fbpx

[Iz minute v minuto] Janša odgovarja: Slovenija okreva bolje od povprečja članic EU in se bo na predkrizno raven vrnila v rekordnem času!

Montaža: Matic Štojs Lomovšek

Državni zbor danes odloča o predlogu ustavne obtožne predsednika vlade Janeza Janše. “Pred sabo vidimo leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja sočlanic EU in ki bo Slovenijo vrnilo na predkrizno raven v rekordnem času, hkrati pa imamo tudi za drugo polovico leta naročenih dovolj cepiv za tretji odmerek, ki bo potreben, da imunost ohranimo,” je na očitke odgovarjal predsednik vlade Janez Janša.

00:09 Državni zbor danes odloča o predlogu ustavne obtožne predsednika vlade Janeza Janše.

00:20 Levičarska opozicija (LMŠ, SD, Levica in SAB) je 3. aprila vložila predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Očitajo mu kršitev zakonov in ustave. Če bo obtožba izglasovana, bo o kršitvah presojalo Ustavno sodišče RS.

01:21 Predlog obtožbe je vložila skupina levih strank, ki imajo skupaj 39 poslancev. Če prištejemo še kvazi poslansko skupino, ki jo sestavljajo Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič, poslanec Branislav Rajić (vsi trije so izstopili iz poslanske skupine SMC) in Jurij Lep (DeSUS), naj bi za ustavno obtožbo glasovalo 43 poslancev. Poznavalci menijo, da predlog ne bo sprejet.

03:00 Politični analitiki so v oceni, ki so jo dali za revijo Demokracija, enotni, da je tokratna ustavna obtožba “res popolnoma iz trte zvita” in da gre za “nov v seriji absurdnih poskusov rušenja njegove vlade”.

04:47 Institut ustavne obtožbe zoper predsednika republike je zapisan v 109. členu Ustave Republike Slovenije, ta isti člen pa se lahko smiselno uporabi za ustavne obtožbe zoper predsednika vlade in ustavne obtožbe zoper poslance. Tukaj si lahko preberete, kakšne nesmisle leva opozicija očita Janezu Janši.

05:01 O predlogu ustavne obtožbe bi morali poslanci odločati že pretekli teden, a so dnevni red “minirali” prav poslanci, ki so ustavno obtožbo vložili.

09:00 Začetek današnje 75. izredne seje Državnega zbora.

09:05 Jani Moderendorfer: Imamo predsednika republike, ki že 7 let pravi, da ni moralna avtoriteta… Če kdaj, je zdaj trenutek, da se predsednik republike pove svoje mnenje o predlogu ustavne obtožbe.

09:09 Gregor Perič, SMC: Poziva predsedniku republike ne bomo podprli, ker za to ni nobene potrebe.

09:11 Franc Jurša, DeSUS: Poziva predsedniku republike naj se opredeli glede ustavne obtožbe DeSUS ne bo podprl.

09:15 Danijel Krivec, SDS: Zahteva, da pride predsednik predstavit svoje mnenje v DZ, ni potrebna. To bi lahko kdo razumel kot pritisk na ustavno sodišče, kako naj odloča.

09:17 Brane Golubović, LMŠ: Če kdaj, je zdaj potrebno, da se predsednik republike opredeli glede ustavne obtožbe.” Tudi Matej Vatovec, Levica, meni, da bi se predsednik Pahor moral opredeliti do ustavne obtožbe in končno enkrat izrazi svoje mnenje.

09:26 Jožef Horvat, NSi: Gre za stvar olike – predlagatelji ustavne obtožbe so brutalno ignorirali povabilo predsednika Pahorja k sodelovanju; zdaj pa zahtevajo njegovo mnenje. NSi meni, da opredelitev ni potrebna, zato bo glasovala proti predlogu.

Seja zaradi odmora prekinjena do 10:00.

10:00 DZ nadaljuje obravnavo predloga ustavne obtožbe. Odločitev o podaji mnenja predsednika Republike v državnem zboru ni bila izglasovana.

