Janez Janša: Zahtevali bomo ustavno presojo rebalansa proračuna

Janez Janša (Foto: STA)

Sprejeti rebalans letošnjega proračuna je evidentno protiustaven in strukturno najslabši po letih 2009 in 2010, Slovenijo pa nevarno izpostavlja velikemu tveganju v času ohlajanja gospodarske rasti, je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. Napovedal je, da bodo zato zahtevali ustavno presojo.

Rebalansa poleg SDS niso podprli še v NSi.

V SDS so v parlamentarni razpravi o rebalansu ves čas opozarjali, da vlada ne posluša opozoril fiskalnega sveta, ki je rebalans zaradi previsoke rasti proračunske porabe negativno ocenil – da je načrtovana poraba previsoka in da v rebalansu poleg tega ni reform. V NSi pa so mu odrekli podporo, ker so bili prezrti vsi predlogi opozicije za nekatere prerazporeditve.

Po rebalansu, ki ga je DZ po vetu DS vnovič sprejel ta teden, so prihodki načrtovani v višini 10,35 milijarde evrov, kar je 6,2 odstotka več kot doslej, odhodki pa se bodo povečali za 4,8 odstotka, na 10,16 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 193,6 milijona evrov.

Fiskalni svet, ki bdi nad uresničevanjem v ustavi zapisanega fiskalnega pravila, je opozoril, da bo poraba celotnih slovenskih javnih financ letos za 1,13 milijarde evrov višja kot lani, kar pa je v nasprotju z zakonodajo.

Poraba bi se lahko v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu, ki opredeljuje podrobno formulo za zagotavljanje ustavno predpisane srednjeročne uravnoteženosti javnih financ, zvišala le za 870 milijonov evrov. Po prepričanju fiskalnega sveta rebalans nakazuje ekspanzivno in prociklično fiskalno politiko, zaradi katere bi se lahko ob predvidenem ohlajanju ugodnih gospodarskih razmer stanje javnih financ poslabšalo.

S takšno rastjo javne porabe Slovenija zapušča strukturno ravnovesje. Izraža negativen fiskalni napor, kar je slabo in predstavlja tveganje za srednje- in dolgoročno vzdržnost javnih financ, je opozoril fiskalni svet, ki se mu zdi zaskrbljujoče tudi to, da vlada z rebalansom predvideva trajno povečanje izdatkov, ki pa hkrati ne bodo naslovili strukturnih izzivov javnih financ.

Demokracija.si

 • Peter

  hehe, na hanzi se je komentatorjem utrgalo.

  • Lustrator

   Slučajno kdaj niso bili?

  • Imperial Commando

   hahahah, pod novico o stricu Zemljariču so pa tiho kot miške, samo 7 komentarjev, Janša jih ima preko 240. LOL

 • alojz

  Janez ne ga srat. Bodo spet bencin podražili. Pa davek na vse dvignili na 30%. Ne ga srat.

 • freedomfighter

  Oh janez janez…kako le nebi proracun prezivel ustavne presoje za preveliko potrosnjo ce ima proracunski presezek

  • Lustrator

   Daleč najbolj ključno stvar pri vsem tem – zunanji dolg pa si (tako kot vsak rdeči razbojnik) mirno pozabil, kajne? Prav v tem je bistvo fiskalnega pravila. Rdeče vlade bi se (beri: NAS!) v neskončnost in drago zadolževale v tujini, dvigovale davke in prispevke da nahranijo svoj pohlep in volivce (pijavke javnega sektorja), potem pa bi se celo bahali s kratkoročnimi presežki in gospodarsko rastjo. No, dokler je država polna tebi podobnih “fridomfajterjev” brez osnovnega poznavanja ekonomije in slepih sledilcev marksističnega upravljanja države, to še gre na volitvah, a streznitev bo definitivno prišla, ko bo tujina nekega lepega dne ugotovila, da Slovenija niti pod razno ne misli nikoli odplačati vseh najteih kreditov in da je praktično celoten BDP zgrajen iz napihnjenih in preplačanih državnih infrastrukturnih investicij + preplačanega storitvenega sektorja.

