Iz tajne ankete, ki jo je naročila SD, so nekatera vprašanja čudežno izginila

Foto: Twitter

Po tem, ko je nekdo poklical prvega človeka Ninamedie Nikolo Damjanića, so iz ankete umaknili vsa vprašanja glede Tanje Fajon in stranke SDS, danes poroča Požareport. Stranka SD je namreč naročila tajno javnomnenjsko anketo, vprašanja o Fajonovi ter o morebitni koaliciji SD-ja in SDS-a pa naj bi bila podtaknjena – tako vsaj zatrjujeta podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec in Jan Škoberne. 

Po dostopnih informacijah je vodstvo stranke SD pri agenciji Ninamedia naročilo obširno anketo javnega mnenja, seveda za potrebe strankarske politike. Delo je razkrilo, da je bilo v anketi tudi vprašanje, ali naj se stranka distancira od predsednika republike Boruta Pahorja. Spomnimo, Pahor je bil edini predsednik SD, ki je Socialne demokrate privedel do volilne zmage na parlamentarnih volitvah, leta 2008. “Največja zamera do aktualnega predsednika države izvira iz njegove kooperativnosti z Janšo in premajhne kritičnosti do spornih ravnanj,” so zapisali v Delu. A Požareport je ob tem spomnil, da je ravno Pahor zaslužen za politično kariero Tanje Fajon in Matjaža Nemca. “Ker brez Pahorja nekdanja novinarka Fajonova nikoli ne bi postala evropska poslanka, ampak ostala povsem povprečna poročevalka javnega zavoda RTV, Nemec pa bi ostal napol izobraženi trgovski potnik nekje na ulicah Nove Gorice, kar je do prihoda v Pahorjev vladni kabinet dejansko tudi bil,” je zapisal.

Politika izključevanja Fajonove v stranki SD prihaja vse bolj do izraza, tudi glede podpore. Pod vodstvom Pahorja je prepričala 27 odstotkov volivcev, pod vodstvom Fajonove pa je teh že za polovico manj. “Tanja Fajon ne bo več dolgo vodila te stranke, ki je bila najmočnejša, ko jo je vodil Borut Pahor. Iz njegovih ust takšnega gneva in izključevanja ni bilo slišati,” je poudaril novinar Miro Petek. Stranke na levici vse bolj drvijo v radikalnost, stranka SD pa se očitno raje z Levico in stranko LMŠ bori za od 20 do 25 odstotkov volivcev skrajno levega volilnega telesa, kot pa da bi iskala volivce med neopredeljenimi. Požareport je ob tem dogajanju še spomnil, da je potekal podoben scenarij, ko so rušili prejšnjega predsednika SD Dejana Židana. “Pokazali so mu odgovore na ‘tajna anketna vprašanja’ o njegovi (ne)priljubljenosti in nezmožnosti preboja stranke pod Židanom (pokazal naj bi mu jih generalni sekretar SD Dejan Levanič) ter ga tako prisilili k odstopu,” je zapisal.

Sara Bertoncelj