10:04 Jani Moderndorfer ponavlja neosnovane očitke iz predloga ustavne obtožbe, začenši glede financiranje STA. Izjavi, da UKOM v zgodbi STA ni nič, češ, da mu vlada načrtno in naklepno ni dala nobenih pooblastil in da zato nima nobenih pravic. Gre celo tako daleč, da premierju krivično očita nevestno delo v službi, da ogroža zdravja državljanov z opustitvijo nabave 900 000 odmerkov cepiva proti Covida19,  da podaljšuje epidemijo.

10:33 Maša Kociper: Po mnenju Kociprove se bi morali “bati madžarskega seva, vladi pa očita podrejanje medijev po vzoru Madžarske. “Ko si državne medije prilasti država, nevtralne novice postane “mašinerija” za kreiranje laži. /…/ Pod taktirko Janše ki vodi vlado Slovenija tone k avtokraciji, skozi agendo spreminja državo. Načrtno in sistematično odpravlja demokratični red. Nobenega dvoma ni da je epidemija posegla v vse pore družbe a še tako težka kriza mu ne daje mandata za kršenje pravnega reda.”

10:42 Franc Jurša: Pri poslanski skupini smo ustavno obtožbo temeljito prebrali. Po naši oceni ne gre za dejansko stanje krivca, kot bolj za iskanje pozornosti in dvigovanje točk v javnomnenjskih raziskavah /…/ v zadnjih intervjujih so pokazali, da niso dorasli demokratičnemu parlamentarizmu. /…/ Smo v času epidemije ob vsem tem nezaupanju v politiko, kolikor gre vlagateljem za dobrobit državljanov ali so predčasne volitve prava izbira.

10:50 Janja Sluga: Današnji poskus ustavne obtožbe predsednika vlade je šesti poskus v času samostojne Slovenije. To je edina ustavna obtožba, ki je ni vložila stranka SDS.

10:57 Zmago Jelinčič Plemeniti: Ustavna obtožba in govorice leve opozicije in njihovo predstavljanje me spominja na referate sedmega kongresa zveze komunistov Slovenije. Dvakrat napihnjeno, pretirano, neumno, brez utemeljitve brez kakršnihkoli pametnih usmeritev. Pojdite na zahod vašim prijateljem v tujino, kjer časopisi pišejo lepše o Sloveniji, kakor to pišejo domači mediji. Spopadanje z epidemijo je odlično in marsikatera Evropska država se zgleduje po Sloveniji. Svoboda medijev je na levi strani neskončna.

11: 03 Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec: Kot veste se v Sloveniji množično izvaja cepljenje, odziv je izjemno dober. Slovenija bi lahko junija vstopila v zeleno fazo, kar bi pomenilo vrnitev v normalno življenje.  Druga obtožba, UKOM je do 31.12.2020 izpolnil vse obveznosti do STA, v skladu s pogodbo za opravljanje službe. V SDS z zaskrbljenostjo opazujemo, kako posamezni nadzorniki potiskajo agencijo in njen direktor Bojan Veselinovič. Predsednik vlade je političen organ in mu evropsko pravo omogoča izražanje političnih mnenj. Nismo mi tisti, ki smo spodbujali k nasilju in protestom. Očitek, da Janez Janša spodbuja k nasilju je absurden. Kršitev ustavnega reda se ne more očitati, ko se funkcija predsednika vlade opravlja na podlagi zakona. Sedanja vlada jemlje mednarodne zaveze resno, s spoštovanjem in odgovornostjo. Za dobrobit in varnost državljanov je nujno potrebno investirati v razvoj in slovenske vojske. Vsakomur je zagotovljena pravica do pitne vode. Z novim zakonom se pitna voda še dodatno bolj varuje. Še enkrat pozivam opozicijske stranke k sodelovanju, dialogu in iskanju rešitev.

11:30 Poslanec LMŠ Brane Golubovič: Reševanje epidemije ni bila prioriteta te vlade, pa naj rečejo kar hočejo.

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1397485956253593604?s=20

11:34 Poslanec LMŠ Brane Golubovič: Verjamemo v avtonomne in kredibilne medije, ki so pomemben del vsake zrele demokracije. V vladi nasprotno mislite, da sta oblast in država vaša last. Danes odločamo tudi o tem, v kolikor ustavna obtožba ne uspe, sam verjamem da bo, ali ima ta vlada v Državnem zboru 46 glasov ali več podpore. Po tem glasovanju v državnem zboru bo jasno, kdo je opozicija, kdo je koalicija. Ne besede, dejanja so tista, ki štejejo.

