fbpx

[Iz minute v minuto] Slovenija ima novo vlado!

14. Vlada RS (Arhiv Nova24TV)

Državni zbor je z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak SDS Janeza Janša. S tem je Slovenija dobila 14. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS.

21:07 Primopredaja poslov med predsednikom vlade Janezom Janšo ter dosedanjim predsednikom vlade Marjanom Šarcem bo po izvolitvi nove vlade v vladni palači, so sporočili iz Ukoma. Po primopredaji poslov se bo vlada sestala na prvi redni seji. Fototermin bo za uradnega fotografa in snemalca. Po seji vlade bodo posredovali sporočilo za javnost.

20:38 Janez Janša: Zahvaljujem se vsem, ki so izgorevali v tem času v laboratorijih. Zahvaljujem se vsem v vladni ekipi, ki so naložili bremena nase v tem času. Ostanite zdravi, tudi v DZ.

20:28 Janez Janša: Hvala tistim, ki ste se odpovedali v razpravi in vsem, ki ste predstavili mnenje poslanskih skupin. Mi nismo rušili vlade, vlado ste rušili sami. Pred mesecem sem pozval k sklicu Sveta za nacionalno varnost. V vseh drugih evropskih državah se je sestal. Drugod so vlade delovale tako, da so vsak dan sprejemale ukrepe za zaustavitev širjenje koronavirusa. Šele v soboto je Šarec odgovoril na moj SMS potem, ko sem zagrozil s kazenskimi sankcijami tistim, ki ne ukrepajo v tej situaciji. Vsa čast Šabedru, da se je odzval, kljub začetnemu neodzivu in ta je javno Šarca pozval, da naj skliče Svet za nacionalno varnost. V ponedeljek je bil prvi sestanek v tej državi, kjer so ministri odhajajoče vlade resno razpravljali o problemih. Nekateri so bili skrajno neresni, popoln kaos. Kljub temu, smo se nekaj stvari dogovorili, a se naslednji dan beseda ni držala. Minister Šabeder je klical mene, da se skliče sestanek, a Šarca ni bilo. Cel fascikel opozoril stroke imam. Ne vem, kdo širi novico o karanteni v Sloveniji. To sem že demantiral. Imamo 3 države, ki so uspešno zamejili širjenje koronavirusa: Južna Koreja, Japonska in Tajvan. Niso potrebovali drastičnih ukrepov kot jih je Kitajska.

Foto: Nova24TV

20:25 Jani Möderndorfer je kratko razpravljal in obrazložil svoj glas.

20:19 Jožef Horvat, NSi: NSi ni rušila prejšnje vlade, zrušil jo je njen predsednik Marjan Šarec. Danes bodo Državnem zboru RS prvič v zgodovini samostojne Slovenije ministri prisegli v izrednih razmerah, ki jih je povzročila epidemija novega koronavirusa. Bolezni ne poznamo dobro, nanjo nismo bili pripravljeni. Doživljamo nemoč, negotovost bojimo se zase in za svoje bližnje. Racionalni politik lahko ugotovi, da razne barve in ideologije naenkrat niso pomembne oziroma ne bi smele biti pomembne. Virus je namreč imun na politiko in korupcijo. Pričakujemo, da bodo naši državljani razumeli, da je zaustavljanje družbenega življenja neizbežen ukrep. Takšne situacije v samostojni Sloveniji še nismo imeli. Vsak posameznik mora biti odgovoren do drugih in spoštovati navodila. Koalicijska pogodba vključuje ključne vrednote, ki jih v NSi podpiramo: dostojanstvo človeka, pravičnost in varnost ter ključne krščanske vrednote in vrednote EU. Državljanke in državljani Slovenije ostanite zdravi. Srečno Slovenija!

Foto: Nova24TV

19:58 Matej Tašner Vatovec, poslanec Levice: Izrednih razmer SDS sploh ni potrebovala, ker smo zaradi virusa v takih razmerah. Smisel SDS je popolna bitka za oblast. Gospod Šircelj je to obrazložil z besedami, smisel opozicije je, da zruši vlado. Virus ni le zdravstveni problem, ampak je socialni problem. Virus bo odšel, izredni ukrepi bodo ostali, tudi zaprtje mej.

