fbpx

Izjava dneva: “A mislijo, da nam res lahko vsak spin prodajo? Črka programa Levice je na robu ustavnosti, duh pa prek roba!”

Koordinator Levice Luka Mesec, prvak LMŠ Marjan Šarec, predsednica SD Tanja Fajon in vodja SAB Alenka Bratušek (Foto: STA)

Nekdanje osrednje komunistično glasilo časopis Delo v lasti tajkuna Stojana Petriča v članku o možni vrnitvi Karla Erjavca na vrh stranke DeSUS in poskusu oblikovanja tako imenovane Koalicije ustavnega loka, pod vodstvom ekonomista Jožeta P. Damijana, razpreda o tem, kako naj bi predsednik vlade Janeza Janša skušal preprečiti realizacijo ideje o oblikovanju Koalicije ustavnega loka. “Kakšnega ustavnega loka?! A mislijo, da nam res lahko vsak spin prodajo? Črka programa Levice je na robu ustavnosti, duh pa prek roba. SD pa pod novo voditeljico zatrjuje, da so oni še bolj onkraj,” je na Twitterju kritično komentiral nekdanji minister za izobraževanje dr. Žiga Turk. 

Delo iz dneva v dan gradi zgodbo o novem super mandatarju in tehnični vladi, sestavljeni iz strank, ki še nedolgo nazaj niso bile zmožne sodelovanja. Jože P. Damijan se nadeja mesta tehničnega mandatarja in trdi, kako med strankami Levica, SD, SAB in LMŠ, naj ne bi bilo razlik.

Interesi so veliki
Današnji zapis Dela o tem, kako naj bi stranka DeSUS danes razpravljala o iniciativi za ustanovitev Koalicije ustavnega loka, predstavlja nadaljevanje naporov globoke države v praksi. Med vikendom smo namreč lahko videli, kako so v delu in Dnevniku objavili anketo o podpori Damijanu, po kateri naj bi ta užival večinsko podporo javnosti za funkcijo bodočega predsednika vlade. Po objavi v tajkunskih glasilih se je oglasil predsednik vlade Janez Janša in poudaril, da je očitno abstinenčna kriza pri Kolektorju vse večja, norosti v biltenu Foruma 21 pa vsak dan večje.

Naklonjeno poročanje osrednjih medijev v korist vnovičnega oblikovanja leve vlade s tehničnim mandatarjem je zelo očitno, a na koncu je odločitev za opcijo vendarle na poslancih. Trenutno je glasov le 39, kar je daleč od potrebnih glasov za konstruktivno nezaupnico. Glede na nedavni nastop Damijana v oddaji Politično ne čudi, da je veliko državljanov spoznalo, da gre v bistvu zgolj za prazne floskule o tem, kako naj bi bili vsi enotni in kako naj bi imeli pripravljene konkretne ukrepe. Damijan namreč ni postregel z ničemer konkretnim. Nič čudnega ni, da se ob poskusu napihovanja priljubljenosti Damijana in njegove ideje o nastanku koalicije pojavljajo komentarji v smislu: In za njihovo brezidejnost, brezciljnost (razen za vsako ceno vladanja) spet znan krivec – kakopak Janša!  Seveda, saj če ne veš kam bi rad, potem je vsaka pot prava”; “Suzana Kos v službi globje države! Pisati mora v skladu z željami lastnika Petriča. Privatni časopis, normalno! Problem nastane, ko na enak način dela Tv Slo. A mnogi tega nočejo ločiti, tudi Kadunc! Poslušam val 202, ena sama protivladna propaganda!”.

Nina Žoher