fbpx

Izjava dneva: Kot predsednik računskega sodišča je pred volitvami sodeloval na Cirmanovem propagandnem omizju za Goloba

Javna tribuna v Kinu Šiška, ki se jo je udeležil predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. (Foto: STA)

Tomaž Vesel, ki je na računskem sodišču spregledal nenavadno visoko plačo Roberta Goloba, ko so preverjali plače vrhov državnih podjetij, je dobil službo pri Odlazku. Kot predsednik računskega sodišča pa je pred volitvami sodeloval na propagandnem omizju za Goloba, ki ga je vodil, uganili ste, Primož Cirman. Tam ni bilo vprašanj o plačah in nagradah Golobu ali nakazilih Vukovićevi. Le piar necenzurirano novinarstvo.”

Odgovorni urednik portala Siol Peter Jančič je v tokratni kolumni lucidno analiziral politično v zadnjem tednu dni, ko je odstopila kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos, nacionalna RTV pa je priredila neuravnoteženo Tarčo, kjer se je Kučanova kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar zapletla in priznala, da se je njen mož Aleš Musar dobil z direktorjem enega od podjetij medijskega tajkuna Martina Odlazka.

S tem priznanjem je demantirala samo sebe, ko je za neki drugi medij trdila, da nič ne ve o srečanju njenega moža z nekdanjim predsednikom računskega sodišča. Jančič je njeno laž označil za strateško napako, ki jo lahko ob ponavljanju stane predsedniškega položaja. “A če bo naredila še nekaj takšnih napak, kot jih je ob pojasnjevanju misije svojega moža pri Tomažu Veselu, bo predsednica republike toliko, kot je to pred 15 leti postal Lojze Peterle. Ki je spopad izgubil.”

Jančič pojasni pomembne detajle okoli Tomaža Vesela. Odlazek ga je namreč zaposlil, ko se mu je končal mandat na vrhu računskega sodišča. Prehodi osvetlijo povezave in dogodke že prej. Podjetju, ki ga je ustanovila in dolgo vodila novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković, je Robert Golob iz GEN-I nakazal 103 tisoč evrov. Razlogov do danes niso pojasnili. So pa Vukovićevo zaposlili kot glavno piarovko Gibanja Svoboda. Petro Bezjak, ženo Primoža Cirmana, sicer novinarko RTVS in eno od aktivistk boja za svobodno in necenzurirano novinarstvo na TVS, so zaposlili kot šefico Ukoma vlade Roberta Goloba. V parlamentu pa so politično angažirali še tretjega člana ekipe necenzuriranih novinarjev − Tomaža Modica. Tomaž Vesel, ki je na računskem sodišču spregledal nenavadno visoko plačo Roberta Goloba, ko so preverjali plače vrhov državnih podjetij, je dobil službo pri Odlazku. Kot predsednik računskega sodišča pa je pred volitvami sodeloval na propagandnem omizju za Goloba, ki ga je vodil, uganili ste, Primož Cirman. Tam ni bilo vprašanj o plačah in nagradah Golobu ali nakazilih Vukovićevi. Le piar necenzurirano novinarstvo.

Andrej Žitnik