Jalova interpelacija: Ni je podpisal niti nekdanji vodja SD Dejan Židan!

Dejan Židan (Foto: STA)

Interpelacija zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja je vložena, podpise pod njo so prispevali v strankah LMŠ, SD, Levica in SAB. Pod interpelacijo pa ni podpisov stranke DeSUS in kar je še bolj zanimivo, ni podpisa poslanca KUL in nekdanjega predsednika stranke SD, Dejana Židana. “Interpelacije nisem podpisal, ker menim, da si marsikateri minister aktualne vlade interpelacijo zasluži bistveno bolj kot minister Cigler Kralj,” je pojasnil Židan.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je včeraj povedal, da gre za standardno dinamiko v politiki. “Verjamem da bodo tekom dne ali najpozneje jutri podrobnosti usklajene in bo interpelacija vložena. To ni interpelacija LMŠ, ampak si želim, da jo podpišejo vse opozicijske stranke,” je navedel in dodal, da interpelacija ne izključuje konstruktivne nezaupnice, prav tako kot nezaupnica ne izključuje interpelacije. V pripravljenem besedilu predloga naj bi ministru očitali neodgovorno delo v času epidemije na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga, med očitki pa je tudi domnevno koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev na javnem razpisu, kjer naj bi favoriziral določene nevladne organizacije. Na razpisu so namreč sredstva dodelili Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Janez Cigler Kralj. Minister za delo bo interpelacijo po napovedih iz NSi komentiral v ponedeljek, je pa že  zavrnil očitek o slabem delu ter očitke, da bi ravnal koruptivno in klientelistično.

“Imam pa tudi pozitivno izkušnjo sodelovanja z ministrom Ciglerjem Kraljem, ko sem vložil v proceduro zakon, ki bo zares pomagal marsikateremu invalidu, gre za spremembo zakona o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov,” je zapisal poslanec stranke SD Dejan Židan, ki se ni podpisal pod interpelacijo. Meni namreč, da si marsikateri minister aktualne vlade interpelacijo zasluži bistveno bolj kot minister Cigler Kralj, še najbolj pa celotna vlada. Glede sodelovanja z ministrom je Židan še zapisal, da Cigler kralj ni reagiral kot član koalicije proti opozicijskemu poslancu, temveč kot človek, ki želi izboljšati. “In to cenim,” je zapisal Židan. Židan pa ni edini, ki ima o ministru visoko mnenje, analitik Sebastjan Jeretič, ki Ciglerja Kralja že dolgo pozna je povedal, da ga vidi kot osebo z velikim srcem, integriteto in politično kulturo.

Zavržno destruktivno početje, kakršnega zmore levica samo v Sloveniji
Vložitev interpelacije zoper ministra Janeza Ciglerja Kralja po prepričanju predsednika vlade Janeza Janše dokazuje, da koalicija KUL ne verjame v uspeh napovedane nezaupnice vladi. Janša je v odzivu na današnjo vložitev interpelacije na Twitterju ocenil, da Cigler Kralj dela dobro in zakonito. Janša tudi meni, da bo to odlična priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko strank SD, LMŠ in SAB doslej namenjala za svoje nevladne organizacije in koliko za zdravstvo, upokojence, šolstvo in šport. Premier je takšno dogajanje sredi epidemije novega koronavirusa ocenil kot “zavržno destruktivno početje, kakršnega zmore levica samo v Sloveniji.

Sara Bertoncelj