fbpx

Janez Janša za oblikovanje skupnega koronastandarda v turizmu na ravni EU

Janez Janša (Foto: STA)

Po videokonferenčnem zasedanju voditeljev držav članic Evropske unije je predsednik vlade Janez Janša opozoril, da če bo premalo solidarnega ukrepanja, lahko to privede do hudih političnih posledic. Izpostavil je, da se je turistični sektor znašel v težkem položaju in pozval k oblikovanju skupnega koronastandarda v turizmu na ravni Evropske unije.

Voditelji držav so v četrtek izrazili močno odločenost, da v prizadevanju za zajezitev epidemije in spopadanju z njenimi posledicami delujejo skupaj, pri čemer so dali vedeti, da je na prvem mestu skrb za zdravje in varnost ljudi, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Celotna razprava je bila osredotočena na načrt za okrevanje, ki je nujen in ki naj temelji na načelih solidarnosti, kohezije in konvergence, velikost pa naj ustreza izzivu ekonomskih posledic krize. Janša je izrazil podporo Evropski komisiji, da predloži nov predlog večletnega proračuna Unije, katerega struktura in obseg bosta ustrezala tudi izzivom posledic pandemije in s katerim naj bo sklad za okrevanje tesno povezan.

Komisija bo izvedla natančen pregled učinkov krize po sektorjih in območjih v Evropski uniji, tako da bo lahko sklad podprl potrebne investicije glede na specifiko posameznih sektorjev in območij. V nadaljevanju bo Komisija bolj natančno razjasnila povezavo sklada z večletnim finančnim okvirom. V sporočilu za javnost so zapisali, da naj bi 6. maja ta predložila predlog sklada za okrevanje in večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027.

Okrepitev solidarnosti je nujna
Premier Janša je izrazil podporo predlogu ukrepov, o katerih se je 9. aprila dogovorila evroskupina. Pri tem pa poudarja, da se še vedno poraja vprašanje, ali  bodo predlogi zadostni. Janša je izrecno opozoril na nujnost okrepitve solidarnosti, saj da pomanjkanje solidarnega ukrepanja lahko privede do hudih političnih posledic. Posebej je izpostavil težak položaj turističnega sektorja in pozval k oblikovanju skupnega koronastandarda za turistične zmogljivosti in storitve na ravni EU, tako da bi se vzpostavilo potrebno zaupanje in s tem omogočilo delovanje te pomembne panoge, še piše v sporočilu za javnost.

Premier je na turizem opozoril tudi v zapisu na Twitterju med zasedanjem, v katerem je zapisal: “Če želimo letos rešiti vsaj del turistične dejavnosti, nujno potrebujemo ‘koronastandarde’ za posamične gostinske in turistične kapacitete. Tudi ali predvsem na ravni EU. Marsikaj bo drugače v turizmu, a mnoge rešitve vendarle obstajajo.” Pozdravil je odločitev voditeljev, da hrvaško predsedstvo 6. maja organizira videokonferenčni vrh z državami Zahodnega Balkana, ki so po njegovem prepričanju v sedanjih kriznih razmerah potrebne naše okrepljene pozornosti.

Hana Murn