fbpx

Izjava dneva: Zaradi ukrepov vlade je padec gospodarske rasti za okoli 3 odstotne točke manjši, rast stopnje brezposelnosti pa manjša za tretjino!

Vodja vladne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik. (Foto: STA)

“Zaradi ukrepov je padec gospodarske rasti za okoli 3 odstotne točke manjši, rast stopnje brezposelnosti pa manjša za tretjino,” je izjava dneva dr. Mateja Lahovnika po izboru uredništva Nova24TV. Lahovnik je član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov.

Banka Slovenija je napovedala, da lahko letos pričakujemo 6,5 odstotni padec bruto domačega proizvoda, v naslednjih dveh letih pa vrnitev rasti za 4,9 oz. 3,6 odstotna rast. Tega se zaveda tudi vladna svetovalna ekipa pod vodstvom Mateja Lahovnika, ki bo besedah profesorja ekonomije zagotavlja, da bo predvidena brezposelnost manjša za tretjino, kot bi bila sicer, če vlada ukrepov ne bi sprejela. Gospodarska rast pa bi po Lahovnikovih ocenah padla za dodatne tri odstotne točke.

Kot smo že pisali na Nova24TV, smo v preteklosti poročali o vseh vladnih ukrepih, ki so bili sprejeti. Tako so poslanci v Državnem zboru sprejeli tri proti koronske pakete v vrednosti več milijard evrov vredne pomoči, s katerim je vlada pomagala najbolj ranljivim skupinam in slovenskemu gospodarstvu.

Slovenija velja med najuspešnejšimi državami pri premagovanju korona krize
Vladna ekipa, ki je prevzela oblast v Sloveniji, 13. marca 2020, je po neukrepanju prejšnje vlade takoj zavihala rokave in sprejela potrebne ukrepe za zajezitev epidemije širjenja bolezni SARS-CoV-2 in za reševanje socialnih stisk ter oživljanje gospodarstva. V pripravi je tudi obsežen projekt debirokratizacije slovenskega pravnega sistema, ki je cokla razvoja države. Projekt vodi davčni strokovnjak Ivan Simič.

Luka Perš