejo, spodbujajo. Slovensko sodstvo pa pravi, eh to ni nič takega, pač gre za svobodo govora. Pa grozi se poslankam in poslancem, ministrom in ministricam ter grozijo predsedniku vlade. Celo s smrtjo mu grozijo. Prej je rekel gospod Erjavec, da je to surovo in primitivno. Točno tako, surovo, primitivno in neprijazno je, samo naslovnik je drugačen, komur so bile namenjene besede. S tem, ko vi rušite, ta vlada dela, gradi in kar je najpomembneje pomaga ljudem. Drugič ugled Slovenije v Evropski uniji, v svetu. Polna ura so vas jedrnih držav. Gospod Erjavec se je srečal z zunanjim ministrom Rusije, Turčije in Kosova. Ja, spoštovani. Trenutna zunanja politika, ki jo izvaja dr. Anže Logar pa je odmik od teh jedrnih držav Evrope. To pa je res. Število aktivnosti Logarja v manj kot enem letu govori samo zase. Poudaril bom dejstvo, da je predsednik vlade s svojim znanjem, izkušnjami in nenazadnje tudi pobudo dosegel, da se je 27 držav članic EU poenotilo glede pomoči po pandemiji covid-19. Od tega je Janša izpogajal zgodovinskih 10,5 milijarde evrov. 

Foto: Printscreen

15:52 Miha Kordiš: Poslanci Levice v tem državnem zboru sedimo v tem državnem zboru z mandatom in programom socialistične prenove družbe, tranzicije v demokratični ekološki socializem. Vendarle nas niste veliko slišali govoriti o solidarnem gospodarstvu in o družbeni tranziciji v podnebno pravičnost. Stalno se moramo ukvarjati s tem kar počne vlada Janeza Janše. Iz dneva v dan gre iz slabega na slabše. Iz dneva v dan se dela škoda. Posledica je to, da smo v vrhu po številu smrti na svetu zaradi epidemije. Levji delež teh smrti, ki se gibajo med 3 in 4 tisoč v absolutni številki, lahko pripišemo situaciji v domovih za starejše občane. Te smrti niso naravna posledica epidemije, neposredno so povezane z ravnanjem oziroma odsotnostjo ravnanja vlade Janeza Janše. V Levici smo že v prvem valu opozarjali, prosili, rotili, predlagali, da se obolele starostnike v domovih za starejše vendarle prestavi v dislocirane oddelke oziroma tja, kjer je prostor v bolnišnicah. Smrtim bi se lahko izognili, če bi nas na vladi vendarle poslušali. Pa nas niso želeli ali pa so bili nesposobni izpeljati osnovno vzpostavitev dislociranih oddelkov. Enako kot so bili in so še nesposobni izpeljati osnovno računovodsko operacijo, da se domovom za starejše pravočasno nakaže sredstva, ki so potrebna za izplačilo dodatkov za zaposlene.

Foto: Printscreen

15:42 Karl Viktor Erjavec: Tudi jaz bi si želel živeti v normalni državi, zato sem tudi pristal za to kandidaturo in jo bom tudi častno nosil. Kakšen bo izid bo tako ali tako odvisno od vas. Zagotovo si ne želim države, kjer se zjutraj zbudiš in vidiš na svojih vratih napis podgana. To gotovo ni država, ki si jo želimo eni in ne drugi. Želimo si državo, kjer bo imel vsakdo neko perspektivo. Besede, ki so izrečene v Državnem zboru RS, ki so izrečene v politiki, so izrečene preko Twitterja in drugih sredstev, imajo posebno težo. Prepričan sem, da je napis podgana ali pa zadnji primer na Rožniku, kjer se je znašla slika predsednika NSi, posledica tega, da ta nestrpen govor, pa žaljivost, spodbuja ljudi, da tudi sami postanejo takšni. Zelo pomembno je, kakšen vzor dajemo mi v državnem zboru. Kakšen vzor daje aktualni predsednik vlade, posamezne politične stranke. Ne se potem sprenevedati, če ljudje tako napačno odreagirajo. Kot kandidat za mandatarja ne razumem, če smo odprli občinske meje, šolarji gredo v šolo, zakaj imamo še vedno policijsko uro? Razumem, da velja v Parizu, ampak zakaj na primer velja v Naklem ali pa v Ljubljani? To ljudje čutijo kot nek pritisk, kot nek poseg v njihovo svoboščino, pa čeprav je v skladu z zakonom. Ta ukrep ni nujen. Če bi ta vlada poslušala stroko, bi vedela, da ta nima učinka.

Foto: Printscreen

15:05  Monika Gregorčič: Ob vseh političnih turbulencah je ta koalicija uspela sprejeti obsežno protikoronsko zakonodajo. S tem je dala gospodarstvu odličen potencial za okrevanje. Rešena so bila številna delovna mesta in prihranjene mnoge socialne stiske. Ocenjujem, da je kandidat za mandatarja precenil svoje sposobnosti in njegova kandidatura ni kredibilna. Še bolj pa me preseneča, da sodeluje s tistimi, ki so bili še pred slabim letom njegovi največji nasprotniki.

