fbpx

Janez Janša bo s svojimi bogatimi izkušnjami povrnil Sloveniji mednarodno razpoznavnost

Foto: STA

“Janša je človek z mednarodnim kredom za katerega ne pričakujem, da bo kot Šarec izgubljen taval po bruseljskih hodnikih, ampak bo suvereno uveljavljal voljo Slovenije tako v EU kot na mednarodnem parketu,” prihodnost nove vlade ocenjuje analitik in pravnik Mitja Iršič. Ekonomist dr. Matej Lahovnik hkrati napoveduje, da bo Janez Janša znal unovčiti bogate gospodarske izkušnje v tujini in v Sloveniji, saj je dovolj izkušen, da ve, kako v ekonomiji nobeno kosilo ni zastonj in da obstoječi proračun ni sprejet na realnih predpostavkah.
Kaj bo izvolitev nove vlade prinesla razvoju države, predvsem pa Slovencem in mednarodni prepoznavnosti, smo povprašali nekdanjega gospodarskega ministra in profesorja z ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Mateja Lahovnika in političnega analitika Mitjo Iršiča.
Prioritete: Enakomeren regionalni razvoj, konkurenčnost v zdravstvu
Lahovnik meni, da je glede na predstavljen program pozitivno presenečen, da Slovenija spet dobiva vlado, ki bo poudarjala enakomeren regionalni razvoj. Napoved, da bodo novoustanovljene državne institucije imele sedež izven Ljubljane je v tem smislu osvežujoče prelomna, saj posnema dobro prakso Švedske. “Slovenija namreč ni samo Ljubljana ampak veliko več in čas je, da se prekine s centralizacijo države. Zagovarjanje konkurence v javnem sektorju, tudi v šolstvu in zdravstvu, pa pomeni, da bo nova vlada v ospredje postavila interes uporabnikov storitev, kar je tudi pravilno,” ocenjuje Lahovnik.

dr. Matej Lahovnik (Foto: STA)

O prioritetah nove vlade Iršič pove, da je nujno potrebno zajeziti odtekanje denarja iz zdravstvenega sistema ter vzpostaviti konkurenčen sistem, kjer si bodo v vseh javnih podsistemih enakovredno konkurirali tako javna kot zasebna sfera. “Zaceliti bo treba proračun, po dveh letih razvratnega zapravljanja, sploh glede na to, da je kriza pred vrati. Obljubljena debirokratizacija je pri tem ključnega pomena – le razbremenjeno gospodarstvo bo tudi v težkih razmerah proizvajalo rezultate,” je kritičen Iršič.
Mednarodne zadeve, ki lahko Slovenijo ponovno vrnejo med ugledne države
Slovenija bo v drugi polovici prihodnjega leta pred novo preizkušnjo, ki pa jo je enkrat že uspešno izpeljala. Predsedovanje EU bo rutinska, a zahtevna zadeva v kateri mora Slovenija storiti vse, da zopet postane pomemben igralec na evropskem parketu, kar je pred levičarskimi vladami že bila. “Janša je človek z mednarodnim kredom za katerega ne pričakujem, da bo kot Šarec izgubljen taval po bruseljskih hodnikih, ampak bo suvereno uveljavljal voljo Slovenije tako v EU kot na mednarodnem parketu. Pričakujem, da se bo pat pozicija z arbitražo v tem mandatu končno razrešila z medsebojnim popuščanjem. Prav tako pričakujem, da bo Slovenija znala bolj učinkovito črpati iz evropskih kohezijskih skladov,” ocenjuje Iršič. Nekdanji gospodarski minister Lahovnik pri tem računa na izkušnje Janeza Janše, ki si jih je nabral na mednarodnem parketu v obdobju 2004-2008 in bo tako edini slovenski predsednik vlade, ki bo vodil Svet Evropske unije dvakrat.

Foto: STA

Mitja Iršič pričakuje vitko in učinkovito državo
Mitja Iršič pričakuje, da bo Slovenija pozabila, da obstaja v bivši Jugoslaviji. “Izpostavil bi predvsem dejstvo, da je Janša pravilno identificiral, na kak način lahko Slovenija najde svojo veljavo znotraj EU.” Po njegovem majhne države kot je Slovenija lahko velikim konkurirajo le z BDP-jem. “To je velik obrat od politike, ki smo jo poslušali zadnjih 7 let, da smo pač majhni in kaj več ni mogoče storiti. Pričakujem, da bo ta mandat tisti, ki bo pokazal kje je naša moč – v vitki državi in gospodarstvu, ki bo prehitevali druge evropske,” je povedal analitik Iršič.

Mitja Iršič (Foto: Nova24TV)

Mitja Iršič (Foto: Nova24TV)

V Evropski Uniji tudi velja, da veliko kapitala prinesejo sredstva iz evropskih kohezijskih skladov. Iršič pri tem izpostavlja, da bo prav ta politika ena izmed najpomembnejših politik prihajajoče Janševe vlade. “Slovenija bo znala bolj učinkovito črpati iz EU kohezijskih skladov. Zadnjih nekaj let je javna skrivnost, da Slovenija izgublja tožbe na mednarodnih sodiščih tudi zaradi vse bolj očitne proruske ter antizahodne drže. Mednarodno javno pravo namreč ni enako državnemu pozitivnemu pravu; diplomacija je v mednarodnem pravu velik del odločevanja, kljub temu, da tega nihče ne bo uradno priznal.” Iršič pričakuje, da bo prozahodna drža Janše in SDS, kot jo je nakazal v svojem govoru, del višanja slovenske veljave v mednarodnih sporih, kot tudi pri multilateralnih pogajanjih znotraj EU in v svetu.

Lahovnik napoveduje, da bo Janez Janša znal pravilno predvidevati gospodarske kazalce Slovenije
Lahovnik hkrati napoveduje, da bo Janez Janša znal unovčiti bogate gospodarske izkušnje v tujini in v Sloveniji, saj je dovolj izkušen, da ve, kako v ekonomiji nobeno kosilo ni zastonj in da obstoječi proračun ni sprejet na realnih predpostavkah. Pri tem opozarja, da so gospodarske razmere danes precej slabše kot pred nekaj meseci. “Zato je verjetno tudi napovedal, da bo treba ob uvajanju dodatnih storitev, kot je dolgotrajna oskrba, predvideti ustrezne finančne vire. Za dolgoročno vzdržen razvoj Slovenije, posebej za mlade, je pozitivna novica tudi uvedba demografskega sklada, saj se bo očitno več pozornosti kot do sedaj namenilo varni prihodnosti,” je še povedal nekdanji gospodarski minister v Ropovi in Pahorjevi vladi ter profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Matej Lahovnik.

Luka Perš