Janez Janša o sagi o volilnem sistemu: Kako želi tranzicijska levica ustvariti volilni sistem po svoji meri – s katastrofalnimi posledicami za drugorazredne državljane ter razvoj države!

Foto: Demokracija

Zakaj danes tisti, ki so leta 2000 grobo poteptali ljudsko voljo in odločbo ustavnega sodišča o večinskem volilnem sistemu, na ves glas kričijo o potrebi po neposrednemu vplivu volivca na izvolitev poslanca,” je vodja največje parlamentarne stranke Janez Janša zapisal na družbenem omrežju Facebook in nanizal več razlogov, zakaj želi tranzicijska levica spremeniti volilni sistem in ga tako prikrojiti po svoji meri. Končna strateška politična posledica pa bi nastala v še bolj drastičnem razkoraku med volilno udeležbo v Ljubljani in nekaterih drugih centrih in na podeželju, kar bi pripeljalo do še večjega demografskega in razvojnega zaostanka nekaterih delov Slovenije. V nadaljevanju objavljamo celoten zapis.

SDS je leta 1996 zbrala skoraj 50 tisoč podpisov za dvokrožni večinski sistem, po katerem bi 88 poslancev DZ volili neposredno. Volivci imajo po tem sistemu absolutno moč pri odločanju, kdo jih bo zastopal v parlamentu. Vsak poslanec pa za izvolitev potrebuje absolutno večino, več kot 50 odstotkov veljavnih oddanih glasov v prvem ali morebitnem drugem krogu. Na referendumu je večinski sistem dobil podporo volivcev, vendar ga večina LDS+SD v državnem zboru ni želela sprejeti. Po pritožbah je ustavno sodišče odločilo, da DZ mora uzakoniti večinski volilni sistem. A 2/3 poslancev državnega zbora je uresničitev rezultata referenduma in odločbe ustavnega sodišča izigralo s spremembo ustave RS, v katero je po izredni proceduri v samo nekaj dneh zapisalo obstoječi, deloma izkrivljeni proporcionalni volilni sistem.

Potrebno je zgolj izenačenje števila volivcev v okrajih
V režimskih medijih danes lahko beremo, kako je odprava volilnih okrajev nujna, sicer naslednje volitve ne bodo legitimne in kako jih lahko ustavno sodišče v tem primeru kar razveljavi. Mar res? Je ustavno sodišče razveljavilo državnozborske volitve leta 2000, 2004, 2008, 2011, 2014 ali 2018? A da ne? No vidite, vseh teh 6 volitev smo izpeljali po obstoječem volilnem sistemu z volilnimi okraji. Ustavno sodišče ni razveljavilo nobenih, niti tistih iz leta 2014, ki so bile očitno ukradene vsem na očeh. Pa ne zaradi volilnega sistema. Odločba ustavnega sodišča, zaradi katere naj bi spreminjali volilni sistem, nikjer ne naroča ukinitve volilnih okrajev, ampak le večje izenačenje števila volivcev v njih. Kar je relativno enostaven korak, ki poleg tega niti ne terja spremembe ustave. A režimski mediji zadnje tedne to dejstvo praviloma zamolčijo.

Vir: Državna volilna komisija

Namesto iskanja minimalne rešitve za uresničitev odločbe US (sprememba velikosti nekaterih okrajev) ali dejanske rešitve za povečanje vpliva volivcev na izvolitev poslancev danes predstavniki in podporniki tranzicijske levice in strank, ki so s pomočjo silne propagandne akcije režimskih medijev leta 2000 grobo povozili ljudsko voljo in odločbo US, zatrjujejo, da je treba volivcem omogočiti odločilen vpliv na izvolitev poslanca. To naj bi zagotovili z relativnim preferenčnim glasom znotraj obstoječega izkrivljenega proporcionalnega sistema in ukinitvijo volilnih okrajev. Predlagajo ukinitev 88 volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega (prednostnega) glasu, ki bi ga lahko volivec v vsaki od 8 volilnih enot podelil enemu izmed 11 kandidatov na istoimenski listi. Tak sistem deloma dejansko, deloma pa navidezno omogoča volivcu širšo izbiro. Dejansko zato, ker lahko volivec izbira ne samo med več listami, ampak tudi med več kandidati na istoimenski listi, navidezno pa zato, ker tudi nadpovprečno število prednostnih glasov za enega kandidata še ne omogoča izvolitve, če kandidatova lista skupaj ne doseže 4-odstotnega parlamentarnega praga.

Predlagatelji želijo volilni sistem za prvorazredne
Okrepljeno nenadno javno nabijanje o nujnosti spremembe volilnega sistema z dejanskimi motivi seveda nima nobene povezave. Zdravilo, ki ga ponujajo, je kot amputacija obeh nog pri pacientu, ki ima ozdravljivo poškodbo le na enem stopalu. A predlagatelji amputacije iz levega konzilija si želijo ustvariti volilno telo na invalidskem vozičku, ki bo popolnoma obvladljivo, in volilni sistem, v katerem bodo na koncu dejansko odločali samo prvorazredni. Na čelo iskanja “rešitve” za uresničitev odločbe ustavnega sodišča se je samoiniciativno postavil predsednik republike. Za razliko od nekaterih prejšnjih tovrstnih iniciativ režimski mediji tokrat niso problematizirali te njegove poteze. Prav tako ne vlada in vladne stranke. Hm?

No photo description available.

Z uvedbo nezdružljivosti poslanca in župana dobili manj razvite občine in padec volilne udeležbe
Po končanem mandatu predsednika vlade 2009-2011 je Borut Pahor izjavil, da je eden največjih uspehov njegove vladne koalicije v tem obdobju uvedba nezdružljivosti funkcije župana in poslanca. Večinska javnost je to rešitev podpirala in po njeni uveljavitvi ni nihče resno javno ocenil njenih učinkov, čeprav so na dlani. Mimogrede naj povem, da je takrat SDS predlagala zdravorazumsko rešitev, po kateri bi nezdružljivost veljala za župane občin z nad 5.000 prebivalci, za manjše podeželske občine, kjer so župani velikokrat neprofesionalni, pa ne. Ob podobnem enostranskem navijanju medijev, kot smo mu priča danes, je bila sprejeta radikalna rešitev, katere posledice so danes nesporne. Dobili smo poslabšan položaj manj razvitih podeželskih občin, padec volilne udeležbe v severovzhodni Sloveniji ter izpad SLS iz državnega zbora. Pri tej zadnji posledici so tudi drugi pomembni vzroki, vendar je danes tudi laikom jasno, da bi v primeru možnosti kandidatur množice priljubljenih županov manjših občin na listi SLS ta stranka imela danes poslance v DZ. Bi v tem primeru tudi imeli na oblasti reciklirano vlado Mira Cerarja, ki je bila do tal poražena na volitvah 2018? Močno dvomim. Očitne politične posledice uvedbe nezdružljivosti poslanske funkcije s funkcijo župana manjše podeželske občine pritrjujejo besedam predsednika republike o uspešni potezi. Res, to je bil strateško pomemben ukrep za povečanje razvojnih razlik in hkratno utrditev premoči tranzicijske levice v državi.

Tranzicijska levica za volilni sistem po svoji meri in s šokantnimi posledicami
Tranzicijska levica z nekaj izjemami se za ukinitev volilnih okrajev ne zavzema zato, ker bi si tako srčno želela večji vpliv volivcev na izvolitev poslanca (v tem primeru bi seveda podprli večinski ali v primeru nekaterih strokovnih pomislekov kombinirani volilni sistem), ampak ker želijo aktivno volilno telo še bolj ukrojiti po svoji meri. Učinki predlagane ukinitve volilnih okrajev so dolgoročni in predvidljivi ter pretežno negativni:

a) Izvoljeni poslanci vseh strank bi se v roku treh mandatov praktično v celoti skoncentrirali v državnem in nekaterih regionalnih središčih. V Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Novi Gorici, Kranju, Murski Soboti in Novem mestu. Tam torej, kjer je večja gostota volilnega telesa in večja možnost medijske promocije za večje število volivcev. V tem sistemu bi bili poslanci, izvoljeni na podeželju, sčasoma zgolj le še izjema. Ugleden kandidat iz Mozirja bi težko zbral več preferenčnih glasov od kolega na isti listi v 5 volilni enoti, ki je vsaj relativno poznan v Celju. Enako velja za kandidata iz Ljutomera proti kandidatu iz Murske Sobote v 8. volilni enoti. Pa za kandidata iz Cerknice ali Kamnika proti kandidatu iz Ljubljane ali Kranja. Koroška, Notranjska, Prlekija, Posavje, Zasavje, Slovenske Gorice, Kras, Zgornja Savinjska dolina, Bela Krajina, ribniško-kočevska in druge manjše regije ali sub regije bi v dveh do treh mandatih ostale brez možnosti izvolitve svojih zastopnikov v DZ ne glede na to, na kateri listi bi kandidirali. Poleg skrajno škodljivega državnega centralizma bi tako pridelali še nekaj regijskih, večji del države, ki je že danes demografsko in razvojno obravnavan drugorazredno, pa bi še bolj zaostajal.

