[Izjava dneva] Dno se bliža vse hitreje

Foto: KPV

Janez Janša je podal oceno trenutnih razmer v političnem prostoru. Kot je zapisal, je koalicijskim vrstam uspelo v enem dnevu ponižati večji del Slovenije, rehabilitirati ulično politično nasilje in priznati, da ne nameravajo zaustaviti nezakonitih migracij. Spremembe sprejete na včerajšnji seji državnega zbora so nosile močan ideološki naboj. 

“V enem samem dnevu (20. 9. 2023) je koaliciji uspelo ponižati veterinarsko in pravno stroko, lojalne državljane v času epidemije, kmeta, duhovnika, podeželje, zdravnike in zdravo pamet; rehabilitirati in nagraditi ekstremno, nasilno ulično para vojsko režima; priznati, da ilegalnih migracij ne zaustavljajo, ampak z njimi “upravljajo”. Dno se bliža vse hitreje,” je zapisal na socialnem omrežju X.

Koalicija je na včerajšnji seji državnega zbora sprejela dve zakonski spremembi, ki naslavljata kmete. Novela zakona o zaščiti živali uvaja posebne skupine “kvalificiranih prijaviteljev”, ki bodo lahko po končanem 40-urnem tečaju lomastili po kmetijah in ugotavljali, ali določena živel na kmetiji trpi, ali ne. Zakonu je nasprotovala veterinarska stroka, kmeti, opozicija, pomisleke je imela pravna služba državnega zbora in celo ministrstvo za kmetijstvo. Več o zakonskih spremembah, ki jih uvaja novela zakona lahko preberete – TUKAJ.

Na življenje in delo kmetov se nanašajo tudi včeraj sprejete spremembe zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici. Novela zakona vsebuje tri člene, bistvo pa je zajeto v prvem členu, ki bo na naslednjih volitvah v ključne organe zbornice onemogočil kandidaturo posameznikom, ki so v organih političnih strank, ali aktivnim politikom. V koaliciji so zakonu nasprotovali, da je zakon nesprejemljiv, pa so bili mnenja tudi na KGZS, poroča MMC. V opozicijski SDS so opozorili, da je ta celo ustavno sporen, saj krši ustavno načelo enakosti v razmerju do drugih zbornic z obveznim članstvom. Spremembe glede kandidiranja v organe zbornice se namreč nanašajo le na KGZS.

Posebno poglavje ideološkega boja koalicije se nanaša na spremembe zakona o verski svobodi. Spremembe znižujejo višino državnega kritja prispevkov za socialno varnost verskim uslužbencem. Sprememba zakona zvišuje zakonsko določeno višino državnega kritja prispevkov za socialno varnost iz trenutni 48 odstotkov na 60 odstotkov povprečne plače, a hkrati ukinja uredbo, ki jo je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše, ki je višino kritja določila pri 100 odstotkih. Končni efekt je torej znižanje višine kritja prispevkov za 40 odstotkov. Več o tem – TUKAJ.

Rehabilitacija uličnega nasilja
Ob vsem pa se je vlada tudi odločila rehabilitirati politično nasilje. Med 7. marcem in 30. majem leta 2022 je bilo uvedenih približno 62 tisoč prekrškovnih postopkov. Skupen znesek izrečenih glob je znašal okoli 5,7 milijona evrov. SDS je podala določilo, s katerim bi črtali določbe, ki ustavljajo prisilne izterjave glob, stroškov postopkov in odvzete premoženjske koristi, a je bilo zavrnjeno. V opoziciji so prepričani, da zakon povzroča krivice. Opozarjajo, da so bili ukrepi sprejeti z legitimnim ciljem varovanja življenja in zdravja državljanov in da so bili hkrati usklajeni na ravni RU in Svetovne zdravstvene organizacije.

Poseben del zapisa je namenil nekdanjim koalicijskim partnerjem v Novi Sloveniji, ki je po zadnjih volitvah v dogovoru s koalicijo prevzela vodenje Komisije za nadzor javnih financ, ki po “logiki in praksi”, kot je pred časom zapisal predsednik SDS, pripada večji opozicijski stranki.

“Medtem pa Nova Slovenija vladni koaliciji še vedno drži štango, ne prispeva dogovorjenih podpisov pod preiskovalno komisijo GENi, kljub uzurpiranem vodenju in večini v KNJF s to komisijo ne izvaja praktično nobenega resnega nadzora – hkrati pa skupaj z vladajočimi veselo družno kadruje po javnih podjetjih in institucijah,” je zapisal Janša.

Ž. K.