Bajke Janeza Kocijančiča o “naprednih” Sokolih znotraj OF

Janez Kocijančič, ugledni član slovenske komunistične vrhuške, skuša prodati za resnico nekaj, kar so si njegovi predhodniki preprosto izmislili. Je le del bajk in povesti o t. i. "naprednih", "levih" ipd. sokolih in njihovi vlogi v OF. Pri tem je več kot očitno, da Janez Kocjančič ni nikoli niti pogledal dokumentarnega gradiva Komunistične partije Slovenije in njene naslednice Zveze komunistov Slovenije, kaj šele da bi se kot visok športni funkcionar seznanil z njim. (Foto: STA)

Janez Kocijančič, ugledni član slovenske komunistične vrhuške, mi v svojem prispevku, objavljenem 21. 3. 2020 v Dnevnikovem Objektivu, skuša prodati za resnico nekaj, kar so si njegovi predhodniki preprosto izmislili. Je le del bajk in povesti o t. i. “naprednih”, “levih” ipd. sokolih in njihovi vlogi v OF. Pri tem je več kot očitno, da Janez Kocijančič ni nikoli niti pogledal dokumentarnega gradiva Komunistične partije Slovenije in njene naslednice Zveze komunistov Slovenije, kaj šele da bi se kot visok športni funkcionar seznanil z njim. Omenjeno gradivo je zainteresirani javnosti dostopno arhivih, s katerimi sta prav oni upravljali skoraj pol stoletja.

Komunistična partija Jugoslavije (in pozneje Slovenije) je že l. 1932 začela zavestno in načrtno s prevzemanjem sokolske organizacije. Ocenili so, da lahko prav slovenski Sokol izjemno pripomore pri udejanjanju proletarske revolucije, saj gre za organizacijo, ki ima na voljo ne samo sredstva, ampak tudi veliko množico mladih, iz katerih bi se dalo vzgojiti prihodnjo komunistično revolucionarno vojsko. Od takrat naprej si je Komunistična partija Slovenije prizadevala prevzemati slovenska sokolska društva in župe. Pri tem so se posluževali s z različnih ukan in prevari, dokumentiranimi v knjigi Prevarani sokoli. Janez Kocijančič očitno te knjige ni niti pregledal, kaj šele prebral.

Rus, Lubej in Polič ustanavljali OF brez pooblastila Sokolov
Dokončen komunistični prevzem sokolskih organizacij je bil preprečen šele l. 1939, ko so na t.i. “Taborskem procesu” iz Sokola med drugim izključili Franja Lubeja in Zorana Poliča. Dr. Josip Rus, ki v tem procesu sploh ni bil udeležen, pa je tudi zaradi tega, ker ni položil sokolske prisege, izgubil vse vodstvene položaje v Sokolu. Tako je povsem nedvoumno, da Rus, Lubej in Polič (v skladu z določbami Zakona o ustanovitvi Sokola kraljevine Jugoslavije iz l. 1929 in Statutu te organizacije iz l. 1930) v OF niso mogli biti – in tudi niso bili – ne legalni ne legitimni predstavniki slovenskega Sokola.

Kot posameznikom jim seveda nihče ne oporeka njihove pravice do ustanavljanja Protiimperialistične fronte (poznejše OF). Ustanavljali so gibanje, ki se je odločilo za boj zoper v drugi svetovni vojni udeležene imperialistične sile, po 22. juniju 1941 pa zoper okupatorje slovenskega teritorija Kraljevine Jugoslavije. Nihče tudi ne načenja vprašanja o častnosti ali nečastnosti njihove odločitve. To je namreč izrazje, s katerim operira Janez Kocijančič in ne jaz. Neizpodbitno dejstvo pa je, da so se predstavljali za nekaj, kar niso bili. In tudi nobenega pooblastila organizacije, ki naj bi jo bili predstavljali in jo takoj po koncu vojne pospravili “na smetišče zgodovine”, niso imeli. Res je kvečjemu, da so bili podporniki Društva prijateljev Sovjetske zveze. Kolikor je doslej znano, je do njihovih prvih “uradnih” stikov s predstavniki tedanje Komunistične partije Slovenije prišlo prav v tem okviru.

