Izkoriščanje EU sredstev: Hrvaški zastonj gasilna letala, Slovenija odštela 23 milijonov

Minister za obrambo Marjan Šarec in predsednik vlade Robert Golob. Vir: STA

Sosednja Hrvaška se bo lahko v kratkem pohvalila z dvema novima pridobitvama. Na njihovem nebu bosta v kratkem leteli dve novi gasilni letali. Kar je še najboljše pri vsem, za nakup ne bo odštela niti evra. Nakup bo financirala Evropska unija. Slovenija za projekt, ki ga vodi slovenski komisar Janez Lenarčič, očitno ni izrazila interesa in se je raje odločila za samostojen nakup dveh veliko manjših letal. 

“Komisija načrtuje organiziranje in financiranje nakupa Canadaira, Hrvaška pa je prijavila interes za dve takšni letali,” je v torek v Bruslju izjavil vodja hrvaške civilne zaščite Damir Trut. Po poročanju Jutranjega lista je interes za sodelovanje pri projektu, imenovanem RescuEU, izrazilo šest držav, med njimi naši južni sosedi, Portugalska, Španija, Francija, Italija in Grčija.

Zadeva je še toliko bolj nenavadna, saj se nakup in ustanovitev flote odvija v okviru mehanizma RescEU, ki spada pod portfelj slovenskega komisarja Janeza Lenarčiča. V strateški rezervi EU bo po novem 24 letal in štirje helikopterji. V letošnji požarni sezoni, ki je tik pred vrati, bo v Grčijo, Portugalsko in Francijo predhodno premeščenih 450 gasilcev iz 11 držav. Sodelovalo bo tudi 20 slovenskih gasilcev, poroča STA.

Hrvaški Jutranji list po drugi strani poroča, da bosta letali nameščeni na Hrvaškem, ki jih bo tako lahko uporabljala za gašenje požarov na svojem ozemlju, v primeru potrebe pa bi morali sodelovati in gasiti požare še v drugih državah EU. Operativne stroške gasilske flote, vključno s plačami pilotov in goriva, krije Evropska komisija. Letos bo Hrvaška prejela 1,8 milijona evrov za obratovanje dveh gasilnih letal Canadair, ki so vključeni v sistem RescEU.

Pogajanja za nakup gasilnih letal od kanadske družbe De Havilland naj bi bila v zadnjem stadiju. Proizvodnja letal se bo začela leta 2026, dostava letal uporabnikom pa je predvidena za začetek leta 2028.

Slovenija v samostojni nakup
Slovenija se je po drugi strani odločila za samostojni nakup štirih letal, minister za obrambo pa je napovedal novo dobo v boju z naravnimi katastrofami. Slovenija bo za 4 letala z neprimerljivo manjšimi zmožnostmi, kot so zgoraj omenjeni Canadairi, odštela dobrih 23 milijonov evrov. Letala bodo hkrati ponujena v skupno floto gasilskih letal.

Pri tem se seveda zastavlja vprašanje, zakaj Slovenija ni med državami, ki so izrazile interes za letala in jih bodo tudi dobila, kot je zapisal hrvaški Jutranji list, “brez investiranega evra”.

Na Ministrstvo za obrambo smo poslali novinarska vprašanja. Odgovor objavimo, ko ga prejmemo.

Gal Kovač