fbpx

Janez Janša že glasoval: Pričakuje višjo udeležbo kot pred štirimi leti, saj se ljudje vse bolj zavedajo, da ni vseeno, kdo je na čelu njihove občine!

Foto: sds.si

Janez Janša pričakuje na današnjih lokalnih volitvah večjo udeležbo kot štiri leta poprej.

Predsednik SDS Janez Janša je s soprogo Urško nekaj minut po osmi uri zjutraj na volišču v Šentilju pri Velenju že oddal svoj glas na letošnjih lokalnih volitvah. Ob tem je za novinarje povedal, da danes pričakuje večjo udeležbo, kot je bila pred štirimi leti.  Ljudje so se počasi začeli zavedati, da ni vseeno, kdo je na čelu njihove občine, in da ni vseeno, ali gredo na volišča ali ne. V nekaterih občinah so to že pokazale predčasne volitve, kjer je bila ponekod bistveno večja udeležba kot na zadnjih lokalnih volitvah.

“Odkar imamo od leta 1994 reformo lokalne samouprave, se na lokalni ravni odloča o kvaliteti življenja. Ravno toliko kot na državni ravni. Še posebej v teh časih, ko vlada s povprečnino stiska občine, ko imajo na prebivalca najmanj 50 evrov manj kot so v povprečju potrebe v občinah,” je povedal Janez Janša in dodal, da je zelo pomembno, kakšnega župana ima občina na čelu in ali ima ta župan podporo v občinskem svetu, da lahko s temi evri  še skrbneje gospodari in je sposoben konkurirati za evropska sredstva, jih pridobiti in pametno investirati.

Janez Janša je novinarjem tudi dejal, da so tudi na področju lokalne samouprave potrebne sistemske spremembe. Na primer, župani majhnih občin, ki to funkcijo opravljajo neprofesionalno, hkrati ne morejo biti tudi poslanci državnega zbora, vendar lahko obrobje države in obmejne občine s takšno povezavo samo pridobijo. Prav je, da ta nezdružljivost velja za mestne in večje občine, kjer so župani profesionalci. V velikih občinah, kjer je županska funkcija v bistvu na ravni individualne vlade, pa bi morali razmišljati o omejitvi županskih mandatov.

J. G.