Janez Janša od vlade pričakuje sklic Sveta za nacionalno varnost in vzpostavitev nacionalnega kriznega štaba zaradi razmer v zvezi s koronavirusom

Janez Janša

Epidemija z novim koronavirusom dobiva nove razsežnosti, zaradi izbruha okužb izredne razmere že vladajo v naši neposredni soseščini. V severnoitalijanskih regijah Lombardija in Benečija so že zabeležili dve smrtni žrtvi, skupno število okužb pa znaša vsaj 30. Pri nas je minister Aleš Šabeder, ki je še nedavno govoril, da se nimamo česa bati, izginil, poniknil pa je tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Na Twitterju se je zdaj odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal, da od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti. Do zdaj je bilo ravnanje vlade skrajno neprimerno, med drugim sta se dva potnika z ladje Diamond Princess v Slovenijo vrnila kar s komercialnim letalom. Dva Avstralca z iste ladje, katerih testi na novi koronavirus so bili na Japonskem negativni, sta na primer zbolela ob povratku v domovino.

Epidemija z novim koronavirusom, ki izvira iz kitajskega Wuhana, uhaja izpod nadzora, po svetu je bilo okuženih že najmanj 77.925 ljudi, število smrtnih žrtev pa se je povzpelo že na 2.362. Koronavirus je zdaj izbruhnil tudi v naši neposredni soseščini, v severnoitalijanskih regijah Lombardija in Benečija vladajo izredne razmere. V regijah so namreč zabeležili vsaj 30 okuženih, virus pa je tam že terjal tudi dve smrtni žrtvi. Zato so oblasti v desetih krajih na severu Italije že v petek izdale ukaz o zaprtju vseh javnih krajev, vključno s šolami, bari, pisarnami in športnimi centri. Ukrep naj bi trajal najmanj pet dni.

Zdaj se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal, da od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti.

Minister Šabeder ob izrednem dogajanju izginil kot kafra
Minister za zdravje Aleš Šabeder iz LMŠ je ob vsem tem po poročanju mojeposavje.si izginil kot kafra. Če je italijanski minister za zdravje povedal, da so bili na to pripravljeni, je Šabeder po drugi strani še nedavno govoril, da se nimamo česa bati, saj s Kitajsko nimamo neposrednih letalskih povezav, nato pa je poniknil. Poniknil pa je tudi za vladanje povsem nesposobni Marjan Šarec, predsednik vlade v odstopu. Poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec je že ponoči na Twitterju Šarca pozvala, naj skliče Svet za nacionalno varnost. Opozorila je še, da slovenska vlada na mejah ne izvaja niti nemških ukrepov – to je popis potnikov iz okuženih območij.

Dva Avstralca, ki sta imela na Japonskem negativne teste, ob povratku v domovino zbolela
Ob tem je naravnost nezaslišano ravnanje slovenskih oblasti v primeru reševanja potnikov z ladje Diamond Princess, ki je bila na Japonskem zaradi številnih okužb na krovu več dni v karanteni. Medtem, ko sta bila dva slovenska državljana zaradi pozitivnih testov nameščena v bolnišnici na Japonskem, sta dva v četrtek prispela domov kar s komercialnim letom, pri čemer ostali potniki niso bili obveščeni o morebitnih tveganjih. Še dva slovenska državljana, ki sta se vrnila kasneje, sta do Berlina prišla z letalom italijanskih zračnih sil, do Brnika pa so ju prepeljali z najetim letalom. Tisti, ki so v Sloveniji prispeli z omenjene ladje, so prejeli odločbo o 14 dnevni karanteni, kar pomeni, da bodo morali ostati doma.

Pri tem je zaskrbljujoče, da sta dva Avstralca iz te ladje Japonsko zapustila z negativnimi testi na koronavirus, potem, ko sta prišla v Avstralijo, pa sta zbolela.

Rok Krajnc

 • Steve

  sedanja vlada nebi vedela sklicati niti halo pizzo

 • mona lisa

  Odgovorne kaznovati. Na vodilnih visokih mestih sami nesposobni tudi vsi ministri. Janša reši nas nesposobnih parazitov.