Komunistični sokoli Stadler, Brajnik in brata Runko med vodilnimi vosovskimi likvidatorji
Glede odgovornosti »komunističnih« sokolov za udejanjenje stalinistične revolucije bi kazalo omeniti, da je bil dr. Josip Rus prvi predsednik izvršnega odbor Protiimperialistične fronte (poznejše OF). V času njegovega predsedovanja je bil sprejet prosluli odlok Slovenskega narodnoosvobodilnega odbora o zaščiti slovenskega naroda. S tem odlokom je Varnostno-obveščevalna služba, komunistična tajna policija, dobila “bianco menico” za likvidacijo tistega dela slovenskega naroda, ki ni podpiral komunistične ideologije. Med vodilnimi vosovskimi likvidatorji so bili tudi komunistični sokoli Stadler, Brajnik in brata Runko. Njim ni bilo težko dvigniti roke nad sokolske brate in sestre. Naj omenim npr. Fanouša Emmerja, Avgusta Praprotnika, Minko Dovč in druge.

Zoran Polič je bil v OF od l. 1943 načelnik partizanskega sodnega odseka. Pod revolucionarnim sodstvom tega sveta so bili npr. v Kočevju na smrt obsojeni na Grčaricah zajeti pripadniki kraljeve jugoslovanske vojske v domovini. Na sokolskem Taborskem procesu l. 1939 so bili potrebni kar štirje meseci sojenja, da so bile obtožencem izrečene društvene kazni. V Kočevju  l. 1943 pa je Zoran Polič sodni proces pospešil, saj so obdolžence v treh dneh obsodili na smrt. Med obsojenimi je bil tudi Rudi Marinčič, starosta Sokola Vič. Kje so pokopani Marinčič in njegovi soobtoženci, tudi Komisija vlade RS za reševanje vprašanja prikritih grobišč še ne ve. Po končani vojni je bil Polič do l. 1946, torej v času največjega bratomornega pomora slovenskega naroda v vsej naši zgodovini, notranji minister v vladi Ljudske republike Slovenije.

Rus, Lubej in Polič dosledno na liniji Leninovih zapovedi
Franjo Lubej je ob Josipu Vidmarju podpisan pod Zakon o kaznovanju zločinov in prestopkov zoper narodno čast, ki je tisočim Slovencem krivično odvzel imetje, dobro ime, nekaterim pa tudi življenje. Lubej je v svojih spominih napisal, da verjame samo tisto, kar je napisano s krvjo.

Že teh nekaj dejstev zelo jasno razodeva moralne profile dr. Rusa, Poliča in Lubeja ter njihovih komunistično-sokolskih sopotnikov, saj ostajajo dosledno na liniji Leninovih zapovedi, ki sem jih navedel že v odgovoru dr. Kristanu. Kakšno državo so komunistični sokoli soustvarili, pa najbolje opredeljuje Temeljna ustanovna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, kjer je med drugim zapisano: “… da Socialistična federativna republika Jugoslavija ne deluje kot pravno urejena država in se v njej hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice …

Vsakdo, za katerega so ta dejstva žalitev, se mora predvsem resno vprašati, kaj je narobe z njegovim dojemanjem sveta.

Ivan Čuk, Časnik

 • Beli Sneg

  Slovenskega folka se bolj primejo laži iz ust komunista kot dokazi in arhivsko gradivo. Kdo bi bral, bolj enostavno je iz škatle slišat.

  • Sofia24

   Iščem seks brez obveznosti. Pripravljeni na kakršen koli poskus, čakajo vas na http://trim4.me/iBr

   • to_mi_delaj

    jtpm

   • DEATH TO COMMUNISM

    Kurba!

   • milanček

    pojdi k kocjančiću, mu ga malo obdelaj, te bo vpisal med dediće, saj se mu izteka čas, rak na slinavki! lahko mu pa tudi kaj pobereš, saj ima cel kup nakradenih stvari od ljudi, ki so jih med in po vojni pobili, njegov foter je bil glavni!

   • Zgornji

    BITCH !!! ! !!! AN EVIL BITCH !!! ! !!! GO AWAY , AND RETURN WHEN YOU GET BETTER !!! ! !!!

   • Kluki

    Punca že ve kje se splača delati reklamo.Na najbolj obiskanem portalu trenutno.

   • KAPIBARA

    Najnovejša kletvica je: Pej v Bergamo..

 • Jožefa Benko

  brajdič muko pravi, da je danes zjutraj doživel stres , ko je videl to debelo faco

 • KAPIBARA

  Lahko jemvsakemu žal, kateri si ni ogledal njegov intervju na nacionalki..
  Miti in o Gorjancih.. vse na opevanje ala “Preboj iz Me ni na planini..
  Se je pohvalil da ima doktorat.. ali je bil doniran.. kaki naslov-tema pa je le tega …??

