[Izjava dneva]: “Pravijo, ne ubijajte živali, potem pa se pogovarjajo o evtanaziji. Evropska družba je iztirila!”

Roman Žveglič v oddaji Arena. Vir: Zajem zaslona, RTV

Strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen je včeraj v oddaji Arena pokazal, zakaj je ponovno zasedel ta položaj in zakaj velja za kader Socialnih demokratov. Eržena se bomo spomnili po prepoznem ukrepanju v prvem valu epidemije, sicer pa kot rečeno spada v kroge blizu Socialnim demokratom, blizu si je prav tako z vplivnim stricem iz ozadja Borutom Miklavčičem. V družbi strokovnjakov, ki se niso strinjali z Golobovo vegansko-vegetarijansko agendo, je na vse pretege brez vsake strokovne podlage branil novoustanovljeni svet za prehrano, ki ga sestavljajo laiki skrajnih pogledov. NIJZ je torej zopet enako politični organ, kot je bil pred Janševo vlado.

Debata v Areni je potekala o zadnjih pritiskih vlade na porabo mesa in prve poskuse, da bi država brutalneje regulirala to, kar bo prišlo na vaše krožnike – seveda s pomočjo obdavčitev, saj če bi meso obdavčili na nemogoče stopnje, bi se stopnja konsumpcije (predvsem za reveže) pomembno zmanjšala. Zbrani strokovnjaki, tisti v studiu in zunanji gostje, so imeli skoraj enotno sporočilo: predsednik vlade je tako kot njegov novoustanovljeni svet za prehrano laik na tem področju. Govori populistično o zadevah, na katere se ne spozna skladno s svojimi osebnimi prepričanji in trendi. To so mu povedali kar trije zdravniki in kmetijski strokovnjak in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič.

Debata je tekla predvsem okrog dveh pomislekov: prvi je temeljna zmota, da je opustitev mesa iz prehrane dobra stvar, saj so se vsi zdravniki strinjali, da je pomembna uravnotežena prehrana in da se določenih pomembnih hranil v mesu ne da enostavno nadomestiti. Na drugi strani pa je bila debata predvsem o tem, kako nesmiselno je živinorejo obtožiti za enega glavnih okoljevarstvenih problemov – sploh v Sloveniji, kjer je živinorejcev dva- do štirikrat manj kot recimo na Nizozemskem in v  Nemčiji.

Žveglič nalil čistega vina
Eržen je bil edini, ki je branil Golobovo vizijo o mesu kot velikem onesnaževalcu, in edini, ki je promoviral laični svet za prehrano, ki bi rad prek ovinkov Slovencem vsilil vegansko dieto.

Ivan Eržen je kader SD. (Foto: Twitter)

Vso levičarsko bedo in sprenevedanje je razgalil Žveglič, rekoč: “Evropa kot družba, mi so iztirili. Danes Evropa dovoljuje črve v prehrani ljudi, na drugi strani pravimo, da krava v slovensko podeželje ne sodi. To je tako, kot bi govorili, da riba ne paše v vodo. Prav tako govorijo, da ne smemo ubijati živali, potem pa se odpira razprava o evtanaziji ljudi. Zdaj pa dajte to preprostemu človeku razložiti.”

Težnje po evtanazijskem zakonu
Besede odmevajo pri vsakemu navadnem človeku, ki se sprašuje, kaj se gredo naše elite. Spomnimo, da predsednica DZ Urška Klakočar Zupanič že govori o sprejemu zakona o prostovoljnem končanju življenja oz. evtanaziji. Gre o popolnem razvrednotenju človeškega življenja in njegove posebnosti v vesoljni stvarnosti. Spomnimo, kako to dojemajo njihovi ideološki tovariši v Kanadi – ko je vojna veteranka, ki je po bojih končala na invalidskem vozičku, želela, da bi njena hiša postala dostopnejša za invalidske vozičke, ji je vladna agencija predlagala evatanzijo. Nihilistični pogled na svet, ki ga gojijo sodobni neosocialisti, je jasen: človeško življenje ni vredno nič. Človeško telo se lahko uniči kot izrabljen hišni pripomoček. Nič nima višjega smisla. Na drugi strani pa – nikar ne ubijajmo živali!

Andrej Žitnik