b) Končna strateška politična posledica pa bi nastala v še bolj drastičnem razkoraku med volilno udeležbo v Ljubljani in nekaterih drugih centrih in na podeželju. Zakaj bi npr. volivec v Slovenskih goricah ali v Dravogradu sploh šel na volitve, če mu je vnaprej jasno, da kandidati iz tega okolja ali cele Koroške nimajo nobene možnosti, da bi bili izvoljeni? Že danes šokantna razlika v volilni udeležbi med npr. 3 (pretežno ljubljansko) volilno enoto ter severovzhodno Slovenijo (7. in 8. volilno enoto), ki znaša med 10 in 20 odstotkov, bi narasla na razmerje 1:2. Narasla pa bi postopoma in tako manj očitno. Ko bi prvič volili po sistemu brez volilnih okrajev, bi nekateri od obstoječih poslancev s podeželja in manjših mest zaradi svoje aktualne širše poslanske razpoznavnosti še lahko prišli do zadostnega števila preferenc, a bi se njihovo število bistveno zmanjšalo že ob naslednjih volitvah in po treh mandatih bi bili zgolj še izjema. Približno podoben bi bil tudi trend spoznanja pri podeželskih volivcih, da se na volitve ne splača. Sami presodite, kdo v takih posledicah išče svoje koristi in kakšne katastrofalne (ne)razvojne učinke bi takšno stanje prineslo večini prebivalstva Slovenije.

Kje pa so rešitve, če želimo res odpraviti obstoječo izkrivljenost volilnega sistema (volivci danes v okraju glasujejo za kandidata, glas pa gre dejansko najprej listi in šele nato tistemu, ki ga obkrožijo) in povečati neposredni vpliv volivcev na izvolitev poslancev?

a) Najpopolnejša rešitev je zagotovo dvokrožni večinski volilni sistem. Vemo pa, da nanj sedanji oblastni poslanci nikoli večinsko ne bodo pristali, saj so bili izvoljeni z rezultati med 6 in 17 odstotki in si seveda ne predstavljajo, da bi lahko v svojem okraju kadarkoli dobili podporo preko 50 odstotkov. Poleg tega večinski volilni sistem terja sodelovanje in povezovanje sorodnih strank. Tranzicijska levica tega v praksi očitno ni sposobna, čeprav zelo rada očitke o izključevalnosti naslavlja na druge. Zato večinski volilni sistem – ki bi posledično Sloveniji omogočil normalnost, bolj enakomeren razvoj, dokončanje tranzicije, uvedbo meritokracije, vladavine prava in večje pravičnosti ter najmanj za 3 odstotke večjo gospodarsko rast – torej danes žal politično ni realen.

b) Korak naprej bi bil tudi kombinirani volilni sistem, po katerem bi 44 poslancev volili po proporcionalnem načelu in 44 po večinskem. Tako bi še vedno zagotovili vsaj delno enakopravno zastopanost vseh delov Slovenije v zakonodajnem telesu, zadovoljili pa bi tudi načelne zagovornike proporcionalnega sistema. O tej rešitvi smo se pripravljeni resno pogovarjati, če obstaja volja vsaj pri delu tranzicijske levice.

Janez Janša

 • Franc Šink

  Problem v Sloveniji je da leva politika praktično podeželce spravlja v čimbolj urbane sredine. Tam jih imajo pod kontrolo in jim lažje perejo možgane.Razvoj podeželja so samo pobožne sanje.To je tudi njihova volilna stragegija.

  • jugaXD

   Lahko prasam kako bi ti vodil državo, da se zvlečemo ven iz gnoja kjer smo, da bo tudi za narod najboljše? zame je odgovor socializem, a me zanimajo vaša mnenja

   • Amerikanc

    Socializem in Milko Planinc smo že imeli. Kavbojke v Triste in banane v Klagenfurtu. Kmalu bomo imeli še morje pri Isoli.

   • macon

    Socializem je samo oblastna zloraba, neodgovornost, uravnilovka v revščini, represija. Koliko krogov še rabite, da boste to zakapirali? Ves razvoj po 1991 je bil zaradi tistega pohabljenega dela kapitalizma, ki so nam ga neosocialisti dovolili in zaradi EU ter Eura.

    Dajte že dojet, da je še ena laž, da tisto prej ni bil pravi socializem in da naslednji bo. Klanje, revščina in samopašni partijci je bil edini pravi socializem po celem svetu.

    • jugaXD

     kašen bo naslednji socializem?

   • Franc Šink

    Za začetek večinski volilni sistem.

    • jugaXD

     “demokracijo” mamo že 30 let in z njo nismo dosegli nič, ampak to je vrjetno zaradi nesposobnosti politikov in njihovega sistema ki pa NI socializem

   • Nata

    Saj sploh ne vemo, kaj je to socializem .
    Povejte mi državo, ki je uspešna s takim političnim sistemom.
    Šink je omenil volilni sistem. Potem pa kar po vrsti. . . .
    Poskrbeti za samooskrbo, kmetu dati veljavo, ki jo ima v vseh normalnih državah. Ne zatirati zasebni sektor. Omejiti vpise na družboslovne univerze,, saj je birokracija huda slovenska nadloga.
    In, predvsem, dati veljavo ljudem, ki kaj znajo.Pa vseeno čigavi so !

    • lili pili

     Ljiudi, ki kaj znajo ni v sds samo ovce in goveda….

     • Jan Kovalski

      SDS je večino časa v opoziciji, vladajo pa v resnici veliko večino časa ovce in goveda, ki so jih izvolili odpiljeni voli.

     • lili pili

      Zmagate pa ne vladate, to pomeni da neznateeee

     • Nata

      O, hvala za prijaznost.

      Veste, jaz pa ne mislim tako o ljudeh, ki so v Nsi. . . . .SD. . . . . . LMŠ. . . . . SMC. . . . . . . AB,

      V Sloveniji je veliko sposobnih ljudi.
      Le hudir je , ker so morda v napačni stranki. Seveda velja tudi za SDS, Sls

     • lili pili

      Res je samo v sds jih je zelo malo, pa se ti so tiho ko riti, za njih je jajo zakon.

     • Nata

      A res ? Disciplina je tudi v vladnih strankah. Na ven se kregajo, da ljudi malo zmešajo, potem pa skupaj skočijo. No ja. . . ali pa stranko, ko jim ne paše več, zapustijo.

     • mapu

      Intelekt na minus 0…

     • lili pili

      Ja v sds….

    • jugaXD

     no se popolnoma strinjam z tem. ampak to naši politiki ne bodo delali, ker s tem oni ne služijo. birokracija je samo njihovo orožje za večanje korupcije. ampak ni več časa za reforme, žal. kapitalizem je treba odstranit na hitro, kot obliž.

     • Nata

      Ja, že, že. . . . . .

      vendar ko ” kapitalist ” naklada o kapitalizmu, pa človeku pokrov odnese.

      Marsikaj bo potrebno na hitro potrgati z ran našega naroda.
      Da prvo pošteno zaboli!

     • jugaXD

      fašiste?

     • Nata

      Ne, nisem mislila na fašiste.

      Pri nas uporabljamo ene čudne izraze za svoje politične nasprotnike.

   • Borut Stari

    Pojdi bebo živet v S. Korejo,Kubo in Venezuelo pa boš doživel svoj oboževani socializem.Nikjer in nikoli ni noben socializem preživel brez tujega denarja.

    • lili pili

     Ja kaj pa kitajska, si pozabil…

     • Borut Stari

      Kitajska nima in ni imela nikoli socializma. Imajo, razen politične oblasti, v ekonomiji čisti tržni kapitalizem.

     • lili pili

      Vladajo pa komunisti…

     • Borut Stari

      Uspešna kombinacija. Vlada KP gospodarstvo pa je tržno kapitalistično. Sprega deluje uspešno.Brez težav odpiraj0 firme in počnejo tisto kar znajo ali jim je hobi.

     • lili pili

      Kdo pravi da komunistine znajo vladat…

    • jugaXD

     ti mi samo povej kako bi ti rešil državo

     • Borut Stari

      Ker nisem izbran bom kar zamenjal bebavo ljudstvo. Izselitev pa to.

