Na desettisoče upokojencev vladi: Odidite!

Foto: STA

“Odidite! Ukvarjajte se z malimi živalmi, partnerkami in njihovo modo, črički če želite, z nesmisli in postavljanjem kipov izbrisanim, hkrati pa vam ni jasno, da so upokojenke in upokojenci edini in zares izbrisani državljani že leta in leta! In res smo izbrisani, nikoli nismo z ničemer špekulirali, nikoli z ničemer preračunavali, ali biti slovenski državljan ali ne, nikoli, ampak gradili, garali in delali! Te ljudje so edini upravičeni, da jim postavite največji spomenik v državi! Spomenik slave in časti in zahvale, ker so ravno te ljudje gradili našo deželo, se borili, jo plačevali in jo tudi spoštujejo! Zato vas še enkrat pozivam: odstopite in razpišite nove volitve! Dragi gospod Golob, čas je da odletiš!” vodja protesta upokojencev Rupar sporoča Golobu in ostalim vladajočim. 

V petek, 31. marca, je potekal vsesplošni protivladni protest pod geslom: “Leti, Robi, leti!” z začetkom ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani. Nanj je pozval pobudnik iniciative Glasa upokojencev in ustanovitelja Inštituta 1. oktober Pavel Rupar. Povabljene so bile vse protestne skupine, saj, kot je zapisal na Facebooku, gredo vsi po poti današnjih upokojencev. Namen je opozoriti na krivice, ki pestijo upokojence. Na dogodek so vabljeni vsi: upokojenci, sinovi, hčerke, vnuki, vnukinje, mladi, torej vsi tisti, ki si želijo drugačno Slovenijo, strankarska pripadnost in religiozna opredelitev ne igrata nikakršne vloge. Rupar je bil nazadnje po poročanju Celjskega glasnika izjemno kritičen do nedavne izjave predsednice republike Nataše Pirc Musar, s katero je močno razžalila upokojenke in upokojence in ji dejal, da “je popolna sramota”. Najbolj ga je razjezila izjava, da naj bi se upokojence izkoriščalo za nabiranje političnih točk. Prav zaradi sramotne izjave predsednice, pa so bili upokojenci danes še trdneje odločeni, da se zberejo v čim večjem številu in pokažejo nestrinjanje z ignorantsko politiko vlade Roberta Goloba do te ranljive skupine. Rupar je prepričan, da je trenutna oblast povsem izgubila kompas, niti premier, niti predsednica republike pa si ne predstavljata, kako danes živijo ljudje, zato so takšne izjave skrajno ponižujoče.

Z Ruparjem se lahko strinjamo, saj si le redkokdo med upokojenci lahko privošči razkošje, kot si ga privoščita ravno predsednica (tukaj in tukaj) in elektrooligarh. Da Pirc Musarjevi ni mar za najranljivejše pa je na lastni koži izkusila tudi znana invalidka Elena Pečarič, ki je na to v prispevku javno opozorila in je res vredno branja! Iz izjave Pirc Musarjeve je jasno, da se je postavila na stran močnejšega, in da jo je strah še večje izgube ugleda Golobove vlade. Dogodku je prilepila politično nalepko, s tem pa skušala vnaprej zmanjšati njegov pomen, preusmeriti pozornost od njegove resnične sporočilne vrednosti. Obenem kaže nad strah pred prebujajočo se močjo resnične civilne družbe, ki ni zgolj podaljšana izpostava vladajoče koalicije (Nika Kovač, Tea Jarc, Jaša Jenull, Filip Muki Dobranić). Današnji upokojenski protest se je pričel z narodnozabavno dobrodošlico. Na dogodku je znova plapolalo morje slovenskih zastav, kar kaže tudi na domoljubno noto dogodka in udeležencev, ki jim je mar za prihodnost države in naroda, v nasprotju z jugonostalgično vladno koalicijo. Potem ko so se zbrali na Trgu pa so se udeleženci shoda odpravili skozi mesto, v smeri proti Kongresnemu trgu, Bavarskemu dvoru. Pohod so spremljali vzkliki, žvižgi, raglje, hupanje in zvonjenje kravjih zvoncev. Eden izmed udeležencev je ob tem pomenljivo pripomnil “Jeb*** malo nas je!” 

