fbpx

Janez Janša je parlamentarnim strankam poslal vabilo na koalicijska pogajanja. Poglejte, kaj je zapisal!

Foto: Nova24TV

Predsednik republike Borut Pahor je danes, v skladu s pričakovanji, predsedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši ponudil mandat za sestavo vlade. Janša ima zdaj po dogovoru teden dni časa, da uradno sprejme ali zavrne mandatarski položaj, dvakratni predsednik slovenske vlade pa se bo o tem odločil v prihodnjih dneh, ko se bo sestal s predstavniki vseh parlamentarnih skupin. Kot je Janša napovedal že pred volitvami, za razliko od drugouvrščene Liste Marjana Šarca, ki se na vse pretege mimo zmagovalca volitev trudi vzpostaviti svojo koalicijo, vnaprej ne bo izključeval nikogar, zato je vsem strankam poslal vabilo na pogovore o usklajevanju koalicijske pogodbe s simboličnim imenom »Za Slovenijo«, ki bodo predvidoma potekali v ponedeljek in torek prihodnji teden. Če parlamentarne stranke ne bodo pripravljene za pogovore o morebitni koaliciji s SDS oziroma se bo Janša seznanil z dejstvom, da ne more sestaviti močne koalicije, ki bi Sloveniji zagotovila stabilno vlado, ki jo v naslednjih štirih letih nujno potrebuje, mandata ne bo sprejel.

Kot je znano, državljani Republike Slovenije na državnozborskih volitvah volijo sestavo parlamenta in ne mandatarja, nepisano pravilo pa je, da predsednik države venomer možnost za sestavo koalicije najprej ponudi relativni zmagovalki volitev. Letos je bila zmaga SDS še kako prepričljiva, saj je stranka osvojila 25 poslanskih sedežev, medtem ko si je drugouvrščena Lista Marjana Šarca zagotovila zgolj 13 poslanskih sedežev. Vseeno je poskušal Marjan Šarec, še preden bi mu Borut Pahor uradno podelil mandat za sestavo vlade, sestaviti svojo koalicijo. Izključeval je samo Slovensko demokratsko stranko, in čeprav je pred volitvami razlagal, da je čas za nove obraze, je na sestanke vabil tako Zmaga Jelinčiča kot tudi predsednika dveh strank z najdaljšim stažem v slovenskih vladah, SD in DeSUS.

Preberite še:  Nemški mediji se skrivajo pred resnico: Trump kritičen do Nemčije zaradi nespoštovanja zavez o obrambnem proračunu

Janez Janša je, za razliko od Šarca, počakal na odločitev predsednika države, danes kmalu po sestanku z Borutom Pahorjem pa je vsem parlamentarnih strankam poslal vabilo na pogovore. Iz njegovega pisma je razvidno, da je za SDS prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego ne nazadnje zaveže vlada Republike Slovenije. “V aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev,” piše Janez Janša svojim političnim kolegom v državnem zboru.

V SDS opozarjajo, da je pred nekaj tedni začelo v Tallinnu v Estoniji delovati prvo komercialno omrežje 5G. Pojavljajo se namreč nove tehnologije, ki bodo v naslednjih dveh desetletjih v moderno družbo prinesle večje tehnološke spremembe, kot jih je svet doživel zadnjih 200 let. Odgovornost vladnih resorjev, pristojnih za šolstvo, raziskave ter gospodarski in tehnološki razvoj, za pravočasen prenos potrebnih znanj v javno financirane programe se je zatorej drastično povečala. Že enoletne zamude in spregledi pomembno vplivajo na gospodarsko rast, konkurenčnost posameznikov in blaginjo prebivalstva. Po mnenju SDS so zato tudi dnevi zelo pomembni.

Edina koalicija, ki ni razpadla, je bila tista v času prve vlade Janeza Janše med leti 2004 in 2008. (Foto: STA)

Slovenija potrebuje močno koalicijo, doslej ni razpadla samo tista pod vodstvom SDS med 2004 in 2008
Janša svoje kolege opominja, da koalicija s SDS terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6 parlamentarnih strank. “Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata,” dodaja.

