fbpx

Iz roda v rod – komunist išče pot?

Nekdanji predsednik podmladka SD je pred leti obesil Titovo sliko - kar je pozdravil tudi Luka Goršek (Foto: Twitter)

Zdaj so na potezi poslanci DeSUSa,” je pred dnevi izjavila voditeljica stranke SD pri tem pa je imela v mislih manjkajoče glasove, ki bi opoziciji prišli še kako prav. Jasno je, da so se v ozadju vršili pritiski na poslance stranke DeSUS, kar je tudi vsaj delen razlog, da so na jesen preložili glasovanje o zakonu o nacionalnem demografskem skladu. Pritiski na poslance pa se očitno zdijo povsem normalni, celo dobrodošli, podmladku stranke SD – kar ni nenavadno, prakse ponosnih naslednikov komunistov se seveda prenašajo iz roda v rod.

Državni zbor je včeraj ponovno odločal o zakonu o nalezljivih boleznih (ZNB), na katerega je v začetku tedna državni svet izglasoval veto. Predsednik vlade Janez Janša je že na novinarski konferenci napovedal, da sprememba zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi verjetno ni potrebna in da bodo poslanci koalicije glasovali proti. Tako je tudi bilo, proti predlogu je glasovalo 78 poslancev, za je bil le eden. Vlada so bo sedaj vzela čas do jeseni, da preuči nekatere pripombe in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih. Prav tako so se odločili, da se preloži glasovanje o zakonu o nacionalnem demografskem skladu, ker ne bi bilo dobro, da se ta odločitev sprejema v politično tako pregretem ozračju. Tako je vlada dejansko umaknila predloge, katerim je opozicija nasprotovala – vendar pa je opozicija, po svoji stari navadi, ponovno obrnila ploščo in jim poteza koalicije seveda ni všeč. Tudi zato, ker so KUL-ovci upali, da bodo lahko pritiskali na poslance Desusa in ponovno poskušali zamenjati vlado.

“Zakaj se predsednik Mladega foruma SD naslaja ob nečloveških pritiskih na kogarkoli? Se pravi, poslanci Desusa imajo srečo, da ni leto 45? Kaj poreče vodstvo stranke SD,” pa se sprašuje RTV novinar Igor Pirkovič – ko je namreč zapisal, da so pritiski na poslance DeSUSa nečloveški, je na to dobil odgovor Luke Gorška, predsednika Mladega foruma, ki je priznal: “Srčno upam, da res.” Tudi z nedavnih izjav voditeljice stranke SD Tanje Fajon in poslanke stranke LMŠ Jerce Korče je bilo jasno razvidno, da so KUL-ovci vso svojo pozornost usmerili v poslance stranke DeSUS,  ki je bila včasih del koalicije. Glede na to, da so se nanje neprimerni pritiski, kot tudi na poslance SMC, vršili že v preteklosti, se poraja vprašanje, kako daleč je šlo vse skupaj. Pojavilo so se namreč informacije, da so nekatere poslance stranke DeSUS želeli najprej podkupiti, ko jim to ni uspelo, pa so jim tudi grozili. Da ve za tak primer, je na Twitterju zapisal tudi poslanec Tomaž Lisec – po njegovem gre za stare prakse leve strani. Zanimivo pa je, da je tudi Dnevnik včeraj poročal: “Pritisk opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice, SAB in skupine nepovezanih poslancev na poslance DeSUS je očitno deloval.

Sara Bertoncelj