Janez Janša: Bolj kot se slovensko podeželje deprivilegira, bolj kot se privilegira center, manjša je volilna udeležba tistih, ki se počutijo drugorazredne

Foto: SDS

Polovica naroda po prepričanju Janeza Janše spi, volilna udeležba je polovična in zaman se je zato pritoževati po gostilnah, da nekaj ni v redu, če človek ne glasuje. In povsem dobronamerni ljudje, s tem, ko ne glasujejo, izvolijo vlado, nad katero se pritožujejo. Staro pravilo pravi, da slabo vlado izvolijo dobri ljudje, ki ne gredo glasovat. Slovenija tako predstavlja tipičen primer uresničitve tega pravila in žal, bolj, kot se slovensko podeželje deprivilegira, bolj kot se privilegira center, manjša je s tem v Sloveniji volilna udeležba tistih, ki se počutijo drugorazredne. “Marsikdo misli, da s tem protestira proti drugorazrednosti, ko ne gre volit, končni rezultat pa je seveda ravno obraten.”

Čas osamosvajanja je sveti čas, je višek v zgodovini vsakega naroda. Glede na to, da je pred nami praznik, ki prinaša spomin na tisti čas v zgodovini Slovencev, ko smo si kot narod edinokrat pisali sodbo sami – odločili smo se za življenje v samostojni Sloveniji, je v Domu kulture v Ormožu potekala slavnostna obeležitev dneva samostojnosti in enotnosti in hkrati 9. obletnica Združenja VSO. V pozdravnem nagovoru je predsednik Združenja VSO Aleš Hojs razložil, da je do ustanovitve Združenja VSO prišlo, ker so ključni ljudje slovenske osamosvojitve, med njimi tudi predsednik SDS Janez Janša, želeli imeti društvo, ki bo skrbelo za ključne vrednote iz časov slovenskega osamosvajanja.

“Kako pomembno je to združenje, se je izrazito pokazalo na sojenju vojnim zločincem iz Gornje Radgone,” je spomnil Hojs na dogodek, ki se je v okolici Ormoža zgodil v dneh vojne za Slovenijo. Namen društva je predvsem “spominjanje na dogodke, ki jih sicer v našem spominu ne bi bilo več, npr. Demosov klub v Poljčah, postroj v Kočevski Reki, Pristava …”

“Združenje VSO se trudi, da se sveti čas osamosvajanja Slovenije ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi,” je zaključil Hojs.

Foto: SDS

Župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak se je poslužil znamenitih besed dr. Jožeta Pučnika ob osamosvojitvi Slovenije Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo. “Enotnost Slovenk in Slovencev nas je vodila na pot polno želja in upanja, na pot, na kateri naj bi se skupaj borili za naše občine in državo, za boljši jutri nas Slovencev,” je dejal Vrbnjak, ki ugotavlja, da za marsikaterega Slovenca boljši jutri še ni nastopil.

Foto: SDS

Slavnostni govornik prireditve je bil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. Uvodoma je izpostavil, da je pred nami praznik, ki prinaša spomin na tisti čas v zgodovini Slovencev, ko smo si kot narod edinokrat pisali sodbo sami. “Nikoli prej ni bilo takega trenutka in verjamemo, da nam tega ne bo treba nikoli več početi v prihodnosti. Torej narod si je pisal sodbo sam, takrat ko se je na plebiscitu odločil za življenje v samostojni Sloveniji. Veliko je bilo dogodkov, ki so omogočili, da je slovenski narod lahko sam glasoval o svoji usodi, nekateri so bili omenjeni, nekatere poznamo, premalo časa je, da bi se tukaj vseh dotaknili. Bi pa začel z dogodkom, ki je zagotovo zaoral tisto ključno odločitev, na podlagi katere je potem sploh prišlo do plebiscita.”

“To je bil sestanek Demosovega poslanskega kluba v Poljčah v prvem tednu novembra, ko je dozorelo spoznanje, da je bil rezultat volitev aprila 1990 tak, da Demosu ne omogoča začrtane poti k slovenski osamosvojitvi, ki jo je Demos predlagal že v času pred volitvami in jo zagovarjal od svojega nastanka naprej, to pa je, da se po volitvah zagotovi dvotretjinska večina v novi skupščini, da ta dvotretjinska večina sprejme novo ustavo, v kateri ne bo več Jugoslavije, ampak samo še Slovenija. Osnutek so že prej napisali slovenski pisatelji, to je bilo leta 1987 oz. 88, in da se potem predlog ustave dá v končno odločitev ljudstvu na referendumu.”