19:50 Janja Sluga, SMC: Prav sedaj, bolj kot kadarkoli prej, Slovenija potrebuje trdno in stabilno vlado. Pokazalo se je, da je bila odločitev o hitrem oblikovanju nove koalicije še kako pomembna. Težko si je predstavljati v kakšnem stanju bi se znašla naša država in državljani, če bi bili v tem času v času priprav na nove predčasne volitve. Ko smo konec lanskega leta spremljali zastrašujoča poročila o novem virusu na Kitajskem, je le redkim zasvetila rdeča luč. Koronavirus se je, žal, mnogim zdel predolgo notranji kitajski problem. Padec 13. vlade ne more in ne sme biti padec Slovenije. Danes se moramo, kot kdajkoli prej, zavedati pomena javnega zdravstva. Danes ne glasujemo samo o novi vladi, ampak o tem, da najdemo moč, da zajezimo širjenje koronavirusa. Pred nami naj bo zdravje vseh državljank in državljanov. V stranki bomo vlado podprli.

Foto: Nova24TV

19:47 Dejan Židan, prvak SD: Socialni demokrati smo si prizadevali, da bi dosedanja 13. vlada delovala do rednih volitev in da bi bila učinkovita. Žal so zgodbo napisali drugače. Vlada, ki bo danes izvoljena, ne bo z glasovi Socialnih demokratov. V trenutku, ko bo izvoljena, bo postala 14. slovenska vlada. To ni prva epidemija in verjetno tudi ne zadnja. Tudi to epidemijo, kot ostale do sedaj, bomo premagali. Vsi naši ukrepi, lahko prekomerni, morajo biti usmerjeni v obvarovanje življenja. Ko bomo premagali epidemijo, bomo imeli še vedno ljudi, ki bodo potrebovali solidarnost in to pomoč bomo morali zagotoviti. Tukaj bo naša podpora. Pozivam k enotnosti in solidarnosti, da zmagamo v tem boju.

19:35 Igor Peček, poslanec LMŠ: Potrebno je sodelovanje. Bomo prava, kritična opozicija. Dobro namerno svetujemo, da naj se nova vladna ekipa zaveda, kako pomembno je, da posamezni ministri, ali kot vlada kot celota, s svojimi izjavami in ravnanji ne strašijo ljudi. Panika v takšnih trenutkih ne pomaga. Vemo, da bo prišel dan, ko bo virus premagan. V LMŠ bomo pripravljeni sodelovati pri zajezitvi širjenja virusa. Predajamo vam finančno stabilno državo, kjer javno zdravstvo deluje.

19:27 Eva Irgl: Prav je, da vemo, da bo nova vlada imela pred seboj le polovični mandat, ki ga obenem začenja v zelo težki in zahtevni situaciji. Zato nekaterih vsebin, ki jih stranke sicer zagovarjamo v svojih lastnih programih, ni bilo mogoče uvrstiti v ukrepe koalicijske pogodbe. Iskali smo neko skupno presečišče, da se izpeljejo tisti projekti in tiste vsebine oziroma rešitve o katerih se vse stranke koalicije strinjajo.

19:23 Eva Irgl: Za državljane je ta trenutek najbolj pomembno, da se počutijo kar se da varne. Zato je takojšnje delovanje v smeri epidemije sedaj logično na prvem mestu med vsemi ukrepi, prioritetna dejavnost. Zlasti vseh tistih ministrstev, ki so vezana na zajezitev in potem tudi odpravo posledic koronavirusa. Ko se bo življenje vseh nas vrnilo v bolj normalne okoliščine, pa bomo začeli pospešeno uresničevati zaveze iz koalicijske pogodbe. Stranke, ki sestavljajo novo koalicijo so najprej Janši posredovale imena kandidatov, za katere menijo, da so sposobna opravljati ministrske funkcije. S tem so nase prevzele tudi svoj del odgovornosti za uspešnost delovanja nove vlade.