   • Peter

    Ni važno. Naj se troši.
    Ko pa bo prišel čas za vračanje kreditov, bodo krivi grdi kapitalisti, ki bodo hoteli denar nazaj. In pa vlada 2004 – 2008, kot vedno.

    Grški scenarij.

   • freedomfighter

    Jaz nisem rekel da podpiram ta proracun trdim le da ni osnove za ustavno presojo…ne vem kaj je potrebno takoj napasti…pa.glede na to da imas toliko za povedati o nasem proracunu in primankljaju potem si raje poglej primankljaje zda in podobnih drzav pa.tam nimajo ustavne.presoje za proracun…zda ima priblizno isto stopnjo rasti bdp hkrati pa ima 300 miljardni primankljaj ki se za razliko od nasega veca ne manjsada…da o visini dolga niti ne govorimo…sami komunisti na oblasti v zda a ne…da mi bo pa eden od vas nova forumasev govoril da nimam pojma o ekonomiji je pa naravnost smesno…pa kaksne neumnosti govoris da slovenija nima namena odplacevati dolgov…povej kolikokrat smo zamudili s placilom obroka ker si zako pameten…

  • Jan Kovalski

   Ne razumeš?
   Vlada je nastavila proračun ki je višji od planiranih prihodkov za cca 270 milijonov, pri tem, da pričakujejo gospodarsko rast cca 3,7%. Če bo ta rast manjša bo primanjkljaj še večji. Skratka vlada planira primanjkljaj in posledično povečanje javnega dolga.

   • freedomfighter

    Kako a ni receno da imamo letos presezek…nisem pa se slisal da bi ustavna obtozba proti proracunu uspela ce ima proracun presezek

    • Common Sense

     Presežek imamo letos, zaradi LANSKOLETNE 4% rasti. Davčne napovedi se delajo za nazaj.

     Gospodarska rast pa je že letos manjša, SURS je ravnokar popravil napoved za letos na 3,1%.

     Za 1,1 mrd EUR večji odhodki so pa FIKSNI za vsa nadaljnja leta!!! Kaj bo ko gospodarska rast pade na še vedno razumnih 2% ali pa celo pademo v recesijo (se pravi MINUS 2%) kot pred 10 leti?!?! Fiksne obveznosti države bodo iste, prihodki pa ???

     Pameten kmet poleti spravlja seno za čez zimo. Neumen kmet porabi vse še pred prvim mrazom. Odloči se, kaj si.

     Ekonomska pismenost pa levičarjem ni ravno “jaka strana”.

     • Govekar

      Demagog, UMAR je napovedal 3,4% letos in 3,1% za prihodnje leto.

      Napovedi evropske komisije so podobne in vemo ze vsaj 2 leti, da naj bi se letos nasa rast upocasnila. To med prvimi ve financni minister.

      Je pa zanimivo, da veš, da je gospodarska rast že letos manjša, čeprav so minili šele trije meseci??? In januar je bil odlicen, za ostale mesece pa se nimamo podatkov. Slovenija v svojem slogu, osvobojena ivanovih demagogov, ze 5. leto zapored premaguje vse BDP napovedi.

      Za razliko od Ivanovih sovražnikov države, so vzdržnost naših javnih financ prepoznali finančni vlagatelji. Zahtevana donosnost naših obveznic je rekordno nizka in padaja, S&P nam je dal postive outlook in nam bo verjetno povisal rejting.

     • rabbit

      Nemška avtomobilska industrija smo kihne za 20%pa bo šel slovenski proračun in napovedi v franže. Se že dogaja. Ta teden sta dva velika koncerna Ford in VW napovedala vsaj 12.000 delavcev manj. A misliš da bodo pri nas nadomestili teh 12.000 delavcev ja pajade, manj avtomobilov manj dela. Tudi za nas.

     • Govekar

      VW bo gradil novo tovarno na Balkanu, kar je v Bolgariji in Srbiji že nekaj časa glavna novica v medijih, v igri sta še Romunija in Turčija.

      Sicer gledamo prodajo, ne števila zaposlenih, kaj ti bodo danes množice delavcev, če lahko delo namesto njih opravijo roboti. Nepotreben strošek.