Janša je govoril o času, ko smo imeli aprila leta 1990 samo delno svobodne volitve. “Pri volitvah t. i. zbora združenega dela ni bilo splošne volilne pravice, Demos ni imel dvotretjinske večine, te možnosti ni bilo, Jugoslavija je razpadala in padla je odločitev v Poljčah 9. oz. 10. novembra, da se ljudi – Slovence – vpraša, ne ali sprejemate novo ustavo, ampak ali ste za to, da Slovenija postane samostojna in neodvisna država.” Ko je Pučnik na zborovanju takoj po sestanku Demosovega poslanskega kluba to javno sporočil, je seveda v Sloveniji na eni strani nastalo veliko navdušenje, na drugi pa velik politični vihar.

https://www.facebook.com/slovenska.demokratska.stranka/videos/510535676474589/

Slovenska politika ni bila tako enotna kot narod
Tedanji predsednik predsedstva Milan Kučan je to napoved komentiral nekako z besedami, “kdo je Jože Pučnik, kdo je Pučnik, da nas bo pošiljal na plebiscit”. Ampak potem so videli, da so ljudje navdušeni, po anketah se je videlo, da plebiscit podpira ne samo večina, ampak ogromna večina ljudi. To je po besedah Janše takratno opozicijo omehčalo, stekla so pogajanja, zahtevali so vse mogoče, da se upoštevajo določeni glasovi in določena večina. “Na koncu je Demos popustil, za veljavnost plebiscita je bila določena večina vseh, ki imajo volilno pravico, volilno pravico pa smo dali vsem, ki so imeli v Sloveniji stalno bivališče, ne glede na državljanstvo. V takšnih pogojih je prišlo do plebiscita, dosežen je bil veličasten rezultat, rečemo plebiscitni rezultat, devet od desetih je glasovalo za samostojno Slovenijo in to je bil ne samo trenutek, ko si je slovenski narod dejansko pisal sodbo sam, to je bil trenutek, ko si je slovenski narod napisal to sodbo sam enotno. Niso bili ravno čisto vsi za, kajti slovenska politika ni bila tako enotna kot narod, ampak narod pa je bil enoten. Malo držav na svetu je nastalo na tak način, da bi se ljudje na najbolj demokratičen način odločili, da si ustanovijo lastno državo.”

Ta odločitev seveda ni bila vsem všeč, Slovenci smo takrat živeli v državi, ki je bila posledica krvave komunistične revolucije, predstavljali smo zgolj 8 odstotkov skupnega prebivalstva. Janša je spomnil: “Ko sem bil jaz v zaporu oziroma v vojaškem priporu na Metelkovi dve leti prej, mi je zasliševalec – podpornik Jugoslovanske armade – dejal, v tistem, ko je bilo protestno zborovanje na Kongresnem trgu, “pa kaj se vi Slovenci bunite, kaj protestirate, vas je tukaj v tej državi samo 8 odstotkov, četudi vse pobijemo, Jugoslavija ne bo bistveno manjša, bo pa veliko boljša.”

Dve leti kasneje se je zgodilo nekaj povsem obratnega. “Vzeli smo usodo v svoje roke in odločitev ubranili in še danes je jasno, da je ta plebiscitni rezultat, ta tako velika enotnost slovenskega naroda, kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je približno tako razdeljena kot danes, omogočil, da smo se potem tudi ubranili ob napadu Jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje. To je bil sveti čas, višek v zgodovini naroda in prav je, da imamo v tem času dva največja državna praznika, dan enotnosti in samostojnosti slovenskega naroda in dan državnosti, ko smo to plebiscitno odločitev uveljavljali in tudi ubranili,” poudarja Janša.

“Danes se seveda velikokrat pogovarjajo in pogovarjamo ali so se tiste plebiscitne sanje iz mrzlih decembrskih dni leta 90 uresničile ali se niso, ali je to, kar imamo danes, res tisto, za kar smo glasovali? V velikih primerih je odgovor ne,” izpostavlja Janša. Za to, kar imamo danes, ljudje niso glasovali. “Glasovali smo za državo, ki bo sama odločala o sebi, ki se bo prostovoljno povezala v širše povezave kot sta Evropska unija in zveza NATO in to smo kasneje naredili na najbolj možen demokratičen način. Glasovali smo za državo, kjer bomo pred zakonom vsi enaki in sami lahko presodite, ali smo ali nismo. Tukaj je veliko škrbin in veliko lukenj, še vedno smo prvorazredni in drugorazredni.”

