fbpx

Prihaja račun: Golobova vlada si namerava podvojiti plače

Vlada bo podvojila plače najvišjim funkcionarjem. (Foto: STA)

Po osvojenih volitvah očitno prihaja čas za izstavljanja računov. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik naj bi v sredo predstavila osnutek sprememb plač najvišjih funkcionarjev v državi. Glede na poročanje medijev se bodo osnovne plače najvišjih funkcionarjev podvojile. Po domače, predsednik vlade in kompanija si bodo iz danes na jutri nakazali enkrat več, kot so prejemali do sedaj in hkrati povečali drastično razlike med najnižjimi in najvišjimi prihodki. 

Osnovna funkcionarska plača na tej točki še vedno znaša okoli 6 tisoč evrov bruto. Če bo predlog ministrice uresničen si bodo Golob in njegova ekipa izplačali 12 tisoč bruto prihodkov. Osnovna neto plača tako ne bo več znašala blizu 3000 evrov, temveč nekaj čez 6000 evrov, brez dodatkov plači, ki jo bodo lahko še izrazito povečali.

Prve obrise plačne reforme je nakazala že ministrica Ajanović Hovnikova v sredo, ko je nagovorila sodnike. Da gre za prav tisto srečanje predsednika vlade s sodno oblastjo, v katerem je napovedal, da jim bo zvišal plače za 6000 evrov bruto. Predsednik vlade je to storil brez vsakršne zakonske podlage ali predhodnega posveta z javnostjo. Zaradi tega so se takoj po javni obljubi pojavile špekulacije, da je to storil z jasnim namenom – kupiti naklonjenost sodniške kaste, ki bo morda v prihodnje odločala v primerih, v katere bo sam vpleten. Denimo, o aferi, ki se te dni pospešeno objavlja v balkanskih medijih. Več o tem lahko preberete tukaj: O Golobovi albanski aferi tudi na Hrvaškem: Kurtijeva volilna kampanja je bila financirana s slovenskim denarjem

Hkrati so se pojavile tudi kritike v medijih, ki so Golobu osebno izrazito naklonjeni, poroča Moja Dolenjska. Denimo, vlada očitno ne opazi nesorazmerij plačnih razmerij pri tistih, ki delajo v javni upravi in so uvrščeni v najnižje plačne razrede. Tisti, ki so v prvem plačnem razredu, in tisti, ki so v 22. plačnem razredu, imajo isto plačo. Minimalno. Trenutno razmerje med najnižjim prihodkom in najvišjim prihodkom znaša 1 proti 4,5. Po Golobovi plačni reformi bo ta znašala 1 proti 7.

Plače se bodo tako najbolj povečale političnemu vrhu države. V najvišji 65. plačni razred se trenutno uvrščajo predsednica države, predsednik vlade, predsednica državnega zbora, predsednik vrhovnega sodišča in predsednik ustavnega sodišča. “Osnovna plača v 65. plačnem razredu je trnutno 5663 evrov bruto oz. 3296 neto,” poroča Moja Dolenjska. Najbolj bodo torej profitirali Nataša Pirc Musar, Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič, Miodrag Đorđević (najverjetneje naslednji predsednik vrhovnega sodišča) in Matej Accetto (predsednik ustavnega sodišča).

Višjih plač naj bi bili deležni tudi ostali visoki funkcionarji, vključno z ministri in ministricami. Iz naslova plačne reforme, ki jo pripravlja vlada Roberta Goloba, si tisti z najbolj ubornimi prihodki povišice ne morejo obetati.

Kako bo na to odreagirala javnost?
Slovenska javnost, ki z nastopom globalne energetske krize in draginje, ki je sledila, vse težje shaja. Inflacija pospešeno požira kupno moč skupnosti, mesečne položnice pa se vse bolj zažirajo v razpoložljivi mesečni dohodek. Plačna “reforma” vlade, ki si v takšnem času privošči podvojitev plače, medtem ko se nekateri upokojenci čez mesec prebijajo s pogreto vodo, v kateri raztopijo jušno kocko, bi moral biti izredno nepopularen. Kako je videti revščina upokojencev, si lahko preberete v članku z naslovom: [Video] Tragično! Vlada povsem zanemarila upokojence! Pomagajmo obupani upokojenki Franji, ki na krožnik nima kaj več dati!

A javna percepcija je pogosto odvisna od medijskega sprejema vladnih ukrepov. Ker med vlado Roberta Goloba in dominantnimi mediji še vedno vlada nepisano zavezništvo, se bo morda ob tem napisal kak kritičen članek, objavljen bo tudi kak prispevek. Nato se bo v popularnih oddajah pojavil kak minister ali ministrica, ki bo v slogu Urške Klakočar Zupančič potarnala, da potrebuje dodaten denar, ker ima doma bolnega očeta in mucke, ki jih mora nahraniti. Če bi to storila vlada Janeza Janše, bi gorela država.

Gal Kovač