     • freedomfighter

      Ja za nekatere so “uspesna” podjetja tista ki imajo veliko stevilo zaposlenih v proizvodnji…roboti so slabi ker kradejo sluzbe

     • rabbit

      A ti, pa Miha in Lukec boste pa zaposleni tako, da boste robotom rit brisal?

     • Govekar

      Zato je tukaj toliko obupanih SDSevcev z dometom minimalca, da svoj gnev družno spuščate na migrante in robote, ki vam kradejo službe. In potem še ta zlovešča globalizacija, nepismen Indijec konkurenčnejši od pobožnega, čistokrvnega desničarja. Tragično.

     • rabbit

      Kako mi lahko lenuh in migrant ukrade službo. Oba mi kradeta samo moj prislužen denar zraven se pa prisesajo še razne pijavke iz kulture, študentske organizacije, nevladnih organizacij, Zemljaričeve udbe in podobnih, lej koliko lenuhov je prisesanih na moje delo.

 • Novakec1

  Še eden od naivcev ki misli da pri nas ustava kaj velja, sem mislil da je jajo bolj “kšajt”

 • Vera

  Bolj se meša d..k, bolj smrdi in vedno slabše je . Pustit bedake pri miru, saj se bodo kmalu samoukinili ali pa pošteno stepli med sabo . Smrkavi ” nadšef ” nam nima več kaj ukazovati, saj ni premier , Šarec pa itak ne ve za kaj se pri vsej stvari gre .

 • Jan Kovalski

  Komentatorji pod to vestjo na MMC-ju so polni besa nad Janšo, da bi pa sami zbrali manjkajočih 270 milijonov za kolikor se krši fiskalno pravilo, o to pa ne, ne in ne.

  https://www.rtvslo.si/slovenija/jansa-napoveduje-ustavno-presojo-rebalansa-letosnjega-proracuna/483370

  • Aron

   Placaj svoj davek pa je, ne pa da si na socialki…

   • macon

    Za kraje tvoje lopovske bande kar ti plačuj.

   • Common Sense

    V dani situaciji je potrebno plačati čim manj, absolutno čim manj. Da zmanjka. Potem bodo krvosesi se odlepili, tako kot se odlepi pijavka.

    Glede na to, da smo podobno imeli v Jugi, se nekateri še spomnimo kako in kaj je potrebno.

    • Aron

     Ampak stevilke kazejo bolj pozitivno zgodbo zato boliiiii… hahaha

     • Jan Kovalski

      Sploh ne, ker slovenski vladni levičarji vedno porabijo več kot se pobere z davki, saj za to gre, v proračunu so predvideli izgubo za cca najmanj 270 mio.

     • Aron

      Dej nauci se brat in sestevat. Se vedno bo presezek.

     • Jan Kovalski

      Ja, to oni upajo, da bo tako, vendar do sedaj niso uspeli niti enkrat- Zato pa obstaja fiskalno pravilo, da ne bi preveč napihnili porabe, ker bo skoraj zanesljivo prineslo izgubo.
      Fiskalno pravilo so prekoračili za cca 270 mio in to je bistvo!

     • Aron

      Lani je bil presezek, letos bo tudi.

   • xtc

    Očitno misliš ,da so vsi ti.

   • Jan Kovalski

    Če vlada krši fiskalno pravilo samo davki ne zadoščajo za pozitivno bilanco. Tisti, ki se ne strinjate z ustavno obtožbo zberite denar iz svojih žepov in pomagajte (svoji) vladi.

    • Aron

     Ustavna obtozba je fiasko.

     Najprej vi vrnite 5 miljard, ki smo jim zaradi vasih rabot vrgli v banke, gamad.

 • Common Sense

  Pravilno.

 • xtc

  Pravilno-tako je treba sesut ta Komikovsko levo fašistični finančni zmazek.

 • Common Sense

  Za vsako rit se najde pal’ca. Za vsak balon se najde bucka:) Še posebno rdeči. Zgodovina ne laže.

  • Peter

   Sta letela dva rdeča balona smrti čez puščavo.
   Pravi prvi: Pazi kaktusssssss
   Drugi vpraša: Kaj pravišššššš
   Tak vic, za otroke, ki se igrajo z baloni, no.