Foto: Twitter JJ

Slovenija je preveč centralizirana
Še vedno je na prvi pogled jasno, da je Slovenija preveč centralizirana, v center v Ljubljano zjutraj ne moreš prispeti v normalnem času, popoldne ne moreš niti mimo Ljubljane, ker je vse natrpano s kolonami ljudi, ki tam delajo, živijo pa nekje drugje. Država je preveč centralizirana in na ta način se skuša z metodami, ki so daleč stran od demokratičnega odločanja na plebiscitu, kontrolirati volivce in volilno telo. Razlike med centralnimi in ostalimi regijami so prevelike. Poskušali smo to vsaj deloma uravnotežiti, eden izmed takih poskusov je bil v mandatu 2004/08 celo financiranje občin, žal pa so kasnejše leve vlade to financiranje občin prikrojile vedno tako, da je bila periferija prikrajšana, je glede stanja v državi povedal Janša. “Pred nekaj tedni smo spremljali to sago s proračunom, ko nam za prihodnji dve leti nikakor in na noben način ni dalo v razpravo nekoliko višjih povprečnin, ki bi še posebej slovenskemu podeželju omogočilo, da se vsaj nekaj reši. Sprejet je bil proračun, ki je daleč najvišji v zgodovini slovenske države, preko 10 milijard evrov. Finančno ministrstvo pa pri tem ni našlo še nekaj milijonov za to, da bi občine dobile še nekaj več denarja, Občina Ormož skoraj milijon v enem letu, čeprav bi vsak približno povprečno sposoben finančni minister in predsednik Vlade ob takšnem proračunu denar že našla in se bi s tem marsikaj naredilo. Mnogi poslanci vladnih strank, žal tudi iz Ormoža, niso zmogli toliko moči, da bi pritisnili tipko za tisti amandma, ki bi omogočil, da bi se marsikaj kar pogrešate zgradilo.”

Polovica naroda spi
“Prisotna je popolnoma drugačna politika kot v času plebiscita za samostojno Slovenije. Danes imamo žal upravljavce države, ki ne vidijo niti nekaj evrov pred svojim nosom in zaradi tega je marsikdo upravičeno nezadovoljen s tem, kar je nastalo po tistem glasovanju in iz tistih plebiscitnih sanj. Kljub temu pa je seveda treba odkrito povedati, da danes za to, kar imamo, ne moremo kriviti druge. Za to niso več odgovorni Beogradu ali na Dunaju kot pred stoletji, ko so naši predniki cesarje krivili. Niso odgovorni v Bruslju, v Bruslju recimo čaka trenutno več kot 2 milijardi evrov iz proračunskega obdobja, ki se zaključuje prihodnje leto, pa ta vlada tega ne zna niti počrpati. Ne moremo kriviti drugih, sami smo odgovorni za lastno usodo, sami smo si pisali to usodo. Žal pa instrumentov, ki jih je slovenski narod dobil v roke z osamosvojitvijo, s formalno demokracijo, ne izkoriščamo.”

Foto: Twitter

Slabo vlado izvolijo dobri ljudje, ki ne gredo glasovat
Polovica naroda po prepričanju Janše spi, volilna udeležba je polovična in zaman se je zato pritoževati po gostilnah, da nekaj ni v redu, če človek ne glasuje. In povsem dobronamerni ljudje, s tem, ko ne glasujejo, izvolijo vlado, nad katero se pritožujejo. Staro pravilo pravi, da slabo vlado izvolijo dobri ljudje, ki ne gredo glasovat. Slovenija tako predstavlja tipičen primer uresničitve tega pravila in žal, bolj, kot se slovensko podeželje deprivilegira, bolj kot se privilegira center, manjša je s tem v Sloveniji volilna udeležba tistih, ki se počutijo drugorazredne. “Marsikdo misli, da s tem protestira proti drugorazrednosti, ko ne gre volit, končni rezultat pa je seveda ravno obraten. Torej osnovni okvir, ki smo ga Slovenci dobili s tem, ko smo glasovali za lastno državo in potem to odločitev tudi udejanjili, še vedno obstaja. Sami smo odgovorni za to, če ga ne napolnimo s pravo vsebino in sami smo odgovorni za to, če ne izkoriščamo priložnosti, ki so pred nami. Po skoraj treh desetletjih od plebiscita mislim, da bi potrebovali eno tako močno budnico, kot takrat, ko je vabila ljudi na glasovanje in smo se potem odločili za ta zgodovinski dan. Lahko smo hkrati zadovoljni in hkrati kritični in obžalujemo izgubljene priložnosti, ob tem pa se moramo zavedati, da se prihodnost še ni zgodila in, da je bistveno več v naših rokah, da je, odkar imamo formalno demokracijo, vsak glas enak. Od nas je odvisno, kako uspešni smo bodisi pri dramilu bodisi potem pri uporabi instrumentov, ki jih formalna demokracija v praktično svobodni državi omogoča.”

