fbpx

Izobraženci, podpisani pod izjavo Zbora za republiko, od Marjana Šarca zahtevajo, da preneha s polarizacijo političnega prostora in omogoči zmagovalcu volitev pogovore z vsemi strankami!

Marjan Šarec (Foto: STA)

V Zboru za republiko so s posebno izjavo izrazili pričakovanje po oblikovanju kompetentne vlade z ministri, ki bodo od začetka svojega mandata delovali strokovno in odgovorno. Kritični so do drugouvrščenega na volitvah Marjana Šarca, ki “prehiteva” s sestavljanjem koalicije mimo zmagovalne SDS. Šarec je namreč že v predsedniški kampanji poudarjal, da je dovolj delitev na naše in vaše, sedaj pa v politični prostor vnaša novo polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev. 

Vedenje prvaka na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjana Šarca, ki se je “začel v javnosti vesti kot mandatar in sestavljati nekakšno koalicijo”, je “nenavadno in sprto s povolilnimi postopki v demokratičnih državah”, menijo v Zboru za republiko.

Prepričani so, da ob neupoštevanju volje volivcev, ki so namenili več glasov neki drugi stranki, ne pa njegovi, Šarec “vnaša v politični prostor novo polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev in korektno demokratično kulturo”.

Izboljšave ključnih problemov v državi s polarizacijo niso mogoče
Ocenjujejo namreč, da so volivci stranke poklicali k medsebojnemu sodelovanju, predvsem pa k sodelovanju s stranko z najboljšim rezultatom. Izboljšave na področjih od financ in obrambe do zdravstva in zunanje politike pa po njihovih navedbah s politično polarizacijo niso mogoče.

Spomnili so, da je zmagovalka volitev SDS izrazila željo po sodelovanju z vsemi strankami. Zato pričakujejo, “da se nevarno prehitevanje konča; da bodo zmagovalcu volitev omogočeni pogovori z vsemi strankami, ki bodo brez predsodkov upoštevale in seveda predlagale racionalne predloge za čim boljši uspeh države”.

C. Š.