11:43 Poslanka stranke SD Bojana Muršič: Vsi smo zavezani, da ustavo spoštujemo in uresničujemo. Vsi. Še posebej pa tisti, ki so od ljudi poklicani, da odločajo v njihovem imenu. Tam, kjer je osredotočena največja politična moč. Težki časi pa so v nekaterih prebudili najslabše. Kljub opozorilom, vladajoča politika nadaljuje s teptanjem osnovnih vrednot naše družbe. Šlo je celo tako daleč, da so grobe kršitve postale vsakodnevna praksa oblasti s predsednikom vlade Janez Janša na čelu. Epidemija je v mnogih ljudeh prebudila najboljše. Tisoče zdravnikov, medicinskih sester, negovalk, trgovk, policistov, gasilcev je garalo noč in dan, samo da pomagajo drugim.

11:47 Poslanka stranke SD Bojana Muršič: Predsednik vlade je kljub prisegi kršil najmanj 15 členov ustave, vključno s prvimi tremi, ki določajo, da je Slovenija demokratična republika. Da je pravna in socialna država, da je država vseh državljank in državljanov, v kateri ima oblast ljudstvo. Naj danes zmagajo argumenti in ne politični interesi. Naredimo tisto, kar je prav.

12:06 Poslanec NSi Jožef Horvat: Vlada dela učinkovito in v korist vseh državljank in državljanov, to nam v oči pravi velika skupina državljank in državljanov, ki pa mikrofona nikoli ne dobijo v roke. Vlada je delo pričela v težkih časih, ko ni bilo nikogar, ki bi prevzel oblast. V sto urah dela pa je državljanom zagotovila pomoč skozi prvi interventni zakon. Ne trdimo, da so bili predlogi idealni, ampak rezultatov ni mogoče zanikati.

12:20 Poslanec SMC Gregor Perič: Za to mizo smo sedli tisti, ki smo imeli pogum, da so zagrizli v problem imenovan epidemija. Soočili smo se s situacijo, ki je kompleksna in zanjo žal ni enostavnih rešitev.Zato tudi ne smemo prezreti odziva vlade na področju zaposlovanja in gospodarstvu.

12:31 Jani Moderndorfer: Odločala bo strokovna inštitucija. Zato želim, da danes poteka diskusija poteka o očitkih, ki so bili danes zavrženi.

https://twitter.com/domjan_alja/status/1397519629027794947?s=20

12:38 Poslanka SDS Eva Irgl: Niti en argument v ustavni odločbi ne napeljuje na to, da je predsednik vlade kršil ustavo Republike Slovenije. Te hude obtožbe so osnovane le na politični interpretaciji in pa na nekih izkrivljenih podobah manipulacij. Treba je jasno povedati, da te obtožbe niso z ničemer podkrepljene. Jaz od predlagatelja nisem dobila niti enega samega dokaza. To je pravzaprav predpogoj, da vložiš v državnem zboru sploh ustavno obtožbo. Ko smo obravnavali ustavno obtožbo zoper Marjana Šarca, je slednji kršil odločbo ustavnega sodišča, kako je potrebno ravnati glede financiranja zasebnega šolstva. To kar se vi greste, da zastrupljate ozračje s sovražnostjo, je nevarno. In marsikateri odgovorni politiki na drugi strani se zavedajo, da je to nevarno.

12:50 Poslanec SD Dejan Židan: Obvladanje epidemije ni bilo uspešno. Zavedali smo se, da si je potrebno denar v času krize izposoditi, da obdržiš standard ljudi, omogočiš, da tudi gospodarstvo deluje in da družba kot takšna ni ranjena preveč. Težava je samo, da vsi ukrepi niso bili ciljni.

13:10 Poslanec NSi Andrej Černigoj: Državljani ob meji se pod to vlado počutimo varne, da ne govorimo o smeteh, ki so jih puščali za seboj. Podatki kažejo, da je lahko državni zbor složen in glasuje za pravo stvar. Danes je čas, da ta vlada nadaljuje s svojim delom in rešuje probleme, ki so se kopičili zadnjih deset let. Ne podpiram PR projektov v času pandemije. Večkrat sem stal na ulici, ampak nikoli nisem sežigal stolov, nekateri v tej dvorani pa to podpirate.

