fbpx

Janez Janša: “Pred nami je izziv “zdravljenja naroda”, … prej ga bomo opravili, prej bomo kot narod napredovali”

Janez Janša (Foto: Demokracija)

Predsednik vlade Janez Janša je v nedavnem intervjuju za časnik Družina – Slovenski čas, povedal, da so se še pred prevzemom vlade zavedali, da je virus prizadel države okoli nas in da je samo vprašanje časa, kdaj bo prišel k nam, saj nismo osamljen otok in virus ne pozna meja. “Da bo ukvarjanje z epidemijo tako močno zaznamovalo začetek našega mandata, si nismo predstavljali, dokler nismo videli, da naša predhodnica ni pripravila ničesar za obvladovanje epidemije.”  Celoten intervju je bil v celoti objavljen tudi na spletnem portalu Politikis.si.

Ko je že prvi polni delovni dan postalo jasno, da so “kašče prazne” na vseh področjih, so se po besedah Janeza Janše odločili, da nemudoma zavihajo rokave, da se to spremeni. Dal je vedeti, da nas še čaka izziv “zdravljenja naroda”. “Prej ga bomo opravili, prej bomo kot narod napredovali in dosegli zlato dobo. Imamo znanja, izkušnje, pogum in modrost za ta prehod, le enotnosti, v kateri je moč, nam žal prevečkrat zmanjka,” je prepričan.

Potrebno je bilo skočiti v vodo in plavati
Z institucionalnega vidika kot država nismo bili pripravljeni na krizo s koronavirusom. “Načrti, ki nam jih je pokazala vlada Marjana Šarca, so bili namenjeni gripi in ne covid-19, naše blagovne rezerve so bile prazne, osebne zaščitne opreme je bilo malo – zaloge je bilo za en dan, največ dva dneva … Preprosto je bilo treba skočiti v vodo in plavati. Začeli smo z vsem tistim, za kar smo mislili, da bo učinkovito.”

Vlada je pozorno preučila dogajanje v Italiji, še posebej v Lombardiji. Zdravstveno osebje se je povezalo z osebjem v Italiji in drugih državah z namenom izmenjave pomembnih informacij. “To nam je zelo pomagalo, da smo pridobili nekaj zamujenega časa in da smo bili realni v naših odzivih. V kratkem času smo reformirali in reorganizirali delovanje zdravstvenega sistema, postavili ustrezne kapacitete za primer velikega števila okužb, z različnimi ukrepi smo uvedli omejitve socialnih stikov, ustavili smo vse, kar ni bilo ključnega pomena za vsakdanje življenje.”

Foto: Vlada RS

Vlada z vsemi ministri je po besedah Janše garala noč in dan, da so od praktično prve do zadnje črke napisali ukrepe in odloke, ki smo jih v državi nujno potrebovali za omilitev in zajezitev širjenja virusa. “Pri vsem tem pa smo ves čas upoštevali priporočila zdravniške stroke ter izkušnje in ukrepe iz tujine,” poudarja in opozarja, da čeprav aktualni trendi kažejo, da nam je krivuljo širjenja virusa uspelo zaustaviti, te krize še ni konec. Virus je namreč še vedno tu in nobenega zagotovila ni, da ne bo kjerkoli prišlo do novega izbruha.

Ker ni nobenega zagotovila, da se nam situacija ne bo ponovila v jeseni, je po prepričanju predsednika vlade potrebno ostati skrajno previden. “V povsem običajne okvire se najbrž še nekaj časa ne bo mogoče vrniti, še vedno bo treba imeti socialno distanco, razkužila na javnih mestih in podobno. Tudi sicer bo imel ta virus na vsakdanje ravnanje in navade ljudi dolgotrajne posledice.”

Napuh je eden od sedmih glavnih grehov
Epidemija koronavirusa, s katero se danes sooča celo človeštvo, predstavlja preizkušnjo, iz katere se moramo nekaj naučiti, je prepričan Janša. “Napuh je eden od sedmih glavnih grehov. Človek mu žal hitro podleže. Prepričan, da je vsemogočen, se tako obnaša do narave, do okolja, do sočloveka. Izgublja stik sam s sabo, z Božjim v sebi. Drobni, očem nevidni virus je vase zaverovanega in v svojo moč prepričanega sodobnega človeka spravil na kolena. V manj kot mesecu dni se je svet zaradi virusa ustavil. Upam, da bo tokratna kriza spodbuda za tisto najboljše, kar kot narod in človeštvo zmoremo.”

Foto: STA

Janša poudarja, da verjame, da se zaupanje krepi s tem, ko sprejemamo ukrepe, ki dajejo rezultate. “Tako vemo, da delamo prav, kljub stalnim napadom skrajno leve, deloma ekstremistične opozicije in njenih medijskih podaljškov, ki so s svojim odlašanjem sprejemanja nujnih ukrepov in podporo zamudam povzročili veliko škodo. Opozicija v tem trenutku nastopa še bolj agresivno, kot če ne bi imeli epidemije. Takega pristopa trenutno ne najdemo v nobeni drugi evropski državi. Mi smo na drugi strani opoziciji ponudili roko sodelovanja,” je dal vedeti Janša in ob tem kritično poudaril, da žal pa skrajni levi politični pol v Sloveniji tradicionalno zavrača ustvarjalno sodelovanje s pomladno opcijo tudi v kriznih časih.

Rekli smo odločen ne totalitarnemu režimu
Pred tridesetimi leti se je začel proces zdravljenja slovenskega naroda, ki še vedno traja. Sprejeli smo demokracijo in demokratične standarde, ki pa jih še ne znamo v polnosti živeti. Rekli smo odločen ne totalitarnemu režimu, a ta še vedno prihaja prefinjeno, na posameznih mestih, s pomočjo naslednikov tistih, ki jim osamosvojitev nikoli ni bila intimna opcija, na naša glavna vrata. “Ne vem, če bi kje v Nemčiji lahko zasledili malikovanje Hitlerja in da malikovalec ne bi bil sankcioniran,” je poudaril premier in dodal, da se pri nas žal prevečkrat še vedno dogaja, da se malikuje zločince in zločine, žrtve in njihovi svojci pa so tisti, ki so tako dvojno mučeni.

“Še vedno nismo dosegli sprave, ker so začeli v Dražgošah hrumeti v smislu, da sprave sploh ne potrebujemo, kajti zločina nikoli ni bilo. Toda ker vem, da je slovenski narod v bistvu pogumen, klen in močan in ker vidim, koliko dobrega in bogatega se je rodilo v nas v času krize s koronavirusom, verjamem, da bo tudi dokončna ozdravitev prišla. Tako kot seme potrebuje čas, da vzklije v rodovitno rastlino, tako postopno tudi narod zori in dozoreva.”

Celoten intervju s premierjem Janšo je dostopen TUKAJ.

Hana Murn