“Pred nami ni samo ta praznik. Odločili smo se, da najpomembnejše odločitve v zgodovini naroda izrečemo v prazničnem vzdušju, tik pred novim letom, v božičnem času, ob koncu adventa. To je poseben čas, kajti zelo malo narodov in držav na svetu je, ki bi takšno odločitev sprejemali v takšnem času. Mogoče je tudi izbor tega časa naključje ali pa božja milost za to, da je naredil rezultat res prepričljiv. Hvala vsem in hvala tistim ob tej priložnosti, ki ste sodelovali pri ustanovitvi našega Združenja za slovensko osamosvojitev. Kot je predsednik Hojs prej opisal, to Združenje je potrebno za to, da se spomin na ta čas ne izgubi. Čas v širšem okolju, tako evropskem kot svetovnem, ki ga danes živimo, je pravzaprav manj pomladen in bolj zahteven, kot je bil čas, v katerem smo šli na plebiscit za samostojno Slovenijo in nikoli ne vemo, kdaj bo slovenski narod spet potreboval enotnost, kot smo jo izrazili takrat za to, da bi bili kos izzivom, ki so pred nami. Združenje VSO predvsem skrbi za to, da spomin tega časa ne bo zbledel, da pozaba, ponekod tudi namerno spodbujena in podmazana, spomina ne bo ubila. Dokler bo ta spomin živel, dokler bo ta čas v zavesti slovenskega naroda se za njegovo prihodnost ni bati.” V zaključku je vsem prisotnim zaželel ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti slovenskega naroda, blagoslovljen božič, v novem letu pa veliko zdravja, ponosa na to, kar vsak kot posameznik, kakor tudi kot narod dosežemo, predvsem pa veliko upanja v to, da bodo plebiscitne sanje končno v Sloveniji uresničene v celoti. “Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija.”

Hana Murn

 • Amerikanc

  Na “podeželju” imajo že vse pokrito s starimi partijskimi kadri (MS) ali v MB z zokitovim dvojčkom.

 • pajot

  Hvala,Janez,za te besede.
  “Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija.”

  • xtc

   Te besede JJ kaj malo koristijo ne samo v SLo marveč v EU,dokler bo anarholiberalom,multikultarjem in socialistom,po EU uspeval tisk denarja in umetno vzdrževanje abnormalne javne porabe in standarda in potrošnje,sociale in drugih transferjev bo zadeva potovala napreje-ko bo pa zmanjkalo bo pa neusmiljeno počilo in to velja za SLO kot EU.

   • pajot

    se strinjam,ko zmanjka hrane in denarja,postane človek napadalen. Počakajmo torej do tega trenutka. Morda se kaj spremeni.

   • Hanzi

    Zato je BS verjetno zaostrila pogoje kreditiranja? Še kakšen link o tiskanju denarja prosim?

    • xtc

     Hanzi?
     Kaj misliš ,da je “Kvalitativno sproščanje sredstev” po Draghiju?
     In kaj misliš ,da je namen rušenja Basla?

     • Hanzi

      Kaj pa naj, saj svet vodijo rothschildi in vse glavne valute nimajo pokritja.

 • xtc

  Janša je malce v zmoti,večini stanje v SLO ustreza sploh onim v JS,državnih firmah,na sociali itd-ti pa so zaradi socializem politikev SLO večina ter seveda kmetje(priviligirani-pravi) in “naši” podjetniki in priviliigirani upokojenci(teh ni malo) in ti zagotavljajo in vzdržujejo vegetiranje in umiranje SLo pod levaku,zelo podobno je v EU,kjer si Aarhioliberalne multi kulti socialistične vlade zagotavljajo ohranjanje oblasti s pomočjo Bruslja z precej podobnimi manevri kot SLO levaki-z tiskanjem Eura,visoko socialo,dvigi davkov,vpeljevanje socialističnih idej,ko mesta in država odkupujejo nazaj stanovanja ali nacionalizirajo in vzdržujejo oumeten sttandard in visoko javno porabo na nič vreden eur in kredite-ko bo stisnila kriza-ki se je bojijo kot hudič križa(zato bi radi zminirali Basel-da bi še napreje finančno noreli in se vzdrževali na puf in ničvreden euro na oblasti),bo do vse te vlade odletele in oblast bo prešla vroke tistih,ki jih sedaj z vsemi vrstami manipulacij in zlorab ograjujejo od oblasti takrat pa pride tudi poravnava računov po vsej EU,samo zmanjkati mora.

 • Vojteh Dovč

  Cel čas ponavlja stare zgodbe o komunistih, katerih član je bil…da o partizanih sploh ne govorim. Naj se že enkrat spravi na smetišče zgodovine in se raje briga za stvari,ki so življensko nujne.—
  -Kaj pa bi rad ,če so tisti, ki so izvoljeni popolnoma nesposobni sestavit vlado in jih nihče ne mara

  • mici

   Ratatata, to bi lahko rekli vam Napad je najboljša obramba, ste se tega naučili od Šarca, ki na veliko obtožuje in s tem poskuša reševati svoje neumnosti in neznanje. Ta vlada ni sestavljena, da bi delala v dobro ljudi, pač pa zato, da namešča svoje ljudi na dobro plačana delovna mesta, po večini ne rabijo kaj veliko znanja, važno je da so vaši. JJ ni nič kriv, krivi ste vi in vaša pohlepnost. Mi pa na lastni koži občutimo nesposobnost te vlade. Ratatata.

 • Andrej

  Janša ima popolnoma prav. Zdaj čakam na Šarčev odziv, kako Janša samo politične točke nabira. Zblejano ljudstvo pa mu verjame.

 • Antonius

  Ne vem, morda bi jih lahko samo kakšna krvava šerijatarska svinjarija sredi Slovenije zbudila iz letargije, da bi se Slovenci končno, do zadnjega odpravili na volitve.
  Povsod, kjer sem bil zraven v protestih v podporo demokraciji in poštenju, sem se počutil neverjetno *osamljenega*. Eni in isti obrazi maloštevilnih starcev se nas je zbiralo, da mladim in najširši slovenski javnosti dokažemo, da nam je mar za njihov demokratični in pravosodno pošten slovenski jutri. Mi smo prihajali, mlajših in mladih pa od nikoder ni bilo, da bi se nam pridružili in nas, starce podprli.
  Loubi Slouenci je Slovence zapisano nagovoril Primož Trubar, danes pa k njegovemu nagovoru, njemu ljubih Slovencev dodajam, učite se govoriti po bosansko in nikar ne pozabite še na molitev po muslimansko.

  • Ivan Ivanovič

   Mlade imajo v pesti kulturmarksistični anarhisti, ker imajo pač oblast in obvladujejo tudi šolstvo. Kulturmarskistični anarhisti dobro vedo, kako se vlada. Ljudi je treba začeti vzgajati že v osnovni šoli. Desnica pa je 28 let spala na lovorikah osamosvojitve, ki je itak ne bi bilo, če se ne bi udfbomafija odločila, da ne bo več plačevala davka beograjski udbomafiji.

   • Antonius

    Vsak mladih ima svoje starše, ki bi jim morali kaj dopovedati in razložiti.
    Navsezadnje so prav njihovi starši doprinesli k tehtni odločitvi, da smo se na referendumu odločili, odšli na svoje in izstopili iz partijske Jugoslavije.
    No, ja, danes mladi ne hodijo na volitve, njih starši volijo pa preimenovane komuniste.
    Jebentiga, Slovenec za Slovenca s seboj nosi lopato, da drugemu izkoplje jamo, v katerega bo s svojo zgodovinsko kulturo in narodnostjo sam padel v grob.
    Jaz sem več ali manj svoje opravil, ostali Slovenci pa kakor hočejo.

 • Ivan Ivanovič

  Skoraj tri desteletja je minilo od osamosvojitve, toda Slovenija je še vedno v primežu neokomunistične udbomafije. Ne le, da se položaj ne izboljšuje – slabša se. Plenilska udbomafija obvladuje državo v celoti. obvladuje javno upravo, sodstvo, organe pregona, medije, šolstvo, javna podjetja in druge javne institucije. Vprašanje, ki se tu zastavi, je: kaj je počela domnevno demokratična alternativa dolgih 28 let? So Slovenci zares bebci in pokvarjenci, ki imajo raje plenilsko udbomafijo, mafijsko demokraturo, plenilski gospodarski sistem in mafijsko pravniško državo kot demokracijo, tržni gospodarski sistem in pravno državo?? Ali je nemara napaka tudi pri demokratični alternativi, ki to preprosto ni bila??

  • FORT WORTH

   Demokraticna alternativa se še vedno preciscuje…
   Vrinjencev je bilo ogromno in se vedno so.
   IQ povprecje je v drzavi zelo nizko zato tudi splosno mnenje, da so vsi politiki isti.
   Vec, kot polovice drzavljanov politika zanima samo obcasno, vecina od teh pa je rada podzavestno na zmagovalni strani.
   Pomladniki bodo morali strniti vrste in pripraviti strateski plan, kako resiti drzavo.
   Samo z volitvami ne bo slo, ker so jih sedanji vladajoci kadarkoli pripravljeni ponarediti tako, kot ankete.
   Oblasti po mirni poti ne bodo predali !!

   • jan Gedli

    Za drugačno pot od mirne poti je pa še daleč. Ni še tako hudo, da se še nekako živeti iz rok v usta tudi pri drugorazrednih. Ko pa bo enkrat prišlo do spopadov, pa bodo zopet novi prvorazredni zaslužneži prijeli za vajeti in se namestili pri koritih.

    • FORT WORTH

     V prevodu :
     Ob napadu, ko bi delal tiho sedem v kot in pocakam, da napad mine…

 • Nata

  Pripenjam tole mišljenje Janše, s katerim se prav nič ne strinjam. . . . .http://www.demokracija.si/component/k2/janez-jansa-za-slabo-vladanje-so-odgovorni-tudi-tisti-ki-ne-hodijo-na-volitve.html
  Tole pa je moj komentar na ta članek. . . . . .

  Se ne strinjam z vsem napisanem !!! Pa vi veste , kateri so to, ki ne gredo volit ?? Ste prepričani ??Tisti, ki smo v zadnjem desetletju marsikaj doživeli. Tisti, ki nam v večini ne gre preveč lepo.Tisti, ki smo počasi uvideli, da se za politike ne splača boritit.Tisti, ki imamo potomce, katerim zaradi usmerjenosti staršev ne bo lepo v
  prihodnosti.Saj je danes lepo postlano samo enim.Tistim, ki smo zadanšnji čas preveč pošteni in nas imajo za naivneže in nas zmerjajo z janšisti. . . . . med drugimi slabšalnimi imeni. Tistim, ki smo pred desetletji upali v spremembo in doživljamo novo Jugo !!
  Ja, od sedaj bom tudi jaz med njimi, saj je moj kufer poln in imam dovolj lepih besed
  , sprenevedanja in predvsem pričkanaja na desnici !!

  • Antonius

   Nata, krivico delate SDS in Janši.
   Težko se je Janši na desnici o sodelovanju pogovarjati z Novakovo in njeno NSi-kd, ki je poskrbela, da so ponovno zaprli arhive. Zdraharja sta bila in sta Novakova in Tonin, zato ne preseneča, da se sedaj krščanskim volivcem ponujajo kot nikomur zavezani *sredinci*. Krščanska politična premisa je vendar konservativna, ki je svoje politično mesto vedno imela trdno na zmerni desnici.
   Poglejte na prizadevanje Janše in SDS še z druge plati. Roko so ponudili iz parlamenta izpadli SLS, se v skupnem nastopu za Evropski parlament odpovedali še četrtemu evropskemu poslancu in na ta način pomagali SLS, da pred domačimi volitvami izmeri svoje volilne možnosti.
   Janša desnici pomaga s tem, da SLS zopet vstopi v slovenski parlament. Navsezadnje je Janša trenutno edini slovenski politik, ki vidi dovolj daleč naprej in ve, kaj in koga še, na desnici potrebuje Slovenija.
   Da je za dogajanje na desnici vsega kriv samo Janša, pa je bolj kot ne bosa.
   Novakova je Janši zamerila izžvižg, ki ga je pred leti doživela na skupni proslavi pred državnim parlamentom. Ljudje so njeno politiko prepoznali kot neiskreno in prevarantsko, zato je od takrat naprej začela javno nastopati proti Janši. Kako lahko Janša politično sodeluje z nekom, ki ga javno blati, obsoja in odklanja?
   V spominu imam Janševo izjavo, da se politik ne bo nikoli skregal z nobenim politikom in vodjem drugih strank, ker politik ne more nikoli vedeti, kdaj bo v prihodnosti z njim sodeloval.
   Novakova in zdaj Tonin sta s svojim preračunljivo prodanim ravnanjem sesula in na cedilu pustila desnico.
   Desnica?! Če se jaz pričkam z vami, to ne more biti dokaz, da se vi pričkate z menoj.
   Spoštovana Nata, en korak nazaj zmorejo storiti pozitivni, pošteni in pomirljivi.

   • Hanzi

    V marsičem se strinjava, pri Janši očitno ne. Praviš, da vidi koga desnica rabi,. A res, zavestno je stalno v konfliktu z vsemi, da se lahko predstavlja, kot edini borec proti komunizmu. Si prepričan, da je tudi Janša sposoben narediti iskren korak nazaj?

    • Antonius

     Saj je naredil en korak nazaj. Pred evropskimi volitvami je roko ponudil Podobnikovi SLS, da bo morda ponovno vstopila v slovenski parlament.
     Leta ’99 je takrat Zagožnova SLS, Janševo SDS ob glasovanju v parlamentu že pustila izdajalsko na cedilu. Dogovorjenega se niso držali, zato še danes volimo po proporcionalnem volilnem sistemu.
     Priznajte si, ne marate politika Janše in posledično SDS.

     • Hanzi

      Ne vem zakaj enačite Janšo z SDS. Janša ni SDS, vsaj upam, da ne. SDS je odlično organizirana stranka, kar je tudi zasluga Janše. Ampak z Janšo obsojena na opozicijo. Zelo spoštujem Breznika, Logarja, Širclja, Tanka,…, ki znajo strokovno in argumentirano opozarjati rdeče na napake, na drugi strani pa so Grims, Mahnič, Pojbič,,.., ki pa tega ne znajo in zato izgubljamo volivce.
      In ja, Janše ne maram več, kar pa ne pomeni, da nisem volivec SDS.

     • pupa

      Mi lahko naštejete grehe Grimsa, Mahniča in Pojbiča ? Še dobro , da niste njim dodali še Logarja in Godčevo.
      Hvala vsem, ki tudi v mojem imenu razkrivajo napake nesposobnih vlad in nesposobnih vodilnih politikov. Močno zaploskam vsem zgoraj!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Če kaj ne prenesem ne prenesem mevž in lutk v politiki, pa tudi doma.

     • Hanzi

      Niste me razumela, omenjenim očitam le to, da se v svojih razpravah bolj osredotočajo na to komu govorijo, namesto, kaj govorijo.

     • Antonius

      Janšo ste vi izpostavili, bodite dosledni!

     • Hanzi

      Odgovoril sem na vaš post – Nata, krivico delate SDS in Janši.

   • Polh Dobri

    Z vsem spoštovanjem do Vas !

   • Nata

    Površno ste prebrali , Antonius. Jaz Janše prav nič ne obsojam. Kdo pa sem jaz, da bi lahko obsojala. Zamer je pa vsekakor preveč med desnimi. Seveda je pokončnost neke stranke potrebno občudovati. Hinavščina , ki je skupaj spravila levake, je pod kritiko. . . . . .ampak, rezultati pa so ! In sedaj je žal čas, ko moramo gledati na rezultate , ne glede na dejanja.

    To Janševo izjavo o politiku, ki nikoli ne more vedeti s kom bo nekoč sodeloval, pa sam negira s svojimi velikokrat neprimernimi twitti.

    Ne strinjam se s tem , da so za neuspeh krivi tisti, ki ne gredo volit.

    Napisala sem verjetne razloge, zakaj ne gredo.
    Veste koliko korakov nazaj smo že naredili ? Vsekakor preveč !

   • jan Gedli

    Že že, ampak druženje ob evropskih volitvah z Bogovičem, političnim prijateljem Silva Gorenca – visokega udbovca ne daje upanja.

  • Jan Kovalski

   “Pa vi veste , kateri so to, ki ne gredo volit ?? Ste prepričani ??Tisti, ki smo v zadnjem desetletju marsikaj doživeli. Tisti, ki nam v večini ne gre preveč lepo.”
   ========================
   V zadnjih 74 letih je na oblasti več kot 92% vsega tega časa, levica, od tega kar 45 let brez opozicije, ki je bila prepovedana.
   Če ne greš na volitve zato, ker si nezadovoljen s stanjem kot je, v bistvu tako stanje vzdržuješ še naprej namesto, da bi šel na volitve in glasoval proti tistim, ki svojih 92% časa na oblasti niso stvari izboljšali. Ni pametno pričakovati, da je lahko nekdo, ki je bil samo 8% tega časa na oblasti kriv za slabo stanje.
   Bistvo demokracije je ravno to, da greš na volitve in voliš za opozicijo, če nisi zadovoljen s stanjem kot je ali pa voliš za aktualno oblast, če si zadovoljen s stanjem kot je.
   Če ljudje ne vidijo tega preprostega principa demokracije, to je izmenjavanje oblasti, potem naj ne jamrajo, ko nas bodo prehitele vse bivše evropske komunistične države, ki so bile še leta 1991 daleč za nami. Obenem pa sprejemali main stream medijsko režimsko propagando, da je za vse kriv Janša in SDS, torej tisti, ki je okusil oblast samo za nekaj trenutkov ve teh zadnjih 74 letih.
   Načelo vsegliharjev: “Vsi so isti” je prevara, ki deluje takole:

   “Ker se zavedam da so moji zanič širim tezo, da so vsi enaki”

   … zato, da moji ne bodo izgubili volitev, ker me ne briga to, da je situacija zanič ampak mi je samo do tega, da moji vladajo.
   A ni že pokojni Oman rekel nekaj podobnega: “Ni važno, da je pismen, važno je da je naš”

   • Nata

    No. . . .no. . . . . ne potrebujem tele razlage. To že vseskozi vem.
    Razen, da malokrat napišem tule kako kritiko na račun J.J., sem kar v redu član stranke.

    Nisem vseglihar, in ” vsi so isti ” ni moje načelo !!

    Kje ste pa to prebrali ? Kje pa širim to tezo ?? Na primer ??
    Če povem svoje mnenje , je to še daleč od kakršnekoli teze !!

    Ja, main stream medije pa berem. Ne vse , ampak marsikaj. Dosti dobrega tudi oni napišejo.

    Seveda so moja pričakovanja , da se bo desnica poenotila neumna. In moja pričakovanja vsa ta leta tudi. . . . . .

    Zato ne vem, kako si upa J. J. označiti one, ki ne hodijo na volitve za krivce ??

    On pa se obnaša , kot slon v trgovini s porcelanom. Samo poučuje. Vse in vsakega.
    Manjka mu politične diplomacije.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Če bi bilo Janše ka v hlačah bi v teh tridesetih letih samostojne Slovenije kakšen dan lahko tudi malo bolje živeli, ne da životarimo da si oblastniki polnite žepe na naš račun.

  • mici

   Se strinjam, z marsikoga so socialni dodatki prenizki . Včasih smo rekli, brez dela ni jela. Zdaj pa je ravno obratno,

  • piko8

   Pod vlado g. Janeza Janše se je prav lepo živelo, prelepo zato so izvolili sociolistično barbiko, ki je Slovenijo zapufala iz 8 miljard na 32 mijard. In, kaj imamo Slovenci od te sociolistične leve vlade, samo bedo in levi Mafijci povne žepe!!!

 • slo apac

  Ja lepe besede tako imenovane “desnice” in rad jih poslusam samo od besed do zakonsko sprejetih dejanj je dolga pot. Ko po vseh 30 letih spoznas da je tudi novodobna politika navadna k.rba te zadane. Bistvo vsega je da je politikom tako levega kot desnega pola pred slovenskim narodom njihov privatni interes ali pohlep ter udoben fotelji v parlamentu po moznosti do penzije.

 • maček ivan

  Kot stvari kažejo in kam to pelje, si upam napovedati, da se bodo Nemci in Francozi spet gledali preko nišanov na bojnem polju. Ostali se bomo pa “porazdelili”, eni na eno stran, drugi na drugo…..in spet bo kolaboracija…

  • pupa

   …in spet bo kaloboracija ….

   In spet bodo nekateri lahko klali in polnili jame in si pripenjali rdeče zvezde, samo še malo počakajmo.

   • jan Gedli

    Močno dvomim, da nimajo tudi te možnosti v paleti, in razdelan plan, kako jo izvesti, če bi se zanjo odločili. Morda že imajo spisek za ta primer. Zgodovina je učiteljica.

 • Polh Dobri

  Biti slovenski nacionalist je edina poštena pozicija slovenskega človeka, pripadnika majhnega naroda, ki naj samega sebe spoštuje, brani svojo bit, identiteto ne, da bi pri tem zaničeval druge, prav zato noče biti ponižan in zaničevan. Kdor Slovence ne spoštuje, ne sme pričakovati, da mu bomo v Sloveniji dajali delo, kruh, v zameno za vse slabo, kar naš narod nikdar in nikoli ni in ne bo počel.
  Zame leve aktualne vladajoče politike ne priznavam za poštene Slovence iz povsem realnega razloga, ker domoljube zaničujejo, izčrpavajo, slabo gospodarijo, praktično gledano delajo škodo v dobro tujih korporacij ter tujcev, ki te Slovenije niso ustvarjali in tudi nimajo nikakršnega namena jo varovati in ohranjati. Njihov poglavjten cilj je izčrpavanje in polnjenje lastne malhe v dobi njihove aktivnosti na vladajoči poziciji, so krvosesi brez morale in hrbtenice, pokvarjeni črvi, ki se izvijejo skozi vsako luknjo. Takemu početju je treba narediti konec !

 • Natjer

  Zakaj je v Sloveniji toliko Slovencev zaslepljenih in ne vidijo kam nas pelje sedanja politika