13:24 Poslanec SDS Dejan Kaloh: Obtožba zoper Janeza Janšo bo zavržena, o tem ni dvoma. Opozicija je še enkrat dokazala, da nekako sploh ne razume demokratičnih postulatov parlamentarne demokracije, še manj pa potreb slovenskih državljanov, ki so še vedno soočeni s trajajočo epidemijo covida-19. Ta politikanski manever s predlogom ustavne obtožbe vam ne bo uspel.

13:30 Poslanka LMŠ Tina Heferle: Predsednik vlade je kršil zakone in ustavo. Govorimo o resnih kršitvah, ki imajo zelo resne posledice in zelo veliko težo. Neposredna kršitev predsednika vlade je, da ni sklical seje vlade za seznanitev s kandidatoma za evropskega tožilca.

13:58 Poslanec NSi Blaž Pavlin: Samo besedilo ustavne obtožbe je nekakšna reciklaža vsega slišanega. Se pravi nič novega, nič kar ne bi že slišali, o čemer tudi ne bi že odločali. Na vaša ugovarjanja koalicija odgovarja z ukrepi, ki po zadnjih kazalnikih delujejo in to vas v opoziciji najbolj boli. Medtem ko sami očitate slabo ravnanje vlade med epidemijo, sami ne podpirate ukrepov. Trdili ste, da smo v Sloveniji imeli najstrožje ukrepe, čeprav če pogledamo sosednje države ugotovimo, da to enostavno ne drži.

14:08 Poslanec SMC Jani Moderndorfer: Povejte mi, kaj pa so za vas dokazi, ki jih mora prinesti državni zbor v postopku dokazovanja?

14:22 Poslanec SDS Jure Ferjan: Evropska komisija leta 2021 napoveduje gospodarsko rast v višini 4,9 odstotka in se uvršča na 6. mesto v EU. Medtem pa vi namesto, da bi sprejeli roko sodelovanja, vlagate interpelacije, ustavno obtožbo. Rušite tam, kjer se rušiti da. Smrt janšizmu je neposredna grožnja predsedniku vlade in je neposredna grožnja 222 tisoč volivkam in volivcem, ki smo leta 2018 volili SDS.

https://twitter.com/JureFerjan/status/1397587733921599492?s=20

14:32 Poslanka SMC Monika Gregorčič: Vložitev tega dokumenta je nedvomno pokazatelj obupa opozicije, ker z vsemi do sedaj z demokratičnimi instituti niste prišli do želenega cilja. Rušite, nagajate in obstruirate, zaman pa skušate to neuspešnost prikriti, da ste nesposobni oblikovati kredibilno alternativo. Politika antijanša ne bo dovolj, potrebno bo pokazati neko razvojno vizijo. Ne pristajate na reformo za nižje davke in višje neto plače. Največ privatizacije državnih podjetij se je zgodilo z okoriščanjem levih tranzicijskih tajkunov.

14:37 Poslanec SD Matjaž Han: V politiki smo zaradi epidemije v najbolj črni fazi. Če mi sami ne bomo spoštovali naše domovine, kdo jo bo?

14:50 Poslanka SDS Anja Bah Žibert: Veste kam je v zgodovini pripeljalo družbe, ki so temeljile na sovraštvu? Poglejte si totalitarne režime. Govorite o problematiki medijev in o tem, da se dela v tej državi pod to vlado krivica medijem. Sovraštvo selite na ulice. Naci se je začel s požigi in to se dogaja danes, na naših ulicah. Nehajte se sprenevedati, nočete sodelovati, niste sodelovali ne na poziv predsednika države, pa ste ga danes hoteli pred tole govornico. Za stanje v državi je kriva celotna politika, to je slabo za vse državljane. Zbudite se.

