fbpx

Janez Janša predlagal rešitve kako pomagati Ukrajini: “Naslednjih nekaj dni bo odločilo, kaj bo Evropa v prihodnosti”

Premier Janez Janša na zasedanju v Bruslju (foto: sta)

Ukrajina je še vedno globoko v vojnem stanju, predsednik Ukrajine je pozval ruskega predsednika k pogajanju, ki pa bi na to pristal le v primeru, da Ukrajina odloži svoje orožje in se preda. Evropska unija že pripravlja sveženj sankcij za Vladimirja Putina in Sergeja Lavrova, s katerimi bi jim blokirali vse premoženje v Evropski uniji. Rešitve je ob tem predlagal tudi premier Janez Janša.

Cel svet poskuša umiriti dogajanje v Ukrajini in si na različne načine prizadevati k dialogu. Predsednik vlade Janez Janša je včeraj v Bruslju izjavil, da moramo Ukrajino podpreti s humanitarno, ekonomsko in vojaško pomočjo, kar pa pustilo vtis tudi na nemški televiziji ZDF TV.

Predsednik vlade je zapisal, da so naslednji dnevi ključni za določanje tega, “kaj bo Evropa v prihodnosti” in nadaljeval, da le zmaga Ukrajine in poraz Rusije lahko ohranita mir in preprečita obdobje “nove hladne vojne 2.0, nestabilnost, padec standarda, novo oboroževalno tekmo in grožnjo jedrskega spopada. Boj za Ukrajino je boj za EU”, je zapisal premier.

V enem od zapisov je tudi predstavil svoje rešitve, in sicer naj “NATO zapre zračni prostor nad Ukrajino in odvzame agresorski ruski vojski strateško prednost”, pod drugo točko je navedel, naj “EU zagotovi Ukrajini perspektivo članstva” in kot tretje, naj “demokratični svet s sankcijami izolira Putinov režim”.

Rešitve, ki jih je predlagal premier, je predstavil tudi v izjavi za nemško televizijo ZDF. Premier Janez Janša je prejel veliko odobravanja že v času slovenskega predsedovanja Evropskemu svetu, kar so dokazale številne pohvale in zahvale evropskih predstavnikov.

Tanja Brkić