fbpx

Izjava dneva: Lepo je biti milijonar Golob, ki je nad zakoni

Peter Jančič (Foto: Polona Avanzo)

Nov premier je milijonar in veliko bolj spreten od Marjana Kramarja. Prehiteva zakone. Nad njimi je. Lepo je biti milijonar Golob. Številni bi bili radi,” je svojo novo kolumno zaključil urednik Siola Peter Jančič in pojasnil, kako Golobova vlada že na začetku mandata vehementno krši zakone in uvaja nadzore policije, ko ta preiskuje njegove politične prijatelje.

V tokratni nedeljski kolumni je urednik portala Siol Peter Jančič izpostavil, da bo predsednik vlade in nekdanji direktor državnega podjetja Gen-I poleg 400 tisoč letne plače prejel še skoraj dva milijona evrov nagrade. S tem bo lanska Golobova plača še bolj dramatično kot prejšnje presegla omejitve nagrajevanj direktorjev državnih podjetij, ki so jih poslanci uzakonili po škandalu zaradi milijona, ki ga je po koncu mandata dobil nekdanji direktor NLB Marjan Kramar. “Kramar je bil amater, bi lahko rekli. Pravi, ki nam je pokazal, kako lepo je biti milijonar, je Golob,” je pojasnil Jančič.

Nagrade mimo omejitev si je zagotovil tako, da je Gen-I razglasil za zasebni posel. Ker naj bi Gen-I ne bilo podjetje v pretežni lasti države, je javnosti lahko prikril tudi, zakaj je nakazoval 103 tisoč evrov podjetju, ki ga je ustanovila in nekaj let vodila novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković. “Kako mu je uspelo tako spretno krmariti med zasebnim in državnim, preiskujejo tudi kriminalisti NPU, ki jih je po Golobovem prevzemu oblasti že doletel nadzor. Da ne bi bili preveč samovoljni. Politični,” spomni Jančič in doda, da je Golob pred tem v parlamentu napovedal depolitizacijo policije.

Depolitizacija ob preiskavah Golobovega prijatelja Jankovića
Poteza je toliko bolj kritična, ker se je nadzor zgodil ravno med preiskovanjem čudnih poslov Zorana Jankovića. Nekoč strankarskega šefa Goloba. Posledica sredinega razkritja na Siolu o tem, v kakšnem času se začenja nadzor NPU, je bila, da so z vrha policije odločno zanikali, da bi bil namen onemogočiti potekajočo preiskavo župana Ljubljane Jankovića, ki s pomočjo srbskih poslovnežev preusmerja ogrevanje prestolnice iz premoga na ruski plin, ki ga je zadnja leta preprodajal Robert Golob, da je zaslužil svoje milijone nagrad.

Šefica NPU Petra Grah Lazar je, kot so pozneje pojasnili z vrha policije, prosila za prestavitev nadzora nad NPU zaradi operativnih nalog NPU na ljubljanski Energetiki. In nadzor se ni začel v sredo. V četrtek se je. Lindav ga je odredil v ponedeljek, začeti bi se moral v torek, a sta bila direktor kriminalistične policije Vojko Urbas in šefica NPU Grah Lazarjeva odsotna in jima sklepa niso mogli predati. V sredo pa je bila NPU “v akciji” preiskovanja Jankovićevega preusmerjanja ogrevanja Ljubljane s premoga na ruski plin tudi s pomočjo srbskega poslovneža Petra Komljenovića, ki je nekoč, kot je sam trdil, sinu ljubljanskega župana Juretu Jankoviću brez vsakega papirja na lepe oči posodil 582 tisoč evrov, ki jih temu niti ni bilo treba vrniti, ker je bila del posojila “investicija” v skupne posle. Komljenovića so ta teden NPU-jevci “pridržali”. Med osumljenimi nepravilnosti pri gradnji plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni naj bi bili še direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, tehnični direktor Marko Agrež in direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde. Posel je leta 2019 dobila grška družba Mytilineos Holdings, za katero naj bi, kot sta leta 2019 za Siol.net poročala Primož Cirman in Vesna Vuković, lobiral Komljenović, ki je povezan z družino Janković, v davčnem postopku proti Juretu Jankoviću pa je pomagal pri obrambi, ko je Jankovićev sin poskušal pojasniti, od kod mu več kot pol milijona evrov.

Kako pomembne so prava smer, hitrost in izbira teme, pa je po Jančičevem prepričanju pokazala četrtkova Tarča javne televizije, ki je v tednu, ko je NPU opravljal preiskave na Energetiki in se je razvedelo za božjastno visoko nagrado Golobu, vso pozornost spet posvetila nabavam respiratorjev zdaj že nekdanjega ministra za gospodarstvo in predsednika SMC Zdravka Počivalška.

Jančič spomni še na sezname zaposlenih v času med 1. 1. 2020 in 1. 6. 2022, za katere je celo informacijska pooblaščenka dejala, da gre za informacije javnega značaja in za katere imajo po zakonu ljudje pravico vedeti. Toda sledil je hladen tuš vlade, saj so sporočili, “da nam teh spiskov ne bodo poslali, ker menijo, da morajo te podatke prikrivati pred javnostjo.” To je bila direktna in neposredna kršitev zakona, pojasni Jančič in doda, da je kršenje zakonodaje neroden začetek nove vlade. Kot zaključi Jančič, je milijonar Golob nad zakoni.

Andrej Žitnik