14:58 Predsednik vlade Janez Janša: Opozicija ima pravico uporabljati inštrumente, ki so v skladu z ustavo, poslovnikom ali v zakonih in s tem ni nič narobe. Ukradli ste nam volitve in mandat, imeli smo dovolj poslancev, da bi zablokirali proceduro, pa tega nismo naredili. Nismo splošno obstruirali seje, tako kot poslanci opozicijskih skupin delajo zadnje tedne. Bil sem član ustavne komisije, ki je Ustavo RS dogradila in sprejela. Pod današnjo ustavno obtožbo pa je podpisana stranka, ki ima v svojem programu razgradnjo naše ustave. Stranka, ki se bori za ukinitev predstavniške demokracije, meni očita kršenje ustave. Vi obtožujete mene, da zastrupljam pitno vodo, vi pa ste dovolili, da so gradile vile tajkunov na priobalnem območju. Ta zakon pa to prepoveduje.

Predstavljeno poročilo svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2017 predstavlja, kaj vse bi morala imeti Slovenija za primer epidemije. Nič od tega ni bilo narejeno. Ne moreš dati za nevladne organizacije več, kot za mladino in prihodnost. Povejte mi nacionalni dosežek od nevladnih organizacij. Za bolnišnice smo namenili preko 400 milijonov, za STA in RTV smo namenili preko milijardo sredstev. Ko gledaš razvojno politiko v nekem obdobju je vse jasno.

Po vaših besedah je Slovenija v katastrofalni situaciji in bo zgrmela sama vase. Poglejmo kaj o Sloveniji menijo drugi. Pred kratkim je Evropska komisija izdala makroekonomske napovedi za celotno evro-območje in države članice EU in te napovedi omogočajo primerjave. Te napovedi so tudi boljše, kot so bile lani jeseni. Slovenija je po gospodarski rasti za letos na 6. mestu. Oceno je mogoče do konca leta še izboljšati. Najkasneje se bomo lahko na pred-krizno raven vrnili naslednje leto.

Zaradi hudega drugega vala imamo tudi 242 tisoč sodržavljanov, ki so COVID-19 preboleli in se jim ni treba cepiti še šest mesecev po prebolelosti. Do poletja bomo dosegli ustrezno precepljenost. V Sloveniji je po zabeleženih podatkih s prvim odmerkom cepiva cepljenih 636 tisoč naših državljank in državljanov, z drugim odmerkom pa 348 tisoč. Pred sabo vidimo leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja sočlanic EU in ki bo Slovenijo vrnilo na predkrizno raven v rekordnem času, hkrati pa imamo tudi za drugo polovico leta naročenih dovolj cepiv za tretji odmerek, ki bo potreben, da imunost ohranimo.

Na poslanske klopi bodo prišli zakonski akti, ki so pomembni za to, da bo okrevanje ne samo hitro, ampak tudi pravično. Med njima bosta Zakon o dolgotrajni oskrbi in Zakon o investicijah v zdravstvo. Nedavno smo slišali očitek, da smo denar razdelili ljudem. Očitek razumemo, ker prihaja iz ustih tistih, ki so denar razdelili NVO in bankam, ljudje pa so ostali zgolj plačniki teh dolgov. Okrevanje mora biti pravično. Vabim vse, da združimo moči in vse, da brez težav finančno težek zalogaj spravimo skozi proceduro čimprej.

17:09 Jožef Lenart, SDS: Verjamem, da ste ustavo vsi prebrali, ne vem pa če ste jo vsi dobro razumeli. V predlogu ustavne obtožbe je v izraženo mnenje opozicije, da vlada razgrajuje demokracijo in izvaja avtokracijo, kar so debele laži. Navedenih je 15 členov, ki naj bi jih PV krši, ni pa nobenega konkretnega primera, s katerim naj bi PV kršil navedene člane. Je pa polno namigovanj in ugibanj, ki so neresnična. Tisti, ki se niso držali ukrepov proti epidemiji, poskušajo obtožiti PV da je kriv za podaljšanje epidemije – tega ne bom podprl.