 • Common Sense

  Zanimivo je pa tole. Levičarjev so polna usta sovražnega govora. A nimajo problema s sovražnimi dejanji to države, to je proračuna. Nonšalantno kršijo fisklano pravilo kljub opozorilom fiskalnega sveta, strokovne javnosti in evropske komisije. Pa ne v fiskalnem svetu, ne v evropski komisiji ni Janše.

  • macon

   Režima ne zanima razum in številke, oni so vendar glavni in delajo kar hočejo. Ko berem komentarje levičarjev, imam občutek, da smo v najtršem stalinizmu.

 • Morala

  Če ne poslušajo nikogar – ne strokovne javnosti, fiskalnega sveta, evropske komisije, bomo videli kako dolgo bo tole šlo…Zakaj bi ubogali, če pa so oni sami zakon, vsevedneži? :)..itak bo narod vse poplačal, takrat ko bo šlo za nohte…

 • hladnik

  In kaj počne v vladi Andrej Bertoncelj podpredsednik vlade in minister za finance, če ne ve, da so mu pripravili rebalans proračuna za leto 2019, kjer znaša presežek 193,6 milijona evrov in je tako tudi protiustaven.???

  • Vera

   Celotna vlada je ” protiustavna “, ker je ne vodi zmagovalec volitev 3.6. 2018 .

 • Kučko pod pručko

  Murgelski kleptomani

  Levim kleptomanom proračun nikoli ni bil dovolj velik, saj denarja ne znajo ustvarjati, ampak ga samo kradejo nam davkoplačevalcem. Če bi ga zaslužili s svojimi rokami ali pametjo, če bi jo sploh imeli, bi na denar gledali drugače. Tako pa jih je Kratkonogi usposobil za prvovrstne lopove, pa naj gre za Žepankovića, Cmerota pa vse do kamniškega Holcerja.

  Zato je še kako prav pobuda SDS o ustavni presoji rebalansa proračuna, čeprav si od murgelskih organov pregona ne moremo veliko obetati!!!

 • rubec

  Sliši se, da imajo vsi člani vlade osnovno šolo. Zanima me, v kateri afriški državi latinske amerike so jim delili spričevala.

  • Govekar

   Meni je bolj zanimivo, da se Ivan s politično FDV diplomo oglaša in prištinskim doktoratom.

   • rubec

    Tavčar ni imel nič od tega. Dolničar pa še manj.

   • Common Sense

    Ivan ni na oblasti. Tišler-komedijant in mlečnozobi FDV-jevec brez diplomskega dela in enega dneva delovne dobe izvan parlamenta pa sta. In trenutno nameravata kršiti ustavo. Če to podpiraš, je to okay. Samo, da smo si na jasnem, ko veter zapiha v obratno smer.

    • Govekar

     Haha, kaj je sodišče že odločilo, da vlada krši ustavo? So pa hitri.

     In če Ivanu slučajno ne uspe (dvomim, glede na strokovnjake, s katerimi je pisal 10+100 in podobne vizije), se bo upravičil?

 • soc

  »Bomo delali naprej. Eno leto hitro mine. Vmes menjamo sodnike ustavnega sodišča.«

  Quote: Jasna Murgel, orto poslanka SMC iz Bugojna, favorit murgelskih medijev; ob tej za normalno državo grozljivi grožnji – zamrznjena sodnica (!!!). Leto 2016, Facebook, kasneje seveda izbrisano.

  Kako se bo torej izjasnilo današnje Ustavno sodišče RS?

 • Janez Kepic-Kern

  SEVEDA JE VLOGA NA USTAVNO SODIŠČE – NUJNA !
  Sploh
  je treba spremeniti, DOPOLNITI -POSLOVNIK DRŽAVNEGA SVETA,
  S ČLENI,
  V KATERIH SE BO TOČNO DOLOČILO, NA
  KATERIH PODROČJIH NE SME BITI – PREGLASOVANJA.
  KJER JE TREBA DATI V PONOVNO DOPOLNITEV – PREDLOGE,
  KI
  JIM ARGUMENTIRANO NASPROTUJE DOLOČEN % POSLANCEB. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • učko

  Spet ene ustavne traparije, na koncu bo čista nula ! Farški jamraučki !