     • jugaXD

      ti pomagam spakirat

     • Borut Stari

      Ne hvala. Za kartice in keš ne rabim pomoči. Pozdrav iz sončne in mirne Kalabrije.

   • Observer

    Vprašaj se kaj imaš rad. Imaš rad premožni srednji sloj? Si del premožnega srednjega sloja? Srednji sloj = manj revščine, ker so reveži iz revnejšega sloja s svojo podjetnostjo, marljivostjo in disciplino postali srednji sloj, ko so jim za to bili omogočeni pogoji. Srednji sloj je direkten produkt Reformacije. Tega nas niso učili v šolah, ker skrivajo resnico. Komunizem in socializem (socializem je tako ali tako samo stopnica do komunizma) imata v svojem jedru uničenje srednjega sloja. Torej komunizem in socializem sta del proti-Reformacije. Vsako leto, ko je obletnica Trubarja, parlamentarci nekaj pojamrajo kako je bilo to dobro za našo kulturo, slovenski jezik, blablabla, nikoli pa vam ne bodo povedali mogočnega vpliva Reformacije na človeški razvoj, ker jim ni v interesu, da bi vedeli kako se zvleči ven iz gnoja.

    • jugaXD

     cilj komunizma je odstraniti višji sloj. Časa za reforme ni več, samo za revolucijo. Zemlja ima še 10 let življenja če bomo šli po teji poti. Nimam nič proti reformaciji, ampak za njo danes ni več časa

     • Observer

      Če je cilj komunizma odstraniti višji sloj, zakaj potem komunisti pri nas kradejo na desetine, če ne stotine milijard samo v zadnjih 28. letih, jih dajejo v davčne oaze, ljudem pa dajejo drobtinice v obliki minimalca in sramotno nizkih pokojnin? Komunisti tako vedno postanejo to kar domnevno hočejo odstraniti, (nepošteni) višji sloj.

      Pouči se kje je komunizem nastal in bil testiran. Pod Jezuiti v Paragvajskih redukcijah, 1608-1769. Karl Marx je bil samo njihova lutka preko katerega so komunizem lansirali v Evropo. Je namreč sistem, ki zagotavlja nadzor ateističnih, neo-poganskih množic, tako vodijo obe strani. RKC je imela v srednjem veku fevdalno ureditev, srednji sloj ni obstajal, lastnina ni obstajala, ljudi so držali v revščini in mizeriji. Komunizem je idetična, samo ateistična verzija RKC fevdalizma. Ko oboje primerjaš, vidiš osupljivo podobnost zato, ker je zrastlo na istem zeljniku. V Vatikanu niso neumni. Vedo, da bodo nekateri ljudje proti njimi in vedno so iskali načine kako jih kontrolirati. You’ve been punked.

     • jugaXD

      to pač niso komunisti, to so domači izdajalci, točno taki ko po drugi svetovni vojni. takrat so to bili domobranci, ustaši in četniki, danes so to bivši “komunisti”, ki jih je treba odstranit

  • Nata

   No, to me pa spominja na Jugo !!

   • Franc Šink

    Sistem je isti.

    • Nata

     Razumljivo! Saj vladajo tudi. . . isti !

  • freedomfighter

   Hahah ljudje se selijo v mesta ker so tam sluzbe in visji standard ne za to ker jih kdo sili…ljudje kot ti hocete neke posebne ugodnosti in subvencihe za zivljenje na podezelju pa ga ne boste dobili ker nima smisla financirati

 • Stric iz ozadja

  Med tistimi, ki so grobo poteptali ljudsko voljo leta 2000 je bila tudi stranka SLS (tisti, ki so takrat podpirali vecinski volilni sistem na celu z Bajukom so sli v Novo Slovenijo), pa jih imate se zmeraj radi.

  • Amerikanc

   Ja, Marjanček je bil precej po vetru.

 • Amerikanc

  Ja, to je pravilno razmišljanje. Rdeči noski nas spet hočejo našponat s kandidati iz centrov moči. To bo še “klanje” !

  • lili pili

   Ga ne bo, ker bo o tem odlocala levica brez desnice, jajota nobeden ne bo nic vpraso, se je sam zajebuuuu

   • mapu

    Paradajzarji na okope…

 • kralj matjaž

  Če se ukinja volilne okraje, potem je potrebno povečati število volilnih enot.
  Posledično je potrebno tudi povečat moč periferije, na pram urbanim centrom, kjer ves denar ostaja.

 • Vinogradnik67

  Če bi bil interes urediti volilno zakonodajo ,da bi bila bolj pravična bi že to zdavnaj naredili ,tako pa vsem paše takšna kot je .SDS zgleda najbolj paše da je večna opozicija !!

  • Margu501

   Vsako njeno še tako dobro pobudo pa takoj podcenjujoče zablokirate. Potem pa s prstom kazat vsega je JJ in SDS kriv !!

   • Vinogradnik67

    Noben ne kaže na samo na SDS ni interes izvoljenih da bi to uredili !!

    • realnost

     Levakom pade mrak na oči ko jim SDS servira na stotine dobrih predlogov in takrat znajo edino pritiskati tipko proti brez da bi razmišljali s svojimi votlimi beticami.

  • antimur

   Bolj norih kretenov, kot ste kučanistični pizduni ni. Vso odločanje ima v rokah levofašistična svojat, za vso slovensko bedo pa krivite opozicijo, za takšno razmišljanje pa moraš biti krepko omejen.

   • Vinogradnik67

    Glejte ne znate nič druga kot žaliti vse povprek če nisi za komunista janeza si kučanist al kaj ,takoj ko ne bo več ta podtaknjeni komunist predsednik SDS imate moj glas !!

    • antimur

     Pusti ti Janšo, komentiraj raje na temo, kako kučanisti z vsemi sredstvi zavirajo svobodno pot demokraciji, celo z vsiljenim volilnim zakonom, s prirejenimi anketami, z ropanjem skupnega premoženja, celo v zdravstvu nam s svojimi krajami omejujejo osnovno pravico do zdravja, da ne govorim o podpori, celo vsiljevanju LGBT ogabnostim in popolnem razvrednotenju sodstva in domoljubja. Začni s temi temami, ki so neizpodbitno dokazljive, potem boš dorasel za razpravljanje z nami, zavednimi in srčnimi Slovenci.

 • rubec

  Nič novega se ne spomnim, zato prepisujem staro. ŽIVEL JANEZ JANŠA.

 • Olga101

  Prepričana sem, da pod večnim Vučkom levičarji že sedaj maksimalno goljufijo!

  • Borut Stari

   Olga, vedi, da vedno zmaga tisti, ki glasove šteje.

   • lili pili

    Vidva pa oba vedita, da je na vseh voliscih in na okrajnih volilnih komisijah najvec clanov iz stranke sds pa se opazovalci na volisvih so izkljucno iz sds, saj jih nobena druga stranka ne imenuje.

    • učko

     Jah, sam ko so pa recimo v Šiški v LJ prišli na volišča trenirkarji, uvoženi iz pitaj boga kje, brez dokumentov in pozivnih listkov, pa so se SDS-ovci tam posral od strahu. Vse je šlo “skozi”. Še dobr, da niso ta rdeči dobil 101 % .

     • lili pili

      Pri sds je vedno polno strahu, bojijo se vseh, ocasno lajajo to pa je tudi vse…

      Pa saj tudi jajo spada med trenirkarje po kraju rojstva…

    • mapu

     Paradajzarji na okope…!!!

     • lili pili

      Juhuhu

 • Janez Kepic-Kern

  Do razrešitve
  uganke v
  zvezi z zbrko – okrog otrok Marije BROZ
  NE
  MANJKA VEČ VELIKO. LE ŠE PAR KORAKOV.
  BI
  OTROCI TE ŽENSKE – Marije BROZ
  ne bili nič pomembni,
  ČE BI ENEGA OD NJE OTROK – NE RAZGLAŠALI – ZA T.I. MARŠALA TITA !
  JAZ
  IMAM LE ENO
  NEKOLIKO “NEUMNO” VPRAŠŠANJE !

  Malo – ODDIHA !

  ŠALA,
  KI JE TUDI – RESNO VPRAŠANJE !

