fbpx

Matej Narat & Janez Kocijančič: tandem, ki bi bil sposoben izvesti operacijo #IranNLBgate?

Matej Narat in Janez Kocijančič (foto: STA)

V zadnjih tednih smo zaradi afere povezane s pranjem iranskega denarja v največji slovenski banki NLB govorili s številnimi insajderji iz slovenskega korporativno-političnega parketa. Spraševali smo jih o tem, kdo bi lahko bili slovenski akterji, ki bi bili sposobni pripeljati in tudi operativno realizirati omenjen posel? Večina sogovornikov je ocenila, da v tistem obdobju ni bilo bolje mednarodno omreženega človeka, kot je Janez Kocijančič. In ne boljšega bančnega operativca znotraj NLB, kot je bil Matej Narat.

Učitelj in učenec?
Pred tednom dni izvoljeni novi predsednik Evropskega olimpijskega komiteja, Janez Kocijančič, še zmeraj uraduje v elitnih pisarnah 12. nadstropja TR3. Zgolj par metrov vstran stoji upravna stavba Nove Ljubljanske banke, kjer je dolga leta deloval Matej Narat. Kot trdijo naši viri, naj bi bila Janez Kocijančič in Matej Narat interesno tesno povezana. Tisti, ki so imeli priložnost prisostvovati njunim srečanjem, znajo povedati, da so v obe smeri že leta leteli le superlativi. Lahko bi tudi dejali, da gre v njunem razmerju za relacijo Učitelj : Učenec. Naši viri iz NLB trdijo, da naj bi Kocijančič in Narat tudi poslovno sodelovala na področju kreditov iz tujine. Znano je, da se NLB zadolžuje na mednarodnih finančnih trgih ter omenjena sredstva plasira naprej. V finančnih krogih se Janez Kocijančič že leta omenja kot nekdo, ki je v Slovenijo pripeljal večje vsote teh sredstev, predvsem za delovanje NLB. Dobri poznavalci levice pravijo, da je bil Janez Kocijančič vselej desna roka Milana Kučana za posebne operacije v gospodarstvu, predvsem pa je Kocijančičeva vizitka pogosto romala v roke tujih podjetij, ki so imela ambicije po delovanju v Sloveniji.

Janez Kocijančič se je tako od odhoda iz Kavčičeve vlade leta 1973 pozicioniral kot generalni direktor družbe Interexport, preko katere je koordiniral večino uvozno-izvoznih poslov, leta 1982 pa se je zavrtel na čelo takrat vplivne in pomembne Adrie Airways, ki jo je vodil dobrih 11 let.

Kocijančič vse prej kot le ljubitelj športa
Nekdanji dolgoletni predsednik Slovenskega olimpijskega komiteja ni le ljubitelj športa, še zmeraj je aktivno vpleten v slovensko politično sceno, kjer skupaj z Milanom Kučanom, Cirilom Ribičičem, Miranom Potrčem in Borutom Pahorjem deluje kot član Sveta modrecev SD, ki ga je leta 2014 ustanovil predsednik Socialnih demokratov, Dejan Židan. V mladosti je deloval kot predsednik CK Zveze mladine Slovenije (1966–68) in predsednik Zveze mladine Jugoslavija (1968–1971). Nekaj časa je deloval kot minister v Kavčičevi vladi, nato pa se pozicioniral kot generalni direktor družbe Interexport, preko katere je koordiniral večino uvozno-izvoznih poslov, leta 1982 pa se je zavrtel na čelo takrat vplivne in pomembne Adrie Airways, ki jo je vodil dobrih 11 let. Ko se je Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove združila z Delavsko stranko, Socialdemokratsko unijo (SDU) in dvema skupinama iz tedanje Socialistične stranke in Demokratične stranke upokojencev in se preimenovala v Združeno listo socialnih demokratov, je postal njen predsednik. Leta 1993 je Kocijančič postal poslanec v prvem sestavu Državnega zbora Republike Slovenije, kjer je deloval tudi kot član Odbora za finance in kreditno-monetarno politiko, pa Odbora za mednarodne odnose ter Odbora za notranjo politiko in pravosodje.

Zaradi slabega rezultata se je leta 1997 umaknil in svoje mesto prepustil Borutu Pahorju. Takrat se je odločil, da se s politične scene umakne ter začne pohod na gospodarstvo in medije – leta 1997 je ustanovil podjetje JK Consulting d. o. o. in hkrati postal predsednik sveta RTV Slovenije. Pred meseci smo na Novi24TV že poročali, da ima Janez Kocijančič tudi pestro poslovno preteklost v ZDA. Marca 1996 je bila v Atlanti ustanovljena firma N. O. C. Slovenia, Inc., po podatkih, ki so jih mediji že razkrili, so bili med zastopniki ameriške firme trije takrat vodilni delavci OKS – poleg Kocijančiča še Tone Jagodic, nekdanji generalni sekretar OKS, in Miro Cerar starejši, oče zdajšnjega predsednika vlade Mira Cerarja. Hkrati z ustanovitvijo družbe N. O. C. Slovenia, Inc. v Atlanti je bila v New Yorku ustanovljena še ena družba – Fin/Cor Inc., ki je delovala vse do leta 2004, ko je na volitvah v državni zbor zmagala Slovenska demokratska stranka. Poleg Kocijančiča je bil zastopnik družbe slovenski državljan Slavko Lorbek.