17:17 Robert Polnar, DeSUS. “Ustava ni interpretativna, je temeljni akt, definira skupnost. Tiski, ki ustavo jemljemo resno, lahko ugotovimo, da živimo v fikciji. Ne vemo, kako živeti v družbi enakopravnih ljudi. Na čem danes utemeljujemo kritiko in obrambo ustavne demokracije?” Z banalnostmi nameravajo resno gnjaviti ustavne sodnike, pravi o ustavni obsodbi. Kako lahko skupina ljudi podira odločitve in akte vlade, se sprašuje. “Potrebna je je zelo solidna doza miselne patologije za pritlehno in popolnoma odkrito primerjanje Slovenije 20ih let 21. stoletja z Weimarsko republiko 30. let 20. stoletja, razumljivi sta konstemacija in začudenje na tako politično agresijo in tako drastično demonstracijo primitivizma. Civilizacijsko do skrajnosti žaljiv kontekst kajpada zanika, da so si pripadniki nemške nacional socialistične delavske partije izmislili koncept ustavnega referenduma samo zato, da so lahko anulirali weimarsko ustavo in združili funkciji predsednika države in predsednika vlade, svojega vodjo so postavili za ustavno utemeljenega voditelja. … Propagandisti poniglavosti in nosilci političnih atavizmov so, kakor vidimo izkoristi možnost za reafirmacijo svojih blodenj in se odločili uporabiti akt ustavne obtožbe na poudarjeno nedostojen način. To ni samo manifestacija slabega okusa, marveč pokazatelj izostanka elementarne politične informiranosti pri njenih avtorjih. Univerzalno je jasno da Slovenija ni nikakršen simbol, razširjevalec ali propagator totalitarnih  inklinacij,  ampak je parlamentarna demokracija z vsemi dobrimi in slabimi stranmi. Slovenija se lahko doživi kot nacionalsocialistična relikvija samo v glavah slovenskih ustavno-obtožnih blicmaherjev, nad zarukanostjo njihovih komparativističnih domislic bi se razjokale še njihove matere. Ostri kritični odzivi in izbruhi sovraštva ne izvirajo samo iz nasprotnih ideoloških in političnih stališč, marveč tudi iz splošne človeške težnje po prikrivanju nekaterih neprijetnih in žalostnih resnic o slovenski stvarnosti. Lepote demokracije na slovenski način so neusahljiv vir navdiha za izkrivljenosti vseh vrst, kar v publiki ustvarja za odtenek premočan estetski doživljaj. V resnici gre kajpada za anti civilizacijsko zasmehovanje, ki temeljito razdira slovenski politični sistem.

17:27 Elena Zavadlav Ušaj, SDS: Pričakovala sem konkretne obtožbe, a spremljam le sovražni govor vlagateljev. Današnja UO obtožba je nesmiselna. Ponavljate eno in isto, obsedeni ste z predsednikom vlade, sami ste tisto, kar mu očitate. Ves čas zavajate. UKOM je pri STA odkril številne kršitve pogodbe, zato zahteva vso dokumentacije. Obtožujete PV, ker vlada dela dobro, ker vas motijo rezultati vlade. To kar navajate, da 70% ljudi ne podpira vlade, je zavajanje, zato ustavne obtožbe ne bom podprla.

17:35 Boris Doblekar, SDS: Smo pred farso, ki jo zganja opozicija. Vsi očitki so neutemeljeni in napihnjeni, gre se za oblast, sredi epidemije. Mi smo resne parlamentarne stranke, delamo dobro za ljudi in to bomo počeli tudi naprej. Očitki v zvezi s čisto pitno vodo so neutemeljeni, treba je bilo sprejeti nov zakon, ki preprečuje, da bi tajkuni ob jezerih in morjih gradili zasebne objekte. Glede cepiv – podpirali ste necepljenje, metali maske dol, mediji podpirajo influencerje, kar je popolnoma neresno! Smo v samem vrhu EU po premagovanju epidemije, kar vas boli zato vlagate te neumnosti. STA pogodbe  – hoteli st, da bi vlada ravnala nezakonito; prav Šarec najbolj odkrito napadel medijsko svobodo, ko je povedal v katere medije gospodarstvo lahko vlaga in in oglašuje in v katerih ne. …. Vsak se ima pravico braniti, slovenska vojska – še nikoli bolje kot doslej ji gre, prav zaradi te vlade. Ustavne obtožbe seveda ne bom podprl.

17:42 Aleksander Reberšek, NSi: Vsem je jasno, da opozicija ne bo nikoli zbrala 46 glasov. Ta seje je namenjena izključno izvajanju šova lepe opozicije. Če ne bi bilo TV prenosa RTV, vam zagotavljam, da bi se ta seja zelo hitro končala. Dejstvo je, da ta vlada dela! Izboljšujemo življenje ljudi.

Sara Rančigaj