Izjava dneva: Niti Bog me ne bo prepričal, da se tam brani novinarstvo

Stavka na RTV

Stavkajoča elita RTV (Foto: STA)

Dokler so stavkajoči pred RTV vsi do zadnjega levo orientirani, me niti Bog ne bo prepričal, da se tam brani novinarstvo,” je o današnji stavki novinarjev RTV zapisal nekdanji novinar Portalplusa Boris Meglič. Gre za verjetno najboljšo izjavo dneva na to temo, ni pa edini. Urednik portala Siol Peter Jančič je na primer objavil: “Ker vodstvo RTVS ne pristaja na objave brezplačnih propagandnih sporočil sindikata, ti tulijo o cenzuri.”

Kot smo že poročali pretekli teden, so zaposleni na nacionalni radiotelevizji na generalnega direktorja naslovili stavkovne zahteve in napovedali, da bodo v primeru, da vodstvo ne bo imelo posluha, stavkali. Na stavkovne zahteve in napoved stavke se je v izjavi za javnost kmalu odzval Grah Whatmough, ki je zapisal, da je bilo stavkajočim ponujenih več rešitev. V prvi vrsti zaposlitev novih kadrov v informativnem programu, kjer naj bi bil največji primanjkljaj delovne sile, naslovil pa je tudi pritožbe o domnevnem vmešavanju v avtonomijo novinarskega dela, tako da je podprl ustanovitev posebne delovne skupine, ki bi lahko preiskala tovrstne kršitve, če bi se te pojavile.

Novinarji RTV so se kljub ponujenim spremembam odločili za stavko, direktor RTV pa je odločitev pospremil z razočaranjem, rekoč, da so namesto pogajalske mize izbrali ulico. Hkrati pa se je v zvezi s stavko pojavila nova dilema o tem, kako bi naj bila ta stavka videti. Novinarji namreč niso imeli namere, da na dan stavke ne bi poročali, temveč so hoteli “nadgraditi” javni program s svojimi lastnimi stavkovnimi vsebinami. V praksi bi to pomenilo, da bi novinarji neupravičeno uzurpirali (berite: ukradli) oglasni prostor na javni televiziji. Prav to je lucidno ugotovil urednik Siola Peter Jančič, ki je zapisal, da bi jim bilo treba izstaviti račun, saj oglasni prostor, ki so ga ukradli, ni poceni.

Kaj točno zahtevajo novinarji RTV?
Glede na to, da je generalni direktor RTV naslovil domala vse stavkovne zahteve, se poraja vprašanje – kaj pravzaprav sploh hočejo. In še eno vprašanje, ali bi ti novinarji, za katere je Meglič pravilno ugotovil, da so “vsi do zadnjega levo orientirani“, še vedno protestirali, če bi bilo na vrhu neko drugo vodstvo. Pozornemu opazovalcu razmer na slovenski medijski sceni je odgovor popolnoma jasen. Janez Markeš, novinar Dela, nekoč novinar revolucionarnega Maga, je pred leti zapisal “da sta nacionalna televizija in radio leglo politične in finančne korupcije, največja manipulatorja javnega mnenja in tako eden glavnih krivcev za propad demokracije.” Kar pa je tudi bistvo trenutnih protestov. Cilj protestnikov je, da RTV taka tudi ostane.

Andrej Žitnik