Nekdo drug pa “Lopovi, goljufi!” Pot so nadaljevali mimo kopališča Ilirija in v bližini Tivolija. Med pohodom se je razlegla tudi pesem “Samo milijon nas je”. Udeleženci so pohod po mestu sklenili na Trgu republike, kjer je uvodoma spregovoril Rupar: “In vsi vi pred TV zasloni, prisrčno pozdravljeni na tretjem vseslovenskem shodu zoper mačehovsko delovanje oblasti do nas državljanov, še posebno do nas upokojencev!” je uvodoma spregovoril Rupar. Ob tem je posebej pozdravil naše rojake, Slovence v zamejstvu in vse “srčne brate in sestre širom sveta, ki nam moralno pomagajo in nam stojijo ob strani!” Tako kot vsak shod, so tudi tega pričeli z dobrimi željami in tiho molitvijo Oče naš za vse rakave bolnike in za vse v bolnišnicah, starejše v domovih, osamljene in trpeče, ki so jim sporočili, da naj “upajo in potrpijo, ker so oni z njimi!”. Zatem so udeleženci položili roko na srce in položili himno domovini Sloveniji.

“Pozivam kolegice in kolege, da se borijo za višje plače, da bodo na starost imeli vsaj nekaj zadoščenja!”
Ena od govork je v nadaljevanju spomnila na tegobe medicinskih sester, spomnila na njihovo požrtvovalnost za bolnike in “plemenito srce”. Prebrala je tudi pismo ene od upokojenih medicinskih sester: “Sama sem po 42 letih dela, nekaj nad minimalno pokojnino, za polno delovno dobo. S kakšnimi situacijami, koliko ur dela z bolniki v reševalnem vozilu, ob tragedijah, na terenu in v zdravstvenem domu, sem se srečala, si niti zamisliti ne morete. Včasih sem po delu komaj še vedela, kje je moj dom …” Danes še vedno pomaga bolnikom, v kolikor pomoč potrebujejo, ker je zdravnikov in sester premalo. Pomaga z veseljem in nikdar ji ni težko priskočiti na pomoč, ker ve, da jo bolniki potrebujejo. Poudarila je še, da je delo medicinskega osebja sramotno nizko plačano, posledično temu pa pokojnine. Zato poziva kolegice in kolege, da se borijo za višje plače, da bodo na starost lahko imeli vsaj nekaj zadoščenja, da bo vsaj nekaj zadoščenja za to, da so reševali zdravje in življenja ljudi.

Protest upokojencev (Foto: Twitter)

Presrečna je za nastanek iniciative Glasu upokojencev in Inštituta 1. oktober. Rupar: “Še enkrat pozdravljam vse, ki ste obljub in govoričenja ter posmehovanja vladajoče klike siti, že po desetih mesecih njenega vladanja! Na današnji shod, smo vabili predsednika vlade Roberta Goloba, ministra Luko Mesca, pevko in bokserko Urško Klakočar Zupančič, predsednico države, kraljico Natašo Pirc Musar, Novega zdravstvenega ministra Jašo Jenulla in Nike Kovač nismo vabili zaradi moje varnosti! Vesel sem, ker nas je po zadnjih podatkih 34 tisoč! Hkrati pa sem tudi zelo razočaran nad dogodki, ki so povezani z upokojenci. V mesecu od drugega shode, se je zgodilo vse preveč negativnih in šokantnih dogodkov, ki bodo življenje upokojencev še dodatno obremenili in jih ohromili, čemur se bomo uprli na vse možne načine!” Kot prvi ukrep, ki bo po njegovem daleč najboljši tako za ljudi, kot za Sloveniji, pa je poziv dr. Golobu, da odstopi.