 • ZatonMesecnikov

  Če bo to rekel Ivan Janez, ga nalašč ne bodo. Pač posledica ideološkega spora 42/45.

 • Foglof Tunek

  HALOZE EXPRESS: NAJNOVEJŠA VEST

  Koronavirus se je pojavil na Trstenjakovi ulica 8, 1000 Ljubljana !!!!… Zahtevati moramo takojšnjo karanteno za vsaj pol leta…brez hrane in pijače, da ta kurčev virus izstradamo do konca !!!

  • Winstonblue

   Očitno v Halozah razsaja še hujši virus, kar se pozna na tebi. Zato ostani kjer si in ne zapuščaj doma.

 • Anton

  Sklic za nacijonalno varnost bo , če Janša sestavi vlado. Do takrat pa kardeljev kip naj stoji.

 • Marija

  Pa naši se igrajo.Meja še vedno odprta virus pa že med migranti.

 • Unikatna

  Kot že nekateri mediji navajajo, da je tudi inkubacijska doba vprašljiva (14 dni) in v SLO se vsi obnašajo, da je to kot navadni prehlad…Jebela cesta, vsi so poniknili in spet SDS opozarja,,,

 • Franc Šink

  Šebeder je verjetno pobegnil v enega od nekdanjih socialističnih bunkerjev. Sigurno je sigurno.

 • Rožle

  Kot sem že povedal.
  Na prvem mestu je prvorazredna tema
  “PA SAM DA NI JANŠA & SDS ”
  .. drugorazredni – koronavirus pa naj le počaka .. pa sej ne bo nikamor pobegnu .. !

 • Antonius

  Prav nam je! Abortirani predsednik vlade Serpentinšek in njegov *zdravilniški* minister se skrivata, edini, ki zares ve, kako v takih in podobnih situacijah ravnati, pa v parlamentu anti-Janša vlado opozarja in nagovarja iz opozicije.
  Če bo Slovence koronavirus spravil k pameti, potem je čas, da čimprej pride. Seveda žrtve bodo, ampak saj v življenju itak ni, nič zastonj.
  Kot nam zadnje ankete kažejo, bomo lahko dobili zopet nekakšno manjšinsko vlado z Janšo in zmagovito SDS v opoziciji, če se volivci ne bodo potrudili malce razmisliti in zamisliti nad tem, kaj vse so nam že zakuhale leve izvoljene stranke v Serpentinškovi anti-Janša koaliciji.
  SDS, SLS+NLS, NSi-kd in morda prevetrena SMC so stranke, ki Slovenijo lahko izpeljejo iz vseh mogočih težav in politične krize. Gospodarstvo potrebuje normalno delujočo vlado ne pa politikantske komolčarje in kleptomane.

  • Hanzi

   Glede na to, da so v Sloveniji samo štirje, za katere vemo, da bi lahko bili prenašalci, se mi zdi neodgovorno, da so jih dali v karanteno na domu, Ampak, normalnega razmišljanja od te vlade, tudi nisem pričakoval

 • Lustrator

  Sicer upam, da se nas Bog vsaj v tem usmili in prizanese Sloveniji še z enim virusom po tem, ko nam rdeči možganojed jemlje prihodnost že skoraj 80 let, a tu so stvari popolnoma jasne: objektivno odgovornost navkljub strahopetnemu odstopu komedianta nosi zgolj in edino vlada RS. Tako kazensko kakor finančno bi morali odgovarjati prav vsi po vrsti – od prvega do zadnjega funkcionarja in člana strank – vključno z levico in SNS, ki sta tej nastavljeni nesposobni vladi omogočila vladanje.

 • Van Der Waals

  LEVIČARJI BODO VERJETNO OBTOŽILI DA SO PODNEBNE SPREMEMBE ZAKRIVILE KORONA VIRUS! TO JE NJIHOV DOMET LOGIKE Z FDV IN FILO FAKSA.

