fbpx

Janez Janša se je odzval na sporni sklep Golobove vlade o “pomilostitvi” organizatorjev neprijavljenih protestov

Robert Golob pomilostil protestnike. (Foto: STA)

Vlada Roberta Goloba je uresničila predvolilno obljubo o “pomilostitvi” organizatorjev pogosto nasilnih protestov, ki so potekali od začetka Janševe vlade. To je storila tako, da je preklicala sklepe prejšnje vlade z dne 30. decembra 2021 z obrazložitvijo, da so le ti predstavljali prekomerno omejevali pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj. Na sporni sklep Golobove vlade se je na Twitterju že odzval Janez Janša, ki je zapisal: “Nekoč bodo tile, ki so s tem sklepom oškodovali slovenske davkoplačevalce, te stroške (z obrestmi vred) poplačali ljudem, veliki večini državljanov, ki so z upoštevanjem zdravstvenih ukrepov pomagali zaustaviti virus.” 

Nenavadno in sporno postopanje Golobove vlade je že pred dnevi komentiral goriški odvetnik Damijan Terpin, ki pravi je to potezo označil kot nenavadno polno korupcijskih tveganj. “To je enako, kot da bi v Piranski zaliv spustil eno tono nafte. Policija bi ugotovila prekršek, naftni madež bi se nato čistil 14 dni, za ceno milijona evrov, naslednja vlada, z novim ministrom na čelu, pa bi dejala, da odškodnine ne bo treba plačati, ker je povzročitelj pač naš prijatelj,” je komentiral Terpin.

Vladna utemeljitev ne prestane resne presoje
Delovna skupina Državnega odvetništva je še v času vlade Janeza Janše na Ministrstvo za notranje zadeve poslala priporočilo, da se nove tožbe, vezane na izterjavo nastalih stroškov zaradi varovanja neprijavljenih protestov, ne vlagajo več, že vložene tožbe pa umaknejo. Po poročanju Portala24, se je na priporočilo odzvalo šele novo vodstvo Ministrstva za notranje zadeve. Svojo odločitev je ministrica pojasnila tako, da le “formalna pomanjkljivost”, torej neprijava protesta ne more zadoščati za naložitev stroškov policije. A kot je za naš portal ugotavljal pravnik Terpin, gre za pomanjkljivo argumentacijo. Namreč, če je bil prekršek pravnomočno ugotovljen in globa naložena, to pomeni, da je za globo obstajala pravna podlaga. Prav ta pravna podlaga pa je nato temelj za naložitev stroškovne sankcije policije.

Andrej Žitnik