Kot je razvidno iz njegovega pisma, predsednik Slovenske demokratske stranke pred dokončno odločitvijo o sprejetju formalnega mandata za sestavo v dvodelnih pogovorih najprej želi izvedeti, ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo, ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu in ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. “Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021,” še piše Janša, pod čigar vodstvom je Slovenija v prvi polovici leta 2008 že uspešno predsedovala Evropski uniji.

Marjan Šarec je mimo zmagovalca volitev več tednov neuspešno poskušal sestaviti svojo koalicijo. (Foto: Nova24TV)

SDS že objavil seznam strokovnjakov, ki bodo vodili pogajanja različnih resorjev
V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo in po formalni podelitvi mandata bodo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, pri SDS preverjali skladnost programov po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in ustreznost kadrovskih ponudb. Janša predsednike strank še prosi, naj v primeru pripravljenosti na resna pogajanja določijo vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe.

S strani SDS bodo ekipe sicer vodili; na področju financ mag. Andrej Šircelj, na področju gospodarstva in dela mag. Andrej Vizjak, Romana Tomc se bo ukvarjala z družino in socialno politiko, z zunanjimi zadevami njen evropski kolega dr. Milan Zver. Pravosodni resor prevzema dr. Vinko Gorenak, Aleš Hojs pa obrambnega. Božo Predalič bo vodil pogajanja na področju notranjih zadev, Zvonko Černač na področju infrastrukture, z občutljivim zdravstvenim resorjem pa se bo ukvarjala priznana zdravnica dr. Alenka Forte. SDS je pogajanja na področju šolstva zaupal Mojci Škrinjar, kmetijstva in okolja Matjažu Kočarju, Slovencev v zamejstvu in po svetu pa Miru Petku. Kulturo najbolje pozna dr. Vasko Simoniti, v kislo jabolko javne uprave, kjer bo prednostna naloga odpravljanje administrativnih bremen, pa bo ugriznil Fidel Krupič.

Borut Pahor stranke poziva k prenehanju izključevanja in pogovorom v korist ljudi. (Foto: STA)

Pahor: “Če bi se stranke končno pogajale v korist ljudi, bi Janša sestavil vlado!”
Janša je v pismu parlamentarnim strankam sicer zatrdil, da njihova programska izhodišča načeloma pozna, po potrebi pa je tudi po volitvah pripravljen na dodatno izmenjavo gradiv. Naj spomnimo. Predsednik republike Borut Pahor je po današnjem sestanku z Janezom Janšo predsednike strank ponovno prosil, naj izberejo pogovore in vključevanje, tudi če na koncu ne izberejo določene koalicije. Po njegovih besedah je namreč potrebno izbrati kulturo dialoga in vključevanja, saj ta vodi v strpno iskanje rešitev. “V nasprotnem primeru bi na našo veliko nesrečo prevladala nestrpnost in izključevanje, tega pa si ne zaslužimo,” je povedal Pahor.

“Če bo Janši uspelo sestaviti parlamentarno večino in vlado, bi to glede na povolilno aritmetiko pomenilo dvoje. Da je končno prišlo do dogovarjanja na podlagi skupnih stališč v korist večine ljudi. Drugič, da je sploh lahko prišlo do dogovora, je bilo treba sprejeti vzajemna zagotovila o izogibanju levim in desnim skrajnostim,” je še povedal predsednik države.

Predviden urnik pogovorov s SDS:

Ponedeljek, 16. julij 2018
Lista Marjana Šarca: ob 10.00
Socialni demokrati: ob 12.00
Stranka modernega centra: ob 15.00

Torek, 17. julij 2018
Levica: ob 9.00
Nova Slovenija: ob 10.00
Stranka Alenke Bratušek: ob 12.00
Demokratična stranka upokojencev: ob 15.00
Slovenska nacionalna stranka: ob 17.00

L. S.