fbpx

[Iz minute v minuto] Prenos ustavne obtožbe Marjana Šarca zaradi kršitev ustave: “Ustavno sodišče je zasledovalo plemenit cilj, da bi imeli tudi otroci iz najbolj revnih družin dostop do najbolj kvalitetnega šolstva!”

Foto: STA

Danes, drugi dan januarske seje državnega zbora poslanke in poslanci obravnavajo predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca zaradi kršitev ustave in hujših kršitev zakona. Poslanec SDS Tomaž Lisec je v svojem govoru povedal, da se nespoštovanje ustave nadaljuje. Kakor se Vlada RS ne zmeni za zakon o financiranju javnega šolstva, tako še naprej ne spoštuje fiskalnega pravila, ki je zapisano v Ustavo RS. “Ustava je nad zakoni, ne nad nami in je nad vami,” je Lisec sporočil premierju Marjanu Šarcu. V SDS in NSi, je povedal Lisec, “želimo, da predsednik vlade spoštuje ustavni red RS”.

Spomnimo. Ustavno sodišče je že decembra 2014 odločilo, da je del zakona o organizaciji in financiranju vzgoje iz izobraževanja v neskladju z ustavnim redom Republike Slovenije, in določilo, da mora zakonodajalec to neustavnost odpraviti. Leva koalicija, tako prejšnja pod vodstvom Mira Cerarja kot zdajšnja pod vodstvom Marjana Šarca, odločbe vse do danes ni izpolnila, čeprav so v poslanski skupini SDS kar petkrat predlagali novelo omenjenega zakona, ki sledi odločbi ustavnega sodišča.

Tako so v SDS in SNS konec lanskega leta tudi novi sestavi državnega zbora dali možnost, da reši večletno neustavno stanje in prepreči nadaljnje kršenje človekovih pravic otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole z javno veljavnim programom, a so koalicijski poslanci z nadkoalicijsko Levico glasovali proti noveli ZOFVI.

17.30 Predlog ustavne obtožbe ni dobil ustrezne podpore. Poslanec Tomaž Lisec je v imenu predlagateljice SDS napovedal novo ustavno obtožbo, če vlada do obljubljenega 1. septembra ne bo uredila zakonodajo skladno z ustavno odločbo.

12.57 Janez Janša:  Koalicija je čez noč uresničila ustavno odločbo glede izbrisanih, težko čez 50 milijonov evrov, ne najde pa 250 tisoč evrov za odškodnine za starše slepih otrok in 300 tisoč evrov za enakopravno financiranje vseh osnovnih šol, da se preneha delitev otrok na prvo in drugorazredne.

15.56 Janez Janša: Nekoliko nenavadno je, da danes v državnem zboru poleg predsednika vlade sedijo tudi vsi ministri, saj to ni ustavna obtožba zoper celotno vlado. Nimajo ministri nobenega drugega dela glede na vse probleme, ki jih imajo naši državljani?

15.40 Alenka Jeraj: Predsednik vlade je ustavno obtožbo označil za darilo in se posmehoval. Raje naj se vpraša, kakšno darilo daje on vsak dan otrokom, ki obiskujejo zasebne OŠ, njihovi starši pa bistveno dražje plačujejo šolanje, čeprav jim ustava zagotavlja enakopravnost.

15.14 Zvone Černač: Predsednik vlade se že vsaj od leta 2017, ko je kandidiral za predsednika države, zaveda protiustavnosti glede financiranja javno veljavnih programov OŠ in kljub temu se danes spreneveda, kako ne nosi odgovornosti za kršitev ustavnega reda. Ljudstvo je v preteklosti že izbrisalo stranko, ki ni spoštovala ustavnega reda. Ena je delovala samo med 2011-2014, druga se je pojavila 2014 pa je v naslednjem sklicu zagotovo ne bo, podobno se bo zgodilo tudi z vami

13.33 Franc Breznik: Če so koalicijski poslanci tako prepričani, da je ustavna obtožba zoper Marjana Šarca zloraba in da ni kršil Ustave RS, potem naj podprejo predlog SDS, da gre obtožba na ustavno sodišče. Tam bo Šarec zmagal, javnomnenjska podpora pa mu bo skočila na 130 odstotkov.

