fbpx

Izbor Benedejčiča za šefa nacionalne varnosti, ki ga bremeni afera vohunjenja za Rusijo, kot verjeten scenarij izstopa Slovenije iz Nata?

Andrej Benedejčič. Foto: Domen Groegl/STA

Kadrovske poteze novega predsednika vlade Roberta Goloba burijo duhove. Med drugim še posebej izbor državnega sekretarja za nacionalno varnost. Žana Mahniča je namreč nadomestil rusofil Andrej Benedejčič, in to ravno v obdobju, ko smo priča ruski agresiji na Ukrajino. Povrhu vsega pa ni zanemarljiv podatek, da je del koalicije stranka Levica, ki je alergična nad članstvom Slovenije v mednarodni politično-vojaški organizaciji Nato. 

Uvodoma je potrebno priznati, da ima Andrej Benedejčič ima za seboj zavidljivo diplomatsko kariero. Med leti 2009-2011 je bil generalni direktor Direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu, med leti 2011-2015 je bil stalni predstavnik Republike Slovenije pri Nato, kamor ga je imenoval tedanji predsednik Danilo Türk. Med leti 2015-2019 je bil stalni predstavnik Republike Slovenije pri OVSE. V luči vojne v Ukrajine pa še posebej v oči bode podatek, da je bil med leti 2005-2008 veleposlanik v Rusiji in pa afera, ki je v zvezi z njim izbruhnila septembra 2014.

Foto: Twitter

Na afero se čudežno pozablja
Benedejčič po navedbah raziskovalnega novinarja Bojana Požarja velja za “velikega rusofila”. Uradno sicer velja za občudovalca ruske umetnosti. Svoje televizijske nastope namreč začenja s citiranjem ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Po navedbah nekaterih medijev naj bi ga kot slovenskega predstavnika na sedežu zveze Nato v Bruslju obtožili, da da je ruski agent in da vohuni za Rusijo. Poljska pa naj bi bila tista, ki naj bi stala za temi obtožbami, navaja Požareport glede dogajanja leta 2014.

Povrhu vsega pa Benedejčiču očitajo, da na sestankih diplomatov govori rusko in da pred njim na sedežu Nata celo skrivajo zaupne dokumente. Vse skupaj je Benedejčič seveda zanikal. Zanimivo pa je, kako v luči afere, kjer so ga obtožili vohunjenja za Rusijo, na to osrednji mediji povsem pozabljajo. Seveda je vse skupaj le “naključje”. A glede na to, da že dlje kot 100 dni traja vojna v Ukrajini, ki jo je zakrivila agresija Rusije, je skrajno nenavadno, da za šefa nacionalne varnosti Golob postavi osebo kot je Benedejčič. “No, nekateri naši viri ob tem opozarjajo, da je treba prihod Benedejčiča na čelo slovenske nacionalne varnosti gledati predvsem v – sicer še prikritem – kontekstu hotenja (hitenja) – na aprilskih volitvah zmagovite – slovenske radikalne levice, da Slovenija zapusti Nato, kar je bil tudi predvolilni slogan stranke Levica, ki je zdaj del vladne koalicije Roberta Goloba”, razkriva Požar.

Foto: Printscreen

Kdor spremlja delovanje Levice ve, da stranka nasprotuje članstvu v Natu in kot taka ne bi imela nobene težave, če bi Slovenska vojska odmrla pri živem telesu. Živijo namreč v namišljenem mehurčku kot da bi bila varnost nekaj samoumevnega. Požar je prepričan, da pri imenovanju Benedejčiča ni nikakršnih naključij. Potem, ko sta Marjan Šarec in Damir Črnčec prevzela obrambno ministrstvo, je nacionalno varnost prevzel diplomat, ki je izrazito naklonjen državi Vladimirja Putina. Nedvomno pa je zanimivo, kako zveza Nato v koalicijski pogodbi Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice ni omenjena niti z besedico.

Ni mogoče prezreti, da Šarec kot novi obrambni minister javno razlaga, kako se bo Slovenska vojska spet vrnila h konceptu teritorialne obrambe in celo gverile. Najverjetneje gre na tem mestu za stališče, ki je še posebej všečno Levici. Kakorkoli, Šarec je v vlogi kandidata za ministra za obrambo sicer zatrdil, da Slovenija ostaja članica Nata. Marsikomu se na tem mestu poraja vprašanje, če bo ta kmalu spremenil svoje mnenje. Najverjetneje pa bo v resnici delal to, kar mu bo prišepnila njegova desna roka, torej Črnčec, ki je včasih zasedal isto mesto kot ga sedaj Benedejčič.

“In prišel bo čas, opozarjajo isti viri, ko bo dozorela koalicija proti Natu (Črnčec, Benedejčič, Levica, 8. marec in podobna “civilna družba”), Golob bo tako ali drugače primoran molčati, danes vodilni kandidatki za novo predsednico republike sta intimno že itak proti Natu, četudi si tega še ne upata javno povedati, in se bo hitelo na referendum o slovenskem izstopu iz Nata. Kot se je bizarno drvelo na tisti zadnji referendum, ker da nam Janez Janše jemlje pitno vodo …,” navaja Požar .

Sara Kovač