  • Andrej

   Meni ni prav nič žal. Ko sem zasledil, da bo gostil na RTVSLO se mi je ta TV tako zagabila, da je še sedaj ne odprem.

   • Simon Rožič

    …res je, katerega prasca pogoltnega bo RTVS še privlekla na dan in
    nas mučila s čistim sprenevedanjem!? Takšen intervju ni vreden ene
    pol “p..de” slane vode! Tovarišica ga je pozabila vprašat koliko bo doniral
    Sloveniji iz udbovske zakladnice in iz nakradenega denarja (našega) iz
    svojega računa ?

    • Andrej

     Čakam še na veliki intervju tamalega. In na vprašanje, koliko izredne nezaslužene penzije se bo on odpovedal v korist narodu.

     • pupa

      Ta je pa nedosegljiv in se strogo drži navodil Janševe vlade. Zanima me le kdo ga oskrbuje s hrano, ker niti v sobotah ga ni videti na ljubljanski tržnici. Verjetno se je umaknil v kakšno destinacijo kjer varuje nakradeno. Kuba ima tudi coronco najbrž tudi Mehika glede na to, da je blizu.

     • šrauf

      Ta mal se je zaplombiral v rove v Gotenici….

      upam ,da nebo znal ven press

 • janko

  Anbelivebl, kako zgovorna fotka.

  • KAPIBARA

   Druga fotka..??

   • janko

    Ne!

    • KAPIBARA

     Ja kera pa pol- hudiča.. :-)

     Smo se samo malo hecali džovkerali.. :-)

 • Joško

  Mene pa zanima, kje in kdaj je Kocjančič doktoriral in tema njegove doktorske dizertacije?

  • janko

   Kaj pa je diploma drugega kot da imaš dober spomin in si se zapomnil učno snov. V življenju so pa potem totalni bebci.

  • KAPIBARA

   Perkmandelc in Polž Lazar, imata vsak svoje iz ZDA- DONIRANE.
   Perkmandelc celo dva..

  • JANEZ GUS

   V njegovih udbovskih časih je bila že diploma,če si bil naš,da si lizunil v riti pri višjih udbovcih,beri zločincih si prišel po hiarhiji do diplome.Ala tov. iz Murgelstana.

  • Andrej

   Pustimo zdaj zgodovino in brskanje po kosteh. Komunizem je uprl svoje poglede v bodočnost.

  • milanček

   rak na slinavki!!!

 • sloustava

  Sin oceta! Nedvomno vzgajan v lazi, kraji, ..uf, nocem pomisliti, ce se v cem! In taki pedigriranci so nam zafurali drzavo. Konkretno tale sin oceta je zacel pri AdriiAirways , …

  • Andrej

   Ampak, njegov sin je pa šel po drugi poti. Je ata Kocjančič kot ris besen nanj.

   • KAPIBARA

    Po kaki to…?? Da ata boli+ peččeeee..

  • tohuvabohu

   Začel je kot mladinski funkcionar, bil pa je tudi zraven pri Kavčičevi vladi.

 • est

  Če ste zaprti, vam ni potrebno v lekarno. Pogledaš sliko zgoraj in težava je rešena.

 • JANEZ GUS

  Tale priviligirani bandit pjavka stara še vedno misli,da je kučan šef države in da velja zlagana zgodovina.To lahko prodaja šivilji in merjascu iz Panvite, mesečniku.

 • Van Der Waals

  komuniste uničit z dejstvi! ker se zgodovina ponavlja je potrebno tudi anti komunistične članke ponavljat!

  • KAPIBARA

   Narod naš dokaze hrani..
   Sam v arhive je treba stopit al pa Pezdirja- Omerza brat

 • Gren

  KOMUNISTI LAŽEJO , KRADEJO , MORIJO , UBIJAJO SE KITIJO Z LAŽNIMI DIPLOMAMI , MAGISTERIJI , DOKTORATI IN DRUGEGA NE ZNAJO KRADLI SO VEDNO IN BODO VEDNO , KER SO SAMI SEBE Z DELOM NESPOSOBNI PREŽIVETI , KRIVI SO ZA NAJMANJ STO MILIJONOV SMRTI IN ZATO BI JIM MORALI SODITI ZA GENOCID NAD PREBIVALCI ZEMLJE !