“Golob & Co. naj denar iščejo v svojih sefih, milijonih in nakopičenem premoženju, reveže pa pustijo!”
V nadaljevanju je spomnil, da z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države, kar je odprlo oči “veliki množici ljudi, ki spoznava, da vladarji plešejo svojevrstno kolo, ljudje pa ostajajo slabo plačani in z mizernimi pokojninami, ker orkester očitno porabi preveč za svojo veselico! Danes ste prejeli pokojnine, s 5,2 odstotka nižjo vsoto kot februarja. Pompozno fotografiranje dr. Goloba z Janezom Sušnikom, ob napovedi izredne uskladitve za 4,5 odstotka, je očitno postala jutrišnja prvoaprilska šala. Čas je, da jim povemo, da naj ustavijo svoje konje in iščejo rešitve, tam kjer je treba.” Rupar je vladajoče še pozval, da če denarja res primanjkuje, naj ga iščejo tam v svojih sefih, milijonih in nakopičenem premoženju, reveže pa naj pustijo, ker dodatnih bremen ne bodo prenesli, še manj pa dovolili. Če bi po njegovem vladajoči imeli znanje in modrost, bi za polnjenje državnega proračuna zlahka zaustavili nepopisno razbohoteno korupcijo, uvedli revizije in nadzor nad porabo denarja državnih inštitucij. 

Današnji shod upokojencev se je začel s točko narodnozabavne glasbe. (Foto: Nova24TV)

Rupar je še spomnil, da so napovedali “izjemne strokovnjake za upravljanje države”, imenovali pa ljudi, ki so izgubili na volitvah, sorodnike in prijatelje pa po svojih vezah. Milijarde, ki so jih v desetih mesecih “razmetavali v svoja podjetja, pomeni, da očitno skrbijo le zase in za politično elito, ki nam vlada.” Rezultate višjih pokojnin, bi po njegovem prinesel tudi nadzor nad pokojninsko blagajno SPIZ-a, ki ga vodi Marjan Papež, ki je tam pozicioniran dlje časa kot je Slovenija samostojna. Revizija bi po Ruparjevem prepričanju odkrila ogromne količine nesmiselno porabljenega denarja, ki bi ga sicer lahko dobili upokojenci Po njegovih navedbah se na desetine in stotine milijonov potroši za avtorske pogodbe, informatiko, leasinge … “Brez nadzora je njihov nepremičninski sklad! Odločno napovedujem, da Inštitut 1. oktober zahteva takojšnjo revizijo računskega sodišča!” Za pogajalce za višje pokojnine imajo upokojenci trenutno popolnoma nesposobne ljudi, ki se deklarirajo “za reprezentančne in edino zveličavne, in ki jih trenutna vlada in vladarji dobesedno ljubijo!” 

“Klakočar Zupančičevo v predlaganem zakonu za 20-odstotni dvig pokojnin motijo vejice in klicaji!”
“Zahtevamo, da nas vključijo v pogajanja kot sogovornike pokojninske reforme, Sušnik pa naj se takoj odstrani!” Vse člane upokojenskih društev Rupar poziva k razmisleku ali je “ena novoletna večerja res dovolj za podporo in članstvo pri njih, hkrati pa se za pokojnine njihov predsednik, ni sposoben boriti. Če bi se boril za upokojence, bi podprl zakon, ki smo ga vložili na prejšnjem shodu, za 20 odstotni dvig pokojnin in bi nas nepreklicno in brezpogojno podprl, pa nas ni!” Rupar je glede vloženega zakona prisotnim sporočil, da ga predsednica DZ-ja Klakočar Zupančičeva, vztrajno zavrača z izgovori, da so potrebna dopolnila, da je v stavkih potrebno upoštevati oba spola, da manjkajo vejice in klicaji, kar je povsem nepomembno za začetek postopka za zbiranje podpisov. Pretekli teden je bila njihova vloga že drugič zavrnjena, z enako nesmiselnimi pojasnili, le da je bila tokrat podpisana poslanka Levice Nataša Sukić. Rupar: “Lahko samo ugibamo, zakaj se to dogaja prvič v zgodovini Slovenije, saj do danes kaj takšnega ni doživel še noben vlagatelj!” 

