Iz parlamentarnih soban: Vodja poslancev SD Han pritiskal na poslanca italijanske narodne skupnosti?

Matjaž Han in Felice Žiža. (Foto: STA)

Osrednji mediji so zagnali vik in krik, ker novoustanovljena parlamentarna skupina nepovezanih poslancev ne bo smela sodelovati v parlamentarnih telesih. Mi pa vam ekskluzivno razkrivamo, kaj se dogajalo pred in po koncu glasovanja na kolegiju Državnega zbora. Največ vroče krvi je bilo po koncu glasovanja. Takrat je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han zabrusil poslancu italijanske narodnosti, da se je prodal in jih izdal. Ob tem Han poslanskemu kolegu ni pozabil povedati, koliko sredstev je dobila italijanska skupnost v času levih vlad. Han seveda vse zanika: “Res pa je, da sem mu na seji rekel, da mu ni potrebno glasovati, saj brez njega nimajo dovolj glasov. Upam le, da se bodo strasti umirile in bomo v torek rešili vse težave.

Vsak razumen posameznik ve, da v demokraciji zmaga večina. Enako deluje sistem parlamentarne demokracije. Državljani se na volitvah odločijo, katerim strankam bodo zaupali svoj glas. Na podlagi volilnega izida in spretnosti sestavljanja koalicij se sestavlja vladna večina. Osrednji mediji zelo radi poudarjajo, da je zdaj, ko je vlado zapustil DeSUS,  vladna koalicija v resnici manjšinska. Medijski kartel v službi tranzicijske levice žal pozablja, da je vladna ekipa veliko bolj spretna v sodelovanju s poslanci SNS, DeSUS ter narodnih skupnosti in tako ohranja večino v državnem zboru.

Levi del opozicije je po delnem uspehu, ko so zadržali Igorja Zorčiča na mestu predsednika državnega zbora, hitro nanizal nekaj porazov v hramu demokracije. Leve stranke SAB, LMŠ, SD in Levica si demokracijo razlagajo tako, da je vse po njihovo. Zato sta jim trn v peti konstruktivni opozicijski stranki SNS in DeSUS, ki zaradi epidemiološke situacije v državi, velikokrat podpreta odločitve vlade. To pa nekateri poslanci opozicije težko sprejmejo in z raznoraznimi političnimi pritiski na poslance teh dveh strank in narodnih skupnosti zahtevajo, naj glasujejo za njihove odločitve. Zato toliko vroče krvi pred in med glasovanjem na Kolegiju Državnega zbora o tem, ali bodo nepovezani poslanci zasedali mesta v delovnih parlamentarnih telesih.

Janja Sluga  je do preostalih poslancev po naših informacijah arogantna. (Foto: STA)

Izvedeli smo: Bilo je burno, padale so težke besede
Po informacijah naših televizijskih kolegov je bilo že pred sejo kolegija napeto ozračje. Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajič in Jurij Lep so pričakovali enake položaje, kot do sedaj. Poslanci vladajoče koalicije so se z omenjeno četverico pogovarjali razumno, a naj bi se prav Janja Sluga obnašala zelo arogantno. Pregovarjanje je trajalo nekaj časa, dokler ni od vodje največje parlamentarne stranke SDS, Danijela Krivca, padel predlog, da se bodo o vsem dogovorili na kolegiju. Do seje naj bi poslanci opozicije prepričevali poslanca italijanske narodnostne skupnosti Felico Žižo in poslanca DeSUS Franca Juršo.

Med omenjenima poslancema in opozicijskimi poslanci je komunikacija potekala v povišanih tonih. Kljub dolgotrajnemu prepričevanju, poslanec italijanske narodnosti in Jurša nista spremenila mnenja. Zaradi odločitve, da sta glasovala za predloge vladajoče koalicije, sta bila deležna kritičnih zapisov v osrednjih medijih.

Sledil naj bi še besedni dvoboj med vodjem poslanske skupine SD Matjažem Hanom in poslancem italijanske narodne skupnosti Felicijem Žižo. Naši pričevalci so povedali, da je Han želel na vsak način pred in med sejo vplivati na odločitev Žiže. Tako naj bi mu povedal nekaj krepkih in mu očital izdajstvo. Spomnil ga je na vložek slovenskih levih vlad v italijansko manjšino v Sloveniji. Po koncu seje naj bi mu sledil v pisarno in mu jih še tam napel.

Poslanec SD se je na naš klic odzval. V daljšem pogovoru nam je pojasnil, da je dialog s poslancem italijanske narodne skupnosti pred in med sejo potekal v normalnem tonu. Han naj bi med sejo Žiži le povedal, da mu ni potrebno glasovati, saj tudi brez njegovega glasovanja, leva opozicija nima možnosti za uspeh. Upa, da se bo situacija med poslanci umirila in bo parlament deloval naprej. Meni, da bo vladna koalicija izglasovala svojega predsednika DZ, sveži štirje opozicijski poslanci pa da bodo zasedli mesta v parlamentarnih odborih. Nič, še bo vroče na slovenskem političnem parketu.

Luka Perš