 • JANEZ GUS

  Pravijo, da tem barabinu, sinu vojnega zločinca še danes krasijo stanovanje slike,ki jih je njegov stari nakradel po Ljubljani oz.nabral v Slaviji takratnem udbovskem skladišču.Lastnike so prvo pomorili.Berite Svetinovo knjigo- OD osvobodilnega boja do banditizma.Ta je bil Mačkov kurir in priča vsem svinjarijem.,ki so ga t.i. tov. osvoboditelji počeli po Ljubljani in drugot.

 • VERZIFIKATOR

  Jani Drugovič

  ŽEPAR JANEZ KOCINA

  Pravijo od nekdaj mu Kocina,
  je doma z gorenjskega Škocjana,
  dom mu zdavnaj dala je Ljubljana,
  odlikuje žepna ga brzina.

  Janez je Kocina žepar znani,
  takšen bil že v fari je škocjanski,
  rad pozneje bil bi svetovljanski,
  rokohitrec v športu pa priznani.

  Njega glavna športna disciplina,
  vredna vsakršne olimpijade,
  žéparstvo je, znanje, da popade,
  žepar temu pravi trgovina.

  Letal svojčas s športnimi letali,
  koliko je kart končalo v žepu,
  bil je spredaj, níkdar kje na repu,
  še na čelo flote so ga dali.

  Žéparstvo Kocini je sploh v krvi,
  je že oče ljubil stare slike
  elementov buržoazne klike,
  ni sicér bil oče žepar prvi.

  Žeparski so znani rod Kocine,
  to družinska stara je obrt,
  njih značaj je izklesano trd,
  sega še v obdobje pradavnine.

  Ded učitelj menda po poklicu,
  a ga Janez lažno je predstavljal,
  z njim kot proletarcem se postavljal,
  ko lagal je, trenil ni na licu.

  Ko režim se menja, z njim Kocina
  predrugači žeparske veščine,
  v športu komaj kaj brez njega mine,
  je povsod prisoten kot sivina.

  Tisto še o žepih naj povemo,
  vanje vedno vse stvari je vtikal
  in po žepih družbenih rad stikal,
  piskal nerazločno: »Fantje, gremo.«

  Saj momljanje njega je vrlina,
  jezik žeparjev nam neumljiv,
  družbi Janezovi razumljiv,
  ni zastonj priimek mu Kocina.

  In da žepar je od nog do glave,
  to že zdavnaj je potrdil javno,
  ko prevzel bil funkcijo je slavno,
  vodstvo združbe žeparske je prave.

  Kot pri šahu vodil je partíjo,
  saj je tudi šah nekakšen šport,
  kot nalašč primeren za eksport,
  Janez vedno je imel vizijo.

  Se z nasprotnikom je prvi spravil,
  češ, pozabimo na kriminal,
  mislil je, to družba je budal,
  z njimi bom po žeparsko opravil.

  Ko se spravljal z njimi je »pro forma«,
  roke vtikal v žepe je globoko,
  pred gomilo stal prav na široko,
  kazal vsem, kaj žeparska je norma.

  Oh, Kocina, kratka osivela,
  kje spravljivi so že tisti časi,
  danes žeparček si zgolj na vasi,
  duša razprodana otopela.

  Žeparska zdaj tvoja vsa je baza,
  ki kot stroj pokvarjen le še kima
  in zgolj ena stvar jo še zanima,
  ali varna davčna je oaza.

  • VERZIFIKATOR

   Sivi Sokol

   JUNAK PLANICE – NARODNI HEROJ

   Povem heroja zgodbo vam življenjsko,
   čemerna je, ni čisto nič vesela,
   za večkratnega gre junaka dela,
   ki brez lopate delal je namensko.

   Ne bom imenoval ga, ga poznate,
   za vsak je komite bil prav primeren,
   ko roke držal v žepih je čemeren,
   podrepnik, ki mu svoje ne podate.

   V poletih bil je svojčas rekorder,
   iz žabje gledal jih je perspektive,
   dajal planiškim asom direktive,
   pri rušenju rekordov bil planer.

   Rekorde stolkel je prav vse neslavne
   in vsakič novega še kje pobere,
   ko kot kak jesihar možak se dere,
   pa grehe zbira tudi vse naglavne.