Foto: Nova24TV

19:19 Eva Irgl: Nocoj bomo v luči zelo zahtevnih razmer zaradi zdravstvene situacije potrjevali 14. vlado Republike Slovenije. Glede na razmere je bilo najbolj odgovorno in tudi edina razumna in pravilna odločitev, da o vladi glasujemo še isti dan po končanih zaslišanjih. Ne pa šele v naslednjem tednu, kot je bilo sprva predvideno. Še posebej v takšni situacija vlada potrebuje polno operativno vlado z vsemi pooblastili, da bo lahko za zaščito državljanov sprejela že vnaprej pripravljene pomembne ukrepe.

19:15: Žiža Felice, vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti: Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti podpira listo kandidatk in kandidatov za ministre vlade Janeza Janše.

Foto: Nova24TV

19:09 Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SNS: Ekipa je v času izjemnih razmer dobra. Vidno so javno zastavljeni cilji. SNS bo podpirala predloge, ki bodo v dobrobit države in državljanov. To pa ne pomeni, da pri kateri zadevi ne bomo kritični in da ne bomo pošiljali poslanskih vprašanj. Mislim, da bo šlo bolj za sodelovanje. Pri ekipi gre za željo ureditev razmer in afer ki jih je v naši državi ogromno. Veliko je bilo pometanega pod preprogo. Ministru za zdravje bo težko, a sem prepričan, da bo imel absolutno zaslombo te vlade. Prej je ni imel. Lahko bo delal tisto, za kar bo postavljen. Glede koronavirusa panika ni potrebna. Držimo se predpisanih navodil.

19:04 Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS: Nadejamo se, da bo številka 13. prinesla srečo in stabilnost. Če smo pred 18 meseci poudarjali pomembnosti sodelovanja, sedaj poudarjamo pomembnost sprejemanja ključnih ukrepov v luči širjenja koronavirusa. Ne znamo si predstavljati, kako bi bilo, če bi v tem času imeli volilno kampanjo. Veliko bomo naredili z ustanovitvijo vladnega urada za demografijo, smo prepričani. Veseli smo, da sta naša ministrska kandidata dobila podporo na račun svoje strokovnosti. Izzivov naši vladi ne bo zmanjkalo. Posamezniki, ki bodo zasedli resorje, bodo ministrstva uspešno vodili. Verjamemo v strokovnost vseh ministrskih kandidatov, zato bomo izrazili podporo za izvolitev vlade.

18:54 Andrej Rajh, vodja poslanske skupine SAB: Aktualne razmere so pravi test, ki bo pokazal, kako uigrana je nova vladna ekipa. Časa za uvajanje ni. Verjamemo, da bo Slovenija razmere obvladala. Vlade Janeza Janše ne bomo podprli. Konstruktivno pa bomo sodelovali, predvsem na področju socialne politike. Žal nam je, da je ladjo zapustil njen kapetan Marjan Šarec. Pod njegovo vlado smo dosegli najvišji proračun. Novi koaliciji želimo veliko uspeha in strpnosti.

18:51 Janez Janša: Ekipa, o kateri boste danes odločali, pripravlja ukrepe in preventivne glede trenutne situacije. #koronavirus Apeliram na to, da se vsi posvetimo tej situaciji. za običajne prepire bo še čas. Obnašajmo se tako, da bo cena te epidemije čim nižja.

18:47 Janez Janša: Samoiniciativnost vsakega med nami, predvsem odločevalcev na vseh nivojih, je najbolj ključna v naslednjih dneh in tednih. Potrebna je povečava kapacitet monitoringa, kapacitete, ki omogoča testiranje, odkrivanje, lociranje in  širjenje, čeprav smo primerne čase zamudili. To je edini način za določanje prioritet, usmerjanje resursov. Prišel je čas, da spremenimo 3. ključne stvari:

1. Naša sposobnost, da za kratek čas drastično spremenimo naše navade. Od tega bo odvisno, kako uspešno bomo zamejili širjenje virusa. Samoiniciativnost odločevalcev na vseh nivojih je tukaj ključnega pomena.

2. Naša sposobnost

3. Oskrba težko obolelih

Foto: Twitter

18:41 Janez Janša: Bitko s koronaviruom je potrebno dobiti. Reakcije so bile pozne in kaotične, koordinacije s sosednjimi državami se zdaj končno izboljšujejo. Slovenija ima sicer državni načrt za epidemijo gripe. To pa ni isto kot je trenutna epidemija. Nekateri ukrepi, ki so bili naročeni, se niso izvajali. Letališče Jožeta Pučnika je verjetno še edino letališče, ki ne izvaja ukrepov. Sosednje države so že zaprle meje. Reorganizacija se je začela, upajmo, da bo dokončana pravočasno.

18:36 Janez Janša: Žal ni časa za podrobnejše predstavitve programa. Vsi skupaj se ukvarjamo z urgentno zadevo – epidemijo. Vlada bo morali priti pred vas z rebalansom proračuna. Časovna dinamika se bo morala prilagoditi razmeram, ki obstajajo.

18:32 Glasovanje: 83 poslancev, 83 ZA nihče proti. Dnevni red je izglasovan.

18:30 Začenja se 31. izredna seja državnega zbora. Dnevni red seje: 1. Lista kandidatov za ministre Vlade Republike Slovenije

18:20 Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše odločal na izredni seji, ki se je začela ob 18.30. Spremljajte v ŽIVO https://nova24tv.si/tv-v-zivo/

18:14 Poudarki programa nove vlade

 • postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, ureditev razmer v policiji in dosledno spoštovanje azilnega postopka
 • dograditev sistema financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti
 • dvig povprečnine občinam
 • stanovanjska shema za mlade družine, gradnja najemniških stanovanj ter ustanovitev Slovenskega demografsko-pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru, prav tako bi imel sedež v Mariboru vladni urad za demografijo
 • reforma politike socialnih transferjev ter ponovno uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, uvedba univerzalnega otroškega dodatka
 • zagotovitev dodatnih sredstev iz javnih in drugih virov za dolgoročno finančno vzdržno in stabilno financiranje zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe ter učinkoviti ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst z vključevanjem vseh kadrovskih virov
 • sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi ter prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s spremembo delovanja in upravljanja ZZZS s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
 • koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika v skupnem obsegu devetih dni v letu ter ukrepe za povečanje precepljenosti prebivalstva. Predvidena je tudi ustanovitev agencije za kakovost zdravstvenih storitev.
 • davčna razbremenitev nagrad za uspešnost ter prenova plačnega sistema v javnem sektorju z uvedbo variabilnega dela plače
 • uveljavitev javnega odločanja v sodnih senatih z možnostjo pisanja ločenih mnenj, vzpostavitev instančnega sistema in spremembe zakonov o sodnem svetu in državnem tožilstvu, prenova insolvenčne in kazensko-procesne zakonodaje
 • podpora državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave
 • uveljavitev e-vinjete in proučitev možnosti prenosa 2TDK in gradnje drugega tira na Slovenske železnice
 • sprejem svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja Sklada kmetijskih zemljišč, novela zakona o zadružništvu ter ureditev predelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene

18:11 Preberite: Predsednik SDS Janez Janša je v tretje postal predsednik vlade

17:51 Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše odločal na izredni seji, ki se bo začela ob 18.30. Spremljajte v ŽIVO https://nova24tv.si/tv-v-zivo/ ali https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs3

17:00 Ključni poudarki

 • predsednika SDS Janeza Janšo je za premierja podprlo 52 poslancev
 • koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS ima 48 poslancev, za izvolitev premierja potrebuje 46 glasov
 • kandidata za predsednika vlade je  DZ na tajnem glasovanju potrdil v torek
 • novoimenovani predsednik vlade je v petek v DZ vložil seznam ministrskih kandidatov

16:30 Vse dosedanje vlade.