Shod upokojencev poteka na Trgu republike v Ljubljani. (Foto: Nova24TV)

Rupar se je vprašal, ali gre za zavlačevanje zaradi pomanjkanja denarja za pokojnine, ali se iz upokojencev norčujejo, ali pa čakajo na ukinitev upravnih enot in upokojencem posledično otežili dostop do upravnih enot. Rupar: “Glede oddanega zakona o dvigu pokojnin, vam ponovno obljubljam in prisegam, da bomo vztrajali pri naših zahtevah! Prosim vas, ne obupajte, podpirajte nas, ker je njihov cilj da postanemo mirni! Imamo izvoljene, ki jih je oblast omamila, tako močno, da stisk ljudi ne razumejo.” Postavili so prepreke in poglobili razkol v narodu, ki se ne “meri več v številu volivcev, ampak v bogataših in revnih!” Rupar je spomnil, da vlada napoveduje še druge drastične in nesmiselne ukrepe, vsi pa gredo na škodo upokojencev. Navedel je podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, znižanje obveznih zdravniških pregledov za voznike iz 80 na 70 let, nove davke, davke na nizke pokojnine, davke na premoženje. “Kdo ve, kaj še vse imajo v glavah?! Te ljudje so popolnoma izgubili kompas, kriza je vidna iz vesolja!” 

Rupar sporoča Pirc Musarjevi: “Pozivamo vas gospa predsednica, ne ponižujte te množice!”
Rupar je v nadaljevanju spomnil, da Papež in Mesec napovedujeta tudi dvig starostne meje za upokojitev in meje delovne dobe, kar prizadene trenutno zaposlene delavce. V vladi “zaletavo” obljubljajo dodatke k plačam, sindikate pa vlečejo za nos. “Skratka, motamo narediti temu čimprej konec!” Po desetih mesecih kaj več od obljub in lepih besed, po njegovem opažanju, ni ostalo popolnoma ničesar. Obenem pa vladajoči dopuščajo skrajne žalitev in krepitev sovražnega govora. Spomnil je tudi na nekritičnost osrednjih medijev do Golobovih napak. Do vlade ostajajo nekritični in servilni, ker jih plačuje. “Oblast se na naše pobude ne odziva, na pisma in prošnje ne odgovarjajo, kot da vas ni, kot da si dejansko mislijo, da niste vredni njihove pozornosti, in da bi se z nami pogovarjali. In v tem so vladajoči povsem enaki: Golob, Klakočar Zupančičeva, Mesec in Sušnik. Vsi isti! Ampak pozor: Vse preveč pa sem razočaran nad komaj komaj izvoljeno predsednico države Pirc Musarjevo, menda imenovano “kraljico naroda””. 

Shod (Foto: Nova24TV)

Na pismo, v katerem so jo lepo in prijazno pozvali, naj se vsaj ona zavzame za njihovo ljudsko iniciativo upokojencev in kritično nastopi zoper sovražni govor novinarjev Janeza Markeša in Sušnika, ki so nas označili za “fašiste in naciste”, predsednika ljudske iniciative pa za “Hitlerja in Mussolinija”, se ni oglasila niti z besedo! Rupar: “Nataša Pirc Musar, ženska ste, mati ste, predsednica ste, vaš odnos do nas pa ni vreden spoštovanja! Gospa kraljica, v torek ste v svojo palačo povabili točno tiste, ki leta in leta zavirajo izplačila poštenih pokojnin – Mesca, Sušnika, Papeža in neko predsednico sindikata Francko Četković.” Prisotni so prišli do rezultata, da je položaj upokojencev res slab. Rupar: “Vsaka čast! Pozivamo vas gospa predsednica, ne ponižujte te množice in ne določajte kdo sme in kdo ne sme priti pred vaše obličje!” Rupar je Pirc Misarjevo še pozval, da naj upokojencev ne ponižuje z nebulozami o “upokojencih za proteste in politične namene! To ste morda počeli sama in trenutni predsednik vlade. Nas spomin ni zapustil.”