   Bi naš junak vse do Olimpa skočil,
   bogove bi celo prijel za brado,
   da le imel bi z njimi tam parado,
   da z asi bi šampanjec si natočil.

   Se dvigal je navzgor junak Planice,
   in cvilil zraven kot oguljen ptiček,
   ostal brez perja je na glavi striček,
   še malo, pa zavije se v plenice.

   Potem pa, saj je znana dobro zgodba,
   junak plenic nam še heroj postane,
   med svojimi pred skupščino pristane,
   zagode marš mu zadnji mačja godba.

 • Oregon

  kje so tega našli na RTV SLO za intervju v osrednjem času? Naj si SD plačuje sama članarino za tako blesavo TV, ne bomo nič zamerili, plačujte in glejte te povesti iz gozdov do onemoglosti, sam nam ne kradite več denarja. Aja, pa zaključno špico si poglejte za nazaj, je vredno-40 ljudi na RTV Slo dela tak spufan intervju. 40!!!!!

 • JANEZ GUS

  Tega ni kriv ta zakrknjen rdečuhar.Ta prispevek V Obiektivu največ pove o zlizanosti RTVS s to ideologijo in bi jo bilo treba preprosto UKINIT.

 • Amerikanc

  Še eden amerikaniziran udbopartijec, ki najbolj sodi na sliko zraven njegove, skupaj z Zgagićem, Novakićem in Štrajnićem so lep partijski kvartet globoke države.

 • sule

  ojea

 • tohuvabohu

  Kakšen je bil odnos med rdečkarji in Sokoli, se lepo kaže iz dejstva, da so partizani 19. maja 1944 požgali prekrasen sokolski dom v Domžalah, ki je od začetka vojne sameval. Borčevska organizacija je še danes ponosna na to pogumno dejanje, ki ga je v resnici izvedel najeti zlikovec. Po vojni se je požigalec zapil in je v zadnjih letih življenja popil po dva litra žganja na dan (menda je imel na vesti še več grdobij).

  • DEATH TO COMMUNISM

   Lepo! Upam, da je prasec neznosno trpel, vse dokler ni crknil!

 • centurion

  Baje ga od blizu ovohava Matilda.
  Pa čist do konca mora brcat.
  Še iz žare bo škodoval.

  • KAPIBARA

   Za kaj pa baje…??

 • DEATH TO COMMUNISM

  Ta pezde pa je pobral enega denarja preko vseh let mrhovirjenja na OKS. Za nič!

 • karlina

  Svetujem, da si preberete knjigo: MOJA DOLINA-IVAN KOROŠEC, v tej knjigi je opisana vsa krvava revolucija, grozljivooo, med in po vojni.

 • xtc

  Treba je vedeti,da Sokoli niso ,bili nikoli komunistična zadeva,da nato so jo prevzeli z likvidacijami vidnih članov komunisti.
  Sokoli niso bili nobeni komunisti,kot bi se rado prikazalo z izkrivljeno partijsko zgodovino,če bi bili bi jih Kralj prepovedal,kot so bili prepovedani komunisti,ki so nekako gledano danes veljali za Teroristično skupino-no ta sloves so kasneje tudi opravičili z zločini.
  Treba je še povedati to,da komunisti med slovenskim narodom niso bili priljubljeni,člani so bili večinoma delomrzneži,lenuhi,kriminalci in družbeni rob ter del napol zašolanih študentov,ker so se tega dobro zavedali,so se do moči dokopavali z terorizmom,uboji,pokoli,požigi in si tako s strahovlado prigrabili oblast.
  Da so bili po vojni taki poboji so hoteli iztrebiti vso opozicijo,saj so vedeli,da jih narod ne mara in zato so zavladali s strahovlado in zločinom.
  Zelo podobne tendence kažejo danes z uličnim razgrajanji in pozivi k pobojem in umorom in revoluciji.
  Da jih ob tem bolezen in nje žrtve ter širitev ne zanimajo kaže na to ,da so še vedno isti v obisti,ni važna cena,žrtve in sredstva pomemben je le cilj_oblast.

 • tramal

  Tale pitbul kocjančič je pokradu pol Slovenije in plačljiva komunajzerska televizija ga povrhu še v studio pokliče.Vnormalni državi ,bi bil vsaj že trideset let dva metra pod zemljo.

  • KAPIBARA

   Premal, bi se ven izkopla..
   Globje…

 • Monika April Primc

  Himna Hej Slovani je bila od Sokolov.