 • me

  slovenci: pocrkajte z titovki na glavi butalci zarukani

  • stajerc5

   Tudi meni blodijo po glavi taksne misli. Saj ne mores verjeti, da se lahko ciganski Romuni, od CCCP oprani Bolgari, celo 100 let v bunkerjih skriti Albanci in da o nasih dolgo okupiranih vzhodnih sosedih ne govorim, lahko resijo rdece svinjarije. Pri nas, JJ ali ne, nic se ne zgodi.
   Ljudje Bozji, 20, 30 let, innnnnnnnn!???? Pa ne me hecat, kje je se kaj taksnega na celem svetu?
   Nekaj nam manjka, a ne? Kaj?
   A bi mogoce zaceli vsaj z vaskimi strazami… in se potem slisimo cez 15 let?
   Z bla-bla ne bo nic! Garantirano nic!!!

 • Stajerka

  …pravilno…..le zakaj so se toliko pogajali za vpis v ustavo, sedaj pa nič…..in to ustavno določilo so podrli tudi SMC, DESUS in SD…..sedaj pa kaj??……ravno zaradi tega se je to vpisalo v ustavo, da vsakokratna oblast NE bi spravljala v negotovost naroda in prihodnjih rodov……

 • janez55

  Naj Janša in njegovi pajdaši vrnejo denar od prodanega orožja, pa rebalans sploh ne bo potreben.

  • Dostmamrecesijeinpičkarije

   Butl.

  • Olga101

   Milan Kučan naj vrne denar od trgovine z orožjem (dokazano!) in denar od ukradenega orožja, Kinga je podaril JLA! Dokazano!

  • stajerc5

   Cuj, si bil ti slucajno zaposlen v upravi Elana!?????????

  • ROMAN Naprudnik

   kolk pa je tega denarja Janez55?

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Tako se dela JJ. Sesuj vse skp.

 • Olga101

  Levičarski talibani sodijo samo za rešetke, saj vodijo Slovenijo v Venezuelo!

 • macon

  Ti si bolnik, če sta ti kriminal in korupcija razlog za veselje oziroma sam kradeš.

  • Aron

   Pravi patriot placuje davke.

   • macon

    Pravi patriot ne zagovarja in ne podpira sistemskega kriminala in to je prioritetno nad tvojim zapisom.

    • Aron

     Nevem od kje tebi taki zakljucki. Najprej vrnite 5 miljard nasega denarja, potem se pa lahko o kriminalu menimo.

     • macon

      A vrnemo naj denar, ki so ga pokradli levičarji v bankah? :)

      Pojdi se no zdravit.

     • Aron

      Večino ste pokradli pokvarjeni desničarji za časa JJ vlade. Torej, kdaj poplačate? #kriminalci

     • macon

      Daj se no otročje spakovat, komunajzarski bolnik.

 • MEFISTO MODRI

  Tudi tole spada k odpravi dvomov o upravičenosti nabuhlega rebalansa proračuna.

  Mariborsko državno tožilstvo nam je končno predstavilo uradno cenitev, koliko bi bila vredna naša ljudska oblast, če bi jo zrušil Andrej Šiško.

  Ne boste verjeli, samo eno leto in štiri mesece ričeta, toliko kot bo, če bo trajal mandat te sanjske vlade, ki nam jo zavida cela Evropa.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA,
  KI NITI NI – ŠALA

  Ja?
  Ampak – zakaj se mi v Sloveniji pustimo hecati nekemu Luki MESCU,
  KATEREGA VERJETNO PRVA SLUŽBA – JE TO, DA JE POSLANEC ?
  Skratka?
  Nekemu Luki,
  ki doslej v njega življenju verjetno še nič kaj posebno pomembnega
  verjetno – ni dosegel
  vsekakor
  pa ta Luka Mesec – kot
  VERODOSTOJNO PRIČAM SPODAJ – ZELO RAD PIJE – PIVO.