“Nismo pod vplivom nobene stranke! Drži nas le stiska, borba in ponosno slovensko srce!”
“Sporočamo vam, da nismo pod vplivom nobene stranke, zavračamo delitev na leve in desne, česar ste sama in vladajoči vse preveč vajeni! Drži nas zgolj stiska, borba in ponosno slovensko srce!” Kot je še dejal zbrana množica, kot še nikdar od plebiscita dalje, vrača upanje. Napovedane reforme, ki bodo dodatno obdavčile tudi najnižje pokojnine, premoženje upokojencev in dvignile delovno dobo zaposlenih ter dvignile starostno mejo upokojencev, ki si jih vladajoči želijo uničiti, podobno kot kmete in podeželje, pokojninska reforma, ki jo napovedujeta Mesec in Papež, pa se ne bo “izšla po njihovih sanjah! Vaša poniževanja ne bodo obrodila sadov! Naši protesti, pa ne le upokojencev, marveč vse bolj razočaranih skupin, se bodo samo še stopnjevali!” Ob tem se je za podporo zahvalil tudi slovenskim kmetom. Pozval je tudi javno upravno, šolstvo, podjetnike in delavce, da stopijo skupaj, vladajoče funkcionarje pa pozval, da naj čim prej odidejo, ker delajo zgolj za svoje koristi, predvsem pa desetletja uničujejo upokojence in delavce.

Udeleženci shoda so se s Trga republike odpravili po ljubljanskih ulicah. (Foto: Nova24TV)

Uničujejo slovensko gospodarstvo, podjetja in zaposlene. “Odidite! Ukvarjajte se z malimi živalmi, partnerkami in njihovo modo, črički če želite, z nesmisli in postavljanjem kipov izbrisanim, hkrati pa vam ni jasno, da so upokojenke in upokojenci edini in zares izbrisani državljani že leta in leta! In res smo izbrisani, nikoli nismo z ničemer špekulirali, nikoli z ničemer preračunavali, ali biti slovenski državljan ali ne, nikoli ali graditi, garati in delati. Te ljudje so edini upravičeni, da jim postavite največji spomenik v državi! Spomenik slave in časti in zahvale, ker so ravno te ljudje gradili našo deželo, se borili, jo plačevali in jo tudi spoštujejo! Zato vas še enkrat pozivam: odstopite in razpišite nove volitve!” Spomnil je, da so vladajoči z lahkoto uničili zakon o dolgotrajni oskrbi, sedaj pa se z njim nihče več ne ukvarja. Enako se je zgodilo z zakonom o dohodnini in delavcem ukradli vsaj eno plačo na leto. “Dragi gospod Golob, čas je da odletiš! Ostanimo uporni temu kar se dogaja, ostanimo Slovenci!” Shode bodo organizirali, dokler zahteve ne bodo uresničene. Upokojenci zahtevajo 750 evrov pokojnine za vse s polno delovno dobov itd. Za konec so skupaj zapeli “Čebelar”.  

Shod (Foto: Nova24TV)

“Jeb*** malo nas je!” je vzkliknil eden od udeležencev shoda. (Foto: Nova24TV)

V bližini Tivolija (Foto: Nova24TV)

Rešimo se Svobode. (Foto: Nova24TV)

Pavel Rupar, nagovor (Foto: Nova24TV)

Udeleženci shoda so zapeli himno. (Foto: Nova24TV)

Udeleženci shoda nazaj na Trgu republike (Foto: Nova24TV)

Udeleženka shoda je spregovorila o težavah medicinskih sester. (Foto: Nova24TV)

Ruparjev nagovor zbranim (Foto: Nova24TV)

Protest (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg