fbpx

Izbrali so nepravi čas: Ko se v SD borijo z očitki o ukradenih nepremičninah, njihov podmladek zbira podpise o gradnji stanovanj

Foto: Mladi forum

Podmladek stranke SD Mladi forum se je lotil akcije zbiranja podpisov za sprejem zakona, ki bo omogočil gradnjo 10 tisoč javnih najemnih stanovanj. Pravijo, da bi radi vladajočim pokazali, da je zakon nujno potreben. Zbiranja podpisov, za katere naj bi bili pripravljeni celo spati v kombiju, če ne bo šlo drugače, so se lotili v času, ki ne bi bil bolj neprimeren. V javnosti namreč ravno sedaj na veliko odmeva afera o ukradenih nepremičninah, ki so jih komunisti – predhodniki SD – zaplenili poštenim državljanom. Sedež socialnih demokratov je namreč v ukradeni vili Moskovič, poleg tega pa imajo še najmanj ducat ostalih nepremičnin. Njihova elita pa živi v meščanskih stanovanjih. 

Potem ko so bili Socialni demokrati od osamosvojitve dalje večino časa na oblasti, so sedaj naenkrat ugotovili, da smo priča stanovanjski krizi. Celo desetletje namreč niso uredili trga nepremičnin, v pomanjkanju ponudbe pa cene letijo v nebo, kar si še posebej mladi ne morejo privoščiti in se osamosvojiti. “Stanovanje naj bo pravica, ne problem,” sedaj čez noč sporoča podmladek stranke SD in dodaja, da je bilo dovolj ignoriranja stanovanjske problematike mladih.

Foto: FB Mladi forum

Ljudje so jih postavili na realna tla
“Že žnjtič, zakaj da fa* niste za to poskrbeli v času svojih vlad??? Zakona ni, ker ga vi niste bili sposobni narest! Kaj pri porki motorki zaj pametujete???”; “Rdeča butalska mladina in njen forum.”; “Podpisi še niso stanovanja. Ta je treba zgraditi(!). Vaši seniorji bi bih lahko zgradili že zdavnaj, a jih niso in jih tudi ne bodo. Zato je papir z vašimi podpisi brezpredmeten in nič vreden. Raje se lotite študija in dela in sami poskrbite za streho nad glavo. Mi smo tudi.”; “SD, zakaj mi niste dali stanovanja, ko smo živeli v kleti in imeli tri otroke, če je to naša pravica!? Kako si socialisti predstavljate ekonomijo!?? Država mora mladim družinam zagotoviti pogoje, da čimprej pridejo do lastnega stanovanja! Protestniki, primite za delo in varčujte!”,” je le nekaj izmed zgovornih komentarjev, ki so se usuli ob akciji zbiranja podpisov za gradnjo javnih stanovanj.

Glede na to, da so se v stranki ne dolgo nazaj hvalili z razsodbo velenjskega sodišča, češ da se jim mora premier Janez Janša opravičiti, ker jim je očital, da je stavba na Levstikovi ukradena judovska vila, se je na akcijo podmladka odzval tudi premier in zapisal: Tako razumejo pravico do stanovanja v stranka SD”, poleg pa pripel dokument, ki razkriva, na kakšen način se je v nekdanjem sistemu dokopalo do želenih nepremičnin. Dokument “Komisija narodne imovine” predstavlja seznam nepremičnin, ki so se komunistični eliti zdele primerne za njihove ministre in so jih zato namerili odvzeti. V primeru, da drugače ni šlo, je do tega prišlo zgrda. Nekateri so tako denimo pristali celo za zapahi, v primeru Moškovičeve vile, kjer domujejo Socialni demokrati, je celotna družina pomrla v taboriščih.

Spomnimo. Socialni demokrati Tanje Fajon imajo po poročanju portala 24ur v lasti 11 oziroma 12 nepremičnin v skupni površini dobrih 1753,99 kvadratnega metra. Dobili so jih kot pravna naslednica ZKS-SDP. Na ta način so prišli tudi do stavbe na Tomšičevi 5 v Ljubljani. Vse to se je zgodilo čeprav so bili glede prevzema premoženja nekdanje Zveze komunistov  jasni ustavni sodniki, ki so še pred samim podpisom menjalne in darilne pogodbe med SDP in vlado poudarili, da nepremičnine, s katerimi je upravljala Zveza komunistov, ne morejo postati lastnina ZKS-SDP. Delitev družbenega premoženja je bila tako urejena šele leta 1994 z Zakonom o političnih strankah, a takrat je bila že SDP v zemljiško knjigo vpisana kot lastnik.

Gre za vnovične prazne obljube
V Sloveniji ni bilo po osamosvojitvi na področju stanovanjske politike narejeno tako rekoč nič,” je nedolgo tega zatrdil poslanec stranke SD Marko Koprivc. S temi besedami, s katerimi je sicer želel prikazati, kako aktualna oblast naj ne bi razumela problematike, je v resnici priznal, da stranka SD, ki je bila večino časa po osamosvojitvi del različnih vladajočih koalicij, ni naredila nič za reševanje stanovanjskega problema. Seveda ni prvič, da v SD dajejo prazne obljube na področju stanovanjske politike. Poslušali smo jih denimo lahko že leta 2008, pa kot vidimo, narejenega ni bilo nič.

Foto: FB Mladi forum

V Državnem zboru RS so Socialni demokrati vložili zakon za spodbujanje gradnje 10 tisoč najemnih stanovanj.  Pri svojem predlogu zakona so menda zgledujejo po vladajočih dunajskih Socialnih demokratih, ki naj bi imeli to področje dobro urejeno. “V Sloveniji država že dvajset let vodi dunajsko stanovanjsko politiko in v tem času najemna stanovanja niso postala dostopnejša, ampak so se na Dunaju podražila za 275 odstotkov!”, so besede s katerimi je družbeno-politični komentator Tomaž Štih v celoti zavrnil zgrešen koncept SD in med drugim kritično izpostavil eno izmed socialističnih zablod, da težavo predstavlja pomanjkanje neprofitnih najemnih stanovanj. Imamo namreč v resnici najvišje razmerje neprofitnih najemov proti protifnim najemom v razvitem svetu.

Pod to vlado se bo zgradilo bistveno več stanovanj, kot so jih bile sposobne zgraditi leve vlade
Medtem ko podmladek stranke SD aktivno sodeluje v politični kampanji pridobivanja poceni političnih točk, so dejstva tista, ki so sama po sebi najbolj zgovorna. Za naslednjih pet let bo namreč stanovanjski sklad na podlagi projektov, ki so že v teku, dal na trg skoraj 4 tisoč stanovanj, torej več kot 10x več, kot so jih v stranki SD, ko so bili na vladi, zgradili v petih letih. V tem trenutku je tako samo iz ljubljanskega stanovanjskega sklada v gradnji 1044 stanovanj in še mnogo po drugih slovenskih občinah. Očitno v času pred volitvami ne gre brez nabiranja poceni političnih točk, a konkretna dejanja so tista, ki štejejo in očitno v SD računajo na izgubo spomina državljank in državljanov.
Sara Kovač