Iz Rusije z ljubeznijo – to je prava mantra Šarčevega evroposlanca Grošlja

Evropski poslanec, izvoljen na listi LMŠ, Klemen Grošelj. (Foto: STA)

Medtem ko iz Slovenije, Evrope in sveta dežujejo ostre obsodbe nedavnega ruskega priznanja dveh separatističnih republik na ukrajinskem vzhodu, del slovenske politike sumljivo molči. Govora je zlasti o Marjanu Šarcu in LMŠ ter znanem rusofilu – Klemnu Grošlju, človeku gregorja Golobiča, za katerega se ve, da goji proruske simpatije, večkrat naj bi se, sicer pred leti, dobival z ruskim vojaškim atašejem v Ljubljani.  

Odločne obsodbe zadnjih potez ruskega predsednika Vladimirja Putina s strani prvaka LMŠ Marjana Šarca ni moč prebrati tako rekoč nikjer: ne na Facebooku, ne na Twitterju pa tudi ne na spletni strani stranke. Svoj komentar je podal poslanec Nik Prebil. Znano pa je, da so bili časi, ko je politični dezerter Šarec rad poromal v Rusijo in se rokoval s tamkajšnjim političnim vrhom, zlasti predsednikom vlade Dimitrijem Medvedjevom.

Evropska poslanca na listi LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj sta se v skupnem odzivu sicer odzvala na sporne ruske poteze ter izrazila pričakovanje, da bo EU sprejela “ustrezen in kredibilen nabor skupnih ukrepov zoper Rusijo vključno s sankcijami”. Zdi se, da je predvsem obramboslovec Grošelj do Putina precej nežen in redkobeseden. Po naših informacijah se je pred leti pogosto zasebno dobival z ruskim vojaškim atašejem v Sloveniji. O tem smo ga tudi povprašali, a je vse zanikal.

Marjan Šarec na obisku v Rusiji (Foto: STA)

Iz Rusije z ljubeznijo
Če bi želeli slišati Grošljevo mnenje, je vseeno, če namesto njega za predavatelja povabijo ruskega veleposlanika,”
je pred leti o Grošlju zapisal Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost. Grošelj sicer težko skrije svoje (neozdravljive) simpatije do Rusije in novodobnega “carja”. Pred časom se je celo govorilo, da je na njihovi plačilni listi. Je pa gotovo, da materi Rusiji rad posveča pozornost ob vsaki priložnosti (pasji procesiji). Tej tematiki je, kot kaže, namenil tudi več pisnih del (pravzaprav kar cel opus), ki so dostopna preko brskalnika Cobiss. Ravno tako je bil gost na številnih predavanjih, kjer se ni dalo spregledati njegove očitne naklonjenosti do Moskve. Tekoče tudi govori rusko.

Ali Grošljeva rusofilija hromi odločen odziv LMŠ glede spornih Putinovih ravnanj na ukrajinskem vzhodu? (Foto: Siol, Dnevnik, Twitter, RTVS, STA, Intereuropa)

Domen Mezeg