  • hajduk

   Ampak podnebne spremembe so razlog za čudne epidemije, ja vidiš, da.smo komaj sredi februarja pa že letajo po bajtah debele mesne muhe. Ptičev in pajkov pa še ni, te živali se ne zbudijo in se ne vrnejo dokler ni dlje časa skupaj dovolj toplo, ne samo čez dan.
   Lahko bi šli gledat mesečne temeraturne grafe in jih primerjali z pomladanskim zbujanjem različnih vrst, muhe se verjetno izležejo par tednov prej kot pajki, ki pa jih tokrat še ni, saj je ponoči še pod nulo.
   Isto je z bolezenskimi organizmi, ki se pojavijo samo v sezonah in niso prilagojeni na umetno človeško klimo. Moramo se zavedati, da.živimo sredi naravnega habitata, ki je bil prilagojen na neke bolj kot ne konstantne cikluse, ti pa so zdaj očitno porušeni in življenje se jim mora prilagoditi.
   Ni pa.to naravno stanje, saj je vsako leto bolj toplo kot prejšnje, ne gre za nagla, par letna nihanja, dolgoročni trendi gredo proti segrevanju, kar je skladno z znanstvenimi prerokbami in se bo zagotovo še marsikaj dogajalo, pa vsako leto bolj.
   Ne splača se niti saditi dreves, ker verjetno itak ne bodo zrasla, treba bi bilo ustaviti širjenje človeške populacije in se zapreti v mesta vsaj za 20-30 let, ko naj narava naredi kar misli in potem začet sanirat, ko bomo bolje razumeli kaj sploh lahko še živi in kje.

 • hajduk

  Vurus ni isto kot bakterija, te so živa bitja in precej velike proti neznatno majhnem virusu, ki je zgolj skupek molekul, zgrajenih okoli preprostega, ampak zelo prilagodljivega DNK, ki jim omogoča okužbo celic in razmnoževanje skupaj z njimi. Bakterije moramo razkužiti, medtem ko se telo pred virusi brani samo, zdravila lahko edino pospešujejo menjavo pokvarjenih celic z zdravimi.
  Zato je gripa tako nevarna in vsako leto pobije na tisoče ljudi, oslabeli in ostareli ljudje se ne morejo več dovolj hitro regenerirati, njihovo telo ne more več dovolj hitro menjavati celic, organi začnejo popuščati in pacient umre. Vsaka viroza je nevarna, korona in druge sodobne mutacije pa še posebej, ker so bolje prilagojene na klimo in delujejo tako intenzivno.
  Rešitev so torej bolje higienske in bivalne razmere, lažji dostop do zdravnikov in celilcev ter več skrbi za lastno zdravje in daljše terapije. Ni pa mogoče ustaviti širjenja virusa po planetu, ker so tako majhni, da jih nobena naprava nemore zaznati, dokler se okužba ne začne piriti v bolniku in poatane ta izmerljiva s testi.
  Recimo, virus pride v telo z dotikom in skozi hrano, vendar se še ne začne takoj množiti, zdravnik pa ne more testirati celotnega telesa.

  Ne samo pred korono, vse bakterijske in virusne bolezni moramo zatreti, ampak ne razumem kako lahko pri tem pomagata vojska in policija oziroma javni aparat, ki itak že dela kar pač vsak dan počnejo posamezne službe, da lahko živimo bolje kot v mračnem srednjem veku, ki se je končal pred komaj par stoletji. Bolj bi bilo zanimivo vedeti kako se pred virusi branijo naši vojaki, policisti in seveda zdravniki, ker lahko postanejo prav oni vir epidemije. Sploh pa polne čakalnice v bolnicah, okuženi se vsede med ljudi in vsi dobijo virus, v par minutah je zrak prepojen s kužnimi delci in bi bilo treba takoj dati celo čakalnico v karanteno, vključno z medicinskim osebjem, kar se seveda v praksi ne dela.

