Izraelski veleposlanik Eyal Sela potrdil, da so ga na RTV dodobra “izrezali”

Izraelski veleposlanik za Slovenijo Eyal Sela. (Foto: STA)

Izraelski veleposlanik Eyal Sela je v pogovoru za Siol dejal, da imata Slovenija in Izrael dobre odnose. Svojo funkcijo opravlja že več kot štiri leta in je se sodeloval tudi s prejšnjimi vladami. Kot je Sela navedel, so imeli z vsemi dosedanjimi vladami dobre odnose, a trenutno so verjetno najboljši. Ob tem je pojasnil, da teroristi organizacije Hamas napadajo tudi izraelske šole in vrtce, medtem ko poskušajo oni v Gazi zadeti zgolj infrastrukturo teroristov oziroma tisto, ki je z njimi povezana, kamor spadajo tudi banke, ki Hamas finančno podpirajo. Ob tem na žalost prihaja tudi do civilnih žrtev. Za žrtve med Palestinci pa je odgovoren tudi Hamas sam, saj četrtina raket ne zadene izraelskega ozemlja. Dotaknil se je tudi obsežnega intervjuja za Javno RTVS, katerega kratek izsek so predvajali. Ob tem je dejal, da bi bil vesel daljšega. 

Veleposlanik Izraela zadolžen za Slovenijo Eyal Sela je bil sicer rojen v Izraelu leta 1965, po izobrazbi pa je politolog. Pred tem je deloval na izraelskem zunanjem ministrstvu in bil diplomat v Gvatemali, ZDA, Španiji ter Ekvadorju. Poklicno pa se je udejstvoval tudi kot višji svetovalec izraelskih obrambnih sil. Gre za nerezidenčnega veleposlanika v Sloveniji in na Malti, ki deluje iz Izraela. Sela je ob tem poudaril, da se razmere v Izraelu še ne umirjajo. Bolj mirno je predvsem v središču države, nikakor pa ne na njenem jugu. Prebivalci mest, kot sta Aškelon in Ašdod, v radiju 40 kilometrov od Gaze, so bila v obdobju zadnjih tednov dnevno bombardirana, poroča SIOL.

Tovrstno dogajanje pa ni nekaj novega, marveč traja že 20 let. Od časa do časa namreč pride do provokacije s strani Hamasa, ki želi s tem zanetiti nasilje. Hamas za svoje cilje izbira civiliste in ne vojaških tarč. Na njihovem spisku so: vrtci, avtobusi, avtomobili, šole ter sinagoge. Za aktualne napade je mogoče poiskati različne izgovore, ne pa razlogov. Hamas je namreč teroristična organizacija, ki jo podpirajo še druge skupaj z Iranom, po številu raket pa presegajo številne evropske države skupaj vzeto. V zadnjih tednih jih je bilo na Izrael izstreljenih preko tri tisoč. Za razliko od Hamasa pa skuša Izrael zadeti infrastrukturo teroristov, od koder napadi prihajajo ter banke, ki tovrstno dejavnost financirajo. Na žalost vsakokrat umre tudi nekaj civilistov. Za palestinske civilne žrtve pa so krive tudi Hamasove rakete, ki predčasno padejo na nazaj na tla.

Izraelski veleposlanik Eyal Sela in predsednik RS Borut Pahor. (Foto: STA)

Veleposlanik Sela, je prepričan, da Izrael spoštuje mednarodne zaveze in mednarodno pravo ter ne ciljajo civilnih objektov, marveč zgolj na infrastrukturo, ki jo uporabljajo predstavniki Hamasa. Težava je v tem, ker se Hamas poslužuje t. i. živega ščita. V njihovi rabi je bila tudi zgradba, kjer sta bila nastanjena medija AP in Al Jazeera. Iz nje so vodili obveščevalno dejavnost kot podporo napadom. Tovrstna zloraba živega ščita pa je zločin proti človeštvu, zlasti zato, ker so bili pred napadom obveščeni. Vsi so bili evakuirani, obveščevalna celica Hamasa pa uničena. Milan Brglez, evroposlanec SD je na družbenih omrežjih zapisal, da je “nesorazmerna uporaba sile zločin tudi v samoobrambi”, na kar je izraelski veleposlanik odvrnil, da se bo osebno pogovoril z njim, saj se želi temu izogniti preko medijev. Meni pa, da ima Brglez napačno stališče. Glede očitkov, da je Izrael okupiral Gazo pa je spomnil na konvencijo, ki je bila sprejeta po koncu 1. svetovne vojne.

Palestinci zavračajo vsakršna neposredna pogajanja med njimi in Izraelci
Z njo je bila določena prihodnost območja o katerem je govora. Tedanje Društvo narodov (predhodnica OZN) je sklenila, da bo na celotnem območju Judovska država. Pozneje se je zgodil britanski mandat, holokavst itd. OZN je želel razdeliti teritorij na judovski in arabski del. Judje so se strinjali, Arabci pa ne. Sledile so vojne (leta 1948 in leta 1967), ki so jih proti njim začeli. Izrael je ves čas pozival k pogajanjem, kar pa do rešitve ni pripeljalo in to po krivdi Palestincev, ki so neposredna pogajanja venomer zavračali. Ko je nastala država Izrael Palestinske države ni bilo, saj so bila njihova območja razdeljena med Egipt in Jordanijo. Neposredna pogajanja so sicer edina možnost za napredek, ki pa jih Palestinci še vedno zavračajo. Je pa to edina alternativa nasilju.

Izraelske rakete zadevajo cilje v Gazi. (Foto: epa)

Glede poročanja slovenskih medijev o dogajanju pa je dejal, da nekateri posamezniki interpretirajo dogajanje skozi ideološke filtre oziroma v skladu s svojim pogledom na svet. Si pa želijo bolj uravnoteženo poročanje. Zdi se, da se mnogo bolj posveča žrtvam na palestinski strani, tiste na izraelski pa zanemarja. Glede cenzure njegovega obširnega intervjuja za Javno RTVS pa je dejal, da je šlo za dolg prispevek, a je bilo predvajanih zgolj 30 sekund. Prav zato bi bil vesel daljšega. Odnosi med Izraelom in Slovenijo so po njegovem opažanju dobri. Veleposlanik je že preko štiri leta. Bili so dobri že pod prejšnjimi vladami, trenutno pa so še posebej dobri.

Decembrski obisk Janše v Izraelu je bil ključen za izboljšanje dvostranskih odnosov
Ob tem je veleposlanik izpostavil pomen decembrskega obiska premierja Janeza Janše v Izraelu, ob čemer so iskali možnosti za poglobitev teh odnosov, zlasti na področju kibernetske varnosti, umetne inteligence, digitalizacije ter inovacij. Prav tako je za Izrael vse bolj ključna Luka Koper, za poletje pa upa na obnovitev turističnih obiskov. Nazadnje pa je v Ljubljani obiskal izraelsko podjetje MGC Pharma, ki izdeluje medicinski kanabis za farmacijo. Obenem je obiskal še nekatera druga mesta po Sloveniji, kjer so podjetja, ki sodelujejo z izraelskimi partnerji. Želel bi si okrepitve trgovine med državama. Načeloma dobre odnose med državama kvari predvsem en del slovenske družbe. Izobešanje izraelske zastave na vladnem poslopju pa razumejo kot znak razumevanja in solidarnosti, za kar so hvaležni. Premier Benjamin Netanjahu je poimensko izpostavil države, med katerimi je tudi Slovenija, in ki so se odrezale s tovrstno solidarnostjo.

Domen Mezeg