fbpx

Izjava dneva: Ko je Šarec vodil vlado, mi je, ko sem se vračal iz Kitajske, svetoval naj delam normalno dalje, zdaj pa bi rad bil pameten glede komunikacije!”

Marjan Šarec (Foto: STA)

Spomnimo se začetkov pandemije: vlada nam koalicija Marjana Šarca, na čelu NIJZ je Nina Pirnat in kasnejši v.d. Ivan Eržen, WHO še vedno ščiti kitajsko komunistično partijo in propagira laissez faire. V tej zmedi, ko se ne ve, kdo pije in kdo plača in ko slovenska vlada in NIJZ nista sposobna avtonomnega, od WHO neodvisnega ravnanja, stvari eskalirajo v odstopu Marjana Šarca in njegove vlade, simbolu priznanja, da situacije ni sposoben niti voljan nadzirati kot vodja.

Potem ko je vlada Marjana Šarca za časa prvega vala pandemije priznala, da ni sposobna ne voljna voditi države in odstopila, je državo prevzela koalicija Janeza Janše, ki je z ukrepi in odločnim ravnanjem krivuljo najprej obrnila navzdol, nato še do točke, ko je lahko razglasila konec epidemije v Sloveniji. O tem, kako je v začetkih pandemije ravnala vlada Marjana Šarca, smo veliko pisali v realnem času, pa se na to vse prehitro pozablja, je pa na to v svojem tvitu ponovno spomnil Mitja Iršič, ki mu je vlada, potem ko se je vračal iz Kitajske, na letalu obkrožen s smrkajočimi Kitajci, svetovala, naj normalno dela dalje.

Navkljub svarilom, da določene stvari kot so nošenje mask, socialna distanca, prenehanje dopustovanja na Hrvaškem in v tujini nasploh, za nekaj časa morajo postati “nova normalnost”, če ne, lahko pride do “drugega vala”, medtem nekdanja koalicija Marjana Šarca, zdaj opozicija, prične po določenih stranpoteh prirejati in masovno medijsko v medijih podpirati proteste proti vladi v imenu “boja proti korupciji” in “kratenja človekovih pravic” – in spodbujati covid – skepticizem.

Poleg diletantskega odziva njegove vlade na pandemijo je njegova vlada, danes opozicija, torej kriva tudi hujskanja zoper stroko, promoviranja covid skepticizma, protestniškega bioterorizma. Spomnimo še enkrat na izjave Nine Pirnat med 24. februarjem 2020 in 8. marcem 2020:

 

24.2.2020 : “Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne.”

28.2.2020“Ljudje, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdravi, so lahko normalno vključeni v delovni kolektiv in ne potrebujejo domača samoizolacije.”

2.3. 2020: “Mogoče je seveda, da je virus med nami, vendar tudi če je, so očitno znaki tako blagi, da ne povzroča težav.”

5. 3. 2020: “Poudariti moram, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci na urgenci zelo majhna, podobno velja za sopotnike na letalu.”

8.3. 2020“V Sloveniji še zdaleč nimamo epidemije koronavirusa in upamo, da jo bomo preprečili.”

 

Po vsem tem bi se večina ljudi pomaknila v mišjo luknjo in čakala, da nekaj časa mine, preden bi jo spet zapustili. Nasprotno pa se je Marjan Šarec v rekordnem času iz mišje luknje vrnil in se sedaj vede kot bi vsega v uvodu opisanega ne bilo. Kot bi se nesposobnost njegove vlade ne zgodila. Kot bi se protesti ne zgodili. Kot jih “njegovi” ne bi podpirali, organizirali, promovirali. In na to je na Twitterju opozoril tudi Mitja Iršič:

Če strnemo: kot premier je dokazano reagiral zapoznelo, napačno, diletantsko, kot član opozicije je ves čas pomagal širiti anticovid skepticizem, podpirati protivladne proteste, proteste proti vladi, ki jo je samovoljno zapustil, zdaj pa bi Marjan Šarec spet rad piedestal pravičnega in sposobnega politika.

Aleš Ernecl