  SLIŠI SE SMEŠNO: ampak – jaz, Janez Kepic_Kern – resmo – še vedno ne vem,
  katera
  ŽENSKA – ZA VRAGA – JE ZARES RODILA T.I. MARŠALA – TITA !
  Ali
  kdo od vas beročih – to ve?
  rojstna matična knjiga z – dunaja – jasno pove,
  da
  je – Marija BROZ-JAVERŠEK – leta 1892,
  na Dunaju
  rodilla fantka z imenom FRANZ BROZ !
  Torej?
  Istega – 1892. leta – v maju 1892 – NI MOGLA RODITI
  – niti
  Josipa BROZA – KOVINARJA, KI JE HODIL V VAJENIŠKO ŠOLOV SISKU,
  – NITI
  T.I. MARŠALA TITA, ki nikoli ni trdil, da bi bil rojen na Dunaju – kot – FRANZ BROZ !
  Čudno,
  ZELO ČUDNO – MAR NE ?
  Z
  MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA” L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  “SLOVENIANA”

  https://sloveniana.si/ident

  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

  P.S.
  KONEC ŠALE,
  KI JE V OSNOVI – RESNO VPRAŠANJE.
  VIR,
  https://sloveniana.si/ident

 • realnost

  V državi bo toliko časa kaos in nered dokler bodo to dovolili levi volilci in volilci ki se jim ne ljubi dvigniti riti in iti do volišča. Ve se kdo najlažje vlada v megli in v kalnem. Levaška mafija.

 • Ros

  Slovenija ni, de facto, ne članica Schengna ne Nata. Članstvo v EU in Euro je le še formalnost. Slovenci in Slovenke ste znova in znova izvolili Rusko republiko z njenimi vazali, kot so Milan Kućan, Zoran Janković, Karel Erjaveć, Miro Ćerar, Alenka Bratušek, Marjan Šarec ipd. To je realnost. Izvolili ste zlobne sataniste. Demokratični svet to dobro ve. Pustili so vam prehodno obdobje, kakšnih 5 do 10 let; ki ga slovenski komunisti vlečejo že 30 let. Konec je heca. Saj še slepi vidi njihovo prevaro. Plačali ste jim bajno plačo in neslutene privilegije, da so vas izdali in prodali tujcem, vi pa ste dobili za to pol plače in 50% obdavčitev. Za bonus pa strup v hrano in pijači in sužensjtvo hudiču. Takšne kupčije se nebi sramoval sam Satan. Mislite, da so (bili) vaši zavezniki slepi in nori; pa niso. Dobro vedo za izdajo, ker je zavezništvo sorazmerno. Ne bodo vam več pomagali. Slovenije ni več, ostali so dolgovi, noro prebivalstvo in prekletstvo. Zdaj gre za Rusko republiko, prebivastvo gre v gulag v Sibirijo, komunistična elita v kraška brezna, opozicija pa v demokratično tujino. Tako je, ko je ljudstvo sam svoj izdajalec. Laž, zlo in prevara vam vladajo. Ali ste povsem nori in brez srca, ali pa čisto zlo, da ste si to zaslužili. Verjetno pa kar vse od tega.

  • if

   Bravo Ros!

  • lili pili

   A si ze na vlaku za sibirijo ali pa na poti v polje…. hoooo

 • Mitja Mazini

  Janez je padalec.

 • Antonius

  Na prevarantskem proporcionalnem volilnem sistemu se ponovno počasi razrašča in vrača partijska diktatura.
  Eden velikih dokazov je vsiljena zakonodaja, ki onemogoča ljudsko referendumsko odločanje o najbolj pomembnih državotvornih vprašanjih.
  Vlada in parlament lahko jugovićem podelita status narodnostnih manjšin, Slovencem je pa odvzeta pravica, da se na referendumu izrečejo o vprašanju podeljenega manjšinskega statusa in o zlorabi oblasti.

 • Janez Kepic-Kern

  KAJ PA – T. I. “MARŠAL TITO” ?
  Koliko
  “glasov” je pa zbral – on ?
  In?
  KDO ZA VRAGA – JE SPLOH BIL ?
  Daj IZTOK – NE FILOZOFIRAJ – BODI KONKRETEN ? l.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KOSOVSKI SRB, POŠTENJAKAR
  MOMČILO JOKIĆ
  “KO JE BIO TITO”
  https://www.youtube.com/watch?v=FrXQPxCUO3A&feature=youtu.be

 • if

  Zgodovina daje prav JJ.
  Volitev ne potrebujemo, ker rezultat vsakič brutalno poteptajo državni kriminalci.

  Stanje države jih razkriva med zasedajočimi vseh najvišjih in najpombnejših funkcij RS vseh treh vej oblasti. Ti ljudje lahko vztrajajo na oblasti samo tako, da neposredno ali posredno izvajajo državni kriminal!
  Med mandatom 2004-2008 so državni kriminalci sprožili afero Patria zato, da oblast JJ ni dobila novega mandata.
  Oblast je dobil B. Pahor 2008-2012, ko je bila producirana afera IranNLBgate, pozneje je bil tudi pomembnež pri izgubi arbitraže.
  2012/2013 je državnim kriminalcem spodletela načrtovana oblast Z. Jankovića, vlado je prevzel JJ. Zrušila ga je vstaja državnih kriminalcev.
  Oblast 2013-2014 je dobila AB. Njeni storkovnost in človečnost sta barbraskega tipa, zato ni mignila, ko je poslala JJ v zapor 20. junija 2014.
  Oblast 2014-2018 je dobil dr. prava Cerar, JJ je pravokleparsko odvzel poslanski mandat kljub dejstvu, da mu je paralmentarna pravna služba signalizirala protiustavnost.
  Oblast 2018-… je dobil na volitvah poraženi Šarec (12,66 %), volitve je dobil JJ (24,96 %). Volivci so izjavili “oblast naj vodi SDS”.

  Volitev ne potrebujemo, ker rezultat vsakič brutalno poteptajo državni kriminalci.
  Politična smrt državnim kriminalcem!

  • Vinogradnik67

   Kakšna ti je to zmaga ,če se z vsemi prej skregaš ,v naprej je vedel da ne bo mogel sestaviti vlade odstopi naj ta komunist !!

   • Jan Kovalski

    Ti bol dal strel v glavo in potem okoli govoril, da si se z vsemi skregal. :)

   • if

    Ljudstvo je odločilo okoli SDS sestaviti vlado.

    Vse ostalo je delo norcev in nedemokratov.

 • Povprečen Državljan

  Samo eden je Veliki vodja za vse večne čase in samo njega je edina prava pot. Kalimero.Samo ena je prava stranka in samo v njej je vsa pamet tega sveta in edini pravi del narodnega telesa. En narod,ena država,en vodja…Od nekod znano?Vse ostale stranke so produkt udbomafijske komunistične zarote in njih volilci narodni izdajalci.Tu notri sodijo VSI razen SDS.Tudi lepi Marjan bo to kmalu spoznal.Če morda še ni.

  • macon

   Janša bo v par letih v penziji in nihče vam ne bo reševal zafurane države, ko bo kmalu udarila naslednja kriza. Hkrati bodo Američani zagnali nov tehnološki nivo: še večjo avtomatizacijo z novimi materiali in novimi tehnologijami.

   Slovenija ne bo imela nič, da bi se temu priključila. Znanja ni, kapitala tudi ne, JS in ljubljanski komunajzeraj se napajajo iz tistega kar ustvarijo delavci dodelavnih poslov po tovarnah v mestecih in grapah.

   Takrat vam bom tole kar zdaj pišem vrgel v obraz in že vnaprej vam povem, da se jebite, slovenski levičarji. Revni boste, ker ste že zdaj revni v glavah: pokvarjeni in omejeni. Gnusite se mi.

   • lili pili

    Jajo ne bo nikoli sel v penzijo, mu kucan ne bo pusto…

    • marta

     Drži se teme !

     • lili pili

      Vecna dilema z ali brez jajota…

  • Common Sense

   Povprecko, si ti vsebinsko prebral clanek? V cem se ne strinjas s clankom?

   • Aresnica

    Ti ne bo odgovoril – zato ker so levaki ovčke oziroma te ovčke so Povprečni Državljani- ti slinavci – vede in nekateri nevede podpirajo SLOmafijskotajkunsko OMREŽJE.
    _____________
    Lep pozdrav

  • ZatonMesecnikov

   Ne razumeš pomena Ivana janeza in sporočila, ki ga nosi, Povprečnež. Kot zastopnik pobitih in mučenih v Državljanski vojni 41-45, ter 70 let zatiranih drugorazrednih državljanov…

  • Aresnica

   Dr. Anže Logar sprašuje predsednika vlade glede pregona bančnega kriminala_170619 – – poslušaj Šiptarja oziroma Lutko SLOmafijskotajkunskega OMREŽJA.

   https://www.youtube.com/watch?v=-WoxbQ5mYKM

   ______________
   Lep pozdrav

  • Desnoklik

   Lik i djelo, to ti ne pali, ne žali Slovencev. Idi poljubljaj titovo sliko.

   • Povprečen Državljan

    Žalitev za slovence ste pravoverni komentatorji.Mene je sram,kakšne neumnosti trosite in zagovarjate.

    • Desnoklik

     Ma ti si na pol mrtev če mene vprašaš. Sploh ne veš kaj hočeš.

 • if

  Preprost! Upanje na izboljšanje!

 • if

  Namen volitev je za krmila države postaviti nasposobnejše.
  Stanje države dokazuje, da jo vodijo državni krimilaci in diletanti, sicer ne bi imeli afer Patria, Novič, IranNLBgate, izgubljena arbitraža, uničena Adria …

 • joza joza13

  A na veliki pok si pa ti Peinkiher pozabil?
  Tonček, Tonček.. ti, ti…

 • realnost

  V dveh urah kolikor so nepojasnjeno podaljšali takrat volitve so z lahkoto uredili v korist sd. Takrat bi SDS moral zahtevati razveljavitev rezultatov in ponovitev volitev. To je bila zgodovinska napaka in prevara demokracije v Sloveniji.

  • Povprečen Državljan

   Realnost je,da si niste sposobni priznati,da ste si za vse zmagovalne poraze,sami krivi in nihče drug.

   • realnost

    V rit si zatlacite mafijske zmage!

    • Povprečen Državljan

     To je pač vaš maksimalen domet.

     • realnost

      V resnici ste veliki Luzerji in zlo Slovenije.

     • Povprečen Državljan

      Ne sodi drugih po sebi in tvojih.

   • Common Sense

    Tu pa imas prav. Trdno verjamem, da je treba napake najprej iskati pri sebi. To je neodvisno od politicnega prepricanja.

 • Povprečen Državljan

  Glede na to,da je po izobrazbi obramboslovec,je res teško rszumeti,da katerokoli strategijo ubere,se z njo ustreli v koleno.

  • realnost

   Ma predvidljivi ste kot mafija. Proti vam bi morali desni delovat enako mafijsko z demokracijo se mafije ne da premagati..

   • Povprečen Državljan

    Samorefleksija vam res ne bo škodovala.Preverjeno.Obtoževanje vseh in vsakogar in zmerjanje nasprotnikov je še dokaz več,da tega niste sposobni.

    • realnost

     Sami se zavedate da ste zjebali Slovenijo in vaša “zmaga” je poraz in katastrofa za vso Slovenijo.

     • Povprečen Državljan

      Edina katastrofa za Slovenijo ste pravoverni desni.Nenehne žalitve,delitve,potvarjanje zgodovine,zaničevanje drugačnih,prekopavanje kosti,soljenje pameti vsem in
      vsakomur, špecanje in zdraharstvo v Evropi in svetu.Da ne govorim o nespoštovanju predstavnikov države,sodišč,parlamenta…

     • macon

      Vernik levice, kaj je zate naredila katerakoli leva vlada? Kateri ukrep ti je pomagal in ti izboljšal življenje?

      Vse leve vlade skupaj niso toliko dale slehernikom kot je bila samo Janševa vinjeta. Sramota je, kako pokvarjeni in lažnivi ste levi fanatiki.

     • Imperial Commando

      Saj ne ve. On je sprogramiran na ” samo , da ni Janša” in vsak , ki se ne strinja z levaki je fašist.

    • Common Sense

     Pa saj si na povsem korekten clanek ti zacel s posplosenim kritiziranjem, namesto, da bi komentiral vsebinsko. V psihologiji temu recejo projekcija. Najmanj kar je res, je da nisi imun na to. Ko kazes s prstom na druge poglej kam kaze preostalih 4 prstov;)

 • joza joza13

  Star si že Tona, pa te malce spomin hebe.
  Vsekakor je šlo, tudi s t.i. velikim pokom, za mejne vrednosti glasov – jedva torej, da ste mafija uspeli ustaviti Slovence.

 • if

  Realnost je stanje, ki dokazuje in vrednoti vrednost sistema, političnega, tehničnega …

  Politično gospodarski siistem Avstrije je etalon realne sodobne države. Slovenija je, zaradi državnega kriminila, izvaja ga levica, na poti proč od tega etalona.

 • Janez Kepic-Kern

  IZTOK PUŠNIK – JE VERJETNO PO PREDNIKIH – NEMŠKEGA RODU.
  VELIKO NEMCEV,
  KI SO PRED 2. VOJNO ŽIVELI V SLOVENIJI JE PO VOJNI- ODŠLO,
  BILI SO IZSELJENI
  ALI SO BILI MORDA KAR POBITI.
  NPR.
  Pri Ptuju so živeli-WANKMUELLERJI !
  Albin WANKMUELLER je bil verjetno nemškutarski
  ravnatelj nemške šole pred Ptujem – RANN BEI PETTAU, Breg pri Ptuju..
  DR.
  ALFONZ WANKMUELLER JE BIL VIŠJI NADZORNI ZDAVNIK ZA MARIBOR – med vojnama.
  Nobene
  slike, nič podatkov o dveh pomembnih javnih osebah – WANKMUELLER!
  Morda
  zato , ker je WALTER WNANKMUELLER, brat Alfonza W.
  za časopise izpričal,
  da
  ja bil t.i. MARŠAL TITO – S O Š O L E C
  bratov WANKMUELLER – V KONVIKTU ST. Paul V AVSTRIJI.
  A?
  Ti – IZTOK PUŠNIK – KAJ VEŠ – O TEM ? LR. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  “KO JE BIO TITO”
  MOMČILO JOKIĆ
  https://www.youtube.com/watch?v=FrXQPxCUO3A&feature=youtu.be

 • macon

  S Patrio je izgubil volitve, s Patrio… džizus, kako napihujete malenkosti in ignorirate res pomembno…

 • macon

  Ne spomnim se detajlov, spomnim se, da je bila obtožnica smešnica.

 • Ahoj

  Janez heroj

  • lili pili

   Jajo loj

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  IZTOK !
  Ti si “revizionist” .
  Zakaj se norčuješ iz “tekovina revolucije” ?
  Te
  bodo SD “TOVARIŠI” – za ušesa !
  KONEC ŠALE L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • večni srb

  Parčamemtarna demokracija je v Sloveniji mrtva, o tem ni več dvoma, saj ne obstaja politično vprašanje, ki bi pognalo državljane na volišča.
  Poglejmo si samo ozemeljski spor s hrvati, ki so nam praktično zaprli izhod na odprto morje, kar se slovenskemu narodu ni zgodilo nikoli prej v zgodovini. Hrvati so šli celo tako daleč, da so dejansko zahtevali ozemlje, ki so ga nasilno okupirali ustaši in se sklicujejo na vojaške meje Titove Jugoslavije, ki so jo uničili, nikoli v zgodovini niso bili gospodarji slovenske zemlje, ampak slovencev niti to ni spravilo skupaj. Ker se glas vsaj milijona.državljanov ni slišal oziroma nas je skorumpiran režim nasilno zatrl, je zgodovinske odloćitve sprejel kar aktualni parlament, izvoljen z minimalno večino, li po nobeni logiki ne odraža volje celega naroda. Pahor je lep primer kaj se dogaja, zadnjega predsednika izdajalskih komunistov drži nad vodo zgolj politična matematika. Nič hudega, če stran ne zanima vodilni položaj v državi, kjer se voli posameznika neposredno in je torej predsednik države najvišji demokratični izraz naroda, ampak tiste postarane lutke in njegovih brutalno nevarnih reform nihče ne mara, prej bi rekel, da ga večina celo sovraži. In to prav v času, ko bi narod najbolj rabil nekoga, ki bi nas povezal in združil, pod Pahorjem smo se dokončno razslojili, državljani tretjega razreda so zaradi njegove totalitarne diktature ob vse in jih niti Bog ne bo več spravil na volišča. Parlament, stranke in predsednik države torej so zgolj zato, ker pač so, nekdo mora biti izvoljen, sicer ne moremo imeti države.

  Slovenija torej obstaja zato, ker se je po kontra revoluciji oblikovala močna, oligarhična elita, kar nima veze z demokracijo. Te skupine zdaj volijo edino sami sebe, člani in.sledilci pač podpirajo stranko, od katere imajo neposredne koristi, drugo jih pa ne zanima. Isti smo postali kot Albanija, ki je tudi ločena na posamezne ruralne predele, ki jim vladajo plemenski poglavarji, rojeni na vodilne položaje in ga ni sistema, ki bi razbil tiste muslimanske socialistične mafije. Edina podobna dežela je bil komunistični Afganistan, preden do talibani izvedli državni udar in uvedli jihadizem, kot obliko pravne države. Najprej so jih nabili rusi, potem pa še američani, glavni izvozni artikel Afganistana je zdaj edino še opij za množice, ampak Afganistan očitni še naprej obstaja. Torej sploh ni važno kakšno obliko političnega in pravnega reda si izmisli nek narod, v vsakem primeru nekako deluje in ljudje se pač prilagodijo. Isto velja danes za Slovenijo, ki že dolgo ni več demokracija, osamosvojitvene oligarhije so si razdelile državni kapital in zdaj bodo fašistične dinastije vladale tako dolgo, dokler ne bo nove revolucije in jim bo nekdo vsem odrubil glave. Ampak to še ne bo jutri, doma imajo tako dobro pospravljeno, da se ne moreta sestati niti dva, ki podobno in resno razmišljata kako bi jih razjebali na prafaktorje. Garancija za uspešno diktaturo so nemški evri, njih ne zanima, če naša podjetja vsako leto prigarajo milikardne izgube in moramo kmetom plačevati za hrano, ki je še zase ne pridelajo dovolj, fabrike ustvarijo kar so se zmenili, oni pa plačajo, drugo EU ne zanima. Pa vojaško policijsko džamajerijo hočejo videti na južnih mejah, dokler nadziramo in tepemo sami sebe, imajo pred nami mir, dajo zato 1 evro, ni problem.

  SDS mora najprej doumeti, da so nas komunistični fašisti razslojili na tri razrede državljanov, ne na dva, kot neprestano nabijajo. Njihove prednike je učil Gestapo, kaj smo pa lahko drugo pričakovali.
  To je bistveno, vprašajte se enkrat, kaj se zgodi z drugorazrednimi, ko se preveč zamerijo prvorazrednim elitam, pa bo takoj jasno kam so poniknili volilci in zakaj je narod tako posran.

 • Hribouc

  SPET NA USTAVNO SODIŠČE.

  Naj živi 2.REPUBLIKA. Svobodna republika.

 • večni srb

  Stari volilni sistem nam je prinesel vsaj nekaj dobrega, kmečko zvezo je brcnil ven iz parlamenta, zdaj pa jim bo SDS požrl še župane in državne sekretarje. Podpiram.

  • ZatonMesecnikov

   Če imaš pod kmečko zvezo v mislih Slovensko Ljudsko Stranko, se zadeva vleče že od 26.04.41, ko so jo Levičarji (Komunisti in njihova protiimperialistična fronta) razglasili za kolaborante in izdajalce. Epilog je sledil Maja in junija 1945, z mnpožičnim pokolom, ki so ga zagrešili Borci ZZB.

 • if

  Avstrijski model je ta hip en najnaprednsjših. Tam so levičarji slovenskega tipa cestni pometači.

 • karpelec

  Očitno nam manjka idej.Vrv, ki je že tako zapletena, bi jo radi zapletli še bolj, da bi lahko skrili še več neumnosti. Novi obrazi niso več novi, stare je pa treba zapakirati v novo embalažo. Razpišimo nove doktorate, ki bodo sposobni novih idej, ker so se stari ideologi že izpeli.

  • if

   Kdo je stari izpeti ideolog?

   Tisti, ki ima dvajset let in propadli socilaizem razglaša za sistem prihodnosti. Slovenska levica je polna ljudi tega tipa, najbolj trdo usmerjeni so v Levici.

   • karpelec

    Ata smrk je utrujen od iskanja novih obrazov in starih pokov, ki ne prinašajo pravih rezultatov in so vedno bolj predvidljivi ter ne dosegajo pravo raven zmage.

   • lili pili

    Zalostno, da desnico vodi bivsi komunist, pohodnik v jajce skupaj z mnozico bivsih komunistov…

    • Imperial Commando

     @disqus_EqR7d9vyBe:disqus hvala bogu, da je bivši.

     • lili pili

      Bivsi clan, v glavi pa se vedno komunist..

    • marta

     Si pa revček, no.
     Le, kaj je ostalo za vaš pol, če je vse v SDS ?

     • lili pili

      Na levem polu je trenutno vec politikov, ki nikoli niso bili v partiji kot na desnem…

 • stajerc5

  A ti je koncno le prdnilo glede Budimpeste-kaotovariskeuniverze? Mater nucas dolg!!!

 • Desnoklik

  Janša sam ne more nič. Treba je zorganizirati četico kriminalistov – untouchables – in vse mafijozote za zapahe.

 • Janez Kepic-Kern

  Morda
  nam bo pa Ptujčan
  IZTOK PUŠNIK
  – KAJ – PRIPOMOGEL – PRi RAZKRIVANJU
  ČUDNIH
  STARIH ZBRK – NPR. OKROG OTROK – Marije JAVERŠEK-BROZ !?
  STARA
  NEMŠKA – PTUJČANA – brata Walter in Alfonz WANKMUELLER
  sta
  veliko povedala s tem, da sta javno v medijih –
  povedala,
  dda je bil – t.i. MARŠAL TITO – njun SOŠOLEC V KONVIKTU ST. PAUL V AVSTRIJI ”
  OSZALO
  NAM BO MORDA POVEDAL PTUJČAN – IZTOK PUŠNIK ?
  Morda ?
  Patudi, če nič od tega ne ve in ne izve – bodo pa – drugi !?
  MALO ODDIHA – OD TEŽKE TEME
  S
  ŠE TEŽJO TEMO.

  Malo – ODDIHA !

  ŠALA,
  KI JE TUDI – RESNO VPRAŠANJE !

  SLIŠI SE SMEŠNO: ampak – jaz, Janez Kepic_Kern – resmo – še vedno ne vem,
  katera
  ŽENSKA – ZA VRAGA – JE ZARES RODILA T.I. MARŠALA – TITA !
  Ali
  kdo od vas beročih – to ve?
  rojstna matična knjiga z – dunaja – jasno pove,
  da
  je – Marija BROZ-JAVERŠEK – leta 1892,
  na Dunaju
  rodilla fantka z imenom FRANZ BROZ !
  Torej?
  Istega – 1892. leta – v maju 1892 – NI MOGLA RODITI
  – niti
  Josipa BROZA – KOVINARJA, KI JE HODIL V VAJENIŠKO ŠOLOV SISKU,
  – NITI
  T.I. MARŠALA TITA, ki nikoli ni trdil, da bi bil rojen na Dunaju – kot – FRANZ BROZ !
  Čudno,
  ZELO ČUDNO – MAR NE ?
  Z
  MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA” L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  “SLOVENIANA”

  https://sloveniana.si/ident
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

  P.S.
  KONEC ŠALE,
  KI JE V OSNOVI – RESNO VPRAŠANJE.
  VIR,
  https://sloveniana.si/ident

 • xtc

  Treba je vzpostavit večinski sistem-stranka ,ki zmaga tvori vlado tako ali drugače in opozicija je pač opozicija in volilni prag na 8 % za stranko.

 • svatne

  Za začetek je treba prebrati prvo alineo 7. člena ZVDZ !

 • Anton

  https://www.youtube.com/watch?v=rLeyIhJvDkI

  stranka/predstavnik stranke, ki na soočenjih za državnozborske volitve odgovori na novinarsko vprašanje, da nima izdelanega programa(primer stranka Marjana Šarca, še poprej stranka Mirota Cerarja, ap še poprej stranka alenke Bratušel ačiansa instant strank), v mojih očeh v tistem trenutku odpade kot počen gumb.

  Sem pa absolutno za višji vollni prag(iz danšnje 4% na evropski nivo), za zmanjšanje števila strank v hramu dmeokracije, ker na podlagi prehodnjih informacij/izkustev se je izkazalo, da je to služilo zgolj za manipuliranje.Za našo malo domovino je dovolj da sta v hramu Demokracije zgolj 2 največ 3 parlamentarni stranki, kot je primer recimo Amerika demokrati in republikanci.

  Dalj časa sem misll da več strank v hramu Demokracije oz parlamentu pomeni večjo Demokracijo v državi, pa sem sprevidel, da sem bil v hudi naivnosti, au contraire, manj strank bo prispevalo pomagalo k boljši Demokraciji v državi.

  sarkazem press

 • Perkele

  SDS demagogija, pač en blok v Ljubljani ima več prebivalcev kot Osilnica in Kočevska Reka z vsemi okoliškimi gozdovi.

  Tako da si lahko še naprej v miru z rumeno farbate vukojebine.

  • Desnoklik

   Komu pa ti recitiraš??? Sploh veš kaj demagogija pomeni???

 • lili pili

  Jajo je pozabu povedat, da vecinski volilni sistem ni bil sprejet zaradi glasovanja sls poslancev, ki jih je takrat vodil zagozen

  • Perkele

   SLS je po potrebi Kučanova stranka.

   • lili pili

    Na zadnjih volitvah pa je bila jajotova, saj se se spomnes..

    • mapu

     Paradajzar….na okope.

  • marta

   Ti pa si pozabil povedat, da je bil vaš Zagožen komunist in je delal “po navodilih” rdečih,
   sicer ne bi tega tako hinavsko izpeljal.

   • lili pili

    Vsi, ki so bili na desni proti jajotu so ozigosani za komuniste, resnica je obratna, jajo, gorenjak, cernac, zver…… vsi bivsi. Zagozen nikoli…

 • lili pili

  Pa se svobodnjaki so se lepo umazali z kriminalom in korupcijo…

 • lili pili

  Danes ta srednji v evropi in ameriki izumira, ga ni vec…

 • samotoje

  Res je, kar pravi Janša. Vsaj delni večinski sistem (kombinirani sistem, kot pravi Janša) bi pomenil odločilni vpliv volivcev pri odločitvi, kdo bo prišel v parlament. Največji problem pa je, da ljudje ne razumejo niti proporcionalnega niti večinskega sistema. Soseda Francka je odločna, da bo obkrožila tam, kjer bo pisalo Šarec (ker je fejst fant, tak kot navadni ljudje), Feri, Cigan, pa pravi, da ne bo volil nobenih “ciganov prokletnih”, ki so zdaj v vladi in navija za Šiškota, čeprav je Štajerec. Čista katastrofa.

 • Janez Kepic-Kern

  ZA LAHKO NOČ
  nam bo pa morda – IZTOK PUŠNIK,
  KI JE
  PO PREDNIKIH – NEMŠKEGA RODU – POVEDAL
  ka je to

  WAS IST DAS – “H A U S U N T E R R I C H T” ?

  To je nekaj,
  česar verjetno nihče od nas – ni bil deležen – namreč !

  Tista nemška beseda pomeni – ŠOLANJE – NA DOMU
  S
  PLAČANIMI – UČITE LJI, PROFESORJI !
  V Avstriji je tak način šolanja otrok – možen in tradicionalen in ga imajo – še danes.
  Preprosto mu rečejo
  PRIVATISTIČNI, EXTERNISTIČNI NAČIN ŠOLANJA OTROK – NA DOMU OTROK.
  Starši
  tak način šolanja njih otrok – PRIJAVIJO ŠOLSKEMU SVETU,
  KI
  TAK NAČIN – PONAVADI – ODOBRI,če so starši dovolj bogati in izbrani učitelji na domu – dobri.
  Otrok ob rokih poaga izpite, ima preverjanje znanj itd.
  Skratka – TO JE AVSTRIJA !
  Vse
  več dokazov je,
  da je bil takega – “PRIVILEGIRANEGA” NAČINA – ŠOLSKEGA UČENJA NA DOMU
  VSAJ
  DO
  NJEGA 18.LETA DELEŽEN T.I. MARŠAL TITO.
  VEČ
  O TEM – MORDA JUTRI !
  ZAENKRAT PA PONOVIM – SPODNJE.

  Morda
  nam bo pa Ptujčan
  IZTOK PUŠNIK
  – KAJ – PRIPOMOGEL – PRi RAZKRIVANJU
  ČUDNIH
  STARIH ZBRK – NPR. OKROG OTROK – Marije JAVERŠEK-BROZ !?
  STARA
  NEMŠKA – PTUJČANA – brata Walter in Alfonz WANKMUELLER
  sta
  veliko povedala s tem, da sta javno v medijih –
  povedala,
  dda je bil – t.i. MARŠAL TITO – njun SOŠOLEC V KONVIKTU ST. PAUL V AVSTRIJI ”
  OSZALO
  NAM BO MORDA POVEDAL PTUJČAN – IZTOK PUŠNIK ?
  Morda ?
  Patudi, če nič od tega ne ve in ne izve – bodo pa – drugi !?
  MALO ODDIHA – OD TEŽKE TEME
  S
  ŠE TEŽJO TEMO.

  Malo – ODDIHA !

  ŠALA,
  KI JE TUDI – RESNO VPRAŠANJE !

  SLIŠI SE SMEŠNO: ampak – jaz, Janez Kepic_Kern – resmo – še vedno ne vem,
  katera
  ŽENSKA – ZA VRAGA – JE ZARES RODILA T.I. MARŠALA – TITA !
  Ali
  kdo od vas beročih – to ve?
  rojstna matična knjiga z – dunaja – jasno pove,
  da
  je – Marija BROZ-JAVERŠEK – leta 1892,
  na Dunaju
  rodilla fantka z imenom FRANZ BROZ !
  Torej?
  Istega – 1892. leta – v maju 1892 – NI MOGLA RODITI
  – niti
  Josipa BROZA – KOVINARJA, KI JE HODIL V VAJENIŠKO ŠOLOV SISKU,
  – NITI
  T.I. MARŠALA TITA, ki nikoli ni trdil, da bi bil rojen na Dunaju – kot – FRANZ BROZ !
  Čudno,
  ZELO ČUDNO – MAR NE ?
  Z
  MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA” L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  “SLOVENIANA”

  https://sloveniana.si/ident
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

  P.S.
  KONEC ŠALE,
  KI JE V OSNOVI – RESNO VPRAŠANJE.
  VIR,
  https://sloveniana.si/ident

 • Jan Kovalski

  Zaradi povprečnih državljanov, volilcev je Slovenija podpovprečna.

 • francelj3

  Absolutno nujno je uvesti dvokrožni večinski volilni sistem, ki ima pred proporcionalnim za parlamentarne volitve toliko prednosti, da jih je težko našteti. Goljufanje volilcev s prestopanjem poslancev med strankami po volitvah bi se nehalo. Goljufanje volilcev zaradi povolilnih koalicij (namesto predvolilnih) bi se nehalo. Volilci bi glasovali neposredno za posamezne kandidate, s čimer bi se prenehala tako imenovana strankokracija, ko stranke (tako kot nekoč KPS) namesto volilcev določajo zmagovalce volitev. Goljufanje volilcev, kar se tiče predvolilnih programov, bi bilo zelo oteženo tudi zato, ker bi bil mogoč odpoklic izvoljenih poslancev oz. županov, če bi volilci ugotovili, da delujejo proti interesom volilcev in prelamljajo predvolilne obljube. Vse vsakič nove stranke, majhne stranke, ki komaj zlezejo čez volilni prag v parlament, ekstremistične stranke in sindikalne stranke, npr. Desus, bi bile onemogočene. Drobitve parlamenta v nešteto majhnih interesov bi bilo konec, parlament bi postal ustanova, ki lahko sprejema odločitve, ne samo bolnih kompromisov. Dejansko vladanje majhnih strank z izsiljevanjem večjih bi se končalo.
  In končno, človek bi zvečer po volitvah pogledal rezultat in bi mu bilo vse jasno. Tako pa so za izračun rezultata volitev potrebni matematični eksperti, Droopov količnik, d’Hondtov količnik in ne vem kakšne oslarije še. Končni rezultat vseh teh akrobacij pa je, da je bil na zadnjih volitvah v parlament iz Celja mesto izvoljen nekdo, za katerega je volilo 1273 ljudi, tisti, ki je prejel 2565 glasov, pa je ostal zunaj. To pomeni, da imamo v komunizmu dve vrsti volilcev: eni imajo glas, ki je dvakrat več vreden od glasu drugih.
  Iz vseh teh razlogov je dvokrožni večinski volilni sistem že enkrat zmagal na referendumu, vendar so ga nekateri pod taktirko Milana Kučana s pomočjo veleizdaje Zavoženega iz SLS uspeli z nelegitimno manipulacijo spreminjanja ustave povoziti in proporcionalni sistem celo vključiti v ustavo. Takrat ustavno sodišče tega žal ni preprečilo, kot je preprečilo zadnji poskus manipulacije z ustavno spremembo glede financiranja šolstva, ki jo je poskušala cmerarjeva vlada. Zato in samo zato je zdaj Slovenija togo gospodarsko in politično truplo v stanju rigorja mortis, kjer se ne more in ne sme spremeniti nič, samo posvečeni smejo ves čas krasti, davkoplačevalci pa jim ropanje prisilno financiramo in ga bomo do bridkega konca – popolnega bankrota države.
  Druga stvar, ki jo Slovenija nujno potrebuje, je pa ustavno določilo, da se ustava spreminja samo z ljudskim referendumom, sicer bo vsaka gnila partija kar naprej (kot v zgornjem primeru ali primeru privatnega šolstva) prilagajala ustavo svojim zahtevam. Treba je uvesti demokracijo, ki bo čim bolj neposredna in čim manj po strankarskih posrednikih.
  Trenutna Serpentinškova »vlada« je rezultat onemogočanja volilcem, da bi kljub volitvam kakorkoli vplivali na rezultat volitev. Imeli smo volitve, potem so šefi iz ozadja določili, ali bo vlada leva ali desna in kateri klovn (dobesedno!) jo bo po njihovih navodilih sestavil in vodil. Kakšen je potem smisel volitev? Ljudje se natančno to tudi dejansko sprašujejo in bodo v kratkem sploh prenehali hoditi na volitve.
  Britanec Peter Hitchens je dobro opisal proporcionalni volilni sistem: »Bojim se uvažanja proporcionalnega sistema iz celinske Evrope, kjer volitve ne odločajo o tem, kdo je na oblasti, kjer z volitvami ne morete nekoga odstraniti z oblasti in kjer do vseh dogovorov pride šele po tem, ko se volišča zaprejo.” https://www.delo.si/sobotna-priloga/skoda-ki-bi-jo-povzrocil-nov-referendum-bi-bila-strasna-168227.html.

