Janša: “Slovenija je enotna, nihče ne bo ostal sam. Združili bomo moči v tej pomoči”

Novinarska konferenca po sestanku sveta za nacionalno varnost, na katerem so obravnavali razmere v državi po katastrofalni ujmi. Predsednik SDS Janez Janša (foto: sta)

“Ujma je po obsegu in posledicah večja kot karkoli, kar nas je doletelo v zadnjih desetletjih,” je po seji Sveta za nacionalno varnost povedal predsednik SDS Janez Janša. “Škoda je enormna, obeti za naprej pa so zmerno optimistični in pred nami je velika akcija čiščenja in sanacije”. Janša je dejal, da je na Svetu za nacionalno varnost prevladalo spoznanje, da moramo stopiti skupaj. “Razprava o tem kaj bi lahko storili in kaj bi lahko zmanjšalo drastične posledice te ujme, lahko počaka. V tem trenutku se je potrebno osredotočiti na to, da se preprečijo nadaljne škodljive posledice poplav, pa tudi toče, ki je prizadela kmetijstvo. Potrebni so ukrepi in tukaj smo svetovali vlade in to je bilo tudi splošno stališče, inkluzivni pristop pri pripravi interventnega zakona. V zakon je potrebno vključiti ukrepe, ki bodo celovito zaobjeli sanacijo te ujme oziroma škode”.

Janez Janša je poudaril, da bo potrebno v tem poletju spremeniti prioritete. So stvari, ki so bile morda še včeraj nujne, pa so danes manj nujne, ker se je potrebno osredotočiti na odpravo posledic, meni. “To je tudi čas, da damo na mizo vse stvari, ki niso bile storjene zaradi birokratskih ovir in da v ta interventni zakon vključimo tudi ukrepe, ki bodo omogočile prevenitvno ravnanje”.

Mokrice ne bi bile poplavljene, če bi bila zgrajena hidroelektrarna
“Tako v urbanističnem planiranju, pri izgradnji protipoplavnih objektov, pri hitrosti postopkov, recimo, če bi bila zgrajena hidroelektrarna Mokrice z vsemi protipoplavnimi dodatki in če to ne bi zavirali več kot deset let, zagotovo večji del občine Mokrice ne bi bil poplavljen”; meni Janša.

Pred nami je trezna ocena in je tudi čas, da stopimo korak nazaj v smislu, da nismo arogantni, da ne mislimo, da je možno, da naravo prelisičimo tako, da nekaj v zakon zapišemo in se bo uredilo. “Zagotovo Slovenijo čaka določeno prerazporejanje sredstev za preusmeritev vodotokov,” je dejal Janša, ki meni, da bi morale večjo pri vlogo pri upravljanju vodotokov dobiti občine.

“To je čas, ko je treba strniti vrste. Naših poslancev ne boste našli na kolesih na trgu, da bi danes protestirali. Lahko jih najdete v Mozirju, kjer čistijo mesto in tako bo tudi v prihodnjih dneh. Čas je da stopimo skupaj in umirimo tudi razpravo na družbenih omrežjih, da se ostredotočimo na to, kako omiliti posledice zelo velike naravne katastrofe”, je dejal Janša. Spomnimo, da je prav tako v izrednih razmerah, kot je bila pandemija v času Janševe vlade, opozicija protestirala in spodbujala k protestom, namesto, da bi strnila vrste in pomagala takratni vladi prebroditi krizo v dobro ljudi. Pa so se raje šli političnih iger.

Janša je po seji še dejal, da ni potrebe, da bi morale biti za spopad z ujmami razglašene izredne razmere, saj je poveljnik Civilne zaščite RS že aktiviral državni načrt zaščite in reševanja. Ob tem je kot robustnega pohvalil sistem zaščite in reševanja, ki da se je doslej že večkrat izkazal. Za pomoč je čestital tudi Slovenski vojski in policiji, ki sta pomagali s tehniko in svojimi najbolj izkušenimi kadri, ter županom prizadetih območij. Šlo je za zrelo reakcijo tako odgovornih služb kot velike večine prebivalstva, je ocenil Janša.

Prebivalce je ob prihajajoči sanaciji pozval k pomoči pri čiščenju stanovanjskih in gospodarskih objektov, saj da je škoda zaradi poplav največja v zgodovini Slovenije in temu primerno večji bodo tudi sanacijski napori. “Slovenije je enotna, nihče ne bo ostal sam in združili bomo moči v tej pomoči,” je sklenil vodja opozicije.

Anita Gužvič