fbpx

Janez Janša od vlade pričakuje sklic Sveta za nacionalno varnost in vzpostavitev nacionalnega kriznega štaba zaradi razmer v zvezi s koronavirusom

Janez Janša

Epidemija z novim koronavirusom dobiva nove razsežnosti, zaradi izbruha okužb izredne razmere že vladajo v naši neposredni soseščini. V severnoitalijanskih regijah Lombardija in Benečija so že zabeležili dve smrtni žrtvi, skupno število okužb pa znaša vsaj 30. Pri nas je minister Aleš Šabeder, ki je še nedavno govoril, da se nimamo česa bati, izginil, poniknil pa je tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Na Twitterju se je zdaj odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal, da od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti. Do zdaj je bilo ravnanje vlade skrajno neprimerno, med drugim sta se dva potnika z ladje Diamond Princess v Slovenijo vrnila kar s komercialnim letalom. Dva Avstralca z iste ladje, katerih testi na novi koronavirus so bili na Japonskem negativni, sta na primer zbolela ob povratku v domovino.

Epidemija z novim koronavirusom, ki izvira iz kitajskega Wuhana, uhaja izpod nadzora, po svetu je bilo okuženih že najmanj 77.925 ljudi, število smrtnih žrtev pa se je povzpelo že na 2.362. Koronavirus je zdaj izbruhnil tudi v naši neposredni soseščini, v severnoitalijanskih regijah Lombardija in Benečija vladajo izredne razmere. V regijah so namreč zabeležili vsaj 30 okuženih, virus pa je tam že terjal tudi dve smrtni žrtvi. Zato so oblasti v desetih krajih na severu Italije že v petek izdale ukaz o zaprtju vseh javnih krajev, vključno s šolami, bari, pisarnami in športnimi centri. Ukrep naj bi trajal najmanj pet dni.

Zdaj se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal, da od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti.

Minister Šabeder ob izrednem dogajanju izginil kot kafra
Minister za zdravje Aleš Šabeder iz LMŠ je ob vsem tem po poročanju mojeposavje.si izginil kot kafra. Če je italijanski minister za zdravje povedal, da so bili na to pripravljeni, je Šabeder po drugi strani še nedavno govoril, da se nimamo česa bati, saj s Kitajsko nimamo neposrednih letalskih povezav, nato pa je poniknil. Poniknil pa je tudi za vladanje povsem nesposobni Marjan Šarec, predsednik vlade v odstopu. Poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec je že ponoči na Twitterju Šarca pozvala, naj skliče Svet za nacionalno varnost. Opozorila je še, da slovenska vlada na mejah ne izvaja niti nemških ukrepov – to je popis potnikov iz okuženih območij.

Dva Avstralca, ki sta imela na Japonskem negativne teste, ob povratku v domovino zbolela
Ob tem je naravnost nezaslišano ravnanje slovenskih oblasti v primeru reševanja potnikov z ladje Diamond Princess, ki je bila na Japonskem zaradi številnih okužb na krovu več dni v karanteni. Medtem, ko sta bila dva slovenska državljana zaradi pozitivnih testov nameščena v bolnišnici na Japonskem, sta dva v četrtek prispela domov kar s komercialnim letom, pri čemer ostali potniki niso bili obveščeni o morebitnih tveganjih. Še dva slovenska državljana, ki sta se vrnila kasneje, sta do Berlina prišla z letalom italijanskih zračnih sil, do Brnika pa so ju prepeljali z najetim letalom. Tisti, ki so v Sloveniji prispeli z omenjene ladje, so prejeli odločbo o 14 dnevni karanteni, kar pomeni, da bodo morali ostati doma.

Pri tem je zaskrbljujoče, da sta dva Avstralca iz te ladje Japonsko zapustila z negativnimi testi na koronavirus, potem, ko sta prišla v Avstralijo, pa sta zbolela.

Rok Krajnc