  • koronavirus ima RNA ne DNA…..RNA je veliko bolj dovzetna za mutacije, zato ima z uporabo p-shuttle genske tehnologije CoVid-19 en del RNA sekvence prirejen za takoimenovan “gain of functions”….po domače povedano z vsako mutacijo lahko postane bolj patogen, večja smrtnost in tudi različne človeške celice lahko zasede…od celic živčevja (predvsem ob reinfekciji) pa do celic respiratornega sistema, kjer je njegov “docking point” ACE2 receptor v pljučih….pa da ne bo pomote….polovico je RNA običajnega koronavirusa….druga polovica RNA pa vsebuje proteine HIV in SARS ter pljučnica….narejen je bil specifično za to, da se lahko izredno učinkovito širi iz ljudi na ljudi

   • hajduk

    RNA in DNK sta del istega celičnega sistema, zato se raje ne poglabljam, v mehaniko, hotel sem izpostaviti predvsem kako majhne, a vendarle kompnicirane stvari so to, kar si tudi samo lepo razložil.
    Verjamem, da se lahko s korono širijo tudi najhujše viroze, vendar tudi bolezen ni vsemogoča in jo lahko uničimo oziroma razpade sama od sebe. Včasih so skurili oblačila bolnikov okuženih s kugo, še vedno se uničuje obleka, vendar bi lahko tudi stresli v pralni stroj malo razkužila, dobro prekuhali in sušili obleko na žgočem soncu, pa bi vse pocrkalo in tako celo tkanina postane spet varna za zdrave ljudi.

    Druga stvar so norci in sadistični psihopati, ne samo v razvoju biološkega orožja, mislim celotno evgeniko na splošno. Saj se igrajo z vsem, posegajo v intimno duševno in telesno sfero, delajo se pametne, na koncu se izkažejo pa za najbolj retardirane debile, nesposobne videti širšo sliko. Pri vojaško policijskih teroristih je najboljša družbena varovalka njihova zabitost, obstaja dober razlog zakaj so specializirani laboratorji tako komplicirano zavarovani in poznajo maso varnostnih postopkov, ki jih na terenu enostavno ni mogoče izvajati in se teroristi tudi sami zastrupijo ali okužijo. Verjetno se da onesposobiti sovražnika še na kakšne druge načine, recimo s karantenami, ki ohromijo gospodarstvo in tako omogočijo tiranskim vladam, da restrukturirajo celotno ekonomijo, kot se ta hip dogaja v Aziji.
    Gre za isti fenomen kot strašenje z nadzorom, dovolj je, če ljudje vidijo kamere in se zavedajo, da so opazovani. Tudi, če jih v resnici nihče ne spremlja, pazijo kako se obnašajo in delajo manj pizdarij, ker ne morejo vedeti kdo vse in s čim jih zalezuje. Bodo vsaj enkrat malo pospravili in razkužili tiste kitajske vasi, zgleda se jim je nabralo preveč dreka in morajo takoj ukrepati, odkar jim je Trump sesul sistem s tarifnimi spremebami.

   • maček ivan

    Sedi pet!!!

  • anzek

   To ni navaden virus ampak vrhunsko biološko orožje!!

   Smrtnost je veliko, veliko večja kot ga nam prikazuje WHO in naše kokoši odgovorne za virusna obolenja, po papagajevsko ponavljajo.

   Kitajska komunistična partija je že pred časom zahtevala od njihovega sodišča dovoljenje, za ubijanje 20.000 obolelih, to je posnetek kako se to dela: https://twitter.com/HBEZ101/status/1228354248573890560

   Pokazalo se je, da je WHO popolnoma v rokah kapitala, farmacevtske industrije,….

   Naši odgovorni iz min. za zdravje, vlada,…. so se pa skrili v mišjo luknjo, tako vsaj izgleda. Za ljudi, ki bodo nastradali zaradi tega se jim fučka!!

   Kaj pravi o tem, mnenje dr. Mravlje: https://twitter.com/mrevlje

   • hajduk

    Kdo pravi, da je smrtnost zaradi virusa danes enaka kot v času španske gripe, nikoli in nikdar, odkar poznamo antibiotike in živimo v umetno reguliranem okolju. Sama po sebi pa je bolezen seveda popolnoma ista kot nekoč, če živiš kot v srednjem veku, boš tudi umrl enako.