 • Franjo Trojner

  Vase in samo v Ljubljano zagledana leva centralistična oblast namerno favorizira samo Ljubljano z okolico in s tem umazanim, neustavnim dejanjem preprečuje enakomeren razvoj regij. Zato se ne čuditi, da periferija vedno bolj nazaduje in je v vseh ozirih vedno nolj siromašna in brez vsake prave možnosti za uspeh, razvoj.
  Štajerci dozorel je čas, da centralistični, samo vase in v Ljubljano z okolico zagledani levi oblasti končno pokažemo zobe in si svoj del pogače pričnemo rezati sami! Ne more tam nek birokrat v Ljubljani bolje vedeteti od ŠTAJERCA iz Ptuja, Celja, Maribora itd., kaj je za ŠTAJERSKO, ŠTAJERKE IN ŠTAJERCE dobro in kaj ne. Vrag naj vzame skorumpirano centralistično levo oblast v Ljubljani! Dozorel je čas za Slovenijo regij, za deželne vlade in deželno oblast, ZA deželne glavarje, ZA deželne poslance, ki bodo dejansko zastopali želje svojih prebivalvcev in ne kot sedaj, ko leve elite iz Ljubljane suvereno vladajo v lastno korist in samo v korist Ljubljane z okolico.
  Preklete koruptivne centralistične barabe na oblasti si polnijo žepe, ter se brezsramno in nenasitno prenažirajo na naš račun. Te brezsramne, požrešne, lopovske, koruptivne, centralistične, samo vase in v Ljubljano zagledane leve oblasti, se moramo v dobro enakomernega razvoja regij in v dobro prebivalcev živečih na periferiji na ta ali oni način čimprej losati.

 • Vojvoda Šarec.

  Prvorazredno nategovanje svojih drugorazrednih.

 • Andrej

  Če bi bili dosledni, bi ugotovili, da je Slovenija že nekaj desetletij nelegitimna in kriminalna. Vlado ima na osnovi kršitve ustave. Volitve so na osnovi zlaganih sodnih prijav, krivi prijavitelji pa niso nikoli odgovarjali, ampak so na oblasti. Še kaj?

 • freedomfighter

  Samo eno vprasanje…zakaj mislite da bi bil ve inski volivni sistem bolj posten…tam bi samo pomenilo da stranke dobijo se vecji vpliv v pralamenti od njihove volivne moci…npr. stranka ki dobi 20 procentov bi imela recimo 30 ali pa 35 procentov v parlamentu…ce mene vprasate to ni ravno najbj demokraticno…kot madzarska…zakaj lahko stranka ki je dobila 50 procentov spreminja ustavo ce za to potrebibes dvo trerinjsko vecino…od kdaj je 50 procentov dve tretjine…sigurno obstaja sistem ki je demokraticen in posten…recimo britanski volivni sistem je pa zane povsem faljen…tam lahko nekdo ki dobi 20 procentov pobere vse sedeze v parlamentu…bolano

 • Zgornji

  TOOOOOOOČNOOOO TOOO !!! ! !!! PRETENTATI NAS HOČEJO !!! ! !!! IN TO PRAV PO HINAVSKO !!! ! !!!

 • Desnoklik

  Ja se vidi da si TI ta kateri bo izbran, pameten,…tri Erjavca v enem.

 • Observer

  Tvoj komentar oz. razumevanje Reformacije je nekje na nivoju 2 letnega otroka. Nimaš pojma. Ekonomsko in gospodarsko je Reformacija namreč osvobodila ljudi izpod več kot tisočletne vladavine Vatikana, ki je ljudi zapeljala v temni srednji vek. Sveto pismo, ki so ga prevedli Reformatorji, je namreč veliko več kot samo priročnik kako moliti. Nastali so posamezni narodi s svojo kulturo in besedo, razvili so se nacionalizmi, v dobrem pomenu besede. Srednjega sloja Vatikan ni dopuščal, obstajal je samo revni sloj in elita (papež, duhovniški redovi in posvetni kralji in plemiči, ki so bili podrejeni papežu). Z Reformacijo se je vse to spremenilo. Ker nas tega v šolah načrtno ne učijo (proti-Reformacija), imate posledično ljudje zelo slabo oz. nično razumevanje kako pomembna je bila Reformacija za človeštvo. Brez Reformacije, ZDA ne bi postale najmočnejša država na svetu. In sedaj, ko svoje lastne temelje prebivalci ZDA zavračajo, tonejo in bodo popolnoma propadli. Države s protestantskimi temelji so najbolj prosperitetne države. Katoliške in ateistične države z razno raznimi svojimi ideologijami (socializem/komunizem) se lahko pred njimi skrijejo, razen, če kradejo in grabijo bogastvo na kup kot srake, ljudem pa ga seveda ne dajo, kot nekoč elita v temnem srednjem veku. Komunizem je samo ateistična verzija RKC fevdalizma srednjega veka.

 • Observer

  Kako vem? Tako da sem poslušal in poslušam radijsko oddajo zgodovinarja iz ZDA, ki je specialist za to področje. Brez Reformacije ni Olivera Cromwella in brez Olivera Cromwella in podlage, ki jo je naredil v Angliji, ni ZDA. Revolucija 1776 je bila namreč uspešna samo zato, ker so desetletja pred to revolucijo v ZDA pričevali “ognjeni” pričevalci, pastorji, in spreobrnili ljudi k Bogu. Ljudje so se tako masovno obračali k Bogu, da so to obdobje poimenovali kot ‘Veliko prebujenje’ (The great awakening). Če Reformacije ne bi bilo, tudi teh pastorjev nebi bilo, ker bi jih RKC zažgala na grmadah, kot je vse njihove predhodnike.

  Francoska revolucija 1789 je bila ravno obratna, zgrajena na ateističnih, antikrščanskih temeljih, in zato je propadla. To pa ti pove Alexis de Tocqueville, sekularni Francoski zgodovinar, ki je v 19. stoletju prišel v ZDA, da bi ugotovil zakaj je Francoska revolucija propadla in Ameriška uspela in zakaj je Amerika postala tako uspešna. O tem je napisal knjigo z naslovom ‘Democratie en amerique’ oz. Demokracija v Ameriki, v kateri je zapisal:

  http://www.leaderu.com/orgs/cdf/onug/detocq.html

  Preberi, če znaš angleško. Ni veliko. Glej in se čudi.

 • Observer

  Še enege zgodovinarja sem se spomnil, ki govori o tej temi. Ta je iz Indije, Dr. Mangalwadi, govori pa angleško. Zelo zanimivo predavanje in veliko se naučiš. Tega nas nikoli niso učili v šolah (zato ker naše šole temeljijo na Francoski revoluciji in ne na Ameriški, tore je jasno, da nam bodo zamolčale vzrok uspeha ZDA). Poslušaj:

  Obama, Machiavelli, and the Bible – Part 1
  https://www.youtube.com/watch?v=3CL_xlXs3Rg

  Part 2
  https://www.youtube.com/watch?v=j4o0oShNIfg

  Part 3
  https://www.youtube.com/watch?v=zpLvxrNlwPA

  Part 4
  https://www.youtube.com/watch?v=GNJmhYYOsj4