Iz prazne Golobove stranke želijo nov LDS, kar v slabo voljo vidno spravlja Bratuškovo, pojedli bi tudi Šarca

Alenka Bratušek in Marjan Šarec (Foto: STA)

Dobri poznavalci političnega dogajanja v Sloveniji v lansiranju nekdanjega predsednika uprave Geni-I in novoizvoljenega predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba na politično prizorišče, ob močni medijski podpori POP TV in javne RTV Slovenija, vidijo pričetek scenarija, katerega cilj je, da se doseže 30 odstotkov plus glasov državljank in državljanov. To pa želijo doseči tako, da h glasovanju za Goloba na aprilskih volitvah pritegnejo 220 tisoč volivk in volivcev nekdanje LDS. 

Medtem se v ozadju izvršujejo ogromni pritiski, ki so usmerjeni v predsednico stranke SAB Alenko Bratušek in predsednika LMŠ Marjana Šarca. Kot smo lahko videli po zadnji skupni novinarski konferenci Roberta Goloba in KUL je bila prav Bratuškova najbolj zaskrbljena. Sedaj se ve. V roku enega meseca namreč pričakujejo, da bi prišlo do organizacije združitvenega kongresa po vzoru nekdanje LDS.

Želijo si, da bi se na omenjenem združitvenem kongresu Bratuškova in Šarec združila z Golobom. Poleg tega je pri združevanju v igri mišljen tudi aktualni predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič. Za razliko od Šarca in Bratuškove je Zorčič po besedah poznavalcev ponujeno igro že sprejel. Mišljeno je, da bi vsi trije, ki bi se združili z Golobom, postali tudi podpredsedniki nove stranke.

Golobova stranka je trenutno prazna
Če se človek vpraša, čemu, za vraga, se Golob želi združevati z nekaterimi aktivnimi akterji politične scene, je odgovor na dlani. Golob, ki je nedavno najavil vstop v politiko in vanjo tudi vstopil v luči prihajajočih parlamentarnih volitev, se zaveda, da njegova stranka ne šteje niti 500 članov. Ljudje pa so nujni predpogoj za postavljanje infrastrukture itd.

Robert Golob (Foto: STA)

Trenutno je stranka povsem prazna, najti pa je mogoče le ostanke nekdanje LDS, kot je denimo Petra Škofic, ki je zadolžena za vodenje stikov z javnostmi. Gre za osebo, ki je ob boku nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal končala svojo kariero. Zanimivo je sicer, da je bila sicer ravno včeraj obletnica razvpite afere Baričevič, ki še vedno buri duhove. Ko navajamo razloge, čemu je sploh tolikšna želja po združitvi, je potrebno še omeniti, da je mogoče do relativne zmage na volitvah priti le tako, da pride do združitve. Po ocenah bi to levici dalo poseben zagon.

Bratuškova si združitve ne želi
Omenjeni scenarij predstavlja posledico dejstva, da se tako Šarec kot Bratuškova, ki sta včasih zasedala celo premierski stolček, borita za obstanek na političnem prizorišču. Sama si združitve ne želita, a obstajajo pritiski od zunaj. Po besedah vira se je Bratuškova znašla na robu živčnega zloma. Zaveda se namreč, da obstaja realna možnost, da izpade iz parlamenta, kar bi pomenilo, da bi bila povsem odpisana. Po oceni poznavalcev naj bi se paketu priključila tudi stranka Vesna, ki jo vodita Uroš Macerl in Urška Zgojznik.

Uroš Macerl in Urška Zgojznik. (Foto: STA)

Sara Kovač