14:53 Eva Irgl: Zelo natančno sem poslušala uvodno predstavitev predlagateljev nezaupnice. To me je še dodatno utrdilo v prepričanju, da to, kar očitate nam, počnete sami. V psihologiji se temu reče projekcija, le da vi to počnete zavestno in načrtno. Kljub izrednim razmeram, v katerih smo se znašli, ta koalicija dela vse, da ljudem pomaga in jih zaščiti. Tako zdravstveno, kot tudi finančno. Če pogledamo konkretno lahko vidimo, da je več kot 300 tisoč upokojencev prejelo 135 milijonov evrov pomoči, ko govorimo o solidarnostnem dodatku. Ostale ranljive skupine so prejele še 68 milijonov evrov. Gospodarstvo je prejelo za okoli dve milijardi evrov pomoči in to so dejstva, to so številke. To niso neke prazne besede in prazne puhlice. Vaš edini doprinos v tem času je, da epidemijo brezsramno izkoriščate za boj za oblast. Seveda pa ves čas to podtikate nam. Se pravi, da spet delate projekcijo.

Foto: Printscreen

14:35 Suzana Lep Šimenko: Ne morem mimo tega, da je kandidat za mandatarja na zadnjih parlamentarnih volitvah dobil več kot 400 glasov in to kljub temu, da je vrsto let zasedal mesto ministra. Volivci so mu na zadnjih volitvah rekli odločni NE, ampak očitno to zanj ni nobena ovira. Sedaj bi namreč želel postati predsednik vlade. Koalicija KUL izkorišča epidemijo za boj za oblast. Spodbujate proteste, nekateri ste na njih celo sodelovali, čeprav so bili zaradi epidemije prepovedani. Ta vlada si ni izmislila epidemije. Ko je prevzela oblast 13. marca 2020, so bila skladišča namreč prazna.

14:20 Robert Polnar: Svoje delo cenim in ga jemljem resno. Politiko razumem v aristotelskem smislu. Zame politika ni prevara, ni zvijačnost. Zame je politika obče dobro, posvečenost, kompetentnost in predvsem velika odgovornost. Imam moč javno povedati, kar mislim, brez strahu pred posledicami. V tem smislu se ne bojim nikogar. Z vsakim se lahko pogovarjam, toda pri svojih stališčih sem neomajen. Pa kolikor se kdo s tem strinja ali pa ne. Borba za biti pravi človek je kratkega veka. Traja samo dokler smo živi. Vem, da se mnogi z menoj ne strinjajo, pa tudi, da grem marsikomu na živce. Toda to je legitimno v demokratični družbi in pravzaprav sploh ni težava. V naši državi so se že dogajale absurdne stvari, ki so naperjene proti zdravemu razumu. Toda, da bomo padli tako nizko, ta mera in količina absurda pri vsem tem, to je resnično presenetljivo. Predlagatelji nezaupnice mahajo s starimi floskulami in rogovilijo, da se bodo vrnili na oblast.

Foto: Printscreen

14:07 Alenka Bratušek: Državo ste uspeli zadolžiti najvišje v zgodovini. 82,5 odstotka znaša javni dolg. Najvišje kadarkoli v slovenski zgodovini. To je rezultat tretje vlade Janeza Janše. Gospodarska rast o kateri tako radi govorite: leta 2012 smo bili v rdečem in danes smo v rdečem. Tako kot takrat tudi danes vlado vodi Janez Janša. Šole imamo zaprte najdlje, drugi smo po smrtnosti na svetu.  To so zelo dobri rezultati dela te vlade. Zakaj se ljudje ukrepov ne držijo? Zato, ker vam ne verjamejo. Stranki SAB nimate očitati absolutno nič. Kljub temu, da se z marsikaterim ukrepom nismo strinjali, javno ljudi vedno pozivamo: spoštujte ukrepe.

14:01 Aleksander Reberšek: Najbrž se zavedate, da vse težave niso nastale čez noč, je pa res, da ste nekateri iz KUL opozicije zadnjih 10-14 let na oblasti in da nosite odgovornost za večino nastalih problemov. Imate rešitev za vse, ampak to samo takrat, ko ste v opoziciji. Ta vlada dela dobro, zato ne potrebujemo druge vlade. Če bi slučajno prišlo do druge vlade, sem prepričan, da se narodu slabo piše. V NSi delamo drugače, z dejanji odgovarjamo na vse probleme. Korak za korakom. Verjamemo v dejanja. Dejstvo je, da danes iz te moke ne bo kruha. Gre za pesek v oči. Gre za deset ur in 45 minut neproduktivne razprave, od katere naši državljani ne bodo imeli nič.

Foto: Printscreen

13:46 Bojana Muršič: Ta vlada je škodljiva za državljanke in državljane. Pa en samo za te, ki smo danes tukaj, ampak tudi za tiste, ki prihajajo. Še najbolj me skrbi poniževalni in nizkoten odnos do opozicije in tudi do drugače mislečih. Ko že mislim, da smo dosegli dno, se pojavi še nizkotnejšo obnašanje. V prvi vrsti je zame problematično izražanje predsednika vlade, kar je danes tudi pokazal v svoji uvodni obrazložitvi. Kot družba smo razvodeni, kot še nikoli. To me pošteno skrbi.

13:37 Branko Grims: Če bi bila Slovenija pravna država, potem bi bil danes Erjavec pred sodiščem in en pred tem državnim zborom. Razlogi za to so vsaj trije: polomija z arbitražo, nezakonite migracije (bil je tedaj zunanji minister pa je za vse kar se je dogajalo podal soglasje) in zadnji dogodek, ki je bil razkrit s strani poslanca Polnarja in Petroviča. Ta zgodba ima elemente, ki kažejo na morebiten, možen obstoj kaznivih dejanj in sicer vsaj izdaje tajnih podatkov, zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, uporabe tajnih podatkov za druge namene, kot za izvajanje določenih delovnih nalog in funkcije in nevestno delo v službi. Tega prej nisem posebej razglašal, vam pa sedaj povem naravnost. O tem sem obvestil tudi Vrhovno državno tožilstvo RS in sem magnetograme o tem tudi poslal. To sem storil, ker je takšen zakon. Zakon pravi, da če nekdo izve za nekaj, kar kaže na možnost kaznivega dejanja, je dolžen o tem obvestiti ustrezne organe.

Foto: Printscreen

Ste koalicija sovraštva. Popolnoma nič drugega niste. Koalicija sovraštva proti SDS, Janezu Janši, vsemu kar je naravno in vsemu kar je desno. Ste koalicija sovraštva proti zdravju ljudi. Vi ste mesece in mesece razpihovali nemire, proteste. Vaši mediji so razširjali informacije, kako je vseeno, če nekaj spoštujemo od ukrepov in nekaj ne. Prikazovali so jih celo kot heroje. Ste koalicija sovraštva proti varnosti ljudi, kar ste dokazali s tem, ko ste dvakrat zavrnili možnost, da  bi Slovenska vojska pomagala pri zaščiti slovenske meje. Ste koalicija sovraštva proti blaginji ljudi. Drugače namreč s tako neumnim predlogom, da boste podržavljali slovenska podjetja, sploh ne bi bilo mogoče priti.  Sto let se dokazuje, da je država slabši lastnik in podjetnik, kot pa so zasebni podjetniki. Vi nasprotujete tistemu, kar je dokazano uspešno. Ste koalicija sovraštva proti uspešnim in ste koalicija sovraštva proti uspešnim.

Predlagatelji nezaupnice predlagajo za mandatarja človeka, ki je prejel 394 glasov v svojem volilnem okraju. Kje pa je legitimnost takšnega kandidata?

13:18 Jani Möderndorfer: S konstruktivno nezaupnico želimo v prvi vrsti doseči predvsem menjavo te vlade. Ta debata bo možnost, da se tisti, ki še oklevate, odločite. Tako je tudi prav. Zgrožen sem, da se dogaja obstrukcija ustavnega instituta, ki ga v poslovniku ne poznamo. Ne, da narediš na tiho, ampak celo jasno in glasno napoveš, da ne boš dvignil glasovnice. To je svojevrstni unikom SDS-a, ki ga je potem razširil še na preostale stranke. To govori, da ni poguma in razuma za resno razumevanje ustave in poslovnika.  Slišal sem, da nihče ni bil pozabljen. To je laž. Niz skupin je bilo zamolčanih in spregledanih, da ne govorim o razlikah, ki jih premier dela na debelo. Zamenjati moramo to vlado.

13:05 Danijel Krivec: Prvi člen ustave se glasi Slovenija je demokratična republika. Demokracija je temelj naše družbe in naše politične ureditve. Zaradi demokracije lahko v Državnem zboru RS deset poslancev kadarkoli želi vloži konstruktivno nezaupnico. Kar so nekateri tudi tokrat storili. V nezaupnici se vladi RS očita, da od marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, česar pa predlagatelji ne podkrepijo z nobenim dokazom. Očitek prihaja v trenutku, ko je po oceni neodvisnega The Economist, demokracija v Sloveniji ponovno v porastu. Demokratični indeks nas postavlja na 35. mesto. Demokratični indeks je bil najvišji v letih 2006 in 2008. Torej v času vlade Janeza Janše. Najnižjo oceno pa smo dosegli v letih 2017, 2018 in 2019. Torej v času prejšnjih levih vlad. V letu 2020 pa demokratičnost spet raste. Trditev glede kršitve ustavne ureditve je neresnična. Še več, odkar je na oblasti ta vlada, se demokracija v Sloveniji krepi. Popravljamo tiste krivice, ki so se dogajale pod prejšnjimi vladami. Mi demokracijo skušamo graditi medtem, ko jo vi podpisani rušite. V drugem členu Ustave piše, da je Slovenija socialna država. Še en temelj ustavne ureditve, ki se pod to vlado krepi. V osmih protikoronskih paketih smo z državno in evropsko pomočjo zajeli vsakega državljana in državljanko. V manj kot enem letu smo dvakrat uskladili pokojnine ter dvakrat izplačali solidarnostni dodatek tistim z najnižjimi pokojninami. Poskrbeli smo za mlade, študente, povečali smo število vpisnih mest za mlade, kjer je zaposlitev zagotovljena. 

Predlagatelji nezaupnice izrabljate epidemijo za boj za oblast, izrabljate jo za svoje politične cilje. S tem pa izrabljate zdravje in življenje naših državljank in državljanov. Za novega mandatarje predlagate nekoga, ki nima niti podpore vseh svojih poslancev. 

Foto: Printscreen

12:54 Dušan Šiško: Veliko je razlogov čemu Erjavec ni primeren za premierja. Ves čas ste bili na oblasti pa ni bil zgrajen niti en dom za starejše občane. Poglejte to ironijo in tragedijo, zaradi katere je umrlo toliko ljudi in se bodo sedaj skrajšale čakalne vrste za domove. S tem svojim ravnanjem, z obupnim prizadevanjem za mandatarstvo, ne boste rešitelj, pač pa pogrebnik stranke DeSUS. Zanjo mi je iskreno žal, ker poznam veliko njenih članov in z njimi zlasti v Posavju dobro sodelujem. To so izkušeni, modri ljudje, ki marsikaj znajo, zato jim venomer rad prisluhnem in se od njih tudi učim. Tukaj vas je kar nekaj, ki bi jih samo izkoriščali, namesto, da bi zanje res kaj konkretnega naredili. V SNS imamo za razliko od vaših partnerjev spomin, s tako nizko podporo bi me bi bilo sram, se pojaviti v tej dvorani. Sicer smo tukaj zato, da se zjasnimo glede podpore vladi Janeza Janše. SNS nihče ni povabil k sodelovanju v opoziciji. Jaz nikoli nisem naprodaj. Stari pregovor pravi: Najprej je potrebno pomesti pred svojim pragom. To velja za vas, ki nameravat podpreti kandidata za mandatarja. SNS svojih glasov ne bo prispevala, glasovnic ne bomo dvignili.

Foto: Printscreen

12:44 Jurij Lep: Epidemija je povzročila nepredvidljivo škodo tako ljudem kot gospodarstvu. Kriza, kot je ne pomnimo, je prizadela ves svet. Nahajamo se na razpotju, ko potrebujemo odločevalce, ki nas bodo pripravili na vse izzive jutrišnjega dne. Poslanci stranke DeSUS smo zadovoljni s tem, kar je v preteklem letu uspelo doseči za upokojence. Kot primarni zagovorniki pravic upokojencev in drugih šibkih skupin, smo v koaliciji našli sogovornika, ki je znal prisluhniti težavam, s katerimi se sooča vse preveč ljudi v naši državi. Kot smo lani vstopili v koalicijo, smo želeli postati vzgled drugim strankam. Imeli smo namen prikazati, da lahko presežemo delitve na leve in desne, na naše in vaše ter poudariti pomen sodelovanja za celotno slovensko družbo. Kot stranka smo bili sidro, ki je vedno opozarjalo na zdrse, ki jih je po našem prepričanju storila aktualna vlada.

Odstop Marjana Šarca je Slovenijo potisnil v obdobje politične nestabilnosti. V stranki DeSUS smo bili pripravljeni na nove predčasne volitve, a se istočasno zavedali, da je v dani situaciji še bolj kot kadarkoli prej, potreben pogovor z vsemi političnimi strankami. Čeprav je bilo za upokojence narejeno veliko, je bilo na seji sveta stranke odločeno, da so prepreke preprosto prevelike, da bi stranka uspešno sodelovala v takšni vladi. Stranka DeSUS je vedno zahteven partner. Naše vodilo je vedno bilo in bo dobro delati za upokojence in druge šibkejše skupine ljudi ter za vse državljane. Poslanci v naši stranki ne glasujemo po navodilih. Se pa seveda usklajujemo pri pomembnih odločitvah in ena takšnih je tudi današnja. Ne glede ali smo v koaliciji ali opoziciji bomo vedno podpirali zakone in odločitve, ki so v dobro vseh ljudi.

Foto: Printscreen

12:35 Maša Kociper: Janša je bil na začetku spraven in kooperativen, kot veliki odrešenik, je opoziciji ponudil roko sodelovanja. Kaj kmalu volk sleče svoj kožuh in pokaže svoj pravi obraz. Spet se vršijo politična kadrovanja, posegi v samostojne institucije, obračunavanja z mediji in posameznimi strokovnjaki. Država se zadolžuje v enormnih zneskih, brez da ni nam bi bilo jasno, kakšna je izhodna strategija. Grožnjo s trojko je zamenjal strah pred orbanizacijo države. Zopet se vrstijo protesti uperjeni proti vladi in mnogi ugotavljajo, da tako razklani Slovenci nismo bili še nikoli. Kljub dobrim začetkom spopada z epidemijo v prvem valu, je v drugem valu epidemija popolnoma ušla izpod nadzora.

Ponujamo vlado, ki bo z državljani komunicirala umirjeno in človeško, ukrepe pa sprejemala v soglasju s stroko in se jih tudi sama držala. Ponujamo vlado, ki bo resno predsedovala Evropski uniji. Torej brez nahrbtnikov polnih nesmislov, nedopustno in škodljivo oblikovanih izjav.

Foto: Printscreen

12:25 Jožef Horvat: Pred letom dni, ko je bila epidemija že v EU, ni bilo veliko interesentov za vladanje v Sloveniji. Nekateri, ki si danes želijo na oblast, so zbežali kot leta 1991 in so si zaželeli kampanje ter volitev v času epidemije. Le sedanja koalicija je takrat zagrizla v trd oreh spopadanja z epidemijo. Ljudi so pustili same, kar je bila voda na mlin smrtonosnega virusa. Sedaj, ko se kaže luč na koncu tunela, pa so si v opoziciji spet zaželeli vladati. Žene jih le želja po oblasti in ne pomoč državljanom v težkih časih. Odklanjajo vsakršno sodelovanje, celo bojkotirajo povabila predsednika republike k spravnim pogovorom.

Foto: Printscreen

Zanima jih samo oblast, restavracija nekega prejšnjega sistema, ki se jasno kaže v političnem programu ene od strank levega bloka opozicije, kjer je eksplicitno napovedana nacionalizacija. Navajam: lastniško podjetij bomo prenesli v roke države in lokalni skupnosti ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge. Zato bomo spremenili nosilce kapitala. S tem programom sicer ni nič narobe, vprašanje pa je če smo se glede tega poenotili, če smo dosegli družbeni konsenz, kot na primer z vsebino Majniške deklaracije leta 1989 oziroma na plebiscitu 1990. Spoštovani podjetniki, spoštovani kmetje, bojimo se, da se bliža čas, ko bo vse tako, kot je bilo. Torej, kot je bilo več kot pred tridesetimi leti. Pozive k revoluciji že slišimo iz ljubljanskih ulic. Spoštovani, NSi nezaupnici ne pripisuje posebnega pomena. Razumemo, da mora leva opozicija dolgo napovedani projekt na nek način zaključiti. Kandidata za premierja slovenski volivci zelo dobro poznajo, zato ne bi bilo racionalno izgubljati besed. Obžalujemo, da v interpelaciji ni prav nič napisanega, kakšna bo ta nova prihodnost.

12:08 Luka Mesec: V državi že deset mesecev vlada izredno stanje in v tem času je bilo toliko napisanega, izrečeno toliko besed, načetih toliko polemik, da je danes ob nezaupnici težko karkoli novega ali svežega dodati. Povedati karkoli v upanju, da si bo kdo od tistih, ki podpira to vlado in s tem tako stanje v državi, premislil. Glavni spor je v razumevanju narave te vlade. Vi pravite to je normalna desna vlada, mi v opoziciji odgovarjamo: ne, vlada nam skrajna desnica Orbanovega in Trumpovskega tipa, ki ruši ureditev v državi, kakršno smo poznali zadnjih 30 let.

Foto: Printscreen

12:04 Gregor Perič: Slovenija potrebuje spoštljiv, resnicoljuben in zrel dialog. S tistimi, ki nas razumejo in tistimi, ki nam nasprotujejo. To je edini način, da se bomo lahko obnove države, povrnitve iz faze zastoja v fazo ponovne rasti, lotili tako, da nam bo ta tudi zares uspela. V SMC se očitkom navkljub požrtvovalno trudimo, da se številni nakopičeni problemi, ki se jih je leta zadrževalo v predalih, končno postavijo na svoje mesto. V zrelih parlamentarnih demokracijah se oblasti ne deduje in ne menjuje po načelu daj-dam. Iz teh razlogov se bo SMC za tisto, za kar se je vredno boriti, z mirno vestjo borila še naprej.

Foto: Printscreen

11:59 Gregor Perič: Naporov vlade nismo vedno ocenjevali s pravičnimi vatli in v njenih potezah smo nenehno iskali zgolj napake. Te so seveda bile, bil pa je tudi napor, ki je rezultiral v številnih ukrepih in pomagal prebroditi težke trenutke krize. Iztek pandemije v nas ne bo naselil občutka, da smo dali vse od sebe. Preglasil ga bo vtis, da smo padli na izpitu zrelosti. Da so nekateri v njej našli priložnost za krepitev lastnih moči, drugi za obračun s preteklostjo, tretji pa bližnjico do povratka na nekdanje pozicije. Današnje glasovanje ne bo zaprlo nobenega pomembnega vprašanja. Prav tako nam ne bo olajšalo dela, življenja in sobivanja v prihodnjih mesecih, nemara tudi letih. Izid ne bo pomirjujoč za nikogar, bodo pa nekateri v njem iskali razloge za nove obračune. Odločitev Stranke modernega centra v zvezi s podporo kandidatu za mandatarja Karlu Erjavcu je znana in je ne bom ponavljal.

11:56 Matjaž Han: Državljanke in državljani napačno tolmačenje odlokov ali njihovo kršitev plačujejo s štiristo evrov ali več kazni. Ker so pojedli rogljiček na ulici, popili kavo med hojo v službo, šli čez občinsko mejo brez pisnega potrdila. Imamo stanje, ko otroci po več kot treh mesecih šolanja na domu odhajajo na ulice in vladi v solzah sporočajo, da ne zdržijo več. Da želijo v šole. Pa so v vladnih očeh le orodje nerazumevajočih staršev in del strategije političnega obračunavanja z njo. Gostinci, trgovci, frizerji, nasploh celo gospodarstvo pa dnevno s strahom pogleduje v Twitter račune vladnih veljakov in se sprašuje, bomo lahko jutri delali, pod katerimi pogoji, kakšne so spet nove bizarnosti. Konstruktivna nezaupnica ima 12 glasov Poslanske skupine Socialnih demokratov.

Foto: Printscreen

11:50 Matjaž Han: Vlada je izgubila bitko z upravljanem z epidemijo, pravzaprav v tem boju nikoli ni bila. Še več, zdi se, da aktualna vlada to epidemijo uporablja za orodje boja za obstanek. Prav zaradi največje mere politične odgovornosti, predvsem pa odgovornosti do vas, državljanke in državljani, je nastala ta nezaupnica. Da ponudimo boljše odgovore in boljše upravljanje države v teh težkih časih epidemije. Prišli smo že tako daleč, ko vladni predstavniki odločitve o zapiranju ljudi v občine in regije, pa o štirimesečnem šolanju na domu pospremijo z očitki, češ, saj se niste držali naših pravil, vas bomo morali še dodatno priviti. Vladi in njenim predstavnikom je dovoljeno vse, in še več. Dovoljeno jim je vse, kar pač potrebujejo v danem trenutku. Dovoljeni so sestanki po gostilnah, pohodi na državne meje brez ustreznih potrdil …

11:45 Marjan Šarec: Kako bi bilo, če bi bili vi v opoziciji? Interpelacij bi bilo že več, kot je ministrskih mest. Na mizi bi že tudi ustavno obtožbo, sklicevali bi odbore, šteli umrle. Vaše jokanje o nesramni opoziciji je groteskno. Rajši boga zahvalite, da imate takšno opozicijo. Vlada se pod plaščem izrednih razmer, ki jih je ustvarjala, loteva frontalnih obračunov in kadrovskega brutalizma. Cilj je podreditev. Discipliniranje je modus operandi, tožilec je sodnik, na zatožni klopi se znajde vsak s kritiko, dvomom. V odgovor dobi blatenje. Svet in Slovenija nista zarota. Gre le za našo legitimno pravico, celo za dolžnost ustaviti uničevanje države. Doslej nepojmljivo postaja nova normala. In to je narobe. Letvica dopustnega drsi navzdol že od nastopa mandata, zdaj je že niže od ničle. Ljudje si zaslužijo več in bolje: spoštljivost, občutek vrednosti, dostojanstvo, spodbude namesto groženj. Zaslužijo si vlado brez mračnjaštva, koruptivnih praks, kršenja zakonov, ustrahovanja, natikanja nagobčnikov, pritiskov na medijsko neodvisnost. Neuspeh konstruktivne nezaupnice ne bo poraz. Poraz je že tu, vsak dan ga gledamo. Ta vlada je poraz. Da bi bil neuspeh poraz za opozicijo? Nikakor. Poraz bi bil nemo gledati razgradnjo države, sprenevedavo čakati na volitve, dopuščati vašo oblastniško aroganco.

Foto: Twitter

11:42 Marjan Šarec: Drži, da je država v izjemno težkih okoliščinah. A vlada je tista, ki jo je pahnila v težke okoliščine. Zanemarila je priprave na 2. val epidemije, nato sprejemala neustrezne ukrepe. To “opustitev dolžnega ravnanja” danes plačujemo z več kot 3.900 mrtvimi. Sami ste sprejemali slabe zakone, ustvarjali zmedo, nepremišljeno ustavljali javno življenje. Stroka je utihnila. Uvajali ste represijo. kazni, globe. Ne smeš! Prepovedano! Kriv! To so vaše odločitve in vaša odgovornost. Zato jo prevzemite. Ne morem in ne smem reči, da so vsi vaši ukrepi slabi, a žal ste še tisto dobro z zmedeno in neprimerno komunikacijo podrli in razvrednotili. Državljanom nekaj predpišete in jih oglobite, sami počnete enako, a kazni seveda ni. Ker ste pač prvorazredni.

Poraze in vest, če jo še imate, mirite s finančno pomočjo. A to je le odkupnina za vse zamujeno, zavoženo. Dovolil bi si dovolil oceno, da je vlada tista, ki deluje uničujoče. Poslušamo pozive, da moramo vso energijo usmeriti v zajezitev epidemije. Zakaj čakate? Pravite, da je v času epidemije neodgovorno rušiti vlado. Obratno. Prav zaradi epidemije, ki je vlada ne zna, noče zajeziti, je konstruktivna nezaupnica odgovorno ravnanje. In prav zaradi krize, ki jo vlada razume kot alibi za lastno preživetje, je menjava nujna.

11:35 Janez Janša: Ne delamo druge republike, mi branimo prvo republiko, ker jo vi uničujete s tako politiko. Vedno kadar sem jaz vodil vlado smo bili po demokratičnem indeksu višje, kot so kandidati iz vaših strank, ko so vodili vlado. Sedaj imamo pred sabo predlog za mandatarja, ki od vseh predsednikov strank te koalicije dobi najmanj glasov. V volilnem okraju Tržič je dobil manj kot 400 glasov. Naš kolega Jure Ferjan, ki je kandidiral kot začetnik, je dobil petkrat več glasov. Nekdo, ki je dobil petkrat manj glasov bi vodil vlado in takšna vlada naj bi imela strašno zaupanje in demokracija naj bi cvetela? Odnosi z ZDA naj bi se naenkrat izboljšali, pa ta v svoji karieri sploh nikoli ni šel v Washington. Super bo. Glejte, predlagam, da se zresnimo. Vprašajte se koliko novih delovnih mest bo nastalo zaradi današnje seje? Koliko več jih bomo cepili? Moje kolegice in kolegi iz te vlade delajo in se ne obremenjujejo s to farso. Dragi moji iz KUL-a zapravljate samo denar davkoplačevalcev in to je edino v čemer ste mojstri.

Lahko izglasujete nezaupnico – SDS je pripravljena na volitve, kot še ni bila nikoli. Kar se tiče epidemije mislim, da se ne bo kaj veliko spremenilo. Skladišča so polna, vlada je operativna, vi pa bolj kot nagajate danes, tudi v kampanji ne bi mogli. Se bomo pač prešteli. SDS predlaga, da naj se pogledajo vase, namreč jutri je nov dan. Vlada bo vedno pripravljena na sodelovanje za skupno dobro.

https://twitter.com/vladaRS/status/1361263449981018112

11:15 Janez Janša: Poglejmo nekaj podatkov za zadnjih deset let, v kaj smo vlagali. V teh zadnjih desetih letih, do vključno z letom 2019, je bila SDS eno leto v vladi, stranka SD devet let. Viktor Karel Erjavec je bil v tem času devet let minister v vladi. V vsem tem času so  investicije v bolnišnice, šole, zavode za usposabljanje, študentske in dijaške domove in fakultete znašale 713.404.363 evrov. V tem času je šlo za javno RTV skoraj milijarda evrov. Zaradi mene lahko damo za javno RTV 2 milijardi evrov, ampak takrat ko bomo za te ostale potrebe lahko dali deset milijard. Ne pa, ko lahko damo manj. To je bila vaša politika deset let. Zato so ljudje umirali. Za domove za starejše je šlo 25 milijonov evrov, za nevladne organizacije, ki imajo naslov na Metelkova 6, je šlo 37 milijonov evrov. To so bile vaše prioritete. Naštejte mi en sam nacionalni dosežek nevladen organizacije na naslovu Metelkova 6. Pozna kdo? Ja, širjenje virusa po državi, pa mazanje fasad ministrstev in grožnje s smrtjo.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

11:11 Janez Janša: Mednarodna primerjava kaže, kakšen odstotek teh, ki so bili okuženi s covidom, je dejansko umrlo. Ne glede na težave v slovenskem zdravstvu, ki niso nastale čez noč, je odstotek umrlih zaradi covida glede na število okuženih v Sloveniji boljši, kot v nekaterih jedrnih državah Evropske unije. Res pa je, da smo imeli v Sloveniji v drugem valu veliko število okuženih, da smo imeli zaradi tega veliko število presežnih smrti glede na prejšnja leta. Potrebno se je vprašati zakaj je temu tako?  Prvi razlog je to, da ima Slovenija osmo najstarejšo prebivalstvo na svetu in covid pobira davek predvsem med starejšimi in najstarejšimi. Potrebno se je vprašati, kaj smo naredili za izboljšanje demografske slike v 30-ih letih samostojne države. Drugi razlog je, da imamo v Sloveniji premalo domov za starejše in da v veliko tistih, ki jih imamo, je standard slab. Delajte rdeče cone v domovih za starejše v Hrastniku ali marsikje drugje, kjer še v normalnih razmerah ljudje, ki so tam, nimajo dovolj prostora.

11:02 Janez Janša: To, kar sta predlagatelj in kandidat povedala do sedaj, je mogoče 5 odstotkov program, ostalih 95 odstotkov pa je kritiziranja, lepih želja, predvsem pa vrsta laži in manipulacij. Naštevanje predlagateljev, kaj vse bi naredili, če bi imeli vlado, zveni precej komično. Na začetku mandata, kljub temu, da volitev niste zmagali,  ste imeli vlado 1 leto in pol. Takrat ni bilo nič od tega, zdaj pa naj bi kar naenkrat bilo. Sedaj pa kar naenkrat bo. Od kje? Meni tukaj seveda ni potrebno naštevati, kaj je naša vlada naredila v bistveno krajšem času in v izjemno težkih pogojih epidemije, saj državljanke in državljani to vedo in to tudi čutijo v žepih. Delavci, upokojenci, študentje, družine. Nihče ni bil pozabljen v tem času. Ohranili smo na sto tisoče delovnih mest. V osmih protikoronskih paketih ste v glavnem glasovali proti vsemu ali pa jih niste podprli. Ta vlada je za Slovenske državljane uresničila bistveno več ukrepov, kot vi v letu in pol na začetku tega parlamentarnega mandata. Če seštejemo vseh osem protikoronskih paketov in primerjamo s prejšnjimi desetimi leti, je v teh osmih paketih bistveno več ukrepov, bistveno več konkretnih stvari, zaradi katerih ljudje živijo bolje, imajo več v žepu, imajo boljšo perspektivo za prihodnost.

Foto: Twitter

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1361251354170261504

10:52 Erjavec: Upam, da se zavedate, da politika te vlade vodi Slovenijo v družbo držav, s katerimi se nismo nikdar spogledovali in ki imajo drugačne vrednote. Zato si želim, da mi danes izrečete potrebno podporo in s tem omogočite, da oblikujem novo vlado, ki bo zaključila reden mandat in popeljala našo državo v normalnost. Kandidiram za mandatarja, ker verjamem, da lahko uspešno povežem koalicijo KUL s svojim znanjem in izkušnjami ter da lahko hkrati povežemo vse družbene sile, ki zavračajo avtoritarne težnje vladanja v Sloveniji.

10:45 Erjavec: Veliko ljudi me sprašuje, zakaj sem se sploh vrnil v politiko. Verjamem, da v enem delu tega parlamenta si tega niste želeli, vendar vrnil sem se z motivacijo, da s svojimi izkušnjami in znanjem po najboljših močeh prispevam, da bi stranka DeSUS tudi v prihodnje ostala parlamentarna stranka. Ta odločitev se mi je zgodila sredi nepredvidljivih epidemioloških in političnih dogodkov, ki žal ne pretresajo samo Slovenijo, ampak cel svet. Naša specifika je žal ta, da je slabo upravljanje z epidemijo, le najočitnejši izraz slabega in neučinkovitega dela aktualne vlade. Aktualna vlada vidi rešitev vseh problemov, predvsem v odločanju predsednika vlade. Njegove odločitve pa so umerjene v razgradnjo države in njenih podsistemov. Vse kar je bilo zgrajenega v zadnjih 30 letih, je po mnenju te vlade zanič. Naj bi šlo za ostanke in usedline prejšnje države oziroma globoke države. S to logiko aktualna vlada želi spremeniti našo Slovenijo v avtoritarno demokracijo, v kateri o vsem odloča ena oseba., s pomočjo absolutne strankarske discipline in absolutne strankarske pripadnosti.

10: 38 Erjavec: Stanje ne čudi, saj je vse pomemben odločitve sprejemal predsednik vlade Janez Janša. Pogosto mimo mnenj nekdanjega ministra za zdravje in mimo stroke. Vlada ni le neučinkovita, ampak je povrhu še nedosledna pri izvajanju lastnih ukrepov. Enkrat odpira določene dejavnosti, drugič jih v nekaj dnevih znova zapira in to brez analize in upoštevanja stroke. Še huje, celo lastni ministri jih ne spoštujejo. Ker je vlada neučinkovita pri izvajanju ukrepov uvaja cenzuro. Tudi glede nastopov ministrov in nastopa nekaterih strokovnjakov.