  EX ZL =LEVICA” Luka MESEC IN – PITJE – PIVA !?
  ALKOHOLNE
  PIJAČE – SEVEDA – P I V A !
  Kot
  sem že večkrat zapisal – sem lani poleti, en poletni večer
  jaz
  Janez Kepic-Kern – na moje lastne oči
  VIDEL
  TEGA EX ZL=LEVICA Luko MESCA,
  KAKO JE
  NONŠAlANTNO, BREZ VSAKIH TEŽAV
  — SPIL
  KAR – TRI VELIKE VRČE – P I V A – zaporedoma., enega za drugim.
  V
  lokalu PELIKAN – POD METALKO, V CENTRU LJUBLJANE.
  Pri
  pitju tretjega VELIKEGA vrča PIVA – JE BIL EX ZL=LEVICA LUKA MESEC – ŽE PRECEJ OPIT.
  BREZ SMISLA,
  OTROČJE
  – SE JE SMEJAL, SE PRETEGOVAL IN OPLETAL Z ROKAMI.
  IN DEBATIRAL
  Z NEKIM MLAJŠIM MOŠKIM NEEVROPSKEGA VIDEZA.
  Jaz
  sem le 2, 3 mize stran ob soku – nekaj pisal na mojo e-tablico. Seveda sem bil presenečen,
  da tako neekorpulenten človek kot je L. MESEC – ZMORE SPITI TOLIKO PIVA.
  TOREJ!
  ZAGOTOVO SE VSI STRINJAMO,
  DA JE ENA ZADNJIH STVARI, KI JIH MI SLOVENCI “RABIMO”- TO,
  DA BI IMELI V PARLAMENTU NAŠE R. SLOVENIJE
  POSLANCE NAGNJENE K PITJU ALKOHOLNH PIJAČ, ALKOHOLIKE, DROGERAŠE ITD.
  ALI
  TOREJ KDO OD BEROČIH BOLJ NEPOSREDNO POZNA
  TEGA EX ZL=LEVICA Luko MESCA ?
  In – ve, koliko in kako pogosto L. MESEC – PIJE PIVO ITD.?
  Jaz ga poznam le s TV:
  Ugasnem TV, ko ga zagledam.
  Ne morem poslušati njegovega
  meni – “čenčavega”
  pogosto brezsmiselnega govorjenja L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.

  KONEC ŠALE,
  KI NITI NI – ŠALA

  KAJ SE VAM ZDI?
  ALI EX ZL=LEVICA L. MESEC
  IN OSTALI IZ EX KP, ZK “STRANKE” “LEVICA”
  TER
  OSTALI POKOMUNISTIČNI POSLANCI – SPLOH KAJ VEDO
  O
  “ORLIH” DR. J.E. KREKA 1908-1940, – DOBRIH GOSPODARJIH,
  KI SO JIH
  KPS STALINISTI, KOMUNISTI – E. KARDELJ ITD.
  PO 2. VOJNI – PREPOVEDALI.

  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2018/08/SlovenianaRevija_mesecnikJULIJ2018_webFINAL_orli.pdf

 • Poserjemsenavse

  Janez Janšari povedi nas

  • Dada

   Luba duša. Kam te bo peljal, saj je poročen. A je mogoče Mojzes, da te bo peljal v puščavo….. Za vodenje vlade ni, tudi po zmagi na volitvah ni sestavil vlade.

   • Poserjemsenavse

    lajtngo pa maš a ne?preber si ornk moj zapis

 • Dada

  Samo SDS , še bolje, samo Ivan Janša sela prav…. Zakaj pa ne upa, ne more, ne zna sestaviti vlade …. Zato, ker ne zna nič bolje, več , kot drugi.

  Romana Tomc kritizira pokojnine in povišico minimalne plače. KAJ pa imajo upokojenci od SDS … Ko je bi Ivan na vladi ije najprej zamrznil pokojnine. Halo. Upokojenec, ki ima nizko pokojnino, in največ je takih z nizkimi pokojninami, leta in leta niso imeli z ZUJFom niti rednega, niti kakršnegakoli usklajevanja. Npr., z inflacijo. In sedaj nekaj Tomčeva kritizira, ki po zaslugi Ivana , lepo sedi v EU parlamentu in kasira mesečno 6.000 €.
  Naj gre v parlament RS in naj poskrbi ta ustrezne rešitve, NAJ, kaj naredi, SAJ ima SDS v parlamentu največjo strankarsko zastopanost. Lahko je sedeti in pisati po nareku….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!