12.53: Jelka Godec: Preden predsednik vlade začne govoriti, da odločba ustavnega sodišča govori samo o financiranju obveznega programa osnovnošolskega javno veljavnega izobraževanja, naj se malo poduči. Več kot očitno ne razume, o čem govori. Predsednik vlade očitno prav tako ne ve, da se izvajalci – zasebne osnovne šole ne financirajo s strani države, ampak država financira zgolj javno veljavni program. Predsednik vlade, država zasebnim osnovnim šolam ne financira infrastrukture. Predsednik vlade je dejal, da noče, da bi bile zasebne šole boljše in da bi boljši učitelji delali v zasebnih šolah. In to je človek, ki naj bi z liberalnimi načeli vodil našo državo?

12.31 Tomaž Lisec: Predsednik vlade Marjan Šarec zelo zardeva, ko se ga poduči, da ima v govoru, ki so mu ga vnaprej pripravili, napake: “Ustavno sodišče je v dveh odločbah glede ZOVFI odločalo o DVEH RAZLIČNIH STVAREH in ne o ISTI STVARI, kot navajate, gospod predsednik.

12.17: Jožef Horvat: Zasebne šole so v Evropi in svetu vedno bolj priljubljene. V preteklem mandatu smo doživeli brutalen marš na ustavno sodišče, s katerim je dvotretjinska večina želela zaobiti odločbo US. To je konec pravne države, zato bi moral predsedujoči Dejan Židan ustaviti take razprave. Zasebnih šol je 12 promilov glede na celotno razmerje, država pa se že pet let ukvarja s tem problemom.

10.37 Branko Grims: Igor Lukšič se je zavzemal za javno šolstvo, svoje hčere pa je šolal na zasebnih šolah. Milan Kučan se zavzema za javno šolstvo, svojo hčer pa je šolal na zasebni šoli v ZDA. Levičarji za svoje otroke zagotovijo najboljše šole, vse druge pa posiljujejo z javnimi šolami, ki so okužene z ideologijo.

10.35 Branko Grims: Bistvo odločanja US je tehtanje vrednot, ki so temelj družbe in sistema. Ko je US odločalo, je v resnici sledilo najbolj plemenitemu cilju, da bi imeli tudi otroci iz najbolj revnih družin dostop do najbolj kvalitetnega šolstva. Temu se izogibate že več let, temu se je na najbolj sramoten način izognila tudi ta vlada. Laž je nesmrtna duša levičarjev.

10.28 Zmago Jelinčič: Odločbe ustavnega sodišča je potrebno spoštovati. Vlada Marjana Šarca je obljubila, da bo odločbo spoštovala, tako so obljubili tudi drugi člani vlade. Besede je potrebno držati. Prisegli so, da bodo spoštovali ustavni red.

10.06 Ljudmila Novak: Od zadnje odločbe je minilo že peto leto. Ustavno sodišče izrecno napiše, da se odločitev ne nanaša na financiranje naložb in posebnih vsebin, ki jih ponujajo zasebne osnovne šole.

9.07 Poslanec SDS Tomaž Lisec je prepričan, da odločba ustavnega sodišča še danes ni uresničena izključno zaradi ideoloških razlogov: “Gre za kršenje ustavnih načel samo na podlagi enega dejstva – zaradi ideologije levega dela političnega spektra v Sloveniji, ki ne želi spoštovati ustavnega reda.” Besede poslanca Lisca potrjuje tudi nedaven primer, ko je ustavno sodišče odločilo, da je na področju izbrisanih potrebna sprememba zakonodaje. Koalicija je reagirala nemudoma in predlagala zakon, s katerim se ustavna odločba uveljavi.

9.05 Tomaž Lisec: Žal je zato ustavna obtožba, o kateri bo danes tekla razprava v državnem zboru, edini način, da spametujemo levo krilo državnega zbora, da se neha igrati z ustavnim redom Republike Slovenije in ga upošteva zgolj takrat, ko mu to ustreza. Kako naj torej od državljank in državljanov zahtevamo, da spoštujejo zakone in ustavo, če slednjih ne spoštujejo koalicijski poslanci in vlada?

9.00 Poslanec SDS Tomaž Lisec je v svojem govoru povedal, da se nespoštovanje ustave nadaljuje. Kakor se vlada RS ne zmeni za zakon o financiranju javnega šolstva, tako še naprej ne spoštuje fiskalnega pravila, ki je zapisano v Ustavo RS. “Ustava je nad zakoni, ne nad nami in je nad vami,” je Lisec sporočil premierju Marjanu Šarcu. V SDS in NSi, je povedal Lisec, “želimo, da predsednik vlade spoštuje ustavni red RS”.

I. Š.

Komentarji so onemogočeni.