Izključevalne vlade so doslej propadle, sedanja pa je sestavljena iz različno mislečih in je uspešno zaključila mandat

Datum:

Na soočenju, ki se ga je udeležil tudi predsednik stranke in predsednik vlade Janez Janša, so se uvodoma dotaknili vprašanja o podražitvah, s katerimi se soočamo tako v Sloveniji kot tudi na evropskem in svetovnem trgu. Janez Janša je ob tem povedal, da je res, da so podražitve že udarile v letošnjem letu, vendar se vlada pod vodstvom SDS trudi te udarce podražitev ublažiti. »Statistika kaže, da smo imeli marca več kot 1 % deflacijo, kar pomeni, da se skupna košarica ni podražila,« je dejal Janša. Dodal je, da je res, da se je podražila hrana, vendar se je na drugi strani pocenila elektrika, in sicer kar za 39 %. »Torej, če je nekaj cenejše in nekaj dražje, še gre. Problem se pojavi, ko se vse draži, » je dejal predsednik SDS.

Ob tem se je dotaknil situacije tudi v Ukrajini in dejal, da je skrb upravičena zaradi vojne v Ukrajini in zaradi vsega tega, kar se dogaja na trgu energentov. »Spreminjamo formulo za izračun električne energije, ker smo del skupnega trga Evropske unije, tako da plin ne bo več glavni dejavnik, ki določa cene elektrike. » Po njegovih besedah naj bi se to spremenilo že do poletja, zagotovo pa vlada dela tudi na tem, da zagotovijo druge energetske vire od nafte do plina, kar bo posledično tudi vplivalo na stabilizacijo cen energentov.

V nadaljevanju soočenja je predsednik SDS dejal tudi, da vlada pod vodstvom SDS nenehno išče rešitve za nadomestne vire energentov. Med drugim so se dogovorili s Hrvaško za dodatne kapacitete njihovega termina za utekočinjanje plina, o čemer seveda mediji niso poročali. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je bil na obisku v Alžiriji, od koder bomo od 1. januarja prihodnje leto dobili dodatne količine plinov. Z Italijo že poteka dogovor glede transporta in je v končni fazi. »Pripravljamo se za naslednjo leto. Tudi cene na črpalkah so regulirane in ne rastejo. Ne rastejo niti cene dizla niti cene bencina. Če bo potrebno, bomo ta ukrep še podaljšali. Niti za en dan nismo sprostili zalog, ki jih imamo. Vse imamo pod kontrolo,« je končal Janša.

Po mnenju predsednika SDS bo v primeru, če se bodo cene energentov stabilizirale, dejavnik, ki dviguje cene hrane, ne bo več prisoten in se bo trg deloma stabiliziral. Dodal je še, da bo še vedno čutiti vpliv vojne v Ukrajini. »Ukrajina je žitnica Evrope. Glede na to, da imamo skupno evropsko politiko in da Evropa proizvaja 80 % hrane sama, se pravi Evropska unija, to ni tako usodna grožnja. Bolj usodna je za Afriko, ki je bolj odvisna od žitaric iz Ukrajine in Rusije. Ampak tudi za ta del, kjer smo odvisni od drugih, iščemo rešitve in tudi Slovenija sama išče rešitve.« Po njegovem mnenju moramo povečati površino zemlje, na kateri bomo sami pridelali hrano, ker ne vemo, kaj se še lahko zgodi. Predsednik SDS je poudaril, da je tisto, kar pridelaš doma, čim bližje domu, vedno na voljo. »Vemo, kako so se trgale preskrbovalne verige v času epidemije. Slovenija dela na tem, zato smo zagotovili dodatnih 300 milijonov evrov za pomoč slovenskemu kmetijstvu, da bomo tudi v oskrbi s hrano samozadostni,« je še dejal Janša ob koncu.

Mladi in problem s stanovanji
Tretji sklop soočenja so namenili mladim in njihovi problematiki s stanovanji. Po njegovem mnenju so trije ključni cilji, pomembni na tem področju, med drugim realizacija zakona o stanovanjski jamstveni shemi. Torej zakon, ki bo mladim omogočal, da bodo postali lastniki stanovanj, ne le najemniki. S plačevanjem kredita bodo mladi plačevali hkrati tudi glavnico za to stanovanje. Tako bodo mladi po mnenju predsednika SDS imeli neko perspektivo glede njihove osamosvojitve. Druga stvar, ki zadeva mlade, je po mnenju Janše dvig neto plač. »Zakon o dohodnini, ki je bil sprejet, vsakemu, ki je dobil prvo plačo, zagotavlja večjo plačo, ki se bo v naslednjih letih le še povečevala,« je poudaril predsednik SDS. Dodal je še, da ima stranka v programu v načrtu tudi dodatne davčne razbremenitve. Tretja, verjetno najpomembnejša stvar glede perspektive, pa je za Janšo gospodarski razvoj z digitalno in zeleno preobrazbo, na podlagi katerega bomo ustvarjali dobro plačana delovna mesta za mlade.

V oddaji so se kandidati seznanili tudi s slabo demografsko sliko, ki jo ima Slovenija. Predsednik stranke SDS je dejal, da bo treba pokojninski sistem, ki ga ima Slovenija, novelirati že v naslednjih štirih letih. Po njegovem mnenju je glavna težava v »300.000 upokojencih, ki v Sloveniji dobivajo pokojnino, a ta ne zadošča za dostojno preživetje. In tem ljudem smo v času soočanja z epidemijo covida-19 največ pomagali.« Anomalija, ki je nastala pri pokojninskem sistemu v Sloveniji, meni Janša, pa se seveda  ne da odpraviti čez noč. Dejal je, da je to deloma rešljivo z božičnico in drugimi dodatki upokojencem. »V našem pokojninskem sistemu je marsikaj, kar ni pokojnina, pa se izplačuje iz ZPIZ-a. Pokojninski sistem je treba nujno očistiti tega in te privilegije, če so, prenesti na izdatke ministrstev.« Po mnenju Janeza Janše je treba v slovenskem pokojninskem sistemu ohraniti denar in izplačila samo za pokojnine.

 

Zadnji del soočenja so namenili prispevku iz slovenskega športa, povezovalnemu duhu in vprašanju, kako se vidijo po volitvah z drugimi strankami in kakšna je njihova pripravljenost na sodelovanje. Predsednik SDS je dejal, da je bila stranka večino časa, odkar obstaja, v opoziciji in da ji ta vloga ni tuja. Dodal je, da je stranka, tudi, ko je bila v opoziciji, sodelovala s takratno vlado in pomagala koaliciji pri sprejemanju zakonov, med drugim smo pomagali pri vstopu v Evropsko unijo. »Ko smo prevzeli vlado, smo povezali različno misleče, ker je razpadla vlada enako mislečih. Ponudili smo sodelovanje celotni opoziciji pri pripravi zakonov, sporazum pa so podpisali samo Slovenska nacionalna stranka in dva poslanca narodnosti, » je dejal Janša. Za konec je predsednik SDS poudaril, da je bila Slovenska demokratska stranka vedno državotvorna tako v vladi kot opoziciji. Sodelovala je z vsemi, ki so to želeli, in v vladi vedno ponujala roko tudi opoziciji.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...