Tretja ameriška družba, kjer je Janez Kocijančič aktivno deloval, je bila družba JAN Consulting, ki je bila odprta leta 2000 in naj bi bila še zmeraj aktivna. Iz imena JAN je logično sklepati, da gre za osebno družbo JANeza Kocijančiča, ki jo uporablja za svoje “strokovno svetovanje”. Na vprašanje kolegov iz Večera je pred časom odgovoril, da “gre za podjetji, ki sta se ukvarjali s svetovanjem in povezovanjem partnerjev iz Evrope in ZDA.”

Vzporedno s “strokovnim svetovanjem” iz udobne pisarne v Sedmi aveniji v New Yorku pa je Janez Kocijančič trdno obvladoval tudi RTV Slovenija in v obdobju svojega predsedovanja na ključna mesta RTV na široko kadroval “prave in primerne” ljudi. Prav on nosi posledično odgovornost za to, da je RTV danes verjetno najbolj spolitizirani javni servis v Evropski uniji. Leta 2004 je bil eden ključnih soustanoviteljev Foruma 21, razvpitega društva, ki je nastal na pobudo nekdanjega predsednika Milana Kučana. Kot je razvidno iz javnih baz podatkov, je Janez Kocijančič sin Borisa Kocijančiča, predvojnega pravnika, partizana in ministra v prvi slovenski povojni vladi, in Kriste Kocijančič (roj. Pestotnik). Poročen je z Andrejo Kocjančič, nekdanjo rektorico Univerze v Ljubljani, njun sin je filozof Gorazd Kocijančič, hči pa profesorica na Filozofski fakulteti Nike Kocijančič Pokorn.

Matej Narat izbranec za glavnega ekonoma izrojene levice
Dolgoletni član uprave NLB naj bi bil izbranec trde levice za naslednika, ki bi mu zaupali upravljanje interesno-kapitalske politike trde levice. Čeprav se je še pred leti zdelo, da bi lahko prestol zavzela neuničljivi Borut Jamnik, nekdanji dolgoletni predsednik uprave Kapitalske družbe in trenutni šef Modre zavarovalnice, ali Žiga Debeljak, nekdanji predsednik uprave Mercatorja in sedaj tesen zaupnik predsednika Gorenja Franja Bobinca, naj bi po naših informacijah izbor padel prav na Narata. Slednji naj bi bil izvrsten operativec, spletel naj bi zelo široko mrežo poznanstev, deloval naj bi popolnoma v interesu “stricev iz ozadja”, bil naj bi zelo spreten v komunikaciji in pokvarjen v poslu. A tudi Narat ni brez težav, saj ga je zaradi njegovega dolgoletnega delovanja v upravi NLB doletelo večje število kazenskih ovadb in odškodninskih tožb, skozi katere se prebija v naročju bivšega odvetnika Boška Šrota, Stojana Zdolška. V njegov interesni krog sodijo predvsem Lidija Glavina, razvpita predsednica uprave SDH, Aleš Aberšek, član uprave Telekoma za finance, in Andrej Prebil, nedavno imenovani novi direktor DUTB.

Preko Factor banke v Studio Marketing, nato SKB, NLB in Sava
Matej Narat je svojo bančno kariero začel v Factor banki, od koder ga je pot vodila na direktorsko mesto marketinške agencije Studio Marketing, nato je prestopil v SKB Banko, leta 2002 pa je postal član uprave NLB. Bliskovit karierni vzpon je Naratu prinesel tudi številna mesta v vplivnih nadzornih svetih Mercatorja, Heliosa in Maksime Holding. Skozi strukturo NLB pa še članstva v nadzornih svetih frankfurtske LHB banke, Banke Domžale, Banke Zasavje, NLB Propria, LB Leasing. Podobno kot Kocijančič v Forumu 21 je Narat svoje mesto iskal v Združenju YES. Ugoden stanovanjski kredit Simoni Dimic, šefici kabineta Boruta Pahorja v času vladavine Socialnih demokratov, ga je pripeljal v sodni proces, kjer se brani še danes. A vpliv in moč Mateja Narata v času vladavine Socialnih demokratov se kažeta predvsem skozi imenovanje za predsednika uprave državne Abanke, kamor ga je imenoval nadzorni svet, ki ga je kontrolirala prav Pahorjeva ekipa. Številni slabi krediti, pri katerih je sodeloval Narat, so ga stali glave, Banka Slovenije je po zelo dolgem postopku odločila, da mu ne podeli licence za vodenje Abanke. A botri so poskrbeli, da Narat ni bil prav dolgo brez udobnega fotelja, kmalu po tem so ga imenovali za predsednika uprave Save. Takoj ob prihodu v upravo Save se je Narat usedel še v nadzorna sveta Hotelov Bernardin in Save Turizma. Trenutno v Savi opravlja funkcijo svetovalca izvršnega direktorja, odgovornega za konsolidacijo treh turističnih družb pod okriljem Save.

Ob vsem skupaj je indikativno predvsem dejstvo, da je Matej Narat skorajda edini bančnik nove generacije, ki je preživel strankarska kupčkanja in skozi leta svojo pozicijo le krepil. Če pogledamo bivše bankirje Boža Jašoviča, Draška Veselinoviča, pa Slavka Jamnika, Mirana Vičiča in ostale, so v primerjavi z Naratom pravi revčki. Prav to, opozarjajo naši sogovorniki, bi znalo biti jasno znamenje, da je Matej Narat preverjen in skrbno izbran kader, ravno pravšnji za specialne projekte …

Andrej Žitnik