Foto: Prinstcreen

10: 30 Erjavec: Državljani hočejo normalno Slovenijo, hočejo dobro upravljano in dobro vodeno Slovenijo. Zato se skupaj vprašajmo: Je to kar se danes v Sloveniji dogaja normalno? Po 11 mesecih delovanja aktualne vlade, ki je bila na začetku celo večinska, jasno vidimo, da vlada ne zasleduje glavnega cilja- blagostanja državljanov, niti ne uresničuje koalicijske pogodbe v dobro vseh državljanov, temveč je vse podrejeno spreminjanju države v avtoritarno demokracijo. To se danes najbolj vidi pri ukrepih za boj proti epidemiji, ki pogosto nimajo strokovne podlage, ampak so čisto politikantsko kalkulirano. Z zapiranjem ljudi v občinske meje, policijsko uro in zaprtjem izobraževalnih ustanov, ki je najdaljše v Evropi. Je vlada namenoma posega v pomembne neodtujljive pravice in svoboščine ljudi? Strokovnjaki jasno opozarjajo, da ti ukrepi nimajo pozitivnih učinkov. Seveda nimajo, saj je aktualna vlada pod vodstvom SDS, z njimi zasleduje nek drug, zanjo najpomembnejši programski cilj, to je vzpostavitev druge republike. Te teze si nisem izmislil sam, temveč to ugotavlja nekaj najbolj uglednih časopisov, kot sta The New York Times in Le Monde.

10:27 Erjavec: Danes, 15. februarja 2021, torej v letu, ko praznujemo 30 let naše države, se boste izvoljeni predstavniki ljudstva odločali med avtoritarno Slovenijo in pa normalno, ustavno in demokratično Slovenijo. Vaš glas bo povedal ali ste za Slovenijo populizma, v kateri se zanemarja vladavina prava, zanemarja spoštovanje človekovih pravic in spoštovanje neodvisnih ustavnih institucij, zatira svoboda medijev in avtonomnost Univerze ter ne spoštuje stroke in znanstvenih dognanj. Ali pa se boste odločili za ustavno demokratično Slovenijo, v kateri se spoštujejo splošno sprejete vrednote, ki so določene z našo ustavo. Spoštovani predstavniki ljudstva, danes ne odločate o Karlu Viktorju Erjavcu, ampak o tem ali boste dopustili, da bo aktualna vlada še naprej slabila demokratične pridobitve, ki smo jih izgradili v zadnjih 30 letih. O tem boste danes glasovali v tem hramu demokracije, in to v imenu vseh tistih, ki so vam zaupali to pomembno poslanstvo: odločanje o prihodnosti Slovenije.

10:22 Karel Erjavec: Vlagatelji konstruktivne nezaupnice želimo oblikovati novo vlado, katere cilj je zaustavitev denormalizacije države. Vlagatelji ne zaupamo aktualni vladi, zato želimo zaustaviti nespoštovanje temeljnih ustavnih načel. Ustaviti potiskanje Slovenije v skupino držav, ki imajo težavo s spoštovanjem vladavine prava ter ustaviti neučinkovit spopad vlade z epidemijo covid-19. V naši parlamentarni zgodovini je vlaganje konstruktivnih nezaupnic zelo redko, je prej izjema kot pravilo. Konstruktivna nezaupnica je tokrat vložena zlasti zato, ker smo se znašli v prelomnem trenutku za prihodnost naše države. Državljani se soočamo z najnevarnejšo pandemijo v zadnjih stotih letih in hkrati s poskusi aktualne vlade, da uveljavi tako imenovano avtoritarno demokracijo.

10:05 Iskreno sodelovanje ne more zrasti na polju prežetem s humusom nenehnih zaničevanj, diskreditacij, laži, sovraštva in žalitev, je uvodoma zatrdil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Golubović: Današnja razprava in glasovanje o nezaupnici predsedniku vlade sta logični posledici skoraj enoletnega zavestnega spornega delovanja stranke SDS in rušenja temeljnih postulatov naše države. Kako ta vlada ne spoštuje naše države, ustave in demokratičnih procesov, kaže tudi zasmehovanje in zaničevanje konstruktivne nezaupnice, enega od ustavnih orodji opozicije, s strani predsednika vlade in obeh njenih podpredsednikov. Zasmehovanja, blatenja in diskreditacij so deležni tudi vsi, ki argumentirano kritizirajo delo vlade, opozarjajo na kršenje pravnega reda. To je način dela skrajne desnice. To pri vladi stranke SDS in njeni podpornici stranki Nova Slovenija ni nič novega. 

10:15 Golubović: Pred nami je preprosto vprašanje, ki pa zadeva prav vsakega v naši državi. V njem ni nič, čemur bi se lahko posmehovali. Gre za resno vprašanje, pri katerem bi se vsakdo moral zamisliti. Vprašanje, pri katerem moramo poslanci in poslanke še posebej paziti, da nas ne zavedajo lastni ali strankarski interesi. Pri glasovanju nas mora voditi odgovornost do ljudi, ki so nas na volitvah pooblastili, da v imenu vseh upravljamo z državo. Ne gre za oblast ali politični prestiž. Gre za demokratičen poskus končati s škodljivimi praksami vlade SDS in v družbo vrniti normalnost, stabilnost, strpnost, solidarnost, optimizem in seveda svobodo. Vse to smo nedolgo nazaj že imeli. Zadnji čas je za novo vladno ekipo, ki se bo zavedala, da je država zaradi ljudi in ne obratno, ter da je naloga vladajoče politike v imenu vseh državljank in državljanov upravljati z državo. Vladno ekipo, ki bo resnično verjela, da so ključ za razvoj družbe in reševanje kriz ljudje, s katerimi je treba ustrezno komunicirati, jih imeti za partnerje in graditi na medsebojnem zaupanju in solidarnosti.

Foto: Twitter