    Ne verjamem v Hudiča, če bi bilo tako preprosto ustvariti biološko pošast, bi nas 4 jezdeci apokalipse že zdavnaj vse pokosili, pa nas očitno ne morejo oziroma vsaj ne vse. Verjetno obstaja nek razlog zakaj je v naravnem okolju razmeroma malo smrtonosnih stvari, pomisli malo s čim vse so se že obmetavali med vojnami in kaj vse proizvaja industrija, pa danes več ljudi živi bolje in dlje kot kdajkoli prej v zgodovini.
    V evgeniko pa sploh ne verjanem, zato sem skušal opisati kako majhna stvar je virus, kako majhna je molekula DNK v primerjavi s celo celico, ki je bolj komplicirana kot majhno mesto. Virus ni nor, saj noče pomoriti vse okoli sebe, obnaša se kot migrant, ki se počasi zažira v organizem in si ga skuša podrediti, za vzgojo in razvoj svojih mutantov. Bolezen rabi živega in aktivnega človeka, za razliko od bakterij, ki se množijo dokler ne poćrejo vso organsko snov in potem cela kolonija hitro pocrka, da bi preživelo vsaj par bakterij in si našlo nov kup hranljive sluzi.
    Zakaj ni vse smrtonosno za človeka, verjetno se ne bi nikoli razvili, če bi nam bil svet tako nevaren.
    Je pa zagotovo res tudi, da je svet poln hudih norcev, to kar dela kitajska komunistična partija itak ni normalno. Tudi za Hitlerja dolgo no nihče verjel, da res namerava pomoriti ljudi, ki jih je najprej popolnona uničil in izropal, potem pa razkazoval kot popasti, ščurke in podgane, ki jih je treba preprosto deratizirati in razkužiti, sicer bi mutanti pobegnili iz ofročnih gulagov in getov, vsi normalni nemci bi oa trpeli in cel narod bi počasi izginil. To je nevarno, zato mora država stopiti skupaj in resno zgrabiti retardirane politike ter javne uslužbence, da ne bodo preveč noreli in se igrali z normalnimi ljudmi.

    • anzek

     Sedaj je prepozno, da bi spravili kogarkoli k pameti.

     Trenutno je potrebno reševati svojo kožo, svoje življenje, živlenje bližnjih!!

     Smrtnost je, tako kitajski žvižgači, 18%. In neprimerljiva s kakršnokoli drugo boleznijo, ki jo povzroči katerikoli drugi virus!! Ta virus je biološko orožje!!

     Antibiotiki ti pri virusnih obolenjih ne pomagajo. Nekje sem prebral, da si v ZDA pomagajo z zdravili, ki še niso odobrena in so bila razvita za bolnike s HIV.

     p.s.

     Priporočam, da si vsakdo priskrbi vsaj enomesečno zalogo najnujnejših živil, ko bo odrejena karantena ne boš več mogel nikamor, tudi trgovine bodo prazne!!

 • maček ivan

  … ” it`s time to die, it`s time to die, mother fuckers”….
  Mogoće tudi jaz……

 • macon

  Komunistične sodrge ne zanima opravljanje njenih dolžnosti, poleg tega so tudi nesposobni.

  Na Financah pišejo, da se bo epidemija tukaj začela v par tednih, ker ima smrtnost 4% izračunajte koliko tisoč bo mrtvih. Potem se zna vse ustaviti za več mesecev in padec bdp-ja ne bo 8% kot leta 2009, temveč mnogo višji. Izolacijskih postelj je okoli 100 in vse so zasedene, respiratorjev ni, vsem “odgovornim” dol visi.

  Vsi volilci in podporniki levice si zaslužite vse kar sledi.

 • no name rider

  Samo v informacijo prilepim obvestilo Italijanske Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia.Spodaj je google translate, če kdo zna italijansko naj prosim pravilno prevede obvestilo:
  http://www.regione.fvg.it/rafvg/comunicati/comunicato.act?dir=/rafvg/cms/RAFVG/notiziedallagiunta/&nm=20200222172456008

  Coronavirus: Regione Fvg decreta stato d’emergenza

  Servirà a snellire procedure per fronteggiare rischio sanitario

  Palmanova, 22 feb – Il vicegovernatore con delega alla

  Protezione civile del Friuli Venezia Giulia, d’intesa con il

  governatore, ha siglato lo stato di emergenza fino al prossimo 31

  luglio per fronteggiare il rischio sanitario da Coronavirus,

  anche in considerazione dei primi casi di contagio nel territorio

  italiano e in particolare nella vicina regione del Veneto ed in

  esito della riunione del Comitato operativo di Protezione civile

  avvenuta oggi.

  Con il decreto dello stato di emergenza la Regione potrà

  adottare una procedura più agile per l’acquisto di beni, servizi

  e forniture attraverso un affidamento diretto senza indagini di

  mercato sopra e sotto soglia comunitarie, per tutto ciò che è

  necessario per affrontare l’emergenza.

  In prima battuta la misura è utile per disporre di risorse tali

  da consentire, ad esempio, di mettere a disposizione le strutture

  nel caso in cui si rendesse necessario adottare l’isolamento.

  ARC/LP/al

  PREVOD:

  Koronavirus: Regija Fvg je razglasila izredno stanje
  Služil bo poenostavitvi postopkov za obravnavo tveganja za zdravje

  Palmanova, 22. februarja – Namestnica guvernerja, pristojna za civilno zaščito Furlanije Julijske krajine, je v soglasju z guvernerjem podpisala izredno stanje do naslednjega 31. julija, da bi se soočila s tveganjem za zdravje coronavirusa, tudi ob upoštevanju prvih primerov okužbe v Italiji in zlasti v bližnji regiji Benečija ter po današnjem zasedanju Operativnega odbora civilne zaščite.

  Z uredbo o izrednem stanju bo regija lahko sprejela bolj okreten postopek za nakup blaga, storitev in zalog z neposredno dodelitvijo brez tržnih raziskav nad in pod pragom EU za vse, kar je potrebno za reševanje izrednih razmer. .

  V prvi fazi je ukrep koristno imeti sredstva, ki na primer omogočajo, da so strukture na voljo v primeru, da je treba sprejeti izolacijo. ARC / LP / s

  • sunday

   no, naše levistične gnide pa imajo v nasprotju s tem vse pod kontrolo – verjetno levistično kontrolo – samo, da ni janša – ko jebe virus, naj raja pocrka, samo, da ni janša – sedaj vidite, vidijo, kaj volijo !!!

 • sunday

  žal jj ne bo uspelo s sklicem, ker levisti nimajo pojma o ničem, niti nimajo s čim lasten narod zavarovati, ker so vse pokradli – zato sedaj v srbo levistični sloveniji velja – reši se kdor se more !!!

 • sunday

  kar se tiče tega virusa vam naj bo vsem jasno, da nas je oblast pustila na cedilu, ja tudi vas, ki ste jo volili, tudi vas, dragi levistični nerazgledanci, primitivci – dali ste glas za svojo smrt in smrt svojih sonarodnjakov – temu se drugače reče izdaja, ampak vi se tega niti ne zavedate, se no morete, ker se nimate s čim, saj je za zavedanje potrebno imeti razum in iq !!!

  • piko8

   Za razum je potrebno imeti med ušesi možgane!!
   Volivci serpentinška&co pa imajo med ušesi *LUFT, ZERO, NULA*!!!

 • crniocar

  Janez ,
  Večni predsednik SDS Janez Janša, ki opravlja tekoče posle nesojenega predsednika vlade, zahteva ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, ker se mu nikakor ne uspe prigrebsti na oblast.

  • Joc 52

   Ti si tako zblojen, da ne vidis dlje od svojega nosu; poglej malo tuje medije, ce je v tvojem dometu/iq

 • sodnikisozločinci

  En kovač Šarca kuje, kolko žebljev potrebuje?

 • šmentanamuha

  Bimbo od Šarca se spozna samo na lubadarja, pa še to ni gvišn.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Ta vlada bo uvozila koronavirus samo da se znebi